Testo je preveč trdo in gosto, zato ni dovolj vzhajano in med peko pride do razpok. Testo mora biti dovolj mehko in dvakrat mora vzhajati v skledi, tretjič pa še v modelu ali pekaču za 1 uro.
Testo je preveč trdo in gosto, zato ni dovolj vzhajano in med peko pride do razpok. Testo mora biti dovolj mehko in dvakrat mora vzhajati v skledi, tretjič pa še v modelu ali pekaču za 1 uro.
Testo je preveč trdo in gosto, zato ni dovolj vzhajano in med peko pride do razpok. Testo mora biti dovolj mehko in dvakrat mora vzhajati v skledi, tretjič pa še v modelu ali pekaču za 1 uro.
Testo je preveč trdo in gosto, zato ni dovolj vzhajano in med peko pride do razpok. Testo mora biti dovolj mehko in dvakrat mora vzhajati v skledi, tretjič pa še v modelu ali pekaču za 1 uro.
Moko presejemo, ob strani solimo, v jamico pa damo kvas (30 g s sladkorjem in mlekom), 2 žlici ruma ali žganja. Ko začne kvas vzhajati, prilivamo toplo mleko in mešamo. Dodamo še pol raztopljenega masla in olja (za 1 kg moke 12-15 dag). Gnetemo in po potrebi prilivamo mleko. Lahko dodamo še malo sladkorja in jajce. Vzhajamo dvakrat v posodi, kjer je bil pregneten in še enkrat v modelu. Damo v vročo pečico in pečemo brez ventilatorja. Pečemo do 1 uro in površino namažemo s kapljicama olja. Ohlaja se na deski ali rešetki. Pokrijemo s servietama ter folijo.
Moko presejemo, ob strani solimo, v jamico pa damo kvas (30 g s sladkorjem in mlekom), 2 žlici ruma ali žganja. Ko začne kvas vzhajati, prilivamo toplo mleko in mešamo. Dodamo še pol raztopljenega masla in olja (za 1 kg moke 12-15 dag). Gnetemo in po potrebi prilivamo mleko. Lahko dodamo še malo sladkorja in jajce. Vzhajamo dvakrat v posodi, kjer je bil pregneten in še enkrat v modelu. Damo v vročo pečico in pečemo brez ventilatorja. Pečemo do 1 uro in površino namažemo s kapljicama olja. Ohlaja se na deski ali rešetki. Pokrijemo s servietama ter folijo.
Moko presejemo, ob strani solimo, v jamico pa damo kvas (30 g s sladkorjem in mlekom), 2 žlici ruma ali žganja. Ko začne kvas vzhajati, prilivamo toplo mleko in mešamo. Dodamo še pol raztopljenega masla in olja (za 1 kg moke 12-15 dag). Gnetemo in po potrebi prilivamo mleko. Lahko dodamo še malo sladkorja in jajce. Vzhajamo dvakrat v posodi, kjer je bil pregneten in še enkrat v modelu. Damo v vročo pečico in pečemo brez ventilatorja. Pečemo do 1 uro in površino namažemo s kapljicama olja. Ohlaja se na deski ali rešetki. Pokrijemo s servietama ter folijo.
Moko presejemo, ob strani solimo, v jamico pa damo kvas (30 g s sladkorjem in mlekom), 2 žlici ruma ali žganja. Ko začne kvas vzhajati, prilivamo toplo mleko in mešamo. Dodamo še pol raztopljenega masla in olja (za 1 kg moke 12-15 dag). Gnetemo in po potrebi prilivamo mleko. Lahko dodamo še malo sladkorja in jajce. Vzhajamo dvakrat v posodi, kjer je bil pregneten in še enkrat v modelu. Damo v vročo pečico in pečemo brez ventilatorja. Pečemo do 1 uro in površino namažemo s kapljicama olja. Ohlaja se na deski ali rešetki. Pokrijemo s servietama ter folijo.
Če je preveč vlažen, dodamo vanilin puding ali kakšno žlico pšeničnega zdroba. Lahko zdrob posujemo tudi po že namazanem nadevu.
Če je preveč vlažen, dodamo vanilin puding ali kakšno žlico pšeničnega zdroba. Lahko zdrob posujemo tudi po že namazanem nadevu.
Če je preveč vlažen, dodamo vanilin puding ali kakšno žlico pšeničnega zdroba. Lahko zdrob posujemo tudi po že namazanem nadevu.
Če je preveč vlažen, dodamo vanilin puding ali kakšno žlico pšeničnega zdroba. Lahko zdrob posujemo tudi po že namazanem nadevu.
Da skorja kruha ne bo preveč trda, ga po peki zavijemo v prt in nato še ovije s folijo ali da v vrečko.
Da skorja kruha ne bo preveč trda, ga po peki zavijemo v prt in nato še ovije s folijo ali da v vrečko.
