Is podcast Pustni krofi in špičačna lazanja Is podcast
Pustni krofi in špičačna lazanja

V tokratni oddaji ste slišali nasvete sestre Nikolino o tem, kako pripraviti pustne krofe, o sestavinah in postopku, vzhajanju, maščobi in cvrenju, pripravi krofov v pečici, preprečevanju lukenj in zamrzovanju ter tudi o pripravi špinačne lazanje. Več nasvetov in receptov sestre Nikoline pa najdete na posebni spletni strani

Matjaž Merljak

kuhajmo

6. 2. 2023
Pustni krofi in špičačna lazanja

V tokratni oddaji ste slišali nasvete sestre Nikolino o tem, kako pripraviti pustne krofe, o sestavinah in postopku, vzhajanju, maščobi in cvrenju, pripravi krofov v pečici, preprečevanju lukenj in zamrzovanju ter tudi o pripravi špinačne lazanje. Več nasvetov in receptov sestre Nikoline pa najdete na posebni spletni strani

Matjaž Merljak

VEČ ...|6. 2. 2023
Pustni krofi in špičačna lazanja

V tokratni oddaji ste slišali nasvete sestre Nikolino o tem, kako pripraviti pustne krofe, o sestavinah in postopku, vzhajanju, maščobi in cvrenju, pripravi krofov v pečici, preprečevanju lukenj in zamrzovanju ter tudi o pripravi špinačne lazanje. Več nasvetov in receptov sestre Nikoline pa najdete na posebni spletni strani

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|20. 3. 2023
Skutini cmoki

Potrebujemo: 3 jajca, 28 dag skute, 25 dag pšeničnega zdroba, 6 dag masla (ali svinjska mast). Rumenjake zamešamo s skuto, dodamo sneg, potresemo zdrob in dodamo maslo ter pomešamo. Pred kuhanjem naj testo počiva, sladkamo pa na koncu

Skutini cmoki

Potrebujemo: 3 jajca, 28 dag skute, 25 dag pšeničnega zdroba, 6 dag masla (ali svinjska mast). Rumenjake zamešamo s skuto, dodamo sneg, potresemo zdrob in dodamo maslo ter pomešamo. Pred kuhanjem naj testo počiva, sladkamo pa na koncu

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Skutini cmoki

Potrebujemo: 3 jajca, 28 dag skute, 25 dag pšeničnega zdroba, 6 dag masla (ali svinjska mast). Rumenjake zamešamo s skuto, dodamo sneg, potresemo zdrob in dodamo maslo ter pomešamo. Pred kuhanjem naj testo počiva, sladkamo pa na koncu

VEČ ...|20. 3. 2023
Skutini cmoki

Potrebujemo: 3 jajca, 28 dag skute, 25 dag pšeničnega zdroba, 6 dag masla (ali svinjska mast). Rumenjake zamešamo s skuto, dodamo sneg, potresemo zdrob in dodamo maslo ter pomešamo. Pred kuhanjem naj testo počiva, sladkamo pa na koncu

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|20. 3. 2023
Skorja kruha odstopi

Pri kruhu, ki ga poslušaka da v skrinjo, odstopi skorja. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj z njim ravna previdno, da z njim ne bo zadevala v druge jedi ali stene v skrinji.

Skorja kruha odstopi

Pri kruhu, ki ga poslušaka da v skrinjo, odstopi skorja. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj z njim ravna previdno, da z njim ne bo zadevala v druge jedi ali stene v skrinji.

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Skorja kruha odstopi

Pri kruhu, ki ga poslušaka da v skrinjo, odstopi skorja. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj z njim ravna previdno, da z njim ne bo zadevala v druge jedi ali stene v skrinji.

VEČ ...|20. 3. 2023
Skorja kruha odstopi

Pri kruhu, ki ga poslušaka da v skrinjo, odstopi skorja. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj z njim ravna previdno, da z njim ne bo zadevala v druge jedi ali stene v skrinji.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|20. 3. 2023
Sirotka

Kje se lahko uporablja sirotka (poled priprave kruha ali palačink), je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da pri mlečnih juhah ali če v juho zakuhamo sirove štrukeljce. V primeru, da je je več, jo lahko tudi zamrznemo.

Sirotka

Kje se lahko uporablja sirotka (poled priprave kruha ali palačink), je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da pri mlečnih juhah ali če v juho zakuhamo sirove štrukeljce. V primeru, da je je več, jo lahko tudi zamrznemo.

