Is podcast
Potrebujemo ½ kg moke, kavno žličko soli, 20 g kvasa, 2 žlici sladkorja, 8-10 dag masla in olja (vsakega pol), toplo mleko. Kvas raztopimo z 2 žlicama mleka in sladkorjem, damo ga v moko (ob steno posode damo sol) in ko začne vzhajati, prilivamo mleko in mešamo, da dobimo prijetno mehko testo. Dodamo še raztopljeno maslo in zgnetemo v gladko testo. Bela moka ima veliko škroba v porabi veliko tekočine in zato to testo lahko postane krepko, trdo. Vzhaja naj 60 do 75 minut, vmes ga lahko enkrat pregnetemo. Nato ga damo ali v namazan model ali pa v košarico s pomokanim prtičem, da dobimo obliko hlebca. Tako naj vzhaja ¾ ure do 1 uro. Nato ga obrnemo na pekač s peki papirjem, zarežemo enkrat ali dvakrat in postavimo v 190 °C vročo pečico. Peče se 30-40 minut. V moko lahko dodamo malo naribane limonine lupine, pa tudi rumenjak lahko, beljak pa naredi testo gosto, žilavo.
Potrebujemo ½ kg moke, kavno žličko soli, 20 g kvasa, 2 žlici sladkorja, 8-10 dag masla in olja (vsakega pol), toplo mleko. Kvas raztopimo z 2 žlicama mleka in sladkorjem, damo ga v moko (ob steno posode damo sol) in ko začne vzhajati, prilivamo mleko in mešamo, da dobimo prijetno mehko testo. Dodamo še raztopljeno maslo in zgnetemo v gladko testo. Bela moka ima veliko škroba v porabi veliko tekočine in zato to testo lahko postane krepko, trdo. Vzhaja naj 60 do 75 minut, vmes ga lahko enkrat pregnetemo. Nato ga damo ali v namazan model ali pa v košarico s pomokanim prtičem, da dobimo obliko hlebca. Tako naj vzhaja ¾ ure do 1 uro. Nato ga obrnemo na pekač s peki papirjem, zarežemo enkrat ali dvakrat in postavimo v 190 °C vročo pečico. Peče se 30-40 minut. V moko lahko dodamo malo naribane limonine lupine, pa tudi rumenjak lahko, beljak pa naredi testo gosto, žilavo.
Potrebujemo ½ kg moke, kavno žličko soli, 20 g kvasa, 2 žlici sladkorja, 8-10 dag masla in olja (vsakega pol), toplo mleko. Kvas raztopimo z 2 žlicama mleka in sladkorjem, damo ga v moko (ob steno posode damo sol) in ko začne vzhajati, prilivamo mleko in mešamo, da dobimo prijetno mehko testo. Dodamo še raztopljeno maslo in zgnetemo v gladko testo. Bela moka ima veliko škroba v porabi veliko tekočine in zato to testo lahko postane krepko, trdo. Vzhaja naj 60 do 75 minut, vmes ga lahko enkrat pregnetemo. Nato ga damo ali v namazan model ali pa v košarico s pomokanim prtičem, da dobimo obliko hlebca. Tako naj vzhaja ¾ ure do 1 uro. Nato ga obrnemo na pekač s peki papirjem, zarežemo enkrat ali dvakrat in postavimo v 190 °C vročo pečico. Peče se 30-40 minut. V moko lahko dodamo malo naribane limonine lupine, pa tudi rumenjak lahko, beljak pa naredi testo gosto, žilavo.
Najbolj znani so rogljički, pripravimo pa lahko tudi linške oči iz krhkega testa .. Vsakemu krhkemu testu, ki je piškotno testo, lahko dodamo malo zmletih orehov, lešnikov ali mandljev, kar izboljša testo ... Za rogljičke potrebujemo: 14 dag masla, 24 dag moke, 6 dag sladkorja, cimet, 1 jajce, nožev vrh pecilnega praška. Maslo z moko zdrobtinimo, zraven dodamo pecilni prašek, nato dodamo sladkor in orehe, premešamo, dodamo še jajce in stisnemo v testo. Po želji lahko dodamo žlico ruma. Testo naj pokrito počiva na hladnem vsaj eno uro. Za linške oči pa potrebujemo: 25 dag moke, 18 dag masla, nožev vrh pecilnega praška zdrobtinimo. Dodamo še 12 dag sladkorja v prahu, 5-6 dag zmletih orehov, 3 žlice mleka. Jajc tu ne dodajamo. Tudi to testo naj počiva, se ohladi. Razvaljamo ga za dober nožev rob debelo, pri pripravi piškotov si pomagamo z modelčki ... Med dva piškota namažemo marmelado po okusu ... Pečene piškote pokrijemo, da ne bodo presuhi, ko jih bomo namazali z marmelado po okusu ...
