Ni meje za dobre ideje
Monika Kubelj nas je spodbudila, da bi se ji pridružili pri vsakodnevnih prizadevanjih za svet brez nepotrebne plastike.
Ni meje za dobre ideje
Ni meje za dobre ideje
Dekleti, ki izhajata iz delavskih družin, kjer umetnost ni tako prisotna, sta prišli na idejo in na Koroškem ustanovili Gledališče DELA, deluje v sklopu Zavoda ZRaven. Igro besed sta nam predstavili v današnji oddaji.
Ni meje za dobre ideje
Ni meje za dobre ideje
Knjižni svet je lahko tudi drugačen od običajnega. Pri startup podjetju Hurra Studios ustvarjajo unikatne otroške knjige, starši lahko skupaj s kreativno ekipo ustvarjalcev izberejo zgodbo in glavne junake. Nov pristop v založništvu je predstavil Rado Daradan.
Ni meje za dobre ideje
Ni meje za dobre ideje
Na nekatere avtohtone zdravilne rastline, ki so zelo blagodejne, smo kar pozabili. Mirjam Bratož z Božičeve kmetiji je prišla na idejo, da bi jih začela znova gojiti. Predvsem se posveča šipku in damaščanski vrtnici.
Ni meje za dobre ideje
Ni meje za dobre ideje
Med uspešnejšimi oljarji je zgodba Gorazda Kocbeka in njegove družine z bučnim oljem. Predstavil je vizijo in uspešen vstop na nove trge.
Ni meje za dobre ideje
Ni meje za dobre ideje
Anton Janša svojo inovativnost in kreativnost uresničuje skozi poezijo. Sodobni način sporazumevanja ga je spodbudil k pisanju SMS poezije. Tudi z besedami smo lahko zelo ustvarjalni in iščemo svoj izraz.
Ni meje za dobre ideje
Ni meje za dobre ideje
Mag. Tjaša Kos iz Vinogradništva družine Kos je predstavila inovativne pristope na področju promocije svojih vin. Žlahtno kapljico povezujejo z nakitom, s poezijo in filmom. Vsak član njihove družine ima svoje vino.
Ni meje za dobre ideje
Ni meje za dobre ideje
Ekološka rešitev na področju svečarstva se je v Sloveniji razvila že pred desetletjem. Kako vstopajo v inovacijsko in kreativno razmišljanje pri podjetju Emma, del njihovega proizvodnjega programa je tudi blagovna znamka Vestina, elektronske-solarne sveče, smo govorili z direktorico Tatjano Potokar.
Ni meje za dobre ideje
Pogovor o
Na študijskih dnevih Draga 2025, ki so potekali pretekli konec tedna, je bila ena od razprav namenjena razmisleku o geopolitičnih razmerah v svetu, ki ga ogrožajo vojne in različne napetosti. O tem so spregovorili pravnik in diplomat dr. Božo Cerar, duhovnik in prvi vojaški vikar v Sloveniji dr. Jože Plut ter novinar in vojni dopisnik dr. Valentin Areh, ki ste jim lahko prisluhnili tudi v oddaji.
Moja zgodba
V oddaji Moja zgodba je bilz nami dr. Jože Dežman, ki je ob svoji 70-letnici izdal novo knjigo z nekoliko provokativnim naslovom Komunistični strah v gatah – homo sovieticus slovenicus ali dogodivščine sovjetskega Slovenca v Titovini. Knjigo, ki bo izšla v prihodnjih dneh pri založbi Družina, smo predstavili v iskrivem pogovoru z avtorjem.
Doživetja narave
V naši družbi je bil znani pisec planinskih vodnikov Gorazd Gorišek, ki je prehodil že mnogo planinskih in gorskih kotičkov naše dežele. Med drugim nas bo popeljal na Kras in po Primorski, saj je nedavno uredil vodnik, v katerem je zbranih kar 45 izletov. Pridružite se nam na jesenskem potepu med ruj, ki vabi s svojimi ognjenimi barvami!
Komentar tedna
Avtor se ustavi ob vplivu sodobnih medijev, še posebej družbenih omrežij na življenje vsakega izmed nas, pa tudi na vpliv na to, kar ljudje verjamemo in tem, kako ravnamo. Več ko smo na zaslonih, manj imamo neposredne izkušnje z okoljem, v katerem živimo. Ko smo na zaslonih, izolirani od neposrednega stika z okolico, s sosedi, se zgodi ...
Globine
Pred mikrofoni sta se spet srečala oba gosta letošnjega cikla Dialog z ateizmom: jezuit p. Damjan Ristić in ateist Simon Rígač. Pogovarjali smo se o mističnih doživetjih in o božjem klicu. Kako bi se odzval ateist, če bi začutil, da ga Bog vabi v dialog? Pogovor si lahko ogledate tudi na youtube kanalu Radia Ognjišče.
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalka je vprašala, če je treba lisičke pred uporabo popariti. Sestra Nikolina odgovarja, da če jih bo uporabila za juho, je dovolj, če so očiščene. Tako bodo ohranile vso aromo. Gobe očistimo že v gozdu, doma jih temeljito pregledamo in s čopičem odstranimo še kakšno iglico ... Po potrebi jih splaknemo z vodo, nikar pa gobe namakati v vodi.