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Sirotka

Kje se lahko uporablja sirotka (poled priprave kruha ali palačink), je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da pri mlečnih juhah ali če v juho zakuhamo sirove štrukeljce. V primeru, da je je več, jo lahko tudi zamrznemo.

VEČ ...|20. 3. 2023
Sirotka

Kje se lahko uporablja sirotka (poled priprave kruha ali palačink), je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da pri mlečnih juhah ali če v juho zakuhamo sirove štrukeljce. V primeru, da je je več, jo lahko tudi zamrznemo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|20. 3. 2023
Kruh za diabetike

Sestra Nikolini je poslušalki, ki bi sama rada pripravila kruh, svetovala, naj ga naredi iz ajdove moke z dodatkom pšenične ali pirine. Razmerje naj bo prvič ena proti ena, nato pa ga spreminja v korist ajdove moke. Uporabi naj sveži kvas (na 1 kg moke je dovolj 3 dag kvasa).  Ajdovo moko naj popari z vrelo vodo in ob tem s kuhalnico meša, da nastanejo žganci. Doda naj sol in ostalo moko, v sredino naj v jamico doda kvas. Gnete in po kapljicah priliva takočino. Doda še 2 žlici olivnega olja. Testo naj počiva, nato ga še enkrat pregnetemo (doda sezam, lan, orehe ...) ter preloži v modele, na vrhu zarežemo, pomažemo s kavo ali vodo ter damo v vročo pečico (200 stopinj).

Kruh za diabetike

Sestra Nikolini je poslušalki, ki bi sama rada pripravila kruh, svetovala, naj ga naredi iz ajdove moke z dodatkom pšenične ali pirine. Razmerje naj bo prvič ena proti ena, nato pa ga spreminja v korist ajdove moke. Uporabi naj sveži kvas (na 1 kg moke je dovolj 3 dag kvasa).  Ajdovo moko naj popari z vrelo vodo in ob tem s kuhalnico meša, da nastanejo žganci. Doda naj sol in ostalo moko, v sredino naj v jamico doda kvas. Gnete in po kapljicah priliva takočino. Doda še 2 žlici olivnega olja. Testo naj počiva, nato ga še enkrat pregnetemo (doda sezam, lan, orehe ...) ter preloži v modele, na vrhu zarežemo, pomažemo s kavo ali vodo ter damo v vročo pečico (200 stopinj).

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Kruh za diabetike

Sestra Nikolini je poslušalki, ki bi sama rada pripravila kruh, svetovala, naj ga naredi iz ajdove moke z dodatkom pšenične ali pirine. Razmerje naj bo prvič ena proti ena, nato pa ga spreminja v korist ajdove moke. Uporabi naj sveži kvas (na 1 kg moke je dovolj 3 dag kvasa).  Ajdovo moko naj popari z vrelo vodo in ob tem s kuhalnico meša, da nastanejo žganci. Doda naj sol in ostalo moko, v sredino naj v jamico doda kvas. Gnete in po kapljicah priliva takočino. Doda še 2 žlici olivnega olja. Testo naj počiva, nato ga še enkrat pregnetemo (doda sezam, lan, orehe ...) ter preloži v modele, na vrhu zarežemo, pomažemo s kavo ali vodo ter damo v vročo pečico (200 stopinj).

VEČ ...|20. 3. 2023
Kruh za diabetike

Sestra Nikolini je poslušalki, ki bi sama rada pripravila kruh, svetovala, naj ga naredi iz ajdove moke z dodatkom pšenične ali pirine. Razmerje naj bo prvič ena proti ena, nato pa ga spreminja v korist ajdove moke. Uporabi naj sveži kvas (na 1 kg moke je dovolj 3 dag kvasa).  Ajdovo moko naj popari z vrelo vodo in ob tem s kuhalnico meša, da nastanejo žganci. Doda naj sol in ostalo moko, v sredino naj v jamico doda kvas. Gnete in po kapljicah priliva takočino. Doda še 2 žlici olivnega olja. Testo naj počiva, nato ga še enkrat pregnetemo (doda sezam, lan, orehe ...) ter preloži v modele, na vrhu zarežemo, pomažemo s kavo ali vodo ter damo v vročo pečico (200 stopinj).

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|20. 3. 2023
Enotna moka

Poslušalko je zanimalo, kaj pomeni ta izraz. Sestra Nikolina odgovarja, da je to krušna moka, druga in tretja pšenična moka.

Enotna moka

Poslušalko je zanimalo, kaj pomeni ta izraz. Sestra Nikolina odgovarja, da je to krušna moka, druga in tretja pšenična moka.

