Is podcast Skorja pri potici odstopi Is podcast
Skorja pri potici odstopi

Vzrokov je lahko več, pravi sestra Nikolina: potica je preveč ali premalo vzhajala, kombinacija gostega nadeva in mehkega testa, ohlajanje potice ... 

Matjaž Merljak

kuhajmo

8. 5. 2023
Skorja pri potici odstopi

Vzrokov je lahko več, pravi sestra Nikolina: potica je preveč ali premalo vzhajala, kombinacija gostega nadeva in mehkega testa, ohlajanje potice ... 

Matjaž Merljak

VEČ ...|8. 5. 2023
Skorja pri potici odstopi

Vzrokov je lahko več, pravi sestra Nikolina: potica je preveč ali premalo vzhajala, kombinacija gostega nadeva in mehkega testa, ohlajanje potice ... 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|11. 9. 2023
Vlaganje česna

Česen očistimo in narežemo, solimo ter dodamo olivno olje. To zmiksamo, da dobimo nekakšno kremo ali namaz. Nalagamo v plastične kozarčke ali škatlice s pokrovčkom ter damo v skrinjo. Ko rabimo, česen z lahko z žličko postrgamo

Vlaganje česna

Česen očistimo in narežemo, solimo ter dodamo olivno olje. To zmiksamo, da dobimo nekakšno kremo ali namaz. Nalagamo v plastične kozarčke ali škatlice s pokrovčkom ter damo v skrinjo. Ko rabimo, česen z lahko z žličko postrgamo

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Vlaganje česna

Česen očistimo in narežemo, solimo ter dodamo olivno olje. To zmiksamo, da dobimo nekakšno kremo ali namaz. Nalagamo v plastične kozarčke ali škatlice s pokrovčkom ter damo v skrinjo. Ko rabimo, česen z lahko z žličko postrgamo

VEČ ...|11. 9. 2023
Vlaganje česna

Česen očistimo in narežemo, solimo ter dodamo olivno olje. To zmiksamo, da dobimo nekakšno kremo ali namaz. Nalagamo v plastične kozarčke ali škatlice s pokrovčkom ter damo v skrinjo. Ko rabimo, česen z lahko z žličko postrgamo

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|11. 9. 2023
Rolada se prime pekača

Ko je rolada pečena, je nekaj minut še pustimo na pekaču, potem ob robu zarežemo z nožem in obrnemo na desko ter pokrijemo z ožeto krpo, ki jo na robovih zagrnemo pod biskvit.

Rolada se prime pekača

Ko je rolada pečena, je nekaj minut še pustimo na pekaču, potem ob robu zarežemo z nožem in obrnemo na desko ter pokrijemo z ožeto krpo, ki jo na robovih zagrnemo pod biskvit.

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Rolada se prime pekača

Ko je rolada pečena, je nekaj minut še pustimo na pekaču, potem ob robu zarežemo z nožem in obrnemo na desko ter pokrijemo z ožeto krpo, ki jo na robovih zagrnemo pod biskvit.

VEČ ...|11. 9. 2023
Rolada se prime pekača

Ko je rolada pečena, je nekaj minut še pustimo na pekaču, potem ob robu zarežemo z nožem in obrnemo na desko ter pokrijemo z ožeto krpo, ki jo na robovih zagrnemo pod biskvit.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|11. 9. 2023
Prosena kaša z jabolki

Jabolka olupimo in očistimo, narežemo na enako velike koščke, dodamo sladkor, cimet in dve žlici vina ter jih zmehčamo. To lahko dodamo kuhani proseni kaši ali pa vsako jed ponudimo samostojno. Dušena jabolka se podajo tudi k testeninam, lahko pa jih tudi konzerviramo. 

Prosena kaša z jabolki

Jabolka olupimo in očistimo, narežemo na enako velike koščke, dodamo sladkor, cimet in dve žlici vina ter jih zmehčamo. To lahko dodamo kuhani proseni kaši ali pa vsako jed ponudimo samostojno. Dušena jabolka se podajo tudi k testeninam, lahko pa jih tudi konzerviramo. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Prosena kaša z jabolki

Jabolka olupimo in očistimo, narežemo na enako velike koščke, dodamo sladkor, cimet in dve žlici vina ter jih zmehčamo. To lahko dodamo kuhani proseni kaši ali pa vsako jed ponudimo samostojno. Dušena jabolka se podajo tudi k testeninam, lahko pa jih tudi konzerviramo. 