Da skorja kruha ne bo preveč trda, ga po peki zavijemo v prt in nato še ovije s folijo ali da v vrečko.
Da skorja kruha ne bo preveč trda, ga po peki zavijemo v prt in nato še ovije s folijo ali da v vrečko.
Testo je treba trikrat preložiti, vmes naj vzhaja.
Testo je treba trikrat preložiti, vmes naj vzhaja.
Meso damo na peki papir, prelijmo z žlico olja in pečemo eno uro pri 180 stopinjah, vmes enkrat obrnemo. Nato ga preložimo v posodo in pokrijemo, da se omehča.
Meso damo na peki papir, prelijmo z žlico olja in pečemo eno uro pri 180 stopinjah, vmes enkrat obrnemo. Nato ga preložimo v posodo in pokrijemo, da se omehča.
Meso damo na peki papir, prelijmo z žlico olja in pečemo eno uro pri 180 stopinjah, vmes enkrat obrnemo. Nato ga preložimo v posodo in pokrijemo, da se omehča.
Meso damo na peki papir, prelijmo z žlico olja in pečemo eno uro pri 180 stopinjah, vmes enkrat obrnemo. Nato ga preložimo v posodo in pokrijemo, da se omehča.
Mesne ostanke žegna narežem ali zmeljemo. Na dno pekača damo palačinke in jih prelijemo z mešanico jajc in smetane. Potem v plasteh nalagamo mesnino in palačinke, prepikamo in prelijemo z jajčnim mlekom ter naribamo sir. Zapečemo - prvih 20 minut pokrito, 10 minut pa odkrito. Zraven se poda krompirjev hren - v sočen pire krompir dodamo nariban hren. Odlično se poda zraven narezan drobnjak. Mesne ostanke lahko uporabimo tudi za pripravo kanelonov (ti so lahko tudi zelenjavni, pečeni ali ocvrti).
Mesne ostanke žegna narežem ali zmeljemo. Na dno pekača damo palačinke in jih prelijemo z mešanico jajc in smetane. Potem v plasteh nalagamo mesnino in palačinke, prepikamo in prelijemo z jajčnim mlekom ter naribamo sir. Zapečemo - prvih 20 minut pokrito, 10 minut pa odkrito. Zraven se poda krompirjev hren - v sočen pire krompir dodamo nariban hren. Odlično se poda zraven narezan drobnjak. Mesne ostanke lahko uporabimo tudi za pripravo kanelonov (ti so lahko tudi zelenjavni, pečeni ali ocvrti).
Mesne ostanke žegna narežem ali zmeljemo. Na dno pekača damo palačinke in jih prelijemo z mešanico jajc in smetane. Potem v plasteh nalagamo mesnino in palačinke, prepikamo in prelijemo z jajčnim mlekom ter naribamo sir. Zapečemo - prvih 20 minut pokrito, 10 minut pa odkrito. Zraven se poda krompirjev hren - v sočen pire krompir dodamo nariban hren. Odlično se poda zraven narezan drobnjak. Mesne ostanke lahko uporabimo tudi za pripravo kanelonov (ti so lahko tudi zelenjavni, pečeni ali ocvrti).
Mesne ostanke žegna narežem ali zmeljemo. Na dno pekača damo palačinke in jih prelijemo z mešanico jajc in smetane. Potem v plasteh nalagamo mesnino in palačinke, prepikamo in prelijemo z jajčnim mlekom ter naribamo sir. Zapečemo - prvih 20 minut pokrito, 10 minut pa odkrito. Zraven se poda krompirjev hren - v sočen pire krompir dodamo nariban hren. Odlično se poda zraven narezan drobnjak. Mesne ostanke lahko uporabimo tudi za pripravo kanelonov (ti so lahko tudi zelenjavni, pečeni ali ocvrti).
Uporabimo čokolado v prahu in raztopljeno jedilno čokolado.
Uporabimo čokolado v prahu in raztopljeno jedilno čokolado.
Uporabimo čokolado v prahu in raztopljeno jedilno čokolado.
Uporabimo čokolado v prahu in raztopljeno jedilno čokolado.
Lahko iz ostre ali mehke moke, lahko pol pol.
Lahko iz ostre ali mehke moke, lahko pol pol.
Očistimo jih in narežemo, kakor jetra ter na čebuli prepražimo. Lahko jih pripravimo pražena v omaki. Za omako potrebujemo: juho, smetano, mezgo, gorčico, moko. Če k praženim dodamo krompir ter zalijemo, dobimo juho.
Očistimo jih in narežemo, kakor jetra ter na čebuli prepražimo. Lahko jih pripravimo pražena v omaki. Za omako potrebujemo: juho, smetano, mezgo, gorčico, moko. Če k praženim dodamo krompir ter zalijemo, dobimo juho.
