Minute za kmetijstvo in podeželje

VEČ ...|24. 11. 2022
Dr. Boštjan Naglič: Pomembne zakonitosti kapljičnega namakanja hmelja

Dobre in kakovostne letine hmelja, si brez namakanja skoraj ne moremo zamisliti. A namakanje te kulture zahteva precej znanja in pravilnega opazovanja, trend in najnovejši pristop pa je v kapljičnem namakanju. Dr. Boštjan Naglič z Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije pravi, da so izsledki pilotnega projekta, ki so ga izvajali zadnji dve leti na nekaterih hmeljarskih kmetijah, jasno pokazali na prednosti, ki jih prinaša sistem napovedovanja namakanja…

Dr. Boštjan Naglič: Pomembne zakonitosti kapljičnega namakanja hmelja

Dobre in kakovostne letine hmelja, si brez namakanja skoraj ne moremo zamisliti. A namakanje te kulture zahteva precej znanja in pravilnega opazovanja, trend in najnovejši pristop pa je v kapljičnem namakanju. Dr. Boštjan Naglič z Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije pravi, da so izsledki pilotnega projekta, ki so ga izvajali zadnji dve leti na nekaterih hmeljarskih kmetijah, jasno pokazali na prednosti, ki jih prinaša sistem napovedovanja namakanja…

hmeljarstvonamakanjenapovedovanje

Minute za kmetijstvo in podeželje

Dr. Boštjan Naglič: Pomembne zakonitosti kapljičnega namakanja hmelja

Dobre in kakovostne letine hmelja, si brez namakanja skoraj ne moremo zamisliti. A namakanje te kulture zahteva precej znanja in pravilnega opazovanja, trend in najnovejši pristop pa je v kapljičnem namakanju. Dr. Boštjan Naglič z Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije pravi, da so izsledki pilotnega projekta, ki so ga izvajali zadnji dve leti na nekaterih hmeljarskih kmetijah, jasno pokazali na prednosti, ki jih prinaša sistem napovedovanja namakanja…

VEČ ...|24. 11. 2022
Dr. Boštjan Naglič: Pomembne zakonitosti kapljičnega namakanja hmelja

Dobre in kakovostne letine hmelja, si brez namakanja skoraj ne moremo zamisliti. A namakanje te kulture zahteva precej znanja in pravilnega opazovanja, trend in najnovejši pristop pa je v kapljičnem namakanju. Dr. Boštjan Naglič z Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije pravi, da so izsledki pilotnega projekta, ki so ga izvajali zadnji dve leti na nekaterih hmeljarskih kmetijah, jasno pokazali na prednosti, ki jih prinaša sistem napovedovanja namakanja…

Robert Božič

hmeljarstvonamakanjenapovedovanje

Minute za kmetijstvo in podeželje

VEČ ...|22. 11. 2022
Dr. Magda Rak Cizej: Rezultati so obetajoči. Nekateri so nas celo presenetili.

Uvajanje alternativnih možnosti varstva hmelja pred škodljivimi organizmi glede na podnebne spremembe, je bil naslov pilotnega raziskovalnega projekta, ki je pod vodstvom Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije na nekaj hmeljarskih kmetijah potekal zadnji dve leti. Dr. Magda Rak Cizej, ki je projekt vodila, pravi, da so rezultati zelo spodbudni in upa, da bodo prepričali tudi na dolgi rok.

Dr. Magda Rak Cizej: Rezultati so obetajoči. Nekateri so nas celo presenetili.

Uvajanje alternativnih možnosti varstva hmelja pred škodljivimi organizmi glede na podnebne spremembe, je bil naslov pilotnega raziskovalnega projekta, ki je pod vodstvom Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije na nekaj hmeljarskih kmetijah potekal zadnji dve leti. Dr. Magda Rak Cizej, ki je projekt vodila, pravi, da so rezultati zelo spodbudni in upa, da bodo prepričali tudi na dolgi rok.

pilothmeljškodljivcinizko tveganjeekološki pripravki

Minute za kmetijstvo in podeželje

Dr. Magda Rak Cizej: Rezultati so obetajoči. Nekateri so nas celo presenetili.