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Enotna moka

Poslušalko je zanimalo, kaj pomeni ta izraz. Sestra Nikolina odgovarja, da je to krušna moka, druga in tretja pšenična moka.

VEČ ...|20. 3. 2023
Enotna moka

Poslušalko je zanimalo, kaj pomeni ta izraz. Sestra Nikolina odgovarja, da je to krušna moka, druga in tretja pšenična moka.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|20. 3. 2023
Češnjev zavitek

Kako pri češnjevem (mareličnem, višnjevem ...) zavihku dodati sadju, da ne steče iz zavihka? Ali lahko uporabimo sadje iz kompota ali skrinje? Sestra Nikolina je svetovala, da sadje iz kompota res dobro odcedimo, sicer pa testo potresemo s piškotnimi drobtiami (zmeljemo suh biskvit ali piškote) ali na maslu popraženimi krušnimi drobtinami. Zelo dobro je, da najprej tanko namažemo s skuto in nato naložimo sadje (iz skrinje ali sezonsko). Tatjana iz Ljubljane je povedala, da češnje duši (1 kg in 200 g sladkorja) in jih napolni v vroče kozarce ter to uporabi za zavitek. 

Češnjev zavitek

Kako pri češnjevem (mareličnem, višnjevem ...) zavihku dodati sadju, da ne steče iz zavihka? Ali lahko uporabimo sadje iz kompota ali skrinje? Sestra Nikolina je svetovala, da sadje iz kompota res dobro odcedimo, sicer pa testo potresemo s piškotnimi drobtiami (zmeljemo suh biskvit ali piškote) ali na maslu popraženimi krušnimi drobtinami. Zelo dobro je, da najprej tanko namažemo s skuto in nato naložimo sadje (iz skrinje ali sezonsko). Tatjana iz Ljubljane je povedala, da češnje duši (1 kg in 200 g sladkorja) in jih napolni v vroče kozarce ter to uporabi za zavitek. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Češnjev zavitek

Kako pri češnjevem (mareličnem, višnjevem ...) zavihku dodati sadju, da ne steče iz zavihka? Ali lahko uporabimo sadje iz kompota ali skrinje? Sestra Nikolina je svetovala, da sadje iz kompota res dobro odcedimo, sicer pa testo potresemo s piškotnimi drobtiami (zmeljemo suh biskvit ali piškote) ali na maslu popraženimi krušnimi drobtinami. Zelo dobro je, da najprej tanko namažemo s skuto in nato naložimo sadje (iz skrinje ali sezonsko). Tatjana iz Ljubljane je povedala, da češnje duši (1 kg in 200 g sladkorja) in jih napolni v vroče kozarce ter to uporabi za zavitek. 

VEČ ...|20. 3. 2023
Češnjev zavitek

Kako pri češnjevem (mareličnem, višnjevem ...) zavihku dodati sadju, da ne steče iz zavihka? Ali lahko uporabimo sadje iz kompota ali skrinje? Sestra Nikolina je svetovala, da sadje iz kompota res dobro odcedimo, sicer pa testo potresemo s piškotnimi drobtiami (zmeljemo suh biskvit ali piškote) ali na maslu popraženimi krušnimi drobtinami. Zelo dobro je, da najprej tanko namažemo s skuto in nato naložimo sadje (iz skrinje ali sezonsko). Tatjana iz Ljubljane je povedala, da češnje duši (1 kg in 200 g sladkorja) in jih napolni v vroče kozarce ter to uporabi za zavitek. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|20. 3. 2023
Bograč

Poslušalka dela bograč z rdečo papriko, a med kuhanjem kožica odstopi, to jo moti. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj papriko doda kasneje, da se ne bo predolgo kuhala ali naj jo popari in olupi ter potem doda v bograč. 

Bograč

Poslušalka dela bograč z rdečo papriko, a med kuhanjem kožica odstopi, to jo moti. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj papriko doda kasneje, da se ne bo predolgo kuhala ali naj jo popari in olupi ter potem doda v bograč. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Bograč

Poslušalka dela bograč z rdečo papriko, a med kuhanjem kožica odstopi, to jo moti. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj papriko doda kasneje, da se ne bo predolgo kuhala ali naj jo popari in olupi ter potem doda v bograč. 

VEČ ...|20. 3. 2023
Bograč

Poslušalka dela bograč z rdečo papriko, a med kuhanjem kožica odstopi, to jo moti. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj papriko doda kasneje, da se ne bo predolgo kuhala ali naj jo popari in olupi ter potem doda v bograč. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|6. 3. 2023
Znova zamrznjeno meso

Ali lahko zamrznemo jed, ki smo jo pripravili iz zamrznjenega mesa, je zanimalo poslušalca. Sestra Nikolina je dejala, da to ni škodljivo, paziti pa moramo, da je bila jed skrbno pripravljena. 