Očistimo jih in narežemo, kakor jetra ter na čebuli prepražimo. Lahko jih pripravimo pražena v omaki. Za omako potrebujemo: juho, smetano, mezgo, gorčico, moko. Če k praženim dodamo krompir ter zalijemo, dobimo juho.
Očistimo jih in narežemo, kakor jetra ter na čebuli prepražimo. Lahko jih pripravimo pražena v omaki. Za omako potrebujemo: juho, smetano, mezgo, gorčico, moko. Če k praženim dodamo krompir ter zalijemo, dobimo juho.
Naredimo jih iz 30 dag moke (=1/2 litra) in 3/4 litra vode. Kuhati moramo v višjem loncu. Vrejo naj 10-12 minut.
Naredimo jih iz 30 dag moke (=1/2 litra) in 3/4 litra vode. Kuhati moramo v višjem loncu. Vrejo naj 10-12 minut.
Naredimo jih iz 30 dag moke (=1/2 litra) in 3/4 litra vode. Kuhati moramo v višjem loncu. Vrejo naj 10-12 minut.
Naredimo jih iz 30 dag moke (=1/2 litra) in 3/4 litra vode. Kuhati moramo v višjem loncu. Vrejo naj 10-12 minut.
Če je velika, jo je dobro prerezati na pol, da bo prej pečena. Sicer pa jo solimo in začinimo ter damo v pekač. Zraven damo čebulo in korenčke ter prelijemo z vročo maščobo, na dno pa damo malo vroče vode ali juhe. To damo v vročo pečico (vsaj 180 stopinj) in pokrito pečemo do prvega obračanja (20 minut). Večkrat jo obrnemo in polijemo z mesnim sokom. Pečemo jo do dve uri.
Če je velika, jo je dobro prerezati na pol, da bo prej pečena. Sicer pa jo solimo in začinimo ter damo v pekač. Zraven damo čebulo in korenčke ter prelijemo z vročo maščobo, na dno pa damo malo vroče vode ali juhe. To damo v vročo pečico (vsaj 180 stopinj) in pokrito pečemo do prvega obračanja (20 minut). Večkrat jo obrnemo in polijemo z mesnim sokom. Pečemo jo do dve uri.
Če je velika, jo je dobro prerezati na pol, da bo prej pečena. Sicer pa jo solimo in začinimo ter damo v pekač. Zraven damo čebulo in korenčke ter prelijemo z vročo maščobo, na dno pa damo malo vroče vode ali juhe. To damo v vročo pečico (vsaj 180 stopinj) in pokrito pečemo do prvega obračanja (20 minut). Večkrat jo obrnemo in polijemo z mesnim sokom. Pečemo jo do dve uri.
Če je velika, jo je dobro prerezati na pol, da bo prej pečena. Sicer pa jo solimo in začinimo ter damo v pekač. Zraven damo čebulo in korenčke ter prelijemo z vročo maščobo, na dno pa damo malo vroče vode ali juhe. To damo v vročo pečico (vsaj 180 stopinj) in pokrito pečemo do prvega obračanja (20 minut). Večkrat jo obrnemo in polijemo z mesnim sokom. Pečemo jo do dve uri.
Šunko splaknemo pod vodo in damo kuhat. Vode v loncu naj bo toliko, da je dobro pokrita. Mirno naj vre, posoda naj bo pokrita. Kuhamo približno eno uro na kilogram teže. Preverimo z vilico - če zabodemo in iz šunke ne izteka sok, je kuhana. Ohlajamo jo v tej vodi - odkrito. Nato jo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik.
V vodo ne dodajamo začimb, lahko pa po želji damo dva lovorova lista in zrna popra. To tekočino uporabimo za t.i. suho juho. Zakuhamo lahko sukanec (lahko z ajdovo moko), repne olupke. Juho lahko damo zamrznit in jo uporabimo pri kuhi jote, fižolove juhe ...
Naredimo kvašeno testo - kot za kruh. Pustimo ga vzhajati, nato ga razvaljamo in na sredino, ki naj bo malo debelejša, postavimo kos mesa in testo zagrnemo. Ob strani nabodemo z vilicami, prižgemo pečico in jed že postavimo v pečico. Tudi tu pečemo eno uro za kilogram mesa.
Šunko splaknemo pod vodo in damo kuhat. Vode v loncu naj bo toliko, da je dobro pokrita. Mirno naj vre, posoda naj bo pokrita. Kuhamo približno eno uro na kilogram teže. Preverimo z vilico - če zabodemo in iz šunke ne izteka sok, je kuhana. Ohlajamo jo v tej vodi - odkrito. Nato jo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik.
V vodo ne dodajamo začimb, lahko pa po želji damo dva lovorova lista in zrna popra. To tekočino uporabimo za t.i. suho juho. Zakuhamo lahko sukanec (lahko z ajdovo moko), repne olupke. Juho lahko damo zamrznit in jo uporabimo pri kuhi jote, fižolove juhe ...