Uvajanje alternativnih možnosti varstva hmelja pred škodljivimi organizmi glede na podnebne spremembe, je bil naslov pilotnega raziskovalnega projekta, ki je pod vodstvom Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije na nekaj hmeljarskih kmetijah potekal zadnji dve leti. Dr. Magda Rak Cizej, ki je projekt vodila, pravi, da so rezultati zelo spodbudni in upa, da bodo prepričali tudi na dolgi rok.

VEČ ...|22. 11. 2022
Dr. Magda Rak Cizej: Rezultati so obetajoči. Nekateri so nas celo presenetili.

Uvajanje alternativnih možnosti varstva hmelja pred škodljivimi organizmi glede na podnebne spremembe, je bil naslov pilotnega raziskovalnega projekta, ki je pod vodstvom Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije na nekaj hmeljarskih kmetijah potekal zadnji dve leti. Dr. Magda Rak Cizej, ki je projekt vodila, pravi, da so rezultati zelo spodbudni in upa, da bodo prepričali tudi na dolgi rok.

Robert Božič

pilothmeljškodljivcinizko tveganjeekološki pripravki

Minute za kmetijstvo in podeželje

VEČ ...|10. 2. 2022
Danes 59. seminar o hmeljarstvu

Danes se bo odvijal letošnji 59. seminar o hmeljarstvu, ki so ga zaradi korona razmer na Inštitutu za hmeljarstvo in Pivovarstvo Slovenije pripravili v spletni obliki prek aplikacije zoom. Vse do poznega popoldneva se bodo zvrstile številne za hmeljarje zanimive in aktualne teme, poseben poudarek bo na tehnologiji pridelave in ohranjanju kakovosti pridelka. Dr. Andreja Čerenak bo med drugim govorila o možnostih izboljšanja odpornosti hmelja, mi pa smo jo povprašali, kako je s povezavo med lastnostmi prsti in grenčinami v pridelku hmelja.

Danes 59. seminar o hmeljarstvu

Danes se bo odvijal letošnji 59. seminar o hmeljarstvu, ki so ga zaradi korona razmer na Inštitutu za hmeljarstvo in Pivovarstvo Slovenije pripravili v spletni obliki prek aplikacije zoom. Vse do poznega popoldneva se bodo zvrstile številne za hmeljarje zanimive in aktualne teme, poseben poudarek bo na tehnologiji pridelave in ohranjanju kakovosti pridelka. Dr. Andreja Čerenak bo med drugim govorila o možnostih izboljšanja odpornosti hmelja, mi pa smo jo povprašali, kako je s povezavo med lastnostmi prsti in grenčinami v pridelku hmelja.

naravakmetijstvohmelj

Minute za kmetijstvo in podeželje

Danes 59. seminar o hmeljarstvu

Danes se bo odvijal letošnji 59. seminar o hmeljarstvu, ki so ga zaradi korona razmer na Inštitutu za hmeljarstvo in Pivovarstvo Slovenije pripravili v spletni obliki prek aplikacije zoom. Vse do poznega popoldneva se bodo zvrstile številne za hmeljarje zanimive in aktualne teme, poseben poudarek bo na tehnologiji pridelave in ohranjanju kakovosti pridelka. Dr. Andreja Čerenak bo med drugim govorila o možnostih izboljšanja odpornosti hmelja, mi pa smo jo povprašali, kako je s povezavo med lastnostmi prsti in grenčinami v pridelku hmelja.

VEČ ...|10. 2. 2022
Danes 59. seminar o hmeljarstvu

Danes se bo odvijal letošnji 59. seminar o hmeljarstvu, ki so ga zaradi korona razmer na Inštitutu za hmeljarstvo in Pivovarstvo Slovenije pripravili v spletni obliki prek aplikacije zoom. Vse do poznega popoldneva se bodo zvrstile številne za hmeljarje zanimive in aktualne teme, poseben poudarek bo na tehnologiji pridelave in ohranjanju kakovosti pridelka. Dr. Andreja Čerenak bo med drugim govorila o možnostih izboljšanja odpornosti hmelja, mi pa smo jo povprašali, kako je s povezavo med lastnostmi prsti in grenčinami v pridelku hmelja.

