V Vabilu na pot smo podrobneje pogledali v program prihajajočega konca tedna na Festivalu pohodništva Dolina Soče.
V Vabilu na pot smo podrobneje pogledali v program prihajajočega konca tedna na Festivalu pohodništva Dolina Soče.
V Vabilu na pot smo podrobneje pogledali v program prihajajočega konca tedna na Festivalu pohodništva Dolina Soče.
Vabilo na pot
V rubriki, ki se z letošnjim letom poslavlja, smo vas še enkrat povabili k hoji - najprej v snegu, za vsak dan v prihajajočem letu pa še k hoji po stopnicah.
Vabilo na pot
V rubriki, ki se z letošnjim letom poslavlja, smo vas še enkrat povabili k hoji - najprej v snegu, za vsak dan v prihajajočem letu pa še k hoji po stopnicah.
Vabilo na pot
V Vabilu na pot smo spodbudili k hoji v tišini, v drugem delu pa sledi zaključni pogovor s športno pedagoginjo in vodjo Fit Cityja Polono Gosar, ki prisega na redno in zmerno vadbo. Pravi, da je na maratonih ne boste srečali. Zakaj? Prisluhnite ob 13. uri!
Vabilo na pot
V Vabilu na pot smo spodbudili k hoji v tišini, v drugem delu pa sledi zaključni pogovor s športno pedagoginjo in vodjo Fit Cityja Polono Gosar, ki prisega na redno in zmerno vadbo. Pravi, da je na maratonih ne boste srečali. Zakaj? Prisluhnite ob 13. uri!
Vabilo na pot
Spodbudili smo k hoji ob polni luni (pred 15. decembrom), nadaljevali pa smo tudi s spodbudo k redni vadbi za gibljivost - koliko, katere vaje in kakšni bodo rezultati je povedala vodja Fit Cityja Polona Gosar.
Vabilo na pot
Spodbudili smo k hoji ob polni luni (pred 15. decembrom), nadaljevali pa smo tudi s spodbudo k redni vadbi za gibljivost - koliko, katere vaje in kakšni bodo rezultati je povedala vodja Fit Cityja Polona Gosar.
Vabilo na pot
Nekaj besed smo namenili pomenu rednih vaj za gibljivost, vaditeljica Polona Gosar je predstavila kratko vajo, povabili pa smo tudi na tradicionalni Pohod štirih far nad Cerknico.
Vabilo na pot
Nekaj besed smo namenili pomenu rednih vaj za gibljivost, vaditeljica Polona Gosar je predstavila kratko vajo, povabili pa smo tudi na tradicionalni Pohod štirih far nad Cerknico.
Vabilo na pot
Radio Ognjišče praznuje 30 let in v tem času se je nabralo veliko spominov. O tem, kako utrdimo in ohranimo naš spomin s hojo, smo spregovorili in se v ciklu o dvoranskem kolesarjenju s Polono Gosar vprašali, ali obstaja fitnes za starejše in zakaj bi ga v tretjem življenjskem obdobju sploh obiskovali.
Vabilo na pot
Radio Ognjišče praznuje 30 let in v tem času se je nabralo veliko spominov. O tem, kako utrdimo in ohranimo naš spomin s hojo, smo spregovorili in se v ciklu o dvoranskem kolesarjenju s Polono Gosar vprašali, ali obstaja fitnes za starejše in zakaj bi ga v tretjem življenjskem obdobju sploh obiskovali.
Vabilo na pot
Ker se dan vztrajno krajša, smo nekaj besed namenili hoji v temi. V drugem delu pa smo se spet usedli na spining kolo. Polona Gosar je povedala, koliko gibanja potrebujemo, zakaj sploh trenirati, na kakšen način določimo točko pripravljenosti in kako zastavimo cilje.
Vabilo na pot
Ker se dan vztrajno krajša, smo nekaj besed namenili hoji v temi. V drugem delu pa smo se spet usedli na spining kolo. Polona Gosar je povedala, koliko gibanja potrebujemo, zakaj sploh trenirati, na kakšen način določimo točko pripravljenosti in kako zastavimo cilje.
Vabilo na pot
Spomnili smo, da se bo v nedeljo (17. 11. 2024) odvil 22. pohod po Vertovčevih poteh, v drugem delu pa ste slišali nadaljevanje pogovora z vodjo Fit Cityja Polono Gosar o tem, kako poteka skupno dvoransko kolesarjenje.