Naredimo kvašeno testo - kot za kruh. Pustimo ga vzhajati, nato ga razvaljamo in na sredino, ki naj bo malo debelejša, postavimo kos mesa in testo zagrnemo. Ob strani nabodemo z vilicami, prižgemo pečico in jed že postavimo v pečico. Tudi tu pečemo eno uro za kilogram mesa.
Šunko splaknemo pod vodo in damo kuhat. Vode v loncu naj bo toliko, da je dobro pokrita. Mirno naj vre, posoda naj bo pokrita. Kuhamo približno eno uro na kilogram teže. Preverimo z vilico - če zabodemo in iz šunke ne izteka sok, je kuhana. Ohlajamo jo v tej vodi - odkrito. Nato jo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik.
V vodo ne dodajamo začimb, lahko pa po želji damo dva lovorova lista in zrna popra. To tekočino uporabimo za t.i. suho juho. Zakuhamo lahko sukanec (lahko z ajdovo moko), repne olupke. Juho lahko damo zamrznit in jo uporabimo pri kuhi jote, fižolove juhe ...
Naredimo kvašeno testo - kot za kruh. Pustimo ga vzhajati, nato ga razvaljamo in na sredino, ki naj bo malo debelejša, postavimo kos mesa in testo zagrnemo. Ob strani nabodemo z vilicami, prižgemo pečico in jed že postavimo v pečico. Tudi tu pečemo eno uro za kilogram mesa.
Šunko splaknemo pod vodo in damo kuhat. Vode v loncu naj bo toliko, da je dobro pokrita. Mirno naj vre, posoda naj bo pokrita. Kuhamo približno eno uro na kilogram teže. Preverimo z vilico - če zabodemo in iz šunke ne izteka sok, je kuhana. Ohlajamo jo v tej vodi - odkrito. Nato jo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik.
V vodo ne dodajamo začimb, lahko pa po želji damo dva lovorova lista in zrna popra. To tekočino uporabimo za t.i. suho juho. Zakuhamo lahko sukanec (lahko z ajdovo moko), repne olupke. Juho lahko damo zamrznit in jo uporabimo pri kuhi jote, fižolove juhe ...
Naredimo kvašeno testo - kot za kruh. Pustimo ga vzhajati, nato ga razvaljamo in na sredino, ki naj bo malo debelejša, postavimo kos mesa in testo zagrnemo. Ob strani nabodemo z vilicami, prižgemo pečico in jed že postavimo v pečico. Tudi tu pečemo eno uro za kilogram mesa.
Sestra Nikolina je svetovala poslušalki, kako naj suši testo za izdelavo rezancev, da bo ravno prav suho za izdelavo na strojček. Na sušenje vpliva več dejavnikov ...
Sestra Nikolina je svetovala poslušalki, kako naj suši testo za izdelavo rezancev, da bo ravno prav suho za izdelavo na strojček. Na sušenje vpliva več dejavnikov ...
Sestra Nikolina je svetovala poslušalki, kako naj suši testo za izdelavo rezancev, da bo ravno prav suho za izdelavo na strojček. Na sušenje vpliva več dejavnikov ...
Sestra Nikolina je svetovala poslušalki, kako naj suši testo za izdelavo rezancev, da bo ravno prav suho za izdelavo na strojček. Na sušenje vpliva več dejavnikov ...
V olupkih rumene čebule dobimo rjave pirhe, močnejšo barvo dobimo z olupki rdeče čebule. Olupki naj bodo v vodi. Mednje naložimo jajca in zalijemo z vročo vodo, da jajca čim prej zavro. Kuhajo naj se 6 do 8 minut. Če imamo večjo količino jajc, jih kuhamo s pomočjo mreže. V obeh primerih jih damo ohladiti v mrzlo vodo. Za sijaj jih namažemo kapljico olja. Če jih kuhamo v močnem črnem vinu, dobimo rdečo barvo. Lahko jih kuhana damo v sok rdeče pese, rdečo barvo dobimo tudi z mleko rdečo papriko. Zeleno barvo lahko dobimo s špinačo ali koprivami. Jajca sicer damo kuhat v toplo vodo, vrejo naj približno 7 minut, čim prej jih damo v hladno vodo.