VEČ ...|11. 9. 2023
Prosena kaša z jabolki

Jabolka olupimo in očistimo, narežemo na enako velike koščke, dodamo sladkor, cimet in dve žlici vina ter jih zmehčamo. To lahko dodamo kuhani proseni kaši ali pa vsako jed ponudimo samostojno. Dušena jabolka se podajo tudi k testeninam, lahko pa jih tudi konzerviramo. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|11. 9. 2023
Kruh je trd

Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj uporabi do 3 dag kvasa na 1 kg moke, zamesi naj z vodo, lahko dodamo tudi mleko in obvezno kakšno žlico olja. Narediti mora mehko testo, potem bo lepše vzhajalo ...

Kruh je trd

Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj uporabi do 3 dag kvasa na 1 kg moke, zamesi naj z vodo, lahko dodamo tudi mleko in obvezno kakšno žlico olja. Narediti mora mehko testo, potem bo lepše vzhajalo ...

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Kruh je trd

Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj uporabi do 3 dag kvasa na 1 kg moke, zamesi naj z vodo, lahko dodamo tudi mleko in obvezno kakšno žlico olja. Narediti mora mehko testo, potem bo lepše vzhajalo ...

VEČ ...|11. 9. 2023
Kruh je trd

Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj uporabi do 3 dag kvasa na 1 kg moke, zamesi naj z vodo, lahko dodamo tudi mleko in obvezno kakšno žlico olja. Narediti mora mehko testo, potem bo lepše vzhajalo ...

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|11. 9. 2023
Jedi za več dni

Sestra Nikolina je poslušalki, ki jo je prosila za ideje za jedi, ki bi jih lahko skuhala za dva ali več dni, svetovala, naj pripravi: ričet, zelenjavno enolončnico (v njo lahko zakuhamo drobne testenine), govejo juho, golaž, obaro, nadevana paprika, jedi iz špinače, sataraš ... Kasneje v letu bodo lahko pripravila tudi jedi iz kislega zelja in repe ...

Jedi za več dni

Sestra Nikolina je poslušalki, ki jo je prosila za ideje za jedi, ki bi jih lahko skuhala za dva ali več dni, svetovala, naj pripravi: ričet, zelenjavno enolončnico (v njo lahko zakuhamo drobne testenine), govejo juho, golaž, obaro, nadevana paprika, jedi iz špinače, sataraš ... Kasneje v letu bodo lahko pripravila tudi jedi iz kislega zelja in repe ...

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Jedi za več dni

Sestra Nikolina je poslušalki, ki jo je prosila za ideje za jedi, ki bi jih lahko skuhala za dva ali več dni, svetovala, naj pripravi: ričet, zelenjavno enolončnico (v njo lahko zakuhamo drobne testenine), govejo juho, golaž, obaro, nadevana paprika, jedi iz špinače, sataraš ... Kasneje v letu bodo lahko pripravila tudi jedi iz kislega zelja in repe ...

VEČ ...|11. 9. 2023
Jedi za več dni

Sestra Nikolina je poslušalki, ki jo je prosila za ideje za jedi, ki bi jih lahko skuhala za dva ali več dni, svetovala, naj pripravi: ričet, zelenjavno enolončnico (v njo lahko zakuhamo drobne testenine), govejo juho, golaž, obaro, nadevana paprika, jedi iz špinače, sataraš ... Kasneje v letu bodo lahko pripravila tudi jedi iz kislega zelja in repe ...

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|11. 9. 2023
Domač sladoled

Potrebujemo 1 l sladke smetane, 2 navadna jogurta, 6-8 zrelih banan, 2 limoni, sladkor, 1 žlica breskovega likerja ali 2 žlici ruma. Banane narežemo in polijemo z limoninim sokom ter po potrebi sladkamo, dodamo liker ali rum. Posebej zmešamo smetano, na koncu dodamo jogurta. To združimo s sadjem, dobro premešamo in postavimo v skrinjo. Občasno premešamo in počakamo, da jed zamrzne. Če delamo iz drugega sadja, lahko uporabimo tudi sadni jogurt istega okusa.

Domač sladoled

Potrebujemo 1 l sladke smetane, 2 navadna jogurta, 6-8 zrelih banan, 2 limoni, sladkor, 1 žlica breskovega likerja ali 2 žlici ruma. Banane narežemo in polijemo z limoninim sokom ter po potrebi sladkamo, dodamo liker ali rum. Posebej zmešamo smetano, na koncu dodamo jogurta. To združimo s sadjem, dobro premešamo in postavimo v skrinjo. Občasno premešamo in počakamo, da jed zamrzne. Če delamo iz drugega sadja, lahko uporabimo tudi sadni jogurt istega okusa.