Vabilo na pot
Spomnili smo, da se bo v nedeljo (17. 11. 2024) odvil 22. pohod po Vertovčevih poteh, v drugem delu pa ste slišali nadaljevanje pogovora z vodjo Fit Cityja Polono Gosar o tem, kako poteka skupno dvoransko kolesarjenje.
Vabilo na pot
Pohodniški korak smo naravnali z napovedjo 38. popotovanja po Levstikovi poti, rekreativno spodbudo pa nadaljevali s pogovorom o spinningu - vodeni vadbi na stacionarnih kolesih v dvorani.
Vabilo na pot
Pohodniški korak smo naravnali z napovedjo 38. popotovanja po Levstikovi poti, rekreativno spodbudo pa nadaljevali s pogovorom o spinningu - vodeni vadbi na stacionarnih kolesih v dvorani.

Kmetijska oddaja
Aleš Čadež iz Delnic v Poljanski dolini, Inovativni mladi kmet 2025, je bil z nami in predstavil svoj pristop v ekološki pridelavi zelenjave z uporabo t.i. paperpot tehnologije. Celotnemu pogovoru lahko prisluhntete tudi v obliki video podkasta RAST.
Moja zgodba
V oddaji Moja zgodba lahko že drugič prisluhnete vosovskemu likvidatorju Francu Stadlerju Pepetu, ki se je spominjal delovanja varnostno-obveščevalne službe OF med drugo svetovno vojno V Ljubljani. Njegovo pričevanje je komentiral znanstveni sodelavec Študijskega centra za narodno spravo dr. Damjan Hančič. Stadler oživlja spomine na začetke organiziranja VOSa, na atentate ter pomembne operacije, kot so reševanje aktivista Toneta Tomšiča iz italijanskega zapora, sledenje in umor industrialca Avgusta Praprotnika, ter reševanje načelnice VOS Zdenke Kidrič Marjete iz bolnišnice.
Citat iz oddaje o umoru Avgusta Praprotnika:
Grupa se je odločila, da izvede justifikacijo v Tavčarjevem hramu v bifeju. Avto je bil v Tavčarjevi ulici s šoferem varnostnikom. Streljal je Štefan (Brajnik). Umik je branil Štefan Babnik. Vsi trije so se začeli umikati v avto, ki ga je vozil Pangrc Ludvik. Praprotnik je imel spremljevalca zaščitnika, ki je bil naš agent, ki je potem, ko je avto že krenil streljal, v smeri umika avta in opozoril Italijane, ki so bili blizu sodnije. Videli so, da avto drvi proti Titovi in s puško ustrelili v karoserijo avtomobila. Naboj se je odbil in ranil Štefana Babnika tako, da mu je raztrgal črevesje. Tako je bil prepeljan v Neubergerjevo ambulanto na Vilharjevo cesto. Po akciji sem se sestal s Štefanom Babnikom, da prevzamem pištolo, ki jo je imel Babnik Štefan na akciji. Pri Neubergerju sem našel Štefana ležati na ozki operacijski mizi. Ležal je na hrbtu s skrčenimi koleni v krčih in mukah. Vprašal me je, če je akcija uspela, ali je ta izdajalec padel.
Odgovoril sem mu, brez skrbi, da je, sigurno. Dal mi je pištolo, ki je bila na mizi ob njem, da jo odnesem na varno. Bila je to španska pištola. Vprašal sem profesorja Lavriča, (takrat nisem vedel, kdo je. To sem zvedel šele po vojni, ko sem se z njim seznanil. Vedel pa sem, da je naš, ker je bil to naš punkt), naj mi pove, kako je Štefan. Povedal je, da noči ne bo preživel.
Slovencem po svetu in domovini
V Trstu je bila včeraj 3. letna konference Zamejske gospodarske koordinacije. Ob tem je potekalo tudi srečanje z naslovom Gradimo prihodnost doma: Perspektive za mlade v zamejstvu. Na dogodku, ki ga je pripravilo Slovensko gospodarsko združenje, so med udeleženci prevladovali dijaki slovenskih višjih srednjih šol iz Trsta in Gorice. Uvodoma sta zbrane pozdravila državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Dejan Židan in državna sekretarka na uradu za zamejce in izseljence Vesna Humar. Z motivacijskim govorom je zbrane navdušila projektna menedžerka v Pipistrelu Nina Malalan, ki je izpostavila pomen poguma, inovativnosti in sodelovanja pri uresničevanju podjetniških idej ter poudarila: “Morala sem iti v svet, da sem se zavedala, kako krasno in posebno je to naše zamejstvo.” Letošnja konferenca je bila v znamenju mladih podjetnikov, start-upov in perspektivnih kadrov v zamejstvu. Osrednji namen dogodka je bil spodbuditi razpravo o tem, kako mladim v slovenskih skupnostih zunaj meja omogočiti, da uresničujejo svoje ideje doma, v okolju, kjer so zrasli – ob podpori matične domovine in gospodarstva.