Znova zamrznjeno meso

Ali lahko zamrznemo jed, ki smo jo pripravili iz zamrznjenega mesa, je zanimalo poslušalca. Sestra Nikolina je dejala, da to ni škodljivo, paziti pa moramo, da je bila jed skrbno pripravljena. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Znova zamrznjeno meso

Ali lahko zamrznemo jed, ki smo jo pripravili iz zamrznjenega mesa, je zanimalo poslušalca. Sestra Nikolina je dejala, da to ni škodljivo, paziti pa moramo, da je bila jed skrbno pripravljena. 

VEČ ...|6. 3. 2023
Znova zamrznjeno meso

Ali lahko zamrznemo jed, ki smo jo pripravili iz zamrznjenega mesa, je zanimalo poslušalca. Sestra Nikolina je dejala, da to ni škodljivo, paziti pa moramo, da je bila jed skrbno pripravljena. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Prisluhnite odgovorom sestre Nikoline na vaša kuharska vprašanja. Z njo sodelujemo že od leta 2006. Sedem let je pripravljala oddaje in rubrike z recepti, nato pa sodelovala v naših kontaktnih oddajah, od leta 2017 sodeluje v oddaji Svetovalnica.

Sestra Nikolina Rop je Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja, ki je pri založbi Družina izdala več kuharskih knjig, vodila je kuharske tečaje v Repnjah pri Vodicah in na Brezjah.

Arhiv minulih oddaj in rubrik:
http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/

Matjaž Merljak

Matjaž Merljak

Priporočamo
|
Aktualno

Naš gost

VEČ ...|25. 3. 2023
Nataša Lovše Pepelnák

Tokratno oddajo Naš gost smo preplesali z izvrstno koreografinjo, ki je v svoji karieri sodelovala z velikimi imeni plesne scene pri nas in se od njih učila. Nekaterim svetovno znanim plesnim zvezdam iz Slovenije je pomagala na poti do uspeha, svoje plesno znanje pa širila tudi v tujini. Z nami je bila Nataša Lovše Pepelnák.

Nataša Lovše Pepelnák

Tokratno oddajo Naš gost smo preplesali z izvrstno koreografinjo, ki je v svoji karieri sodelovala z velikimi imeni plesne scene pri nas in se od njih učila. Nekaterim svetovno znanim plesnim zvezdam iz Slovenije je pomagala na poti do uspeha, svoje plesno znanje pa širila tudi v tujini. Z nami je bila Nataša Lovše Pepelnák.

Maja Morela

spominživljenje

Spoznanje več, predsodek manj

VEČ ...|20. 3. 2023
Ustavni sodnik Klemen Jaklič o vojnih zločinih v Ukrajini

V katerem primeru zadržati izvrševanje kazni zapora je bilo zgolj eno izmed vprašanj, ki smo jih v oddaji Spoznanje več, predsodek manj zastavili ustavnemu sodniku prof. Dr. Dr. Klemeni Jakliču (Oxford UK, Harvard USA). Spregovoril je tudi o surovosti ruske agresije nad Ukrajino, predstavil delo na ustavnem sodišču in odgovarjal na vprašanja poslušalcev.

Ustavni sodnik Klemen Jaklič o vojnih zločinih v Ukrajini

V katerem primeru zadržati izvrševanje kazni zapora je bilo zgolj eno izmed vprašanj, ki smo jih v oddaji Spoznanje več, predsodek manj zastavili ustavnemu sodniku prof. Dr. Dr. Klemeni Jakliču (Oxford UK, Harvard USA). Spregovoril je tudi o surovosti ruske agresije nad Ukrajino, predstavil delo na ustavnem sodišču in odgovarjal na vprašanja poslušalcev.

Alen Salihović

politikasvpmpolitikavojnaukrajinaustavno sodiščeinfopogovor

Lahko noč, moj angel

VEČ ...|24. 3. 2023
Angel spodrsljaja

Lepo mirno sem šel po pločniku, radovedno sem zijal okrog in …

Angel spodrsljaja

Lepo mirno sem šel po pločniku, radovedno sem zijal okrog in …

Gregor Čušin

duhovnost

Program zadnjega tedna

VEČ ...|26. 3. 2023
Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 26. marec 2023 ob 05-ih

Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 26. marec 2023 ob 05-ih

Radio Ognjišče

Za življenje

VEČ ...|25. 3. 2023
Materinski dan

V tokratni oddaji, na praznik Marijinega oznanjenja, smo z dr. Andrejo Poljanec, predavateljico na univerzi Sigmunda Freuda v Ljubljani,  govorili o materinstvu v različnih obdobjih z več vidikov, tako zgodovinskega kot osebnega. Kaj Vas spreminja in bogati materinstvo? Vabljeni k poslušanju. 

