Družinska kateheza

VEČ ...|7. 1. 2025
Aplikacija NajinEP in priprava na zakon v skupnosti Emanuel

Je mogoče zakon ohranjati svež, kot epsko potovanje? Če nič ne vlagamo vanj, je usojen usihanju, so prepričani pri Družini in življenju. Zato so se lotili unikuma na svetovni ravni: pripravljajo namreč posebno aplikacijo za katoliške zakonce NajinEP, ki bo parom z vsakodnevnimi spodbudami in nalogami pomagala graditi kakovosten in bolj globok zakonski odnos. Zakaj so jo pripravili, kaj bo vsebovala in kako poteka delo, so v studiu povedali nekateri predstavniki delovne ekipe. Z nami so bili voditelj Družine in življenja Benjamin Siter, Simona Janžekovič in Janez Meden. V drugem delu oddaje pa ste slišali, da skupnost Emanuel tudi letos pripravlja tečaj priprave na zakon. Vabljeni k poslušanju!

Aplikacija NajinEP in priprava na zakon v skupnosti Emanuel

Je mogoče zakon ohranjati svež, kot epsko potovanje? Če nič ne vlagamo vanj, je usojen usihanju, so prepričani pri Družini in življenju. Zato so se lotili unikuma na svetovni ravni: pripravljajo namreč posebno aplikacijo za katoliške zakonce NajinEP, ki bo parom z vsakodnevnimi spodbudami in nalogami pomagala graditi kakovosten in bolj globok zakonski odnos. Zakaj so jo pripravili, kaj bo vsebovala in kako poteka delo, so v studiu povedali nekateri predstavniki delovne ekipe. Z nami so bili voditelj Družine in življenja Benjamin Siter, Simona Janžekovič in Janez Meden. V drugem delu oddaje pa ste slišali, da skupnost Emanuel tudi letos pripravlja tečaj priprave na zakon. Vabljeni k poslušanju!

zakondružinaDiŽskupnost Emanuel

Družinska kateheza

Aplikacija NajinEP in priprava na zakon v skupnosti Emanuel

Je mogoče zakon ohranjati svež, kot epsko potovanje? Če nič ne vlagamo vanj, je usojen usihanju, so prepričani pri Družini in življenju. Zato so se lotili unikuma na svetovni ravni: pripravljajo namreč posebno aplikacijo za katoliške zakonce NajinEP, ki bo parom z vsakodnevnimi spodbudami in nalogami pomagala graditi kakovosten in bolj globok zakonski odnos. Zakaj so jo pripravili, kaj bo vsebovala in kako poteka delo, so v studiu povedali nekateri predstavniki delovne ekipe. Z nami so bili voditelj Družine in življenja Benjamin Siter, Simona Janžekovič in Janez Meden. V drugem delu oddaje pa ste slišali, da skupnost Emanuel tudi letos pripravlja tečaj priprave na zakon. Vabljeni k poslušanju!

VEČ ...|7. 1. 2025
Aplikacija NajinEP in priprava na zakon v skupnosti Emanuel

Je mogoče zakon ohranjati svež, kot epsko potovanje? Če nič ne vlagamo vanj, je usojen usihanju, so prepričani pri Družini in življenju. Zato so se lotili unikuma na svetovni ravni: pripravljajo namreč posebno aplikacijo za katoliške zakonce NajinEP, ki bo parom z vsakodnevnimi spodbudami in nalogami pomagala graditi kakovosten in bolj globok zakonski odnos. Zakaj so jo pripravili, kaj bo vsebovala in kako poteka delo, so v studiu povedali nekateri predstavniki delovne ekipe. Z nami so bili voditelj Družine in življenja Benjamin Siter, Simona Janžekovič in Janez Meden. V drugem delu oddaje pa ste slišali, da skupnost Emanuel tudi letos pripravlja tečaj priprave na zakon. Vabljeni k poslušanju!