Doživetja narave
Od spomina na utemeljitelja slovenskega knjižnega jezika smo odšli še več kot tisočletje nazaj v zgodovino. Stopili smo na pot rimskega častnika in škofa. Tako Trubar (kulturni in verski reformator) kot Martin (svetnik in simbol vzajemne delitve) sta zaznamovala slovensko kulturno krajino. Letos je zaživel Martinov čezmejni krog v dolžini 240 km, razdeljen na 14 etap. O njem in o kulturni ter naravni dediščini na tem območju sta spregovorila koordinatorka Polona Abram in umetnostni zgodovinar dr. Ferdinand Šerbelj.
Naš gost
Zlatomašnik Miro Šlibar kot duhovnik že petdeset let črpa iz novomašnega gesla: »Njim, ki Boga ljubijo, vse pripomore k dobremu.« (Rim, 8, 28). Je častni kaplan bazilike v Lurdu in član kapitlja lurških kaplanov, svojo duhovniško pot je začel v Sodražici, nadaljeval kot kaplan v Šentjerneju in Zagorju ob Savi. Iz mnogih služb, ki gradijo mozaik njegovega poslanstva, je gotovo najbolj odmevno vodenje bolniške župnije v Ljubljani. Danes je hišni duhovnik v samostanu Marijinih sester na Dobrovi. Vsa leta je srčno predan delu z bolniki in skrbi za bolniško pastoralo. Morda ste se z njegovim krepkim korakom srečali na Kredarici, kjer je od leta 2019 odgovoren za svete maše. Mnogi bi ga prepoznali tudi po glasu, saj je zvesti sodelavec »Radijskih katehez za bolnike« na Radiu Ognjišče. Prisluhnite duhovniku, ki po različnih poteh pričuje za življenje.
Kulturni utrinki
Jutri v soboto 8. novembra bo v Ormožu v tamkajšnji športni dvorani potekalo 29. tekmovanje godb Slovenije v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla. Loški muzej Škofja Loka pa se že intenzivno pripravlja na ponovno uprizoritev Škofjeloškega pasijona marca 2026. V sklopu priprav pripravljajo dve novembrski predavanji.
Komentar tedna
Kristjani se vedno znova čudimo, zakaj je iz sekularne kulture izginil pojem greha, še bolj pa nas boli nevzdržna logika, da imajo nekateri naši sodržavljani odstrel živali, ki prihajajo v naselja in vdirajo na pašnike ter rušijo prehransko verigo, za večje zlo, kot medicinsko prekinitev življenja najbolj nemočnih, nerojenih otrok in težko bolnih.
Komentar je pripravil Milan Knep, tajnik Katehetskega urada ljubljanske nadškofije.
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalka je sestro Nikolino vprašala za recept za prešce, to so kruhki, ki so jih ljudje dajali tistim, ki so pomagali čez leto. Sestra Nikolina je nato povedala recept za pripravo boljšega, sladkega kruha. Naredimo dobro, kvašeno testo, kot za buhteljne. Za 1 kg moke potrebujemo zravnano žlico soli, 2 do 4 rumenjake, 15 dekagramov sladkorja, limonino lupino, 2 do 3 žlice ruma, celo kocko ali 3/4 kocke, malo mleka in sladkorja, 20 dekagramov masla maščobe (10-12 dag masla, ostalo pa olivno ali belo olje), do ¾ litra mleka da je to po. Naredimo kvašeno testo, dobro ga pregnetemo in ga pustimo vzhajati. Nato na pomokani deski oblikujemo iz cmokov testa krogce, na sredimo damo žlico orehovega ali makovega nadeva, zagrnemo in odlagamo na peki papir. Tako naj potem vzhaja 30-40 minut. Potem jih namažem z razžvrkljanim jajcem ali pa samo z beljakom in zarežem 2-3 zarezice ali pa v obliki križa in postavim vzhajane v 190 °C vročo pečico. Ko dobijo lepo barvo, zmanjšamo temperaturo ali pekač obrnemo ali pa povečamo temperaturo. Pečemo jih dobre pol ure. O prešcah je nato spregovorila še ena od poslušalk.