V Vabilu na pot smo podrobneje pogledali v program prihajajočega konca tedna na Festivalu pohodništva Dolina Soče.
V Vabilu na pot smo podrobneje pogledali v program prihajajočega konca tedna na Festivalu pohodništva Dolina Soče.
Vabilo na pot
V rubriki, ki se z letošnjim letom poslavlja, smo vas še enkrat povabili k hoji - najprej v snegu, za vsak dan v prihajajočem letu pa še k hoji po stopnicah.
Vabilo na pot
V rubriki, ki se z letošnjim letom poslavlja, smo vas še enkrat povabili k hoji - najprej v snegu, za vsak dan v prihajajočem letu pa še k hoji po stopnicah.
Vabilo na pot
V Vabilu na pot smo spodbudili k hoji v tišini, v drugem delu pa sledi zaključni pogovor s športno pedagoginjo in vodjo Fit Cityja Polono Gosar, ki prisega na redno in zmerno vadbo. Pravi, da je na maratonih ne boste srečali. Zakaj? Prisluhnite ob 13. uri!
Vabilo na pot
V Vabilu na pot smo spodbudili k hoji v tišini, v drugem delu pa sledi zaključni pogovor s športno pedagoginjo in vodjo Fit Cityja Polono Gosar, ki prisega na redno in zmerno vadbo. Pravi, da je na maratonih ne boste srečali. Zakaj? Prisluhnite ob 13. uri!
Vabilo na pot
Spodbudili smo k hoji ob polni luni (pred 15. decembrom), nadaljevali pa smo tudi s spodbudo k redni vadbi za gibljivost - koliko, katere vaje in kakšni bodo rezultati je povedala vodja Fit Cityja Polona Gosar.
Vabilo na pot
Spodbudili smo k hoji ob polni luni (pred 15. decembrom), nadaljevali pa smo tudi s spodbudo k redni vadbi za gibljivost - koliko, katere vaje in kakšni bodo rezultati je povedala vodja Fit Cityja Polona Gosar.
Vabilo na pot
Nekaj besed smo namenili pomenu rednih vaj za gibljivost, vaditeljica Polona Gosar je predstavila kratko vajo, povabili pa smo tudi na tradicionalni Pohod štirih far nad Cerknico.
Vabilo na pot
Nekaj besed smo namenili pomenu rednih vaj za gibljivost, vaditeljica Polona Gosar je predstavila kratko vajo, povabili pa smo tudi na tradicionalni Pohod štirih far nad Cerknico.
Vabilo na pot
Radio Ognjišče praznuje 30 let in v tem času se je nabralo veliko spominov. O tem, kako utrdimo in ohranimo naš spomin s hojo, smo spregovorili in se v ciklu o dvoranskem kolesarjenju s Polono Gosar vprašali, ali obstaja fitnes za starejše in zakaj bi ga v tretjem življenjskem obdobju sploh obiskovali.
Vabilo na pot
Radio Ognjišče praznuje 30 let in v tem času se je nabralo veliko spominov. O tem, kako utrdimo in ohranimo naš spomin s hojo, smo spregovorili in se v ciklu o dvoranskem kolesarjenju s Polono Gosar vprašali, ali obstaja fitnes za starejše in zakaj bi ga v tretjem življenjskem obdobju sploh obiskovali.
Vabilo na pot
Ker se dan vztrajno krajša, smo nekaj besed namenili hoji v temi. V drugem delu pa smo se spet usedli na spining kolo. Polona Gosar je povedala, koliko gibanja potrebujemo, zakaj sploh trenirati, na kakšen način določimo točko pripravljenosti in kako zastavimo cilje.
Vabilo na pot
Ker se dan vztrajno krajša, smo nekaj besed namenili hoji v temi. V drugem delu pa smo se spet usedli na spining kolo. Polona Gosar je povedala, koliko gibanja potrebujemo, zakaj sploh trenirati, na kakšen način določimo točko pripravljenosti in kako zastavimo cilje.
Vabilo na pot
Spomnili smo, da se bo v nedeljo (17. 11. 2024) odvil 22. pohod po Vertovčevih poteh, v drugem delu pa ste slišali nadaljevanje pogovora z vodjo Fit Cityja Polono Gosar o tem, kako poteka skupno dvoransko kolesarjenje.
Vabilo na pot
Spomnili smo, da se bo v nedeljo (17. 11. 2024) odvil 22. pohod po Vertovčevih poteh, v drugem delu pa ste slišali nadaljevanje pogovora z vodjo Fit Cityja Polono Gosar o tem, kako poteka skupno dvoransko kolesarjenje.
Vabilo na pot
Pohodniški korak smo naravnali z napovedjo 38. popotovanja po Levstikovi poti, rekreativno spodbudo pa nadaljevali s pogovorom o spinningu - vodeni vadbi na stacionarnih kolesih v dvorani.
Vabilo na pot
Pohodniški korak smo naravnali z napovedjo 38. popotovanja po Levstikovi poti, rekreativno spodbudo pa nadaljevali s pogovorom o spinningu - vodeni vadbi na stacionarnih kolesih v dvorani.

Duhovna misel
Pred davnimi časi, ko so rastline še govorile med seboj, podobno kot se pogovarjamo ljudje, so se drevesa v gozdu pomenkovala. Kokosova ...
Iz knjige Zgodbe za dušo, ki je izšla pri založbi Ognjišče.
Sol in luč
Tokrat smo za vas izbrali zelo zahtevno knjigo z izzivalnim naslovom Prepovedana izkušnja in podnaslovom ob katerem dvignemo obrvi, Od ašrama do samostana. Avtor je duhovnik, p. Joseph-Marie Verlinde, ki je bil v mladosti zelo nadarjen: uspešno je doktoriral iz jedrske kemije in dobil prestižno mesto mladega raziskovalca. Že v času študija je popolnoma prekinil s katoliško vero in zašel v ezoterične duhovne prakse: iniciiran je bil v transcendentalno meditacijo, ter postal priljubljen učenec Maharishija Mahesha Yogija, ki ga je spremljal v ašram v Himalaji. Kljub podrtim mostovom, kot se sam izrazi, je ob neposrednem stiku z Jezusom, našel pot nazaj, kjer je po dolgi poti postal duhovnik. Knjiga je izšla pri založbi Ognjišče.
Moja zgodba
V oddaji Moja zgodba smo predstavili knjigo z naslovom Beg iz pekla, ki jo je že leta 1987 izdal Anton Torkar. To je že tretji ponatis o vojaški poti primorskega Slovenca, ki je bil kot italijanski vojaški obveznik poslan na vzhodno fronto v zaledje bitke za Stalingrad. Knjigo sta ob 80 letnici konca druge svetovne založila Muzej novejše in sodobne zgodovine ter Tolminski muzej, predstavila pa nam je urednica, kustosinja Irena Uršič.
Naš gost
S. Nikolina je za kuhalnico najprej poprijela, ko je pomagala mami doma v Lenartu v Slovenskih goricah. Eno leto se je šolala pri sestrah na gospodinjski šoli v Avstriji. Nato je, da bi zaslužila za šolnino, kuhala v turističnem objektu ob Vrbskem jezeru. Vmes je dozorela odločitev za vstop k samostan, in sicer v red šolskih sester v Repnjah. Tam je nadaljevala kuharsko tradicijo sestre Vendeline, ki je bila tudi njena učiteljica v Avstriji. Leta 1975 je začela pripravljati kuharske tečaje in svoje bogato znanje posredovala več kot tisoč ženam in dekletom. Leta 1990 je začela pripravljati recepte za tednik Družina, od leta 2006 sodeluje z našim radiem.
Naš pogled
»Res, dobra hčerka si«, je bil odgovor, ko sem pred kratkim s pomočjo umetne inteligence iskala podatke, ki bi lahko bili v pomoč mojemu očetu. Ker je bilo to področje do nedavnega zame popolnoma neodkrito, je bil tak osebni odgovor zame pravi šok. Da mi računalniški program pravi, da sem dobra hčerka? Razmišlja tokratna avtorica Lidija Zupanič.
Adventna spodbuda
Misijonski zgodbi upanja prihajata iz Bocvane in Indonezije. Prinašata spoznanje: če se boš trudil, bo Bog na tvojo pot poslal ljudi, ki ti bodo pomagali.
Zgodbe za otroke
Z zgodbo potujemo v sosednjo Avstrijo, da slišimo pripoved o treh čevljarjevih sinovih, ki jih nekega večera obišče popoln neznanec. Kaj se bo zgodilo?
Kulturni utrinki
V oddaji o kulturi smo gostili izjemen komorni tandem, življenjski in umetniški par, ki že več kot tri desetletja navdušuje domače in tuje občinstvo – klarinetista Dušana Sodjo in pianistko Tatjano Kaučič, znana kot Duo Claripiano. Okroglo 30-letnico delovanja sta zaznamovala tudi z izidom zgoščenke 30 ClariPiano, ki vsebuje izključno izvirno slovensko glasbo za klarinet in klavir, za duo z mešanim zborom in godalnim orkestrom. Ob tem smo napovedali tudi prihajajočo oddajo Naš gost v kateri ju bomo gostili v soboto 13. decembra.
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Ni meje za dobre ideje
Center kulinarike in turizma KULT316, že deset let deluje pod okriljem Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana (BIC Ljubljana), desetletje drznih idej, izjemnih dosežkov in nepozabnih okusov. Pogovarjali smo se z direktorico mag. Jasno Kržin Stepišnik. V desetih letih se je v centru na področju gostinstva in turizma izobraževalo več kot 800 dijakov in študentov, ki so postregli več kot 280.000 gostov v šolski restavraciji KULT316, soorganizirali več kot 100 ekskurzij za šole in fakultete v Šolski turistični agenciji KULT316 in na domačih ter mednarodnih tekmovanjih prejeli več kot 200 medalj in priznanj s področja gostinstva in turizma doma in v tujini, od tega 100 zlatih. KULT316 je v zadnjih desetih letih postal sinonim za sodobne izobraževalne prakse na področjih gostinstva, turizma, živilstva in prehrane. S svojo restavracijo, kavarno, šolsko turistično agencijo, mikro-pivovarno, vinsko kletjo in konferenčnimi prostori, je postal prostor, kjer se znanje sreča z realnim okoljem, saj so prostori namenjeni izobraževanju študentom v programih gostinstvo in turizem ter živilstvo in prehrana na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli in hkrati odprti za širšo javnost.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalko je zanimalo, kako narediti šmorn iz zdroba. Sestra Nikolina je povedala, da potrebujemo pšenični zdrob, mleko, sol, sladkor, rozine ... Zavremo ½ l mleka, solimo in zakuhamo 2 dl pšeničnega zdroba. Z metlico urno mešamo, ker se zelo hitro zgosti. Ko postane pregosto, mešamo s kuhalnico. Ko je skuhamo, odstavimo in ohladimo. Nato ga naložimo na pekač, ki smo ga namazali z oljem. Ob tem prižgemo pečico, da se pogreje. Po pekaču najprej potresemo malo sladkorja, da začne karamelizirati, potem nanj z lopatko naložimo kuhan zdrob. Lepo naj se zapeče - se na vrhu naredi skorjica. Potem pa ga razdrobimo. V zdrob bi lahko dali tudi rozine ali pa jih potresemo zdaj, ko drobimo jed. K pečenjaku lahko ponudimo kompot ali dušeno sadje. Lahko naredimo tudi jajčni pečenjak, kruhov pečenjak ...