Pogovor o

VEČ ...|8. 1. 2025
Gospodarstveniki o razmerah na slovenskem in evropskih trgih ter obremenitvah gospodarstva

Davčne politike imajo ključen vpliv na konkurenčnost slovenskih podjetij. Visoke obdavčitve dohodka in prispevki za socialno varnost lahko zmanjšajo sredstva, namenjena za inovacije in razvoj. Slovenska podjetja pogosto izpostavljajo potrebo po boljšem davčnem okolju, ki bi vključevalo nižje davke na dobiček in spodbude za raziskave ter digitalizacijo. O tem so govorili v tokratnem »Pogovoru o« v katerega smo povabili predstavnike Gospodarske zbornice Slovenije, Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in Kluba Slovenskih podjetnikov. Z nami so bili generalni direktor OZS Danijel Lamperger, izvršni direktor GZS Mitja Gorenšček in direktor BASS d.o.o., Celje in član SBC Aleksander Bastl.

Gospodarstveniki o razmerah na slovenskem in evropskih trgih ter obremenitvah gospodarstva

Davčne politike imajo ključen vpliv na konkurenčnost slovenskih podjetij. Visoke obdavčitve dohodka in prispevki za socialno varnost lahko zmanjšajo sredstva, namenjena za inovacije in razvoj. Slovenska podjetja pogosto izpostavljajo potrebo po boljšem davčnem okolju, ki bi vključevalo nižje davke na dobiček in spodbude za raziskave ter digitalizacijo. O tem so govorili v tokratnem »Pogovoru o« v katerega smo povabili predstavnike Gospodarske zbornice Slovenije, Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in Kluba Slovenskih podjetnikov. Z nami so bili generalni direktor OZS Danijel Lamperger, izvršni direktor GZS Mitja Gorenšček in direktor BASS d.o.o., Celje in član SBC Aleksander Bastl.

infopolitikagospodarstvopogzsozssbc

Pogovor o

Gospodarstveniki o razmerah na slovenskem in evropskih trgih ter obremenitvah gospodarstva

Davčne politike imajo ključen vpliv na konkurenčnost slovenskih podjetij. Visoke obdavčitve dohodka in prispevki za socialno varnost lahko zmanjšajo sredstva, namenjena za inovacije in razvoj. Slovenska podjetja pogosto izpostavljajo potrebo po boljšem davčnem okolju, ki bi vključevalo nižje davke na dobiček in spodbude za raziskave ter digitalizacijo. O tem so govorili v tokratnem »Pogovoru o« v katerega smo povabili predstavnike Gospodarske zbornice Slovenije, Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in Kluba Slovenskih podjetnikov. Z nami so bili generalni direktor OZS Danijel Lamperger, izvršni direktor GZS Mitja Gorenšček in direktor BASS d.o.o., Celje in član SBC Aleksander Bastl.

VEČ ...|8. 1. 2025
Gospodarstveniki o razmerah na slovenskem in evropskih trgih ter obremenitvah gospodarstva

Davčne politike imajo ključen vpliv na konkurenčnost slovenskih podjetij. Visoke obdavčitve dohodka in prispevki za socialno varnost lahko zmanjšajo sredstva, namenjena za inovacije in razvoj. Slovenska podjetja pogosto izpostavljajo potrebo po boljšem davčnem okolju, ki bi vključevalo nižje davke na dobiček in spodbude za raziskave ter digitalizacijo. O tem so govorili v tokratnem »Pogovoru o« v katerega smo povabili predstavnike Gospodarske zbornice Slovenije, Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in Kluba Slovenskih podjetnikov. Z nami so bili generalni direktor OZS Danijel Lamperger, izvršni direktor GZS Mitja Gorenšček in direktor BASS d.o.o., Celje in član SBC Aleksander Bastl.

Alen Salihović

infopolitikagospodarstvopogzsozssbc

Informativni prispevki

VEČ ...|30. 4. 2021
Martin Jezeršek: Gostinstvo je panoga, ki se ne bo pobrala tako hitro, kot bi si želeli!

Poklicu, kot je gostinec, pa tudi vsem drugim, ki so bili prizadeti v epidemiji novega kornavirusa, je potrebno vrniti spoštovanje. V to je ob mednarodnem prazniku dela, prepričan član Kluba slovenskih podjetnikov in direktor družbe Jezeršek Martin Jezeršek. Ocenjuje, da odpiranje dejavnosti gostinstva in turizma pod pogoji, ki veljajo, ni rentabilno, vseeno pa vse, ki se bodo ustavili na terasah gostinskih lokalov in ponekod posedeli tudi v njih, poziva, da spoštujejo ukrepe, saj bodo s tem pomagali tako gostincem in vsem drugim.

Martin Jezeršek: Gostinstvo je panoga, ki se ne bo pobrala tako hitro, kot bi si želeli!

Poklicu, kot je gostinec, pa tudi vsem drugim, ki so bili prizadeti v epidemiji novega kornavirusa, je potrebno vrniti spoštovanje. V to je ob mednarodnem prazniku dela, prepričan član Kluba slovenskih podjetnikov in direktor družbe Jezeršek Martin Jezeršek. Ocenjuje, da odpiranje dejavnosti gostinstva in turizma pod pogoji, ki veljajo, ni rentabilno, vseeno pa vse, ki se bodo ustavili na terasah gostinskih lokalov in ponekod posedeli tudi v njih, poziva, da spoštujejo ukrepe, saj bodo s tem pomagali tako gostincem in vsem drugim.

infokoronavirusgostinstvoturizemsbcpogovormartin jezeršeksolidarnost

Informativni prispevki

Martin Jezeršek: Gostinstvo je panoga, ki se ne bo pobrala tako hitro, kot bi si želeli!

Poklicu, kot je gostinec, pa tudi vsem drugim, ki so bili prizadeti v epidemiji novega kornavirusa, je potrebno vrniti spoštovanje. V to je ob mednarodnem prazniku dela, prepričan član Kluba slovenskih podjetnikov in direktor družbe Jezeršek Martin Jezeršek. Ocenjuje, da odpiranje dejavnosti gostinstva in turizma pod pogoji, ki veljajo, ni rentabilno, vseeno pa vse, ki se bodo ustavili na terasah gostinskih lokalov in ponekod posedeli tudi v njih, poziva, da spoštujejo ukrepe, saj bodo s tem pomagali tako gostincem in vsem drugim.

VEČ ...|30. 4. 2021
Martin Jezeršek: Gostinstvo je panoga, ki se ne bo pobrala tako hitro, kot bi si želeli!

Poklicu, kot je gostinec, pa tudi vsem drugim, ki so bili prizadeti v epidemiji novega kornavirusa, je potrebno vrniti spoštovanje. V to je ob mednarodnem prazniku dela, prepričan član Kluba slovenskih podjetnikov in direktor družbe Jezeršek Martin Jezeršek. Ocenjuje, da odpiranje dejavnosti gostinstva in turizma pod pogoji, ki veljajo, ni rentabilno, vseeno pa vse, ki se bodo ustavili na terasah gostinskih lokalov in ponekod posedeli tudi v njih, poziva, da spoštujejo ukrepe, saj bodo s tem pomagali tako gostincem in vsem drugim.

Radio Ognjišče

infokoronavirusgostinstvoturizemsbcpogovormartin jezeršeksolidarnost

Informativni prispevki

VEČ ...|27. 2. 2019
Komentar Jureta Kneza iz Kluba slovenskih podjetnikov na davčno reformo

Potem, ko je minister za finance predlagal davčno reformo za razbremenitev gospodarstva, se vrstijo odzivi. Predlog gre načeloma v pravo smer, pravijo v zvezi svobodnih sindikatov. Podobno ocenjujejo tudi obrtniki in podjetniki.

Komentar Jureta Kneza iz Kluba slovenskih podjetnikov na davčno reformo

Potem, ko je minister za finance predlagal davčno reformo za razbremenitev gospodarstva, se vrstijo odzivi. Predlog gre načeloma v pravo smer, pravijo v zvezi svobodnih sindikatov. Podobno ocenjujejo tudi obrtniki in podjetniki.

davčna reformapolitikasbcjure leben

Informativni prispevki

Komentar Jureta Kneza iz Kluba slovenskih podjetnikov na davčno reformo
Potem, ko je minister za finance predlagal davčno reformo za razbremenitev gospodarstva, se vrstijo odzivi. Predlog gre načeloma v pravo smer, pravijo v zvezi svobodnih sindikatov. Podobno ocenjujejo tudi obrtniki in podjetniki.
VEČ ...|27. 2. 2019
Komentar Jureta Kneza iz Kluba slovenskih podjetnikov na davčno reformo
Potem, ko je minister za finance predlagal davčno reformo za razbremenitev gospodarstva, se vrstijo odzivi. Predlog gre načeloma v pravo smer, pravijo v zvezi svobodnih sindikatov. Podobno ocenjujejo tudi obrtniki in podjetniki.

Alen Salihović

davčna reformapolitikasbcjure leben

Priporočamo
|
Aktualno

Spoznanje več, predsodek manj

VEČ ...|6. 10. 2025
Cerkev in država, sodelavki za skupno dobro?

V oddaji smo tokrat gostili dva duhovnika, dr. Janeza Juhanta in dr. Sebastjana Valentana, oba dobra poznavalca razmer v Cerkvi in družbi nasploh. Govorili smo o prostoru, ki odpira sodelovanje, o dialogu in njegovem pomanjkanju, o zgodovinskih nerazrešenih vprašanjih. 

Cerkev in država, sodelavki za skupno dobro?

V oddaji smo tokrat gostili dva duhovnika, dr. Janeza Juhanta in dr. Sebastjana Valentana, oba dobra poznavalca razmer v Cerkvi in družbi nasploh. Govorili smo o prostoru, ki odpira sodelovanje, o dialogu in njegovem pomanjkanju, o zgodovinskih nerazrešenih vprašanjih. 

Radio Ognjišče, Tanja Dominko

politika

Naš pogled

VEČ ...|7. 10. 2025
Manca Hribar: Je danes biti kristjan skoraj junaško dejanje?

Bil je deseti september zvečer. V službeni kavarni smo se par minut po koncu službe še zadržali in spremljali napeto košarkaško tekmo. Po nekoliko grenkem porazu Slovenije proti Nemčiji, smo si tisti najbolj zagriženi navijači malo slabovoljno zaželeli lahko noč in se poslovili. Na poti do avta pa me preseneti obvestilo na telefonu: ustreljen je bil Charlie Kirk.

Manca Hribar: Je danes biti kristjan skoraj junaško dejanje?

Bil je deseti september zvečer. V službeni kavarni smo se par minut po koncu službe še zadržali in spremljali napeto košarkaško tekmo. Po nekoliko grenkem porazu Slovenije proti Nemčiji, smo si tisti najbolj zagriženi navijači malo slabovoljno zaželeli lahko noč in se poslovili. Na poti do avta pa me preseneti obvestilo na telefonu: ustreljen je bil Charlie Kirk.

Manca Hribar

komentar

Program zadnjega tedna

VEČ ...|10. 10. 2025
Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 10. oktober 2025 ob 05-ih

Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 10. oktober 2025 ob 05-ih

Radio Ognjišče

Doživetja narave

VEČ ...|3. 10. 2025
Astronomski tabori, preživetje v naravi in observatorij v Šalovcih

Tokrat smo opazovanje nočnega neba povezali s preživetjem v naravi. Obojega se namreč z delavnicami in tabori za učence loteva učitelj Bela Szomi iz Osnovne šole Domžale. Povedal je tudi, kako se je lotil postavitve observatorija v Šalovcih na Goričkem, ki ga bodo z učenci upravljali na daljavo.

Astronomski tabori, preživetje v naravi in observatorij v Šalovcih

Tokrat smo opazovanje nočnega neba povezali s preživetjem v naravi. Obojega se namreč z delavnicami in tabori za učence loteva učitelj Bela Szomi iz Osnovne šole Domžale. Povedal je tudi, kako se je lotil postavitve observatorija v Šalovcih na Goričkem, ki ga bodo z učenci upravljali na daljavo.

Blaž Lesnik

nočno neboastronomijavesoljevzgojaopazovanjenarava

Komentar tedna

VEČ ...|3. 10. 2025
Sveto leto vabi k osebni in družbeni zavzetosti

Stopili smo v zadnje tri mesece svetega ali jubilejnega leta. Leta, ki ga zaznamujejo besede »romarji upanja«. Mislim, da je to ugoden čas, da ponovno premislimo o tem, kakšen dar lahko prejmemo in kaj lahko še naredimo. Zase in za druge, za Cerkev in za družbo. V treh mesecih se lahko veliko prejme in naredi.

Sveto leto vabi k osebni in družbeni zavzetosti

Stopili smo v zadnje tri mesece svetega ali jubilejnega leta. Leta, ki ga zaznamujejo besede »romarji upanja«. Mislim, da je to ugoden čas, da ponovno premislimo o tem, kakšen dar lahko prejmemo in kaj lahko še naredimo. Zase in za druge, za Cerkev in za družbo. V treh mesecih se lahko veliko prejme in naredi.

Igor Bahovec

komentar

Spominjamo se

VEČ ...|10. 10. 2025
Spominjamo se dne 10. 10.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Spominjamo se dne 10. 10.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Radio Ognjišče

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|10. 10. 2025
Kremna špinača ali blitva

Kako pripraviti kremno špinačo ali blitvo, je vprašala poslušalka. Lahko jo pripravimo za omako ali prilogo, pravi sestra Nikolina. Špinačo očistimo in jo manjšo količino blanširamo - damo v vrelo vodo za 2-3 minute in vmes obrnemo. Poberemo na cedilo in splaknemo z mrzlo vodo, nato lahko blanširamo še drugo polovico špinače, če ni šla vsa v lonec. Vedno blanširamo manjšo količino, da bi se čim prej blanširala in s tem čim več ohranila dobrih snovi. Nato jo zrežemo ali zmiksamo. Če bomo delali omako, tako špinačo damo na prepraženo čebulo. Ta daje dober okus, dodamo tudi malo česna. Solimo in popramo, dodamo še mleko in kislo smetano. Med špinačo in blitvo pri pripravi ni velike razlike, pove sestra Nikolina, ima pa vsaka svoj okus in aromo. 

Kremna špinača ali blitva

Kako pripraviti kremno špinačo ali blitvo, je vprašala poslušalka. Lahko jo pripravimo za omako ali prilogo, pravi sestra Nikolina. Špinačo očistimo in jo manjšo količino blanširamo - damo v vrelo vodo za 2-3 minute in vmes obrnemo. Poberemo na cedilo in splaknemo z mrzlo vodo, nato lahko blanširamo še drugo polovico špinače, če ni šla vsa v lonec. Vedno blanširamo manjšo količino, da bi se čim prej blanširala in s tem čim več ohranila dobrih snovi. Nato jo zrežemo ali zmiksamo. Če bomo delali omako, tako špinačo damo na prepraženo čebulo. Ta daje dober okus, dodamo tudi malo česna. Solimo in popramo, dodamo še mleko in kislo smetano. Med špinačo in blitvo pri pripravi ni velike razlike, pove sestra Nikolina, ima pa vsaka svoj okus in aromo. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Življenje išče pot

VEČ ...|10. 10. 2025
NE vsaki vrsti psihičnega nasilje in mobinga na delovnem mestu

Na  Dan duševnega zdravja smo gostili psihologinjo iz Inštituta za razvoj in inovacije Ljubljana Julijo Peklar. Spregovorila je o pomenu duševnega zdravja med zaposlenimi, kako naj vodje in sodelavci prepoznajo znake duševnih stisk in kaj je dolžnost podjetja v primerih mobinga nad zaposlenimi. 

NE vsaki vrsti psihičnega nasilje in mobinga na delovnem mestu

Na  Dan duševnega zdravja smo gostili psihologinjo iz Inštituta za razvoj in inovacije Ljubljana Julijo Peklar. Spregovorila je o pomenu duševnega zdravja med zaposlenimi, kako naj vodje in sodelavci prepoznajo znake duševnih stisk in kaj je dolžnost podjetja v primerih mobinga nad zaposlenimi. 

s. Meta Potočnik

Dan duševnega zdravjapsihično nasiljemobing

Svetovalnica

VEČ ...|10. 10. 2025
Duševno zdravje kmetov

Z Lucijo Pinterič, višjo koordinatorico za področje kakovosti kmetijskega svetovanja in razvoja na področju psihosocialne podpore na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, bomo govorili o psihosocialni podpori za kmete.

Duševno zdravje kmetov

Z Lucijo Pinterič, višjo koordinatorico za področje kakovosti kmetijskega svetovanja in razvoja na področju psihosocialne podpore na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, bomo govorili o psihosocialni podpori za kmete.

Nataša Ličen

svetovanjezdravjekmetijstvo