Najbolj znani so rogljički, pripravimo pa lahko tudi linške oči iz krhkega testa .. Vsakemu krhkemu testu, ki je piškotno testo, lahko dodamo malo zmletih orehov, lešnikov ali mandljev, kar izboljša testo ... Za rogljičke potrebujemo: 14 dag masla, 24 dag moke, 6 dag sladkorja, cimet, 1 jajce, nožev vrh pecilnega praška. Maslo z moko zdrobtinimo, zraven dodamo pecilni prašek, nato dodamo sladkor in orehe, premešamo, dodamo še jajce in stisnemo v testo. Po želji lahko dodamo žlico ruma. Testo naj pokrito počiva na hladnem vsaj eno uro. Za linške oči pa potrebujemo: 25 dag moke, 18 dag masla, nožev vrh pecilnega praška zdrobtinimo. Dodamo še 12 dag sladkorja v prahu, 5-6 dag zmletih orehov, 3 žlice mleka. Jajc tu ne dodajamo. Tudi to testo naj počiva, se ohladi. Razvaljamo ga za dober nožev rob debelo, pri pripravi piškotov si pomagamo z modelčki ... Med dva piškota namažemo marmelado po okusu ... Pečene piškote pokrijemo, da ne bodo presuhi, ko jih bomo namazali z marmelado po okusu ...
Zdaj je tudi sezona jagod in iz njih lahko naredimo tako okusno marmelado. Jagod ne peremo, jih samo skrbno očistimo. Zmečkamo in po okusu posladkamo (20 dag navadnega ali rjavega sladkorja na 1 kg jagod). Pristavimo in kuhamo, pene sproti pobiramo. Tako dobimo domačo marmelado, ki pa je bolj tekoča. Če bomo uporabili želirni sladkor (kar bo skrajšalo čas kuhanja), je marmelada bolj kompaktna. Če bomo uporabili ribez, je dobro, če jo prepasiramo. Taka marmelada nam bo prav prišla pri različnih pecivih.
Zdaj je tudi sezona jagod in iz njih lahko naredimo tako okusno marmelado. Jagod ne peremo, jih samo skrbno očistimo. Zmečkamo in po okusu posladkamo (20 dag navadnega ali rjavega sladkorja na 1 kg jagod). Pristavimo in kuhamo, pene sproti pobiramo. Tako dobimo domačo marmelado, ki pa je bolj tekoča. Če bomo uporabili želirni sladkor (kar bo skrajšalo čas kuhanja), je marmelada bolj kompaktna. Če bomo uporabili ribez, je dobro, če jo prepasiramo. Taka marmelada nam bo prav prišla pri različnih pecivih.
Poslušalka je vprašala, kaj lahko naredi z lani zamrznjenimi kakiji. Sestra Nikolina je svetovala, da si ga lahko privoščijo za hladni poobedek namesto kakšnega kompota, sladoleda in podobno. Druga možnost je, da iz njega pripravijo marmelado. Na 1 kg kakija dodamo 1-2 kisli jabolki, sok ene limone in sladkor po okusu (15-20 dag). Očiščen kaki damo kuhati, dodamo sladkor, limonin sok in olupljeni jabolki ter kuhamo 20-30 minut ...
Poslušalka je vprašala, kaj lahko naredi z lani zamrznjenimi kakiji. Sestra Nikolina je svetovala, da si ga lahko privoščijo za hladni poobedek namesto kakšnega kompota, sladoleda in podobno. Druga možnost je, da iz njega pripravijo marmelado. Na 1 kg kakija dodamo 1-2 kisli jabolki, sok ene limone in sladkor po okusu (15-20 dag). Očiščen kaki damo kuhati, dodamo sladkor, limonin sok in olupljeni jabolki ter kuhamo 20-30 minut ...
Iz svežih jagod lahko pripravimo različne zelo okusne sladice. Recept za zelo preprosto, a prav tako okusen biskvit z jagodami, nam je povedala sestra Nikolina. Na eno jajce dodamo dve zravnani žlici sladkorja, dve žlici olja (sončnično in olivno), dve zvrhani žlici moke s pecilnim praškom. Najprej stepemo sneg, med miksanem dodamo sladkor, nato rumenjake in po žlicah dodajamo olje. Dobimo spenjeno maso, ki jo miksamo dve to tri minute. Nato pa z metlico v roki zamešamo še moko. Na pekač, obložen s peki papirjem, vlijemo polovico mase, naložimo sadje (jagode, borovnice ..., po potrebi ga prerežemo na pol) ter še preostalo maso. Pečemo približno 20 minut pri 190 stopinjah Celzija (odvisno je od velikosti pekača in s tem debeline testa).