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Domač sladoled

Potrebujemo 1 l sladke smetane, 2 navadna jogurta, 6-8 zrelih banan, 2 limoni, sladkor, 1 žlica breskovega likerja ali 2 žlici ruma. Banane narežemo in polijemo z limoninim sokom ter po potrebi sladkamo, dodamo liker ali rum. Posebej zmešamo smetano, na koncu dodamo jogurta. To združimo s sadjem, dobro premešamo in postavimo v skrinjo. Občasno premešamo in počakamo, da jed zamrzne. Če delamo iz drugega sadja, lahko uporabimo tudi sadni jogurt istega okusa.

VEČ ...|11. 9. 2023
Domač sladoled

Potrebujemo 1 l sladke smetane, 2 navadna jogurta, 6-8 zrelih banan, 2 limoni, sladkor, 1 žlica breskovega likerja ali 2 žlici ruma. Banane narežemo in polijemo z limoninim sokom ter po potrebi sladkamo, dodamo liker ali rum. Posebej zmešamo smetano, na koncu dodamo jogurta. To združimo s sadjem, dobro premešamo in postavimo v skrinjo. Občasno premešamo in počakamo, da jed zamrzne. Če delamo iz drugega sadja, lahko uporabimo tudi sadni jogurt istega okusa.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|11. 9. 2023
Čebula gnije

Če čebula gnije, jo očistimo, narežemo ali zmiskamo in na maščobi dobro spražimo, solimo in naložimo v kozarčke. Te dobro zapremo in shranimo v shrambi, že odprt kozarček pa v hladilniku.

Čebula gnije

Če čebula gnije, jo očistimo, narežemo ali zmiskamo in na maščobi dobro spražimo, solimo in naložimo v kozarčke. Te dobro zapremo in shranimo v shrambi, že odprt kozarček pa v hladilniku.

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Čebula gnije

Če čebula gnije, jo očistimo, narežemo ali zmiskamo in na maščobi dobro spražimo, solimo in naložimo v kozarčke. Te dobro zapremo in shranimo v shrambi, že odprt kozarček pa v hladilniku.

VEČ ...|11. 9. 2023
Čebula gnije

Če čebula gnije, jo očistimo, narežemo ali zmiskamo in na maščobi dobro spražimo, solimo in naložimo v kozarčke. Te dobro zapremo in shranimo v shrambi, že odprt kozarček pa v hladilniku.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|28. 8. 2023
Zavitek iz buč

Za testo potrebujemo 1/2 kg moke, 1 jajce, 2 žlici olja in zvrhana žlička soli ter mlačno vodo. Zamesimo testo, ga dobro pregnetemo in pokrijemo s skledo ter pustimo nekaj časa počivati. Posebej prepražimo čebulo, da nežno zarumeni. Bučo olupimo in naribamo. Ko bomo razvlekli testo, ga potresemo s čebulo, nato pa z naribanimi bučami, solimo in popramo ter zavijemo. Srednje del testa ne nadevamo, samo namažemo s kislo smetano in oljem. Damo na pekač, ki smo ga namazali z oljem in pečemo 30-40 minut. Zavitek lahko obogatimo, če testo dodatno namažemo s skuto. Tako pripravljen zavitek lahko tudi zamrznemo. 

Zavitek iz buč

Za testo potrebujemo 1/2 kg moke, 1 jajce, 2 žlici olja in zvrhana žlička soli ter mlačno vodo. Zamesimo testo, ga dobro pregnetemo in pokrijemo s skledo ter pustimo nekaj časa počivati. Posebej prepražimo čebulo, da nežno zarumeni. Bučo olupimo in naribamo. Ko bomo razvlekli testo, ga potresemo s čebulo, nato pa z naribanimi bučami, solimo in popramo ter zavijemo. Srednje del testa ne nadevamo, samo namažemo s kislo smetano in oljem. Damo na pekač, ki smo ga namazali z oljem in pečemo 30-40 minut. Zavitek lahko obogatimo, če testo dodatno namažemo s skuto. Tako pripravljen zavitek lahko tudi zamrznemo. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Zavitek iz buč

Za testo potrebujemo 1/2 kg moke, 1 jajce, 2 žlici olja in zvrhana žlička soli ter mlačno vodo. Zamesimo testo, ga dobro pregnetemo in pokrijemo s skledo ter pustimo nekaj časa počivati. Posebej prepražimo čebulo, da nežno zarumeni. Bučo olupimo in naribamo. Ko bomo razvlekli testo, ga potresemo s čebulo, nato pa z naribanimi bučami, solimo in popramo ter zavijemo. Srednje del testa ne nadevamo, samo namažemo s kislo smetano in oljem. Damo na pekač, ki smo ga namazali z oljem in pečemo 30-40 minut. Zavitek lahko obogatimo, če testo dodatno namažemo s skuto. Tako pripravljen zavitek lahko tudi zamrznemo. 

