Is podcast
Vzrokov je lahko več, pravi sestra Nikolina: potica je preveč ali premalo vzhajala, kombinacija gostega nadeva in mehkega testa, ohlajanje potice ...
Vzrokov je lahko več, pravi sestra Nikolina: potica je preveč ali premalo vzhajala, kombinacija gostega nadeva in mehkega testa, ohlajanje potice ...
Vzrokov je lahko več, pravi sestra Nikolina: potica je preveč ali premalo vzhajala, kombinacija gostega nadeva in mehkega testa, ohlajanje potice ...
Kuhajmo s sestro Nikolino
Česen očistimo in narežemo, solimo ter dodamo olivno olje. To zmiksamo, da dobimo nekakšno kremo ali namaz. Nalagamo v plastične kozarčke ali škatlice s pokrovčkom ter damo v skrinjo. Ko rabimo, česen z lahko z žličko postrgamo
Kuhajmo s sestro Nikolino
Česen očistimo in narežemo, solimo ter dodamo olivno olje. To zmiksamo, da dobimo nekakšno kremo ali namaz. Nalagamo v plastične kozarčke ali škatlice s pokrovčkom ter damo v skrinjo. Ko rabimo, česen z lahko z žličko postrgamo
Kuhajmo s sestro Nikolino
Ko je rolada pečena, je nekaj minut še pustimo na pekaču, potem ob robu zarežemo z nožem in obrnemo na desko ter pokrijemo z ožeto krpo, ki jo na robovih zagrnemo pod biskvit.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Ko je rolada pečena, je nekaj minut še pustimo na pekaču, potem ob robu zarežemo z nožem in obrnemo na desko ter pokrijemo z ožeto krpo, ki jo na robovih zagrnemo pod biskvit.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Jabolka olupimo in očistimo, narežemo na enako velike koščke, dodamo sladkor, cimet in dve žlici vina ter jih zmehčamo. To lahko dodamo kuhani proseni kaši ali pa vsako jed ponudimo samostojno. Dušena jabolka se podajo tudi k testeninam, lahko pa jih tudi konzerviramo.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Jabolka olupimo in očistimo, narežemo na enako velike koščke, dodamo sladkor, cimet in dve žlici vina ter jih zmehčamo. To lahko dodamo kuhani proseni kaši ali pa vsako jed ponudimo samostojno. Dušena jabolka se podajo tudi k testeninam, lahko pa jih tudi konzerviramo.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj uporabi do 3 dag kvasa na 1 kg moke, zamesi naj z vodo, lahko dodamo tudi mleko in obvezno kakšno žlico olja. Narediti mora mehko testo, potem bo lepše vzhajalo ...
Kuhajmo s sestro Nikolino
Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj uporabi do 3 dag kvasa na 1 kg moke, zamesi naj z vodo, lahko dodamo tudi mleko in obvezno kakšno žlico olja. Narediti mora mehko testo, potem bo lepše vzhajalo ...
Kuhajmo s sestro Nikolino
Sestra Nikolina je poslušalki, ki jo je prosila za ideje za jedi, ki bi jih lahko skuhala za dva ali več dni, svetovala, naj pripravi: ričet, zelenjavno enolončnico (v njo lahko zakuhamo drobne testenine), govejo juho, golaž, obaro, nadevana paprika, jedi iz špinače, sataraš ... Kasneje v letu bodo lahko pripravila tudi jedi iz kislega zelja in repe ...
Kuhajmo s sestro Nikolino
Sestra Nikolina je poslušalki, ki jo je prosila za ideje za jedi, ki bi jih lahko skuhala za dva ali več dni, svetovala, naj pripravi: ričet, zelenjavno enolončnico (v njo lahko zakuhamo drobne testenine), govejo juho, golaž, obaro, nadevana paprika, jedi iz špinače, sataraš ... Kasneje v letu bodo lahko pripravila tudi jedi iz kislega zelja in repe ...
Kuhajmo s sestro Nikolino
Potrebujemo 1 l sladke smetane, 2 navadna jogurta, 6-8 zrelih banan, 2 limoni, sladkor, 1 žlica breskovega likerja ali 2 žlici ruma. Banane narežemo in polijemo z limoninim sokom ter po potrebi sladkamo, dodamo liker ali rum. Posebej zmešamo smetano, na koncu dodamo jogurta. To združimo s sadjem, dobro premešamo in postavimo v skrinjo. Občasno premešamo in počakamo, da jed zamrzne. Če delamo iz drugega sadja, lahko uporabimo tudi sadni jogurt istega okusa.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Potrebujemo 1 l sladke smetane, 2 navadna jogurta, 6-8 zrelih banan, 2 limoni, sladkor, 1 žlica breskovega likerja ali 2 žlici ruma. Banane narežemo in polijemo z limoninim sokom ter po potrebi sladkamo, dodamo liker ali rum. Posebej zmešamo smetano, na koncu dodamo jogurta. To združimo s sadjem, dobro premešamo in postavimo v skrinjo. Občasno premešamo in počakamo, da jed zamrzne. Če delamo iz drugega sadja, lahko uporabimo tudi sadni jogurt istega okusa.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Če čebula gnije, jo očistimo, narežemo ali zmiskamo in na maščobi dobro spražimo, solimo in naložimo v kozarčke. Te dobro zapremo in shranimo v shrambi, že odprt kozarček pa v hladilniku.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Če čebula gnije, jo očistimo, narežemo ali zmiskamo in na maščobi dobro spražimo, solimo in naložimo v kozarčke. Te dobro zapremo in shranimo v shrambi, že odprt kozarček pa v hladilniku.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Za testo potrebujemo 1/2 kg moke, 1 jajce, 2 žlici olja in zvrhana žlička soli ter mlačno vodo. Zamesimo testo, ga dobro pregnetemo in pokrijemo s skledo ter pustimo nekaj časa počivati. Posebej prepražimo čebulo, da nežno zarumeni. Bučo olupimo in naribamo. Ko bomo razvlekli testo, ga potresemo s čebulo, nato pa z naribanimi bučami, solimo in popramo ter zavijemo. Srednje del testa ne nadevamo, samo namažemo s kislo smetano in oljem. Damo na pekač, ki smo ga namazali z oljem in pečemo 30-40 minut. Zavitek lahko obogatimo, če testo dodatno namažemo s skuto. Tako pripravljen zavitek lahko tudi zamrznemo.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Za testo potrebujemo 1/2 kg moke, 1 jajce, 2 žlici olja in zvrhana žlička soli ter mlačno vodo. Zamesimo testo, ga dobro pregnetemo in pokrijemo s skledo ter pustimo nekaj časa počivati. Posebej prepražimo čebulo, da nežno zarumeni. Bučo olupimo in naribamo. Ko bomo razvlekli testo, ga potresemo s čebulo, nato pa z naribanimi bučami, solimo in popramo ter zavijemo. Srednje del testa ne nadevamo, samo namažemo s kislo smetano in oljem. Damo na pekač, ki smo ga namazali z oljem in pečemo 30-40 minut. Zavitek lahko obogatimo, če testo dodatno namažemo s skuto. Tako pripravljen zavitek lahko tudi zamrznemo.
Prisluhnite odgovorom sestre Nikoline na vaša kuharska vprašanja. Z njo sodelujemo že od leta 2006. Sedem let je pripravljala oddaje in rubrike z recepti, nato pa sodelovala v naših kontaktnih oddajah, od leta 2017 sodeluje v oddaji Svetovalnica. Sestra Nikolina Rop je Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja, ki je pri založbi Družina izdala več kuharskih knjig, vodila je kuharske tečaje v Repnjah pri Vodicah in na Brezjah. Arhiv minulih oddaj in rubrik: http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/
Moja zgodba
Založba Družina je izdala posebno izdajo revije SLO časi, kraji, ljudje - Ukrajina in Slovenija, slovanska naroda v trpljenju in zorenju, ki v ospredje postavlja stoletne zgodovinske vezi med narodoma. Revijo v kateri boste našli prispevke najboljših slovenskih poznavalcev ukrajinske zgodovine, smo predstavili z urednico Katarino Jurjávčič iz Muzeja Novejše in sodobne zgodovine.
Poleg tega ste lahko slišali tudi nekaj begunskih zgodb ljudi, ki so se znašli na naših tleh.
Slovencem po svetu in domovini
Škof Andrej Saje nam je več povedal o Baragovih dnevih in srečanjih z rojaki v ZDA in Kanadi, [14:54] Slovenski zbor iz San Martina v Buenos Airesu je praznoval 75-letnico - več nam je povedala Lučka Marinček Kastelic, [32:19] Mohorjeva v Celovcu pripravlja novo konferenco o narodnosti in identiteti - več nam je povedal direktor Karl Hren, [39:56] minister Han je bil na obisku na avstrijskem Koroškem.
Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 23. september 2023 ob 05-ih
Sol in luč
Ni pomembno, kdaj dosežeš cilj, pomembno je, da sprejmeš izziv, je sporočilo Chloe, ki je po hudih težavah v šoli proti vsem pričakovanjem prišla celo do diplome. Ta in še tri navdihujoče zgodbe, ki so ganile srca mnogih in so jih opisali na spletni strani Aleteia.si, smo objavili v tokratni oddaji.
Kmetijska oddaja
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je objavilo Javni razpis za intervencijo Medgeneracijski prenos znanja za leto 2023. Bili smo na kmetiji Mis, ki jo je prizadel požar. Ljubljanske mlekarne so te dni zagnale akcijo Naj hlev, s katero želijo izpostaviti skrb za dobrobit živali in dobre prakse s tega področja v slovenskih rejah, pravi Aleš Valenčič.
Za življenje
V oddaji Za življenje je bila z nami dr. Andreja Poljanec. Pogovarjali smo se, kako vztrajati na začrtanih poteh. Zdi se, da smo pri načrtovanju boljši, kot pri vztrajanju, predvsem takrat, ko se zgodijo prvi padci. Kako se pobrati po težkih življenjskih preizkušnjah in vztrajati v dobrem?
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Sobotna iskrica
Ob devetih se je začela Sobotna iskrica, ki je tokrat, z vsebino Mavrice, skušala nagovoriti odrasle poslušalce k naročilu revije za njihovo mladež. Slišali ste lepo zgodbo o živalih družine Cvek, spoznali kaj novega nam revija prinaša letos in kako lepo nagrado ponuja novim naročnikom. Vabljeni k poslušanju.