Robert Božič

naravakmetijstvohmelj

Minute za kmetijstvo in podeželje

VEČ ...|28. 1. 2022
Dr. Andreja Čerenak: Spremljanje sort hmelja Styrian Wolf in Styrian Eagle ob različnih časih rezi

Čas rezi posamezne sorte hmelja je eden od pomembnejših agrotehnoloških ukrepov in se med sortami razlikuje in ima pomemben vpliv na rast in razvoj rastlin ter v končni fazi na njihov pridelek in kakovost pridelka, pravi dr. Andreja Čerenak.

Dr. Andreja Čerenak: Spremljanje sort hmelja Styrian Wolf in Styrian Eagle ob različnih časih rezi

Čas rezi posamezne sorte hmelja je eden od pomembnejših agrotehnoloških ukrepov in se med sortami razlikuje in ima pomemben vpliv na rast in razvoj rastlin ter v končni fazi na njihov pridelek in kakovost pridelka, pravi dr. Andreja Čerenak.

naravakmetijstvohmelj

Minute za kmetijstvo in podeželje

Dr. Andreja Čerenak: Spremljanje sort hmelja Styrian Wolf in Styrian Eagle ob različnih časih rezi

Čas rezi posamezne sorte hmelja je eden od pomembnejših agrotehnoloških ukrepov in se med sortami razlikuje in ima pomemben vpliv na rast in razvoj rastlin ter v končni fazi na njihov pridelek in kakovost pridelka, pravi dr. Andreja Čerenak.

VEČ ...|28. 1. 2022
Dr. Andreja Čerenak: Spremljanje sort hmelja Styrian Wolf in Styrian Eagle ob različnih časih rezi

Čas rezi posamezne sorte hmelja je eden od pomembnejših agrotehnoloških ukrepov in se med sortami razlikuje in ima pomemben vpliv na rast in razvoj rastlin ter v končni fazi na njihov pridelek in kakovost pridelka, pravi dr. Andreja Čerenak.

Robert Božič

naravakmetijstvohmelj

Priporočamo
|
Aktualno

Moja zgodba

VEČ ...|10. 11. 2024
Znanstveni posvet ob 100 letnici rojstva Alojza Rebule - 1

V oddaji Moja zgodba smo objavili tri prispevke z znanstvenega posveta ob sto letnici rojstva Alojza Rebule, ki so ga konec oktobra pripravili na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti. Slišali smo podpredsednika SAZU Marka Snoja, misleca in publicista Vinka Ošlaka ter literarnega zgodovinarja Janka Kosa.

Znanstveni posvet ob 100 letnici rojstva Alojza Rebule - 1

V oddaji Moja zgodba smo objavili tri prispevke z znanstvenega posveta ob sto letnici rojstva Alojza Rebule, ki so ga konec oktobra pripravili na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti. Slišali smo podpredsednika SAZU Marka Snoja, misleca in publicista Vinka Ošlaka ter literarnega zgodovinarja Janka Kosa.

Jože Bartolj

spominpolitikaAlojz RebulaJanko KosMarko SnojVinko OšlakBrane Senegačnik

Spoznanje več, predsodek manj

VEČ ...|18. 11. 2024
Ustavni sodnik Klemen Jaklič

Govorili smo o vlogi različnih medijev v današnjem svetu. Dotaknili smo se tudi rezultatov volitev v ZDA in vojn po svetu. Z vprašanji so sodelovali tudi poslušalci.

Ustavni sodnik Klemen Jaklič

Govorili smo o vlogi različnih medijev v današnjem svetu. Dotaknili smo se tudi rezultatov volitev v ZDA in vojn po svetu. Z vprašanji so sodelovali tudi poslušalci.