Marjana Debevec

zakondružinaDiŽskupnost Emanuel

Kulturni utrinki

VEČ ...|25. 9. 2023
Alojzij Pavel Florjančič - Iz paradiža, Tri stoletja Škofjeloškega pasijona

Alojzij Pavel Florjančič - Iz paradiža, Tri stoletja Škofjeloškega pasijona

kulturaliteraturaškofjeloški pasijonIz paradižaAlojzij Pavel Florjančič

Kulturni utrinki

Alojzij Pavel Florjančič - Iz paradiža, Tri stoletja Škofjeloškega pasijona
VEČ ...|25. 9. 2023
Alojzij Pavel Florjančič - Iz paradiža, Tri stoletja Škofjeloškega pasijona

Jože Bartolj

kulturaliteraturaškofjeloški pasijonIz paradižaAlojzij Pavel Florjančič

Kulturni utrinki

VEČ ...|18. 9. 2023
Cikel Sozvočja svetov v Narodni galeriji - Razstava Maksim Gaspari - Monografija Iz paradiža

Cikel Sozvočja svetov v Narodni galeriji - Razstava Maksim Gaspari - Monografija Iz paradiža

kulturaliteraturalikovna umetnostglasbagledališčeAlojzij Pavel FlorjančičIz paradižaMaksim Gaspari

Kulturni utrinki

Cikel Sozvočja svetov v Narodni galeriji - Razstava Maksim Gaspari - Monografija Iz paradiža
VEČ ...|18. 9. 2023
Cikel Sozvočja svetov v Narodni galeriji - Razstava Maksim Gaspari - Monografija Iz paradiža

Jože Bartolj

kulturaliteraturalikovna umetnostglasbagledališčeAlojzij Pavel FlorjančičIz paradižaMaksim Gaspari

Minute za kmetijstvo in podeželje

VEČ ...|17. 8. 2023
V Mariboru tudi letos Dnevi paradižnika

Letošnje leto ni postreglo z ugodnimi razmerami za pridelavo paradižnika. Mnogim vrtičkarjem so rastline zaradi okužbe s krompirjevo plesnijo že propadle. A na centralni tržnici v Mariboru te dni kljub temu potekajo tradicionalni Dnevi paradižnika. Največ strokovnih dogodkov se bo zvrstilo v jutrišnjem dopoldnevu, pravi Miša Pušenjak s KGZ Maribor in dodaja, da bo letošnjim težavam posvečene veliko pozornosti.

V Mariboru tudi letos Dnevi paradižnika

Letošnje leto ni postreglo z ugodnimi razmerami za pridelavo paradižnika. Mnogim vrtičkarjem so rastline zaradi okužbe s krompirjevo plesnijo že propadle. A na centralni tržnici v Mariboru te dni kljub temu potekajo tradicionalni Dnevi paradižnika. Največ strokovnih dogodkov se bo zvrstilo v jutrišnjem dopoldnevu, pravi Miša Pušenjak s KGZ Maribor in dodaja, da bo letošnjim težavam posvečene veliko pozornosti.

vrtparadižnikdnevi paradižnika

Minute za kmetijstvo in podeželje

V Mariboru tudi letos Dnevi paradižnika

Letošnje leto ni postreglo z ugodnimi razmerami za pridelavo paradižnika. Mnogim vrtičkarjem so rastline zaradi okužbe s krompirjevo plesnijo že propadle. A na centralni tržnici v Mariboru te dni kljub temu potekajo tradicionalni Dnevi paradižnika. Največ strokovnih dogodkov se bo zvrstilo v jutrišnjem dopoldnevu, pravi Miša Pušenjak s KGZ Maribor in dodaja, da bo letošnjim težavam posvečene veliko pozornosti.

VEČ ...|17. 8. 2023
V Mariboru tudi letos Dnevi paradižnika

Letošnje leto ni postreglo z ugodnimi razmerami za pridelavo paradižnika. Mnogim vrtičkarjem so rastline zaradi okužbe s krompirjevo plesnijo že propadle. A na centralni tržnici v Mariboru te dni kljub temu potekajo tradicionalni Dnevi paradižnika. Največ strokovnih dogodkov se bo zvrstilo v jutrišnjem dopoldnevu, pravi Miša Pušenjak s KGZ Maribor in dodaja, da bo letošnjim težavam posvečene veliko pozornosti.

Robert Božič

vrtparadižnikdnevi paradižnika

Svetovalnica

VEČ ...|26. 7. 2023
Fanči Perdih o negi poškodovanih rastlin

Pogledali smo na naše vrtove: katera so aktualna opravila, kaj vse že pobiramo, kaj v tem času na novo sadimo ali sejemo. Močni nalivi, toča ter sunki vetra so poškodovali vrtnine. Kaj se bo še obraslo in kaj je boljše zamenjati oz. nadomestiti z novimi posevki. V studiu smo gostili Fanči Perdih, vodjo prve ekološke semenarske hiše v Sloveniji, Amarant. 

Fanči Perdih o negi poškodovanih rastlin

Pogledali smo na naše vrtove: katera so aktualna opravila, kaj vse že pobiramo, kaj v tem času na novo sadimo ali sejemo. Močni nalivi, toča ter sunki vetra so poškodovali vrtnine. Kaj se bo še obraslo in kaj je boljše zamenjati oz. nadomestiti z novimi posevki. V studiu smo gostili Fanči Perdih, vodjo prve ekološke semenarske hiše v Sloveniji, Amarant. 

svetovanjevrtdomzelenjavačesenčebulaparadižniktoča

Svetovalnica

Fanči Perdih o negi poškodovanih rastlin

Pogledali smo na naše vrtove: katera so aktualna opravila, kaj vse že pobiramo, kaj v tem času na novo sadimo ali sejemo. Močni nalivi, toča ter sunki vetra so poškodovali vrtnine. Kaj se bo še obraslo in kaj je boljše zamenjati oz. nadomestiti z novimi posevki. V studiu smo gostili Fanči Perdih, vodjo prve ekološke semenarske hiše v Sloveniji, Amarant. 

VEČ ...|26. 7. 2023
Fanči Perdih o negi poškodovanih rastlin

Pogledali smo na naše vrtove: katera so aktualna opravila, kaj vse že pobiramo, kaj v tem času na novo sadimo ali sejemo. Močni nalivi, toča ter sunki vetra so poškodovali vrtnine. Kaj se bo še obraslo in kaj je boljše zamenjati oz. nadomestiti z novimi posevki. V studiu smo gostili Fanči Perdih, vodjo prve ekološke semenarske hiše v Sloveniji, Amarant. 

Slavi Košir

svetovanjevrtdomzelenjavačesenčebulaparadižniktoča

Minute za kmetijstvo in podeželje

VEČ ...|3. 6. 2022
Breginjski kot in Nadiža leta 2030?

Tako je naslov javne razprave, ki se bo zvečer ob 20.00 odvijala v podružnični šoli Breginj. Nekaj pogledov na tematike, ki so odprte, je v rubriki predstavil mag. Vitomir Bric.

Breginjski kot in Nadiža leta 2030?

Tako je naslov javne razprave, ki se bo zvečer ob 20.00 odvijala v podružnični šoli Breginj. Nekaj pogledov na tematike, ki so odprte, je v rubriki predstavil mag. Vitomir Bric.

naravakmetijstvoNadižaBreginjski kot

Minute za kmetijstvo in podeželje

Breginjski kot in Nadiža leta 2030?

Tako je naslov javne razprave, ki se bo zvečer ob 20.00 odvijala v podružnični šoli Breginj. Nekaj pogledov na tematike, ki so odprte, je v rubriki predstavil mag. Vitomir Bric.

VEČ ...|3. 6. 2022
Breginjski kot in Nadiža leta 2030?

Tako je naslov javne razprave, ki se bo zvečer ob 20.00 odvijala v podružnični šoli Breginj. Nekaj pogledov na tematike, ki so odprte, je v rubriki predstavil mag. Vitomir Bric.

Robert Božič

naravakmetijstvoNadižaBreginjski kot

Minute za kmetijstvo in podeželje

VEČ ...|15. 2. 2022
Previdnost pri spletnih nakupih semena

Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin zato posebno pozornost namenjajo vzorčenju semena po poreklu iz Kitajske in Izraela, tako pred uvozom v EU, kot na uvoženem semenu, ki je že na trgu EU. Na semenu znamenja okužbe virusa niso opazna in zato se njegovo navzočnost lahko potrdi le s testiranjem reprezentativnega vzorca.

Previdnost pri spletnih nakupih semena

Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin zato posebno pozornost namenjajo vzorčenju semena po poreklu iz Kitajske in Izraela, tako pred uvozom v EU, kot na uvoženem semenu, ki je že na trgu EU. Na semenu znamenja okužbe virusa niso opazna in zato se njegovo navzočnost lahko potrdi le s testiranjem reprezentativnega vzorca.

naravakmetijstvoparadižnik

Minute za kmetijstvo in podeželje

Previdnost pri spletnih nakupih semena

Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin zato posebno pozornost namenjajo vzorčenju semena po poreklu iz Kitajske in Izraela, tako pred uvozom v EU, kot na uvoženem semenu, ki je že na trgu EU. Na semenu znamenja okužbe virusa niso opazna in zato se njegovo navzočnost lahko potrdi le s testiranjem reprezentativnega vzorca.

VEČ ...|15. 2. 2022
Previdnost pri spletnih nakupih semena

Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin zato posebno pozornost namenjajo vzorčenju semena po poreklu iz Kitajske in Izraela, tako pred uvozom v EU, kot na uvoženem semenu, ki je že na trgu EU. Na semenu znamenja okužbe virusa niso opazna in zato se njegovo navzočnost lahko potrdi le s testiranjem reprezentativnega vzorca.

Robert Božič

naravakmetijstvoparadižnik

Priporočamo
|
Aktualno

Duhovna misel

VEČ ...|16. 4. 2025
Zbiralec skrbi

Sredi vasi je bil trg, ki so ga obkrožala drevesa. Na trgu so se shajali ljudje, ki so zbirali stvari, katere so drugi zavrgli ...

Iz knjige Drobne zgodbe za dušo, ki je izšla pri založbi Ognjišče.

Zbiralec skrbi

Sredi vasi je bil trg, ki so ga obkrožala drevesa. Na trgu so se shajali ljudje, ki so zbirali stvari, katere so drugi zavrgli ...

Iz knjige Drobne zgodbe za dušo, ki je izšla pri založbi Ognjišče.

Pavle Ravnohrib

duhovnost

Svetovalnica

VEČ ...|16. 4. 2025
Pravne zagate

Odvetnica Mateja Maček je svetovala pri pravnih zagatah. 

Pravne zagate

Odvetnica Mateja Maček je svetovala pri pravnih zagatah. 

Nataša Ličen

svetovanje

Globine

VEČ ...|11. 3. 2025
Dialog z ateizmom #3 - Ali je verovati razumno?

Ali je verovati razumno? Ali vera nasprotuje razumu ali obstajajo primeri, kjer se razum in vera dopolnjujeta? Ali lahko Boga dojamemo z razumom in kakšna je vloga čustev? Ob teh vprašanjih sta razmišljala ateist Simon Rígač in jezuit p. Damjan Ristić. Tretji del dialoga z ateizmom si lahko ogledate tudi na youtube kanalu Radia Ognjišče.

Dialog z ateizmom #3 - Ali je verovati razumno?

Ali je verovati razumno? Ali vera nasprotuje razumu ali obstajajo primeri, kjer se razum in vera dopolnjujeta? Ali lahko Boga dojamemo z razumom in kakšna je vloga čustev? Ob teh vprašanjih sta razmišljala ateist Simon Rígač in jezuit p. Damjan Ristić. Tretji del dialoga z ateizmom si lahko ogledate tudi na youtube kanalu Radia Ognjišče.

Blaž Lesnik

duhovnostvzgoja

Moja zgodba

VEČ ...|13. 4. 2025
Pavla Kovač Škraba - Pričevanje 1. del

Tokrat smo prisluhnili zanimivi in ganljivi pripovedi Pavle Kovač Škraba, ki je kot begunka, skupaj s starši, pred skoraj osemdesetimi leti zapustila Slovenijo in preko begunskih taborišč v Avstriji prispela v Argentino. Tudi tam je bila njihova družina zelo preizkušena. To je bil 1. del pričevanja.

Pavla Kovač Škraba - Pričevanje 1. del

Tokrat smo prisluhnili zanimivi in ganljivi pripovedi Pavle Kovač Škraba, ki je kot begunka, skupaj s starši, pred skoraj osemdesetimi leti zapustila Slovenijo in preko begunskih taborišč v Avstriji prispela v Argentino. Tudi tam je bila njihova družina zelo preizkušena. To je bil 1. del pričevanja.

Jože Bartolj

spominpolitikaPavla Kovač Škraba

Doživetja narave

VEČ ...|4. 4. 2025
Slovo satelita Gaia, znanstveno delo v ESI in GoChile

Naša gostja je bila tokrat astrofizičarka dr. Andreja Gomboc. Pogovarjali smo se o slovesu satelita Gaia, pri katerem je sodelovala tudi sama, o vlogi znanosti v Evropski vesoljski agenciji in o tem, kako se razvija projekt GoChile. Posebej velja prisluhniti vabilu na poletno šolo astronomije za mlade, časa za prijavo z motivacijskim pismom ni več veliko.

Slovo satelita Gaia, znanstveno delo v ESI in GoChile

Naša gostja je bila tokrat astrofizičarka dr. Andreja Gomboc. Pogovarjali smo se o slovesu satelita Gaia, pri katerem je sodelovala tudi sama, o vlogi znanosti v Evropski vesoljski agenciji in o tem, kako se razvija projekt GoChile. Posebej velja prisluhniti vabilu na poletno šolo astronomije za mlade, časa za prijavo z motivacijskim pismom ni več veliko.

Blaž Lesnik

astronomijavesoljeESAGoChileGaianočno neboopazovanje

Kulturni utrinki

VEČ ...|16. 4. 2025
O razstavi Barok in o razstavi obarvanih fotografij ljubljanskega potresa

Predstavitev dveh razstav. V Narodni galeriji so na ogled biseri baroka, v NUK-u pa razstava obarvanih fotografij iz časa rušilnega potresa v Ljubljani.

O razstavi Barok in o razstavi obarvanih fotografij ljubljanskega potresa

Predstavitev dveh razstav. V Narodni galeriji so na ogled biseri baroka, v NUK-u pa razstava obarvanih fotografij iz časa rušilnega potresa v Ljubljani.

Jure Sešek

kulturaliteraturalikovna umetnostglasbagledališčefilmbaroknarodna galerija. NUKfotorgrafije o lj. potresu

Komentar Domovina.je

VEČ ...|16. 4. 2025
Erika Ašič: Kaj storim jaz? 

Smo v tednu med cvetno nedeljo in veliko nočjo. Oboje je praznik veselja, slavljenja. Toda vmes je veliki petek. Nepredstavljivo trpljenje.

Erika Ašič: Kaj storim jaz? 

Smo v tednu med cvetno nedeljo in veliko nočjo. Oboje je praznik veselja, slavljenja. Toda vmes je veliki petek. Nepredstavljivo trpljenje.

Erika Ašič

komentarpolitikadružba

Spominjamo se

VEČ ...|16. 4. 2025
Spominjamo se dne 16. 4.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Spominjamo se dne 16. 4.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Radio Ognjišče

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|16. 4. 2025
Potica – testo in nadev

Potica ne sme manjkati pri žegnu jedi za veliko noč. Sestro Nikolino smo vprašali, na kaj biti pozoren pri pripravi testa. Prvi nasvet je bil, da si pravočasno pripravimo vse sestavine – najbolje že zvečer, da niso do zadnjega v hladilniku. Potem moramo paziti, da sestavljamo po receptu. Pomembno je, da testo dobro pregnetemo. Ker med tem postaja trdo, lahko po potrebi prilijemo še kakšno žlico mleka. Če gnetemo prekratek čas, ne dobimo prave trdote in potem imamo testo, ki počasi vzhaja in poka. Pri gnetenju se mora ločiti od sklede pa tudi od rok. Če je še zelo mehko in se drži rok, dodamo ščepec oziroma žlico moke in še malo pognetemo. Nato mora testo dovolj časa vzhajati – uro in pol in pri tem ga bo še enkrat več. Če nadev še ni do konca pripravljen, testo še malo pognetemo. Da je dovolj vzhajano, preverimo tako, da gremo s prstom v testo in se mora lepo dvigniti. Razvaljamo ga po pomokanem prtu, in sicer enakomerno, tanko. Če pri valjanju nastanejo debeli robovi, jih s koleščkom odrežemo in naredimo kakšen brioš. Kaj pa nadev – kaj storimo, če ga je preveč in kaj, če ga je premalo? Namazati moramo bogato, pravi sestra Nikolina, a ne preveč, sicer bo potica slaninasta. Če je nadeva preveč, ga lahko spravimo in ga bomo uporabili naslednjič. Če pa je nadeva premalo, namažemo bolj tanko in mogoče bolj bogato posujemo z rozinami, ki smo jih namočili v rumu. Nenamazan kos lahko posujemo samo z rozinami ali pa ga celo odrežemo. Potico zavijamo z roko. Zavijati začnemo na robu in pazimo, da je zavito testo.

Potica – testo in nadev

Potica ne sme manjkati pri žegnu jedi za veliko noč. Sestro Nikolino smo vprašali, na kaj biti pozoren pri pripravi testa. Prvi nasvet je bil, da si pravočasno pripravimo vse sestavine – najbolje že zvečer, da niso do zadnjega v hladilniku. Potem moramo paziti, da sestavljamo po receptu. Pomembno je, da testo dobro pregnetemo. Ker med tem postaja trdo, lahko po potrebi prilijemo še kakšno žlico mleka. Če gnetemo prekratek čas, ne dobimo prave trdote in potem imamo testo, ki počasi vzhaja in poka. Pri gnetenju se mora ločiti od sklede pa tudi od rok. Če je še zelo mehko in se drži rok, dodamo ščepec oziroma žlico moke in še malo pognetemo. Nato mora testo dovolj časa vzhajati – uro in pol in pri tem ga bo še enkrat več. Če nadev še ni do konca pripravljen, testo še malo pognetemo. Da je dovolj vzhajano, preverimo tako, da gremo s prstom v testo in se mora lepo dvigniti. Razvaljamo ga po pomokanem prtu, in sicer enakomerno, tanko. Če pri valjanju nastanejo debeli robovi, jih s koleščkom odrežemo in naredimo kakšen brioš. Kaj pa nadev – kaj storimo, če ga je preveč in kaj, če ga je premalo? Namazati moramo bogato, pravi sestra Nikolina, a ne preveč, sicer bo potica slaninasta. Če je nadeva preveč, ga lahko spravimo in ga bomo uporabili naslednjič. Če pa je nadeva premalo, namažemo bolj tanko in mogoče bolj bogato posujemo z rozinami, ki smo jih namočili v rumu. Nenamazan kos lahko posujemo samo z rozinami ali pa ga celo odrežemo. Potico zavijamo z roko. Zavijati začnemo na robu in pazimo, da je zavito testo.

Matjaž Merljak

kuhajmo