Iz svežih jagod lahko pripravimo različne zelo okusne sladice. Recept za zelo preprosto, a prav tako okusen biskvit z jagodami, nam je povedala sestra Nikolina. Na eno jajce dodamo dve zravnani žlici sladkorja, dve žlici olja (sončnično in olivno), dve zvrhani žlici moke s pecilnim praškom. Najprej stepemo sneg, med miksanem dodamo sladkor, nato rumenjake in po žlicah dodajamo olje. Dobimo spenjeno maso, ki jo miksamo dve to tri minute. Nato pa z metlico v roki zamešamo še moko. Na pekač, obložen s peki papirjem, vlijemo polovico mase, naložimo sadje (jagode, borovnice ..., po potrebi ga prerežemo na pol) ter še preostalo maso. Pečemo približno 20 minut pri 190 stopinjah Celzija (odvisno je od velikosti pekača in s tem debeline testa).
Poslušalko je zanimalo, če je prav, da zamrzuje kumare, iz katerih bi potem čez zimo pripravljala omake. Sestra Nikolina je povedala, da je seveda tako prav. Lahko jih nariba na listke ali pa bolj grobo kot repo in takoj vakumira in shrani v skrinjo. Potem pa jih lahko uporabi za prikuho, za omako, za juho. Enako se naredi z bučkami. Z zamrzovanjem se ohranja več vitaminov kot s toplotno obdelavo, je še dodala sestra Nikolina. Pred uporabo kumare oziroma bučke odtalimo in odcedimo, nato jih stisnemo in nato se šele lotimo priprave jedi.
Poslušalko je zanimalo, če je prav, da zamrzuje kumare, iz katerih bi potem čez zimo pripravljala omake. Sestra Nikolina je povedala, da je seveda tako prav. Lahko jih nariba na listke ali pa bolj grobo kot repo in takoj vakumira in shrani v skrinjo. Potem pa jih lahko uporabi za prikuho, za omako, za juho. Enako se naredi z bučkami. Z zamrzovanjem se ohranja več vitaminov kot s toplotno obdelavo, je še dodala sestra Nikolina. Pred uporabo kumare oziroma bučke odtalimo in odcedimo, nato jih stisnemo in nato se šele lotimo priprave jedi.
Oglasil se je 88-letni poslušalec in vprašal za mnenje glede miksanja solate. Tako si jo pripravi, ker ima zobno protezo. V solato je vključil: paradižnik, papriko, česen, čebulo, korenček, rdeči radič ... Sestra Nikolina je njegovo dejanje pozdravila, saj je uživanje sveže zelenjave zelo koristno, četudi nekateri končni izdelek malo postrani gledajo. Povedala je še, da poslušalec na ta način ohrani rudnine in vitamine, ki so preobčutljivi na toplotno obdelavo. Pri težavah z ledvicami pa pomaga tudi kakšen listek zelene ali peteršilja, je še povedala.
Oglasil se je 88-letni poslušalec in vprašal za mnenje glede miksanja solate. Tako si jo pripravi, ker ima zobno protezo. V solato je vključil: paradižnik, papriko, česen, čebulo, korenček, rdeči radič ... Sestra Nikolina je njegovo dejanje pozdravila, saj je uživanje sveže zelenjave zelo koristno, četudi nekateri končni izdelek malo postrani gledajo. Povedala je še, da poslušalec na ta način ohrani rudnine in vitamine, ki so preobčutljivi na toplotno obdelavo. Pri težavah z ledvicami pa pomaga tudi kakšen listek zelene ali peteršilja, je še povedala.
Poslušalec je prosil za nasvet glede priprave juhe iz starega petelina. Sestra Nikolina je uvodoma uporabila ljudski rek, da je taka juha odlična, prava juha. Lahko damo kuhati celega petelina ali pa ga razpolovimo. Meso zalijemo z mlačno vodo (2-3 litre) in pride do vrenja, dodamo še zelenjavo: gomolje korenčka, peteršilja in zeleno (lahko tudi iz skrinje). Zelo okusna je tudi popečena čebula (še najboljša bo pečena na štedilnikovi plošči). Dodamo še lovor, poper in sol. Kuhamo 2 uri, da bo meso mehko. To meso lahko potem uporabimo za kosilo. Lahko ga zmeljemo in naredimo zavitek ali mesne štrukeljce ali za omako za testenine ali riž ...
Poslušalec je prosil za nasvet glede priprave juhe iz starega petelina. Sestra Nikolina je uvodoma uporabila ljudski rek, da je taka juha odlična, prava juha. Lahko damo kuhati celega petelina ali pa ga razpolovimo. Meso zalijemo z mlačno vodo (2-3 litre) in pride do vrenja, dodamo še zelenjavo: gomolje korenčka, peteršilja in zeleno (lahko tudi iz skrinje). Zelo okusna je tudi popečena čebula (še najboljša bo pečena na štedilnikovi plošči). Dodamo še lovor, poper in sol. Kuhamo 2 uri, da bo meso mehko. To meso lahko potem uporabimo za kosilo. Lahko ga zmeljemo in naredimo zavitek ali mesne štrukeljce ali za omako za testenine ali riž ...
Prisluhnite odgovorom sestre Nikoline na vaša kuharska vprašanja. Z njo sodelujemo že od leta 2006. Sedem let je pripravljala oddaje in rubrike z recepti, nato pa sodelovala v naših kontaktnih oddajah, od leta 2017 sodeluje v oddaji Svetovalnica. Sestra Nikolina Rop je Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja, ki je pri založbi Družina izdala več kuharskih knjig, vodila je kuharske tečaje v Repnjah pri Vodicah in na Brezjah. Arhiv minulih oddaj in rubrik: http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/
Tone Kuntner je dramski igralec in pesnik, ki je neizmerno ponosen na svojo domovino, samostojno državo Slovenijo. Rad praznuje in se odzove povabilom, ko ga ljudje povabijo medse, da bi skupaj praznovali. Navdihujeta ga Ivan Cankar in France Prešeren, njegov vzornik med igralci je Stane Sever. Za igralca ni pomembno, da je lep, biti mora iskren, da ljudi prepriča, vsi moramo biti v življenju iskreni ter povezani, kajti vsak človek ima dve roki, levo in desno, vsak voz pa dvoje levih in dvoje desnih koles. Za uspešno delo sta potrebni leva in desna roka, za uporabnost voza pa vsa štiri kolesa.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 08. julij 2024 ob 08-ih
Na izseljensko nedeljo je bil z nami škof dr. Anton Jamnik, ki je odgovoren za pastoralo Slovencev v zamejstvu in po svetu. Slišali ste o doživetem praznovanju dneva državnosti v Bruslju - več nam je povedal župnik dr. Zvone Štrubelj [9:52], po o seji Sveta vlade za Slovence po svetu [37:07] in obisku štipendistov Asef [40:00]. Spomnili smo se pokojne rojakinje iz Avstralije, Drage Gelt [26:42].
Poletju naproti smo zapluli s Svetim pismom v roki. Je branje Knjige knjig preveč zahtevno za počitniški oddih? Ali si lahko sami oblikujemo duhovne vaje ob Svetem pismu in tako poskrbimo za duhovno poglabljanje med dopustom? Ali se branje Svetega pisma razlikuje od branja drugih knjig? Z nami je bil v živo župnik z Velikega Gabra Janez Jeromen.
Tokrat smo gostili kitaristko in pevko zabavne glasbe Evo Hren. Izvrstno se znajde ob orkestru, etno zasedbah, s kitaro, pa tudi na festivalih. Na letošnji Popevki je s skladbo Žige Pirnata Kako zveni pomlad prepričala strokovno žirijo. Eva Hren je bila z nami v oddaji, ki se je začela ob dvajsetih.
Davida zelo mori misel, da nekod po svetu divjajo vojne, zato je razmišljal o miru in molil zanj.
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Gibanje Vera in luč združuje osebe z motnjo v duševnem razvoju, njihove starše in prijatelje. Voditelji so prepričani, da je vsaka oseba dragocena in ima pravico do življenja, ljubezni, pomoči in tudi do zakramentov Cerkve. Lani so praznovali 40. obletnico gibanja v Sloveniji, jeseni je vodstvo kot provincialna koordinatorica prevzela Maruša Horvat z ekipo sodelavcev. Povedala nam je, kako vidi prihodnost gibanja in kaj ji pomeni to prostovoljno delo.
Sladoled, osvežilne pijače iz melise in limone, vložena čebula, breskov kompot, grah v slanici, borovnice z vinom, biskvitno pecivo, bučkini polpeti ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.