VEČ ...|28. 8. 2023
Zavitek iz buč

Za testo potrebujemo 1/2 kg moke, 1 jajce, 2 žlici olja in zvrhana žlička soli ter mlačno vodo. Zamesimo testo, ga dobro pregnetemo in pokrijemo s skledo ter pustimo nekaj časa počivati. Posebej prepražimo čebulo, da nežno zarumeni. Bučo olupimo in naribamo. Ko bomo razvlekli testo, ga potresemo s čebulo, nato pa z naribanimi bučami, solimo in popramo ter zavijemo. Srednje del testa ne nadevamo, samo namažemo s kislo smetano in oljem. Damo na pekač, ki smo ga namazali z oljem in pečemo 30-40 minut. Zavitek lahko obogatimo, če testo dodatno namažemo s skuto. Tako pripravljen zavitek lahko tudi zamrznemo. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Prisluhnite odgovorom sestre Nikoline na vaša kuharska vprašanja. Z njo sodelujemo že od leta 2006. Sedem let je pripravljala oddaje in rubrike z recepti, nato pa sodelovala v naših kontaktnih oddajah, od leta 2017 sodeluje v oddaji Svetovalnica.

Sestra Nikolina Rop je Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja, ki je pri založbi Družina izdala več kuharskih knjig, vodila je kuharske tečaje v Repnjah pri Vodicah in na Brezjah.

Arhiv minulih oddaj in rubrik:
http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/

Matjaž Merljak

Matjaž Merljak

Priporočamo
|
Aktualno

Moja zgodba

VEČ ...|17. 9. 2023
Ukrajina in Slovenija, slovanska naroda v trpljenju in zorenju

Založba Družina je izdala posebno izdajo revije SLO časi, kraji, ljudje - Ukrajina in Slovenija, slovanska naroda v trpljenju in zorenju, ki v ospredje postavlja stoletne zgodovinske vezi med narodoma. Revijo v kateri boste našli prispevke najboljših slovenskih poznavalcev ukrajinske zgodovine, smo predstavili z urednico Katarino Jurjávčič iz Muzeja Novejše in sodobne zgodovine.
Poleg tega ste lahko slišali tudi nekaj begunskih zgodb ljudi, ki so se znašli na naših tleh.

Ukrajina in Slovenija, slovanska naroda v trpljenju in zorenju

Založba Družina je izdala posebno izdajo revije SLO časi, kraji, ljudje - Ukrajina in Slovenija, slovanska naroda v trpljenju in zorenju, ki v ospredje postavlja stoletne zgodovinske vezi med narodoma. Revijo v kateri boste našli prispevke najboljših slovenskih poznavalcev ukrajinske zgodovine, smo predstavili z urednico Katarino Jurjávčič iz Muzeja Novejše in sodobne zgodovine.
Poleg tega ste lahko slišali tudi nekaj begunskih zgodb ljudi, ki so se znašli na naših tleh.

Jože Bartolj

Slovencem po svetu in domovini

VEČ ...|17. 9. 2023
Baragovi dnevi in 75-letnica zbora v San Martinu

Škof Andrej Saje nam je več povedal o Baragovih dnevih in srečanjih z rojaki v ZDA in Kanadi, [14:54] Slovenski zbor iz San Martina v Buenos Airesu je praznoval 75-letnico - več nam je povedala Lučka Marinček Kastelic, [32:19] Mohorjeva v Celovcu pripravlja novo konferenco o narodnosti in identiteti - več nam je povedal direktor Karl Hren, [39:56] minister Han je bil na obisku na avstrijskem Koroškem. 

Baragovi dnevi in 75-letnica zbora v San Martinu

Škof Andrej Saje nam je več povedal o Baragovih dnevih in srečanjih z rojaki v ZDA in Kanadi, [14:54] Slovenski zbor iz San Martina v Buenos Airesu je praznoval 75-letnico - več nam je povedala Lučka Marinček Kastelic, [32:19] Mohorjeva v Celovcu pripravlja novo konferenco o narodnosti in identiteti - več nam je povedal direktor Karl Hren, [39:56] minister Han je bil na obisku na avstrijskem Koroškem. 

Matjaž Merljak

Program zadnjega tedna

VEČ ...|23. 9. 2023
Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 23. september 2023 ob 05-ih

Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 23. september 2023 ob 05-ih

Radio Ognjišče

Sol in luč

VEČ ...|19. 9. 2023
Navdihujoče zgodbe, ki ganejo srce.

Ni pomembno, kdaj dosežeš cilj, pomembno je, da sprejmeš izziv, je sporočilo Chloe, ki je po hudih težavah v šoli proti vsem pričakovanjem prišla celo do diplome. Ta in še tri navdihujoče zgodbe, ki so ganile srca mnogih in so jih opisali na spletni strani Aleteia.si, smo objavili v tokratni oddaji.

Navdihujoče zgodbe, ki ganejo srce.

Ni pomembno, kdaj dosežeš cilj, pomembno je, da sprejmeš izziv, je sporočilo Chloe, ki je po hudih težavah v šoli proti vsem pričakovanjem prišla celo do diplome. Ta in še tri navdihujoče zgodbe, ki so ganile srca mnogih in so jih opisali na spletni strani Aleteia.si, smo objavili v tokratni oddaji.

Tadej Sadar

Kmetijska oddaja

VEČ ...|17. 9. 2023
Zgodje upokojevanje po novem, pomoč za kmetijo Mis in izbor naj hleva

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je objavilo Javni razpis za intervencijo Medgeneracijski prenos znanja za leto 2023. Bili smo na kmetiji Mis, ki jo je prizadel požar. Ljubljanske mlekarne so te dni zagnale akcijo Naj hlev, s katero želijo izpostaviti skrb za dobrobit živali in dobre prakse s tega področja v slovenskih rejah, pravi Aleš Valenčič.

Zgodje upokojevanje po novem, pomoč za kmetijo Mis in izbor naj hleva

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je objavilo Javni razpis za intervencijo Medgeneracijski prenos znanja za leto 2023. Bili smo na kmetiji Mis, ki jo je prizadel požar. Ljubljanske mlekarne so te dni zagnale akcijo Naj hlev, s katero želijo izpostaviti skrb za dobrobit živali in dobre prakse s tega področja v slovenskih rejah, pravi Aleš Valenčič.

Robert Božič

Za življenje

VEČ ...|23. 9. 2023
Kako si postaviti prave cilje in jih doseči

V oddaji Za življenje je bila z nami dr. Andreja Poljanec. Pogovarjali smo se, kako vztrajati na začrtanih poteh. Zdi se, da smo pri načrtovanju boljši, kot pri vztrajanju, predvsem takrat, ko se zgodijo prvi padci. Kako se pobrati po težkih življenjskih preizkušnjah in vztrajati v dobrem?

Kako si postaviti prave cilje in jih doseči

V oddaji Za življenje je bila z nami dr. Andreja Poljanec. Pogovarjali smo se, kako vztrajati na začrtanih poteh. Zdi se, da smo pri načrtovanju boljši, kot pri vztrajanju, predvsem takrat, ko se zgodijo prvi padci. Kako se pobrati po težkih življenjskih preizkušnjah in vztrajati v dobrem?

Mateja Feltrin Novljan

Spominjamo se

VEČ ...|23. 9. 2023
Spominjamo se dne 23. 9.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Spominjamo se dne 23. 9.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Radio Ognjišče

Sobotna iskrica

VEČ ...|23. 9. 2023
Revija Mavrica

Ob devetih se je začela Sobotna iskrica, ki je tokrat, z vsebino Mavrice, skušala nagovoriti odrasle poslušalce k naročilu revije za njihovo mladež. Slišali ste lepo zgodbo o živalih družine Cvek, spoznali kaj novega nam revija prinaša letos in kako lepo nagrado ponuja novim naročnikom. Vabljeni k poslušanju.

Revija Mavrica

Ob devetih se je začela Sobotna iskrica, ki je tokrat, z vsebino Mavrice, skušala nagovoriti odrasle poslušalce k naročilu revije za njihovo mladež. Slišali ste lepo zgodbo o živalih družine Cvek, spoznali kaj novega nam revija prinaša letos in kako lepo nagrado ponuja novim naročnikom. Vabljeni k poslušanju.

Jure Sešek

Cestitke

VEČ ...|23. 9. 2023
Čestitke 23. september 2023

Čestitke na Radiu Ognjišče

Čestitke 23. september 2023

Čestitke na Radiu Ognjišče

Radio Ognjišče