Materinski dan

V tokratni oddaji, na praznik Marijinega oznanjenja, smo z dr. Andrejo Poljanec, predavateljico na univerzi Sigmunda Freuda v Ljubljani,  govorili o materinstvu v različnih obdobjih z več vidikov, tako zgodovinskega kot osebnega. Kaj Vas spreminja in bogati materinstvo? Vabljeni k poslušanju. 

Mateja Feltrin Novljan

vzgojaduhovnost

Program zadnjega tedna

VEČ ...|26. 3. 2023
Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 26. marec 2023 ob 05-ih

Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 26. marec 2023 ob 05-ih

Radio Ognjišče

Pojdite in učite

VEČ ...|26. 3. 2023
Vabilo na misijonsko razstavo v Črnomelj

Vabljeni v Bel krajino, kjer ste lahko deležni zanimivega pogleda v misijonsko zgodovino in današnji utrip slovenskih misijonarjev.

Vabilo na misijonsko razstavo v Črnomelj

Vabljeni v Bel krajino, kjer ste lahko deležni zanimivega pogleda v misijonsko zgodovino in današnji utrip slovenskih misijonarjev.

Jure Sešek

duhovnostmisijon

Utrip Cerkve v Sloveniji

VEČ ...|26. 3. 2023
Predstavitev Foruma za dialog in mir

Koper bo 17. in 18. junija 2023 gostil Forum za dialog in mir na Balkanu. Udeležili naj bi se ga voditelji Katoliških, Pravoslavnih in Luteranskih cerkva ter islamske in judovske skupnosti iz 15 držav. Na srečanju pričakujejo tudi predstavnike Svetega sedeža, ni pa izključena udeležba papeža Frančiška, je bilo mogoče slišati na predstavitvi dogodka s strani Slovenske škofovske konference. V oddaji smo poleg tega poročali tudi o praznovanju godu sv. Jožefa, ki je glavni zavetnik Škofije Novo mesto, kjer je škof ordinarij Andrej Saje podelil odličje sv. Jožefa  Ivanu (Janku) Gabriču.

Predstavitev Foruma za dialog in mir

Koper bo 17. in 18. junija 2023 gostil Forum za dialog in mir na Balkanu. Udeležili naj bi se ga voditelji Katoliških, Pravoslavnih in Luteranskih cerkva ter islamske in judovske skupnosti iz 15 držav. Na srečanju pričakujejo tudi predstavnike Svetega sedeža, ni pa izključena udeležba papeža Frančiška, je bilo mogoče slišati na predstavitvi dogodka s strani Slovenske škofovske konference. V oddaji smo poleg tega poročali tudi o praznovanju godu sv. Jožefa, ki je glavni zavetnik Škofije Novo mesto, kjer je škof ordinarij Andrej Saje podelil odličje sv. Jožefa  Ivanu (Janku) Gabriču.

Petra Stopar

duhovnostinfo

Kmetijska oddaja

VEČ ...|26. 3. 2023
O protestu kmetov in okoljskem izsiljevanju

V petek so kmetje, z mirnim protestom, ki se je ob 13.00 odvijal po celi Sloveniji, oblast opomnili, da je nepreklicno konec časa, ko so z izsiljevanjem v postopkih sprejemanja zakonodaje kmetijstvo postavili pred zid zahtev, ki onemogočajo kmetovanje, pridelavo hrane in preživetje njihovih družin.

O protestu kmetov in okoljskem izsiljevanju

V petek so kmetje, z mirnim protestom, ki se je ob 13.00 odvijal po celi Sloveniji, oblast opomnili, da je nepreklicno konec časa, ko so z izsiljevanjem v postopkih sprejemanja zakonodaje kmetijstvo postavili pred zid zahtev, ki onemogočajo kmetovanje, pridelavo hrane in preživetje njihovih družin.

Robert Božič

kmetijstvoprotestokolje

Spominjamo se

VEČ ...|26. 3. 2023
Spominjamo se dne 26. 3.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Spominjamo se dne 26. 3.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Radio Ognjišče