Alen Salihović

politikaustavno sodiščeklemen jakličsodstvo

Naš gost

VEČ ...|16. 11. 2024
Dr. Avguštin Mencinger

V oddaji Naš gost je bil z nami dr. Avguštin Mencinger.  Bil je poslanec prvega sklica slovenskega parlamenta. Kot zdravnik, tudi v klubih in reprezentancah, je bil udeleženec treh olimpijskih iger. Deluje na športnem, kulturnem in turističnem področju. Bil je župnijski ključar v Radovljici, je malteški vitez in prejemnik različnih priznanj. Spoznajte častnega občana, ki je tudi izvrsten pripovedovalec zgodb in zanimivih doživetij z res različnih področij.

Dr. Avguštin Mencinger

V oddaji Naš gost je bil z nami dr. Avguštin Mencinger.  Bil je poslanec prvega sklica slovenskega parlamenta. Kot zdravnik, tudi v klubih in reprezentancah, je bil udeleženec treh olimpijskih iger. Deluje na športnem, kulturnem in turističnem področju. Bil je župnijski ključar v Radovljici, je malteški vitez in prejemnik različnih priznanj. Spoznajte častnega občana, ki je tudi izvrsten pripovedovalec zgodb in zanimivih doživetij z res različnih področij.

Jure Sešek

spominživljenjeAvgust Mencinger

Doživetja narave

VEČ ...|15. 11. 2024
Poti, ki nas vabijo v naravo, niso samoumevne

Za izhodišče smo vzeli stavek legendarnega alpinista Nejca Zaplotnika »Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi in se osredotočili na cilj. V letu tematskih in gozdnih učnih poti (mineva pol stoletja od prve takšne poti) so nas gozdarja Jože Prah in Luka Jemec ter markacist Zdravko Bodlaj spomnili, da poti niso samoumevna dobrina.

Poti, ki nas vabijo v naravo, niso samoumevne

Za izhodišče smo vzeli stavek legendarnega alpinista Nejca Zaplotnika »Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi in se osredotočili na cilj. V letu tematskih in gozdnih učnih poti (mineva pol stoletja od prve takšne poti) so nas gozdarja Jože Prah in Luka Jemec ter markacist Zdravko Bodlaj spomnili, da poti niso samoumevna dobrina.

Blaž Lesnik

gozdna učna pot. tematska potNaj planinska potnaj tematska potnaravagozdgore

Sol in luč

VEČ ...|12. 11. 2024
Odpuščanje

Odpuščanje je del našega vsakdana, pa naj bo to med zakonci med sodelavci ali kjerkoli, ko prizadenemo drug drugega. Če hočemo resnično odpustiti, mora biti krivda storilca v vsej svoji razsežnosti in posledicah razkrita, prepoznavna in poimenovana, sicer lahko ostane odpuščanje površno ali le delno, saj vanj ni vključeno vse, kar je človeka ranilo in mu pustilo posledice. V tokratni oddaji je bila tema odpuščanje, kot je tudi naslov knjižice, ki je izšla pri Založbi Ognjišče in jo je napisal Wunibald Müller.

Odpuščanje

Odpuščanje je del našega vsakdana, pa naj bo to med zakonci med sodelavci ali kjerkoli, ko prizadenemo drug drugega. Če hočemo resnično odpustiti, mora biti krivda storilca v vsej svoji razsežnosti in posledicah razkrita, prepoznavna in poimenovana, sicer lahko ostane odpuščanje površno ali le delno, saj vanj ni vključeno vse, kar je človeka ranilo in mu pustilo posledice. V tokratni oddaji je bila tema odpuščanje, kot je tudi naslov knjižice, ki je izšla pri Založbi Ognjišče in jo je napisal Wunibald Müller.