Poslušalka je povedala, da rumene pirhe dobi, da jih položi v vodo, v kateri je skuhala kamilice in žafran. Druge poslušalko so predlagale kuhanje jajc v kurkumi ali curryju
V olupkih rumene čebule dobimo rjave pirhe, močnejšo barvo dobimo z olupki rdeče čebule. Olupki naj bodo v vodi. Mednje naložimo jajca in zalijemo z vročo vodo, da jajca čim prej zavro. Kuhajo naj se 6 do 8 minut. Če imamo večjo količino jajc, jih kuhamo s pomočjo mreže. V obeh primerih jih damo ohladiti v mrzlo vodo. Za sijaj jih namažemo kapljico olja. Če jih kuhamo v močnem črnem vinu, dobimo rdečo barvo. Lahko jih kuhana damo v sok rdeče pese, rdečo barvo dobimo tudi z mleko rdečo papriko. Zeleno barvo lahko dobimo s špinačo ali koprivami. Jajca sicer damo kuhat v toplo vodo, vrejo naj približno 7 minut, čim prej jih damo v hladno vodo.
Poslušalka je povedala, da rumene pirhe dobi, da jih položi v vodo, v kateri je skuhala kamilice in žafran. Druge poslušalko so predlagale kuhanje jajc v kurkumi ali curryju
V olupkih rumene čebule dobimo rjave pirhe, močnejšo barvo dobimo z olupki rdeče čebule. Olupki naj bodo v vodi. Mednje naložimo jajca in zalijemo z vročo vodo, da jajca čim prej zavro. Kuhajo naj se 6 do 8 minut. Če imamo večjo količino jajc, jih kuhamo s pomočjo mreže. V obeh primerih jih damo ohladiti v mrzlo vodo. Za sijaj jih namažemo kapljico olja. Če jih kuhamo v močnem črnem vinu, dobimo rdečo barvo. Lahko jih kuhana damo v sok rdeče pese, rdečo barvo dobimo tudi z mleko rdečo papriko. Zeleno barvo lahko dobimo s špinačo ali koprivami. Jajca sicer damo kuhat v toplo vodo, vrejo naj približno 7 minut, čim prej jih damo v hladno vodo.
Poslušalka je povedala, da rumene pirhe dobi, da jih položi v vodo, v kateri je skuhala kamilice in žafran. Druge poslušalko so predlagale kuhanje jajc v kurkumi ali curryju
V olupkih rumene čebule dobimo rjave pirhe, močnejšo barvo dobimo z olupki rdeče čebule. Olupki naj bodo v vodi. Mednje naložimo jajca in zalijemo z vročo vodo, da jajca čim prej zavro. Kuhajo naj se 6 do 8 minut. Če imamo večjo količino jajc, jih kuhamo s pomočjo mreže. V obeh primerih jih damo ohladiti v mrzlo vodo. Za sijaj jih namažemo kapljico olja. Če jih kuhamo v močnem črnem vinu, dobimo rdečo barvo. Lahko jih kuhana damo v sok rdeče pese, rdečo barvo dobimo tudi z mleko rdečo papriko. Zeleno barvo lahko dobimo s špinačo ali koprivami. Jajca sicer damo kuhat v toplo vodo, vrejo naj približno 7 minut, čim prej jih damo v hladno vodo.
Poslušalka je povedala, da rumene pirhe dobi, da jih položi v vodo, v kateri je skuhala kamilice in žafran. Druge poslušalko so predlagale kuhanje jajc v kurkumi ali curryju
Sestra Nikolina je svetovala poslušalki glede pice. Za pripravo lahko uporabi ostro ali mehko moko. Robovi - ti so zdaj trdi - naj ne bodo pretanki, hkrati pa naj bodo namazani in pokriti z nadevom. Peče 15-20 minut. Takoj jo ločimo od stene, damo na desko in pokrijemo s pekačem, da se omedi.
Sestra Nikolina je svetovala poslušalki glede pice. Za pripravo lahko uporabi ostro ali mehko moko. Robovi - ti so zdaj trdi - naj ne bodo pretanki, hkrati pa naj bodo namazani in pokriti z nadevom. Peče 15-20 minut. Takoj jo ločimo od stene, damo na desko in pokrijemo s pekačem, da se omedi.
Sestra Nikolina je svetovala poslušalki glede pice. Za pripravo lahko uporabi ostro ali mehko moko. Robovi - ti so zdaj trdi - naj ne bodo pretanki, hkrati pa naj bodo namazani in pokriti z nadevom. Peče 15-20 minut. Takoj jo ločimo od stene, damo na desko in pokrijemo s pekačem, da se omedi.
Sestra Nikolina je svetovala poslušalki glede pice. Za pripravo lahko uporabi ostro ali mehko moko. Robovi - ti so zdaj trdi - naj ne bodo pretanki, hkrati pa naj bodo namazani in pokriti z nadevom. Peče 15-20 minut. Takoj jo ločimo od stene, damo na desko in pokrijemo s pekačem, da se omedi.
Sestra Nikolina je svetovala poslušalki glede kuhanja in serviranja nojevega jajca. Težko je 1,40 kg, zato naj ga kuha vsaj uro in 20 minut. Olupljenega naj prereže na pol, potem pa znova po dolžini nareže na manjše kose.
Sestra Nikolina je svetovala poslušalki glede kuhanja in serviranja nojevega jajca. Težko je 1,40 kg, zato naj ga kuha vsaj uro in 20 minut. Olupljenega naj prereže na pol, potem pa znova po dolžini nareže na manjše kose.
Sestra Nikolina je svetovala poslušalki glede kuhanja in serviranja nojevega jajca. Težko je 1,40 kg, zato naj ga kuha vsaj uro in 20 minut. Olupljenega naj prereže na pol, potem pa znova po dolžini nareže na manjše kose.
Sestra Nikolina je svetovala poslušalki glede kuhanja in serviranja nojevega jajca. Težko je 1,40 kg, zato naj ga kuha vsaj uro in 20 minut. Olupljenega naj prereže na pol, potem pa znova po dolžini nareže na manjše kose.
Zelišča so na dnevnem redu vse leto. Z njimi lahko obogatimo okus jedi, kadar kuhamo postno. Zaokrožijo okus. V tem času uporabljamo suha zelišča, ki smo ji pravi čas nabrali in posušili. Pri juhah, omaka, enolončnicah ... Z uporabo zelišč se tudi zmanjša uporaba soli.
Zelišča so na dnevnem redu vse leto. Z njimi lahko obogatimo okus jedi, kadar kuhamo postno. Zaokrožijo okus. V tem času uporabljamo suha zelišča, ki smo ji pravi čas nabrali in posušili. Pri juhah, omaka, enolončnicah ... Z uporabo zelišč se tudi zmanjša uporaba soli.
Zelišča so na dnevnem redu vse leto. Z njimi lahko obogatimo okus jedi, kadar kuhamo postno. Zaokrožijo okus. V tem času uporabljamo suha zelišča, ki smo ji pravi čas nabrali in posušili. Pri juhah, omaka, enolončnicah ... Z uporabo zelišč se tudi zmanjša uporaba soli.
Zelišča so na dnevnem redu vse leto. Z njimi lahko obogatimo okus jedi, kadar kuhamo postno. Zaokrožijo okus. V tem času uporabljamo suha zelišča, ki smo ji pravi čas nabrali in posušili. Pri juhah, omaka, enolončnicah ... Z uporabo zelišč se tudi zmanjša uporaba soli.
Skuta ne sme biti premokra, sicer bo potica padla skupaj in izgleda, kot da ni pečeno. Dobro je dati v nadev vanilijev puding ali žlico pšeničnega zdroba. Seveda morajo biti tudi rumenjaki in sneg iz beljakov
Skuta ne sme biti premokra, sicer bo potica padla skupaj in izgleda, kot da ni pečeno. Dobro je dati v nadev vanilijev puding ali žlico pšeničnega zdroba. Seveda morajo biti tudi rumenjaki in sneg iz beljakov
Skuta ne sme biti premokra, sicer bo potica padla skupaj in izgleda, kot da ni pečeno. Dobro je dati v nadev vanilijev puding ali žlico pšeničnega zdroba. Seveda morajo biti tudi rumenjaki in sneg iz beljakov
Skuta ne sme biti premokra, sicer bo potica padla skupaj in izgleda, kot da ni pečeno. Dobro je dati v nadev vanilijev puding ali žlico pšeničnega zdroba. Seveda morajo biti tudi rumenjaki in sneg iz beljakov
V nadev se po želji lahko da skuta, sicer pa je povsem v redu potica brez nje. Potresemo tudi s sočnimi rozinami.
V nadev se po želji lahko da skuta, sicer pa je povsem v redu potica brez nje. Potresemo tudi s sočnimi rozinami.
V nadev se po želji lahko da skuta, sicer pa je povsem v redu potica brez nje. Potresemo tudi s sočnimi rozinami.
V nadev se po želji lahko da skuta, sicer pa je povsem v redu potica brez nje. Potresemo tudi s sočnimi rozinami.
Pripravimo ga kot obaro, saj se bo tako najbolj zmehčal. Narezati ga je treba na koščke, večje kosti izločimo. To damo na praženo čebulo ter skupaj dobro pražimo. Začinimo z lovorjevim listom, brinjevo jagodo, šetrajem, soljo in strtim česnom. Zalijemo z vodo ali juho in skuhamo do mehkega. Za zgostitev damo malo paradižnikove mezge z malo gorčice in žlico moke. Pred serviranjem dodamo žlico domačega kisa ali limoninega soka.
Pripravimo ga kot obaro, saj se bo tako najbolj zmehčal. Narezati ga je treba na koščke, večje kosti izločimo. To damo na praženo čebulo ter skupaj dobro pražimo. Začinimo z lovorjevim listom, brinjevo jagodo, šetrajem, soljo in strtim česnom. Zalijemo z vodo ali juho in skuhamo do mehkega. Za zgostitev damo malo paradižnikove mezge z malo gorčice in žlico moke. Pred serviranjem dodamo žlico domačega kisa ali limoninega soka.
Pripravimo ga kot obaro, saj se bo tako najbolj zmehčal. Narezati ga je treba na koščke, večje kosti izločimo. To damo na praženo čebulo ter skupaj dobro pražimo. Začinimo z lovorjevim listom, brinjevo jagodo, šetrajem, soljo in strtim česnom. Zalijemo z vodo ali juho in skuhamo do mehkega. Za zgostitev damo malo paradižnikove mezge z malo gorčice in žlico moke. Pred serviranjem dodamo žlico domačega kisa ali limoninega soka.
Pripravimo ga kot obaro, saj se bo tako najbolj zmehčal. Narezati ga je treba na koščke, večje kosti izločimo. To damo na praženo čebulo ter skupaj dobro pražimo. Začinimo z lovorjevim listom, brinjevo jagodo, šetrajem, soljo in strtim česnom. Zalijemo z vodo ali juho in skuhamo do mehkega. Za zgostitev damo malo paradižnikove mezge z malo gorčice in žlico moke. Pred serviranjem dodamo žlico domačega kisa ali limoninega soka.
Ko damo čebulo pražit, prilijemo tudi vodo, da se čebula najprej kuha. In seveda posolimo. Pridamo še strt česen in zalijemo. Naredimo še podmet za zgostitev. Dobro dene kakšen korenček. Juha bo okusnejša z opečenimi kockami kruha ali sirom.
Ko damo čebulo pražit, prilijemo tudi vodo, da se čebula najprej kuha. In seveda posolimo. Pridamo še strt česen in zalijemo. Naredimo še podmet za zgostitev. Dobro dene kakšen korenček. Juha bo okusnejša z opečenimi kockami kruha ali sirom.
Ko damo čebulo pražit, prilijemo tudi vodo, da se čebula najprej kuha. In seveda posolimo. Pridamo še strt česen in zalijemo. Naredimo še podmet za zgostitev. Dobro dene kakšen korenček. Juha bo okusnejša z opečenimi kockami kruha ali sirom.
Ko damo čebulo pražit, prilijemo tudi vodo, da se čebula najprej kuha. In seveda posolimo. Pridamo še strt česen in zalijemo. Naredimo še podmet za zgostitev. Dobro dene kakšen korenček. Juha bo okusnejša z opečenimi kockami kruha ali sirom.
Ko je spečen, ga damo na rešetko, tako da zrak zgoraj in spodaj kroži, pokrijemo s servieto iz blaga in folijo. Tako ohlajen bo dlje časa obdržal mehko skorjo. Svežino daje ajdova ali ržena moka ter malo olja ali masla
Ko je spečen, ga damo na rešetko, tako da zrak zgoraj in spodaj kroži, pokrijemo s servieto iz blaga in folijo. Tako ohlajen bo dlje časa obdržal mehko skorjo. Svežino daje ajdova ali ržena moka ter malo olja ali masla
Ko je spečen, ga damo na rešetko, tako da zrak zgoraj in spodaj kroži, pokrijemo s servieto iz blaga in folijo. Tako ohlajen bo dlje časa obdržal mehko skorjo. Svežino daje ajdova ali ržena moka ter malo olja ali masla
Ko je spečen, ga damo na rešetko, tako da zrak zgoraj in spodaj kroži, pokrijemo s servieto iz blaga in folijo. Tako ohlajen bo dlje časa obdržal mehko skorjo. Svežino daje ajdova ali ržena moka ter malo olja ali masla
Najboljši sta slivova in kutinova maremlada. Bolj redke maremlade pa lahko zgostimo z zmletimi orehi ali piškotnimi drobtinami.
Najboljši sta slivova in kutinova maremlada. Bolj redke maremlade pa lahko zgostimo z zmletimi orehi ali piškotnimi drobtinami.
Najboljši sta slivova in kutinova maremlada. Bolj redke maremlade pa lahko zgostimo z zmletimi orehi ali piškotnimi drobtinami.
Najboljši sta slivova in kutinova maremlada. Bolj redke maremlade pa lahko zgostimo z zmletimi orehi ali piškotnimi drobtinami.
Testo razdelimo na manjše koščke in oblikujemo lepe kroglice. Odlagamo jih lahko na desko ali prt. Pokrijemo in damo vzhajati 30 - 40 minut. Pomažemo jih z beljakom ali s celim jajcem. Lahko jih potresemo s semeni in/ali zarežemo z nožem.
Testo razdelimo na manjše koščke in oblikujemo lepe kroglice. Odlagamo jih lahko na desko ali prt. Pokrijemo in damo vzhajati 30 - 40 minut. Pomažemo jih z beljakom ali s celim jajcem. Lahko jih potresemo s semeni in/ali zarežemo z nožem.
Testo razdelimo na manjše koščke in oblikujemo lepe kroglice. Odlagamo jih lahko na desko ali prt. Pokrijemo in damo vzhajati 30 - 40 minut. Pomažemo jih z beljakom ali s celim jajcem. Lahko jih potresemo s semeni in/ali zarežemo z nožem.
Testo razdelimo na manjše koščke in oblikujemo lepe kroglice. Odlagamo jih lahko na desko ali prt. Pokrijemo in damo vzhajati 30 - 40 minut. Pomažemo jih z beljakom ali s celim jajcem. Lahko jih potresemo s semeni in/ali zarežemo z nožem.
Jetra položimo v posodo in polijemo z mlekom. Tako lahko pustimo tudi čez noč. Ko so še rahlo trda, torej še ne povsem odtaljena, jih narežemo z ostrim nožem. Med tem pražimo čebulo in jih čim prej začnemo pražiti.
Jetra položimo v posodo in polijemo z mlekom. Tako lahko pustimo tudi čez noč. Ko so še rahlo trda, torej še ne povsem odtaljena, jih narežemo z ostrim nožem. Med tem pražimo čebulo in jih čim prej začnemo pražiti.
Jetra položimo v posodo in polijemo z mlekom. Tako lahko pustimo tudi čez noč. Ko so še rahlo trda, torej še ne povsem odtaljena, jih narežemo z ostrim nožem. Med tem pražimo čebulo in jih čim prej začnemo pražiti.
Jetra položimo v posodo in polijemo z mlekom. Tako lahko pustimo tudi čez noč. Ko so še rahlo trda, torej še ne povsem odtaljena, jih narežemo z ostrim nožem. Med tem pražimo čebulo in jih čim prej začnemo pražiti.
Lažja hrana je dobra za telo, a moramo vseeno dobiti dovolj moči s hranljivo hrano. Zelenjava je lahko dušena ali pokuhana. Tako dobimo prilogo. Primer hranljive hrane: sveže zelje narežemo in poparimo z vrelo vodo in odcedimo. Dodamo na praženo čebulo in ga pražimo do mehkega. Lahko dodamo malo mesnega soka. Posebej skuhamo testenine, bolj ploščate oblike bodo boljše. Lahko pripravimo tudi zelje s krompirjem ali sarmo ... Zelo dobro bo, če zraven ponudimo sveže spečen domač kruh ali buhtlje ...
Lažja hrana je dobra za telo, a moramo vseeno dobiti dovolj moči s hranljivo hrano. Zelenjava je lahko dušena ali pokuhana. Tako dobimo prilogo. Primer hranljive hrane: sveže zelje narežemo in poparimo z vrelo vodo in odcedimo. Dodamo na praženo čebulo in ga pražimo do mehkega. Lahko dodamo malo mesnega soka. Posebej skuhamo testenine, bolj ploščate oblike bodo boljše. Lahko pripravimo tudi zelje s krompirjem ali sarmo ... Zelo dobro bo, če zraven ponudimo sveže spečen domač kruh ali buhtlje ...
Lažja hrana je dobra za telo, a moramo vseeno dobiti dovolj moči s hranljivo hrano. Zelenjava je lahko dušena ali pokuhana. Tako dobimo prilogo. Primer hranljive hrane: sveže zelje narežemo in poparimo z vrelo vodo in odcedimo. Dodamo na praženo čebulo in ga pražimo do mehkega. Lahko dodamo malo mesnega soka. Posebej skuhamo testenine, bolj ploščate oblike bodo boljše. Lahko pripravimo tudi zelje s krompirjem ali sarmo ... Zelo dobro bo, če zraven ponudimo sveže spečen domač kruh ali buhtlje ...
Lažja hrana je dobra za telo, a moramo vseeno dobiti dovolj moči s hranljivo hrano. Zelenjava je lahko dušena ali pokuhana. Tako dobimo prilogo. Primer hranljive hrane: sveže zelje narežemo in poparimo z vrelo vodo in odcedimo. Dodamo na praženo čebulo in ga pražimo do mehkega. Lahko dodamo malo mesnega soka. Posebej skuhamo testenine, bolj ploščate oblike bodo boljše. Lahko pripravimo tudi zelje s krompirjem ali sarmo ... Zelo dobro bo, če zraven ponudimo sveže spečen domač kruh ali buhtlje ...
Iz smetane kuhanega mleka dobimo čajno maslo. Za pravo maslo jo moramo pobrati iz svežega mleka. Lahko jo sproti zamrznemo in potem, ko imamo zadostno količino, naredimo maslo.
Iz smetane kuhanega mleka dobimo čajno maslo. Za pravo maslo jo moramo pobrati iz svežega mleka. Lahko jo sproti zamrznemo in potem, ko imamo zadostno količino, naredimo maslo.
Iz smetane kuhanega mleka dobimo čