Is podcast
Za testo potrebujemo pol litra oz. 30 dag moke, ob strani damo slabo žličko soli, 1/3 kocke (cca. 15 dag) kvasa – dodamo malo sladkorja in toplega mleka – vstavimo v jamico na sredi moke. V testo dodamo še eno jajce, malo olja (olivnega ali sončničnega) in 1 dl toplega mleka. Če hočemo še finejše, to je bolj mehko testo, lahko v moko dodamo kakšno žlico navadnega jogurta. Testo dobro ugnetemo z roko in pustimo vzhajati, da ga je še enkrat več. Pazimo, da ne prehaja – površina ne sme biti nagubana. Nato pekač namažem s trdo maščobo - z maslom ali pa z mastjo - in testo razvaljamo skoraj na velikost pekača. Nato ga z roko prenesemo in s prsti razširimo do robov. Nadeva naredimo po želji. Sestra Nikolina je povedala, da vedno namaže paradižnikov mezgo (ki jo izboljša z žlico kuhane smetana z mleka), potrese z origanom in baziliko, potrese še sesekljano kislo kumaro, olivo, salamo, šunko, tuno iz konzerve ... na vrhu naj bo nariban sir. Pečemo v pečici pri 190 – 200 stopinjah Celzija 15 – 18 minut, da se lepo zapeče. Če pečica še ni dovolj ogreta oziroma vemo, da gostov še ne bo - koliko časa lahko pica počaka na pekaču, že obložena? Lahko tudi pol ure ali več. Boljše je, da tako počaka, kot da pečeno moramo pogrevati. Pečeno pico sicer takoj vzamemo iz pečice, je preložimo na desko in pokrijemo s pekačem, da se omedi – postane mehka in okusnejša.
Za testo potrebujemo pol litra oz. 30 dag moke, ob strani damo slabo žličko soli, 1/3 kocke (cca. 15 dag) kvasa – dodamo malo sladkorja in toplega mleka – vstavimo v jamico na sredi moke. V testo dodamo še eno jajce, malo olja (olivnega ali sončničnega) in 1 dl toplega mleka. Če hočemo še finejše, to je bolj mehko testo, lahko v moko dodamo kakšno žlico navadnega jogurta. Testo dobro ugnetemo z roko in pustimo vzhajati, da ga je še enkrat več. Pazimo, da ne prehaja – površina ne sme biti nagubana. Nato pekač namažem s trdo maščobo - z maslom ali pa z mastjo - in testo razvaljamo skoraj na velikost pekača. Nato ga z roko prenesemo in s prsti razširimo do robov. Nadeva naredimo po želji. Sestra Nikolina je povedala, da vedno namaže paradižnikov mezgo (ki jo izboljša z žlico kuhane smetana z mleka), potrese z origanom in baziliko, potrese še sesekljano kislo kumaro, olivo, salamo, šunko, tuno iz konzerve ... na vrhu naj bo nariban sir. Pečemo v pečici pri 190 – 200 stopinjah Celzija 15 – 18 minut, da se lepo zapeče. Če pečica še ni dovolj ogreta oziroma vemo, da gostov še ne bo - koliko časa lahko pica počaka na pekaču, že obložena? Lahko tudi pol ure ali več. Boljše je, da tako počaka, kot da pečeno moramo pogrevati. Pečeno pico sicer takoj vzamemo iz pečice, je preložimo na desko in pokrijemo s pekačem, da se omedi – postane mehka in okusnejša.
Za testo potrebujemo pol litra oz. 30 dag moke, ob strani damo slabo žličko soli, 1/3 kocke (cca. 15 dag) kvasa – dodamo malo sladkorja in toplega mleka – vstavimo v jamico na sredi moke. V testo dodamo še eno jajce, malo olja (olivnega ali sončničnega) in 1 dl toplega mleka. Če hočemo še finejše, to je bolj mehko testo, lahko v moko dodamo kakšno žlico navadnega jogurta. Testo dobro ugnetemo z roko in pustimo vzhajati, da ga je še enkrat več. Pazimo, da ne prehaja – površina ne sme biti nagubana. Nato pekač namažem s trdo maščobo - z maslom ali pa z mastjo - in testo razvaljamo skoraj na velikost pekača. Nato ga z roko prenesemo in s prsti razširimo do robov. Nadeva naredimo po želji. Sestra Nikolina je povedala, da vedno namaže paradižnikov mezgo (ki jo izboljša z žlico kuhane smetana z mleka), potrese z origanom in baziliko, potrese še sesekljano kislo kumaro, olivo, salamo, šunko, tuno iz konzerve ... na vrhu naj bo nariban sir. Pečemo v pečici pri 190 – 200 stopinjah Celzija 15 – 18 minut, da se lepo zapeče. Če pečica še ni dovolj ogreta oziroma vemo, da gostov še ne bo - koliko časa lahko pica počaka na pekaču, že obložena? Lahko tudi pol ure ali več. Boljše je, da tako počaka, kot da pečeno moramo pogrevati. Pečeno pico sicer takoj vzamemo iz pečice, je preložimo na desko in pokrijemo s pekačem, da se omedi – postane mehka in okusnejša.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Posebej pa na čebuli prepražimo mleto meso (najboljše je mešano - 10 dag na osebo), dodamo jajca (da vežejo), malo praženega riža (, ki je morda ostal včeraj), peteršilj, malo popra, sol, česen ... Naredimo okusen nadev ... To naložimo v bučke, ki smo jim izdolbi sredico. Nič jih ne olupimo, na spodnji strani jih malo zarežemo, da se potem ne zvrnejo. Na nadev naložimo rezino sira ali pa naložimo nariban sir. Lahko pa ga že prej dodamo v nadev. Postavimo na pekač in tega damo v pečico, da se pri zmerni temperaturi dobro zapeče - približno pol ure, odvisno je od debeline buč. Na dno pekača damo nekaj žlic vode.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Posebej pa na čebuli prepražimo mleto meso (najboljše je mešano - 10 dag na osebo), dodamo jajca (da vežejo), malo praženega riža (, ki je morda ostal včeraj), peteršilj, malo popra, sol, česen ... Naredimo okusen nadev ... To naložimo v bučke, ki smo jim izdolbi sredico. Nič jih ne olupimo, na spodnji strani jih malo zarežemo, da se potem ne zvrnejo. Na nadev naložimo rezino sira ali pa naložimo nariban sir. Lahko pa ga že prej dodamo v nadev. Postavimo na pekač in tega damo v pečico, da se pri zmerni temperaturi dobro zapeče - približno pol ure, odvisno je od debeline buč. Na dno pekača damo nekaj žlic vode.
Kuhajmo s sestro Nikolino
To je jed iz stročjega fižola in mesa, rečemo ji tudi zelenjavni golaž oziroma golaž s fižolom. Najprej damo pražit čebulo, dodamo narezano meso (goveje). Ko lepo zadiši in se že čisti, dodamo narezan mlad (ali iz skrinje) fižol, premešamo, začinimo (dodamo česen, sesekljano papriko), zalijemo in vse skupaj naj vre od mehkega. Če je govedina starejša, bo rabila malo več časa, zato je dobro, da meso že prej pokrito dušimo in ko je dovolj mehko, dodamo fižol. To potem rahlo zgostimo - kot rahli podmet, dodamo paradižnikovo mezgo, žlico smetane, žličko žlico moke in po potrebi zalijemo.
Kuhajmo s sestro Nikolino
To je jed iz stročjega fižola in mesa, rečemo ji tudi zelenjavni golaž oziroma golaž s fižolom. Najprej damo pražit čebulo, dodamo narezano meso (goveje). Ko lepo zadiši in se že čisti, dodamo narezan mlad (ali iz skrinje) fižol, premešamo, začinimo (dodamo česen, sesekljano papriko), zalijemo in vse skupaj naj vre od mehkega. Če je govedina starejša, bo rabila malo več časa, zato je dobro, da meso že prej pokrito dušimo in ko je dovolj mehko, dodamo fižol. To potem rahlo zgostimo - kot rahli podmet, dodamo paradižnikovo mezgo, žlico smetane, žličko žlico moke in po potrebi zalijemo.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Sveže kumare naribamo na rezance (kakor jabolka za štrudelj), jih rahlo posolimo in pustimo. Posebej prepražimo čebulo. Ko začne dobivati zlato barvo, kumare ožamemo in jih naložimo po čebuli in skupaj popražimo. Dodamo strt česen, poprašimo z žličko moke (lahko tudi opustimo) in prilijemo tekočine, da se ne prijema posode. Če imamo kakšno žlico kisle smetane, jo le umešajmo ali pa žlico jogurta. Razžvrkljamo, da dobimo gostljato omako. Zelo se poda sesekljan peteršilj ali pa narezan drobnjak. Posebej pripravimo pire krompir. Na kocke narezan krompir skuhamo, odlijemo (tekočine ne zavrzimo!), stlačimo, dodamo mleko in zabelimo z maslom, dolivamo krompirjevko ... Omako lahko pripravimo tudi iz zamrznjenih kumar. Te zdaj samo naribamo in spakiramo v vrečke ter zamrznemo. Nato jih prejšnji večer ali pa zgodaj zjutraj vzamemo iz skrinje, da se lepo odtalijo in spustijo vodo ... Kumarična omaka je pozimi dobrodošla tudi pri pripravi kolin, in sicer pri tistih, ki ne smejo kislega zelja ali repe.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Sveže kumare naribamo na rezance (kakor jabolka za štrudelj), jih rahlo posolimo in pustimo. Posebej prepražimo čebulo. Ko začne dobivati zlato barvo, kumare ožamemo in jih naložimo po čebuli in skupaj popražimo. Dodamo strt česen, poprašimo z žličko moke (lahko tudi opustimo) in prilijemo tekočine, da se ne prijema posode. Če imamo kakšno žlico kisle smetane, jo le umešajmo ali pa žlico jogurta. Razžvrkljamo, da dobimo gostljato omako. Zelo se poda sesekljan peteršilj ali pa narezan drobnjak. Posebej pripravimo pire krompir. Na kocke narezan krompir skuhamo, odlijemo (tekočine ne zavrzimo!), stlačimo, dodamo mleko in zabelimo z maslom, dolivamo krompirjevko ... Omako lahko pripravimo tudi iz zamrznjenih kumar. Te zdaj samo naribamo in spakiramo v vrečke ter zamrznemo. Nato jih prejšnji večer ali pa zgodaj zjutraj vzamemo iz skrinje, da se lepo odtalijo in spustijo vodo ... Kumarična omaka je pozimi dobrodošla tudi pri pripravi kolin, in sicer pri tistih, ki ne smejo kislega zelja ali repe.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Buč(k)e naribamo bolj drobno in malo posolimo in pustimo. Posebej zmešamo 2 jajci in 2 žlici olja, sol, drobtine ali moko, stisnjen česen, peteršilj, nežno popramo, da napravimo rahlo gosto zmes, ki naj počiva. Ko se zgosti, ožamemo bučke in dodamo. Zmešamo in z žlico zajemamo kot žličnike in polagamo na vročo maščobo v ponvi. Pomagamo si z drugo žlico, potapljam in oblikujemo polpeto. Ko je ena stran opečeno, obrnemo. Ko je pečeno, ko lepo zarumenijo, jih odlagamo na cedilo ali na papirnato brisačo ter v ponev vložimo nove polpete.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Buč(k)e naribamo bolj drobno in malo posolimo in pustimo. Posebej zmešamo 2 jajci in 2 žlici olja, sol, drobtine ali moko, stisnjen česen, peteršilj, nežno popramo, da napravimo rahlo gosto zmes, ki naj počiva. Ko se zgosti, ožamemo bučke in dodamo. Zmešamo in z žlico zajemamo kot žličnike in polagamo na vročo maščobo v ponvi. Pomagamo si z drugo žlico, potapljam in oblikujemo polpeto. Ko je ena stran opečeno, obrnemo. Ko je pečeno, ko lepo zarumenijo, jih odlagamo na cedilo ali na papirnato brisačo ter v ponev vložimo nove polpete.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalka se je obrnila na sestro Nikolino s težavo: biskvitno pecivo je med peko v pečici visoko tri centimetre, ko pa se ohladi, se sesede in je visoko samo že centimeter in pol. Sestra Nikolina meni, da je težava, ker je poslušalka vzela premalo moke. Pri 50-gramskih jajcih na eno jajce vzame 3 dag moke, pri zavitku ali roladi pa 2,5 dag moke. Sladkorja je toliko, kot moke. Pri torti pa celotni količini moke dodamo še 3 žlice, sicer bo torta imela jamico – v sredi bo majhna usedlina. Torej, mora biti dovolj škroba.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalka se je obrnila na sestro Nikolino s težavo: biskvitno pecivo je med peko v pečici visoko tri centimetre, ko pa se ohladi, se sesede in je visoko samo že centimeter in pol. Sestra Nikolina meni, da je težava, ker je poslušalka vzela premalo moke. Pri 50-gramskih jajcih na eno jajce vzame 3 dag moke, pri zavitku ali roladi pa 2,5 dag moke. Sladkorja je toliko, kot moke. Pri torti pa celotni količini moke dodamo še 3 žlice, sicer bo torta imela jamico – v sredi bo majhna usedlina. Torej, mora biti dovolj škroba.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalka bi rada iz ameriških borovnic pripravila dober liker z vinom. Sestra Nikolina je povedala, da potrebujemo 2 kg borovnic, ½ kg sladkorja, 3 dl rdečega ali črnega vina (teran, merlot ...), malo cimeta in klinčkov. Vino zavremo, dodamo sladkor in dišave. Ko zavre, dodamo borovnice in počakamo, da znova zavre. To nalivamo v kozarce. Za dober okus lahko dodamo vanilijo in limonin sok.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalka bi rada iz ameriških borovnic pripravila dober liker z vinom. Sestra Nikolina je povedala, da potrebujemo 2 kg borovnic, ½ kg sladkorja, 3 dl rdečega ali črnega vina (teran, merlot ...), malo cimeta in klinčkov. Vino zavremo, dodamo sladkor in dišave. Ko zavre, dodamo borovnice in počakamo, da znova zavre. To nalivamo v kozarce. Za dober okus lahko dodamo vanilijo in limonin sok.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Čebulo je dobro narezati z nožem (boljše kot na multipraktik, ker se preveč zmečka in naredi več soka), potem pa jo pražimo na domači svinjski masti. Vmes jo posolimo in pomešamo, da se enakomerno popraži. Med tem ogrejemo kozarce za vlaganje. Lepo praženo čebulo (ko ima svetlo rdečo barvo) z žlico naložimo v kozarce, na vrhu naj bo nekaj milimetrov maščobe (tisto, kar je ostalo od praženja). Nato kozarce dobro zapremo, pokrijemo z brisačo ali odejo.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Čebulo je dobro narezati z nožem (boljše kot na multipraktik, ker se preveč zmečka in naredi več soka), potem pa jo pražimo na domači svinjski masti. Vmes jo posolimo in pomešamo, da se enakomerno popraži. Med tem ogrejemo kozarce za vlaganje. Lepo praženo čebulo (ko ima svetlo rdečo barvo) z žlico naložimo v kozarce, na vrhu naj bo nekaj milimetrov maščobe (tisto, kar je ostalo od praženja). Nato kozarce dobro zapremo, pokrijemo z brisačo ali odejo.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Z vodo se najbolje odžejamo, lahko pa pripravimo tudi domače osvežilne pijače s sadnim okusom. Sokovi iz ribeza in malin so v glavnem že konzervirani, zelo preprosto pa se naredi sirup iz melise. Liske postrižemo s škarjicami, operemo in posušimo. Zavremo 5 l vode in jo ohladimo. Vanjo vstavimo 2 velika šopa listov in jih namakamo 24 ur. Zraven dodamo na kolobarje narezano limono in vmes občasno pomešamo. Nato precedimo in dodamo 2,5 kg sladkorja. Pristavimo (po želji dodamo citronko ali limonin sok) in ko pride do vrenja (85-90 °C), precedimo in nalijemo v steklenice. Dobro jih zapremo in postavimo v temen prostor. Tako bomo dobili dober sirup, ki nam lahko poleg bezgovega prav pride tudi v jesenskem in zimskem času.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Z vodo se najbolje odžejamo, lahko pa pripravimo tudi domače osvežilne pijače s sadnim okusom. Sokovi iz ribeza in malin so v glavnem že konzervirani, zelo preprosto pa se naredi sirup iz melise. Liske postrižemo s škarjicami, operemo in posušimo. Zavremo 5 l vode in jo ohladimo. Vanjo vstavimo 2 velika šopa listov in jih namakamo 24 ur. Zraven dodamo na kolobarje narezano limono in vmes občasno pomešamo. Nato precedimo in dodamo 2,5 kg sladkorja. Pristavimo (po želji dodamo citronko ali limonin sok) in ko pride do vrenja (85-90 °C), precedimo in nalijemo v steklenice. Dobro jih zapremo in postavimo v temen prostor. Tako bomo dobili dober sirup, ki nam lahko poleg bezgovega prav pride tudi v jesenskem in zimskem času.
Prisluhnite odgovorom sestre Nikoline na vaša kuharska vprašanja. Z njo sodelujemo že od leta 2006. Sedem let je pripravljala oddaje in rubrike z recepti, nato pa sodelovala v naših kontaktnih oddajah, od leta 2017 sodeluje v oddaji Svetovalnica. Sestra Nikolina Rop je Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja, ki je pri založbi Družina izdala več kuharskih knjig, vodila je kuharske tečaje v Repnjah pri Vodicah in na Brezjah. Arhiv minulih oddaj in rubrik: http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/
Duhovna misel
V Egiptu je muslimanski vladar kalif Al Hakim ukazal ...
Iz knjige Zgodbe za veselje do življenja, ki je izšla v zbirki Zgodbe za dušo pri založbi Ognjišče.
Doživetja narave
S ciklom Gozdovi naši mest tokrat smo tokrat odšli v Novo mesto, ki je precej zeleno mesto. Klasični mestni park sicer pogrešajo, a v samem mestu je gozda kar precej - približno 250 ha je že razglašenih mestnih gozdov. Vodja območne enote Toni Turk in vodja gozdnogospodarskega načrtovanja mag. Andrej Kotnik sta nas pospremila skozi mestna gozda Ragov Log in Portoval.
Glasbeni medgeneracijski večer
Tokrat smo gostili kitaristko in pevko zabavne glasbe Evo Hren. Izvrstno se znajde ob orkestru, etno zasedbah, s kitaro, pa tudi na festivalih. Na letošnji Popevki je s skladbo Žige Pirnata Kako zveni pomlad prepričala strokovno žirijo. Eva Hren je bila z nami v oddaji, ki se je začela ob dvajsetih.
Globine
Tokrat smo gostili upokojenega beograjskega nadškofa Stanislava Hočevarja. Spregovorili smo o glavnih značilnostih pravoslavja, ki sodi med tri glavne veje krščanstva. Gost je osvetlil razlike in skupne točke in zajel zgodovinske, teološke in kulturne vidike, ki oblikujejo odnos med katoliško in pravoslavno vero danes.
Svetovalnica
Simona Kokot je članica Združenja glasbenih terapevtov Slovenije. Svetovala je o učinkovitosti glasbene terapije, tudi pri današnjih izzivih, kot so demenca, avtizem, stres, depresija, travmatične izkušnje in drugo.
Zgodbe za otroke
Davida zelo mori misel, da nekod po svetu divjajo vojne, zato je razmišljal o miru in molil zanj.
Ritem srca
Družili smo se ob izvrstni glasbi gospel legende in ene najbolj uspešnih gospel pevk vseh časov CeCe Winans. Letos spomladi je izšel njen album More Than This, ki je bil v Nashville-u posnet v živo, ob prepevanju več kot 1.200 zbranih, s čimer je želela CeCe Winans še poudariti vidik gospel in slavilne glasbe … da je to glasba, ki zares svoj namen dobi in zaživi, ko skupnost skupaj zapoje Bogu v čast in hvalo!
Petkov večer
Petkov večer je skušal prinesti osvežitev. Tokrat ne glasbene, ampak besedno. Slišali ste tri kratke humoreske duhovnika Karla Gržana, ki jih je izdal v knjigi založbe Ognjišče Jaz, Čarli Čeplin.
Slovenska oddaja Radia Vatikan
Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.
Doživetja narave
S ciklom Gozdovi naši mest tokrat smo tokrat odšli v Novo mesto, ki je precej zeleno mesto. Klasični mestni park sicer pogrešajo, a v samem mestu je gozda kar precej - približno 250 ha je že razglašenih mestnih gozdov. Vodja območne enote Toni Turk in vodja gozdnogospodarskega načrtovanja mag. Andrej Kotnik sta nas pospremila skozi mestna gozda Ragov Log in Portoval.