Tadej Sadar

odpuščanjekrivda

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|22. 11. 2024
Krompirjevi cmoki

Poslušalka jih rada pripravlja in jo je zanimalo, če lahko doda v testo malo limonine lupine, morda kakšen vanilijev sladkor ali pa kaj podobnega, da bi bilo malo priokusa. Sestra Nikolina ji je svetovala, da lahko, sploh če bodo postreženi kot sladka jed (lahko jih naredimo tudi slane in so zraven mesnine ali solate). Dodala je še, da višek cmokov zamrznemo, preden jih damo kuhat. Naložimo jih na pladenj, ki je prekrit s folijo. Ko zamrznejo, jih naložimo v vrečko ali škatlo in shranimo v skrinji. Ko jih bomo potrebovali, jih damo kuhat v vrelo vodo, kuhamo jih kakšno minuto več kot  sveže narejene. 

Krompirjevi cmoki

Poslušalka jih rada pripravlja in jo je zanimalo, če lahko doda v testo malo limonine lupine, morda kakšen vanilijev sladkor ali pa kaj podobnega, da bi bilo malo priokusa. Sestra Nikolina ji je svetovala, da lahko, sploh če bodo postreženi kot sladka jed (lahko jih naredimo tudi slane in so zraven mesnine ali solate). Dodala je še, da višek cmokov zamrznemo, preden jih damo kuhat. Naložimo jih na pladenj, ki je prekrit s folijo. Ko zamrznejo, jih naložimo v vrečko ali škatlo in shranimo v skrinji. Ko jih bomo potrebovali, jih damo kuhat v vrelo vodo, kuhamo jih kakšno minuto več kot  sveže narejene. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Rožni venec

VEČ ...|22. 11. 2024
Žalostni del dne 22. 11.

Molili so radijski sodelavci.

Žalostni del dne 22. 11.

Molili so radijski sodelavci.

Radio Ognjišče

Radijski roman

VEČ ...|21. 11. 2024
Kruh močnih - 5. del

V tokratnem delu smo slišali, da Jazon kar pogosto prihaja k Lidiji na obisk. Je to njej všeč? 

Kruh močnih - 5. del

V tokratnem delu smo slišali, da Jazon kar pogosto prihaja k Lidiji na obisk. Je to njej všeč? 

Radio Ognjišče

knjigaTessa Afshar

Ob radijskem ognjišču

VEČ ...|21. 11. 2024
Ricchi e poveri, Ljupka Dimitrovska, Marjana Deržaj, Abba ...

NINO ROBIĆ - MOJE ŽIVLJENJE, Ljupka Dimitrovska - Ostaje nam muzika, TERESA BREWER - MUSIC! MUSIC! MUSIC!, MARJANA DERŽAJ - MUZIKA, Egon Egemann – Musik klingt in die Welt hinaus, ABBA - THANK YOU FOR THE MUSIC, Big Ben - Slovenija, moja, Ricchi & Poveri - Sarà Perché Ti Amo, Harry Belafonte – Matilda Matilda, Elda Vier in Boris Cavazza - Besede, Besede (Parole, Parole), Vanessa Paradis - Joe le taxi, Yazoo - Nobodys diary, ANDRE RIEU - DER MIT DEM WOLF TANZT ...  

Ricchi e poveri, Ljupka Dimitrovska, Marjana Deržaj, Abba ...

NINO ROBIĆ - MOJE ŽIVLJENJE, Ljupka Dimitrovska - Ostaje nam muzika, TERESA BREWER - MUSIC! MUSIC! MUSIC!, MARJANA DERŽAJ - MUZIKA, Egon Egemann – Musik klingt in die Welt hinaus, ABBA - THANK YOU FOR THE MUSIC, Big Ben - Slovenija, moja, Ricchi & Poveri - Sarà Perché Ti Amo, Harry Belafonte – Matilda Matilda, Elda Vier in Boris Cavazza - Besede, Besede (Parole, Parole), Vanessa Paradis - Joe le taxi, Yazoo - Nobodys diary, ANDRE RIEU - DER MIT DEM WOLF TANZT ...  

Matjaž Merljak, Marko Zupan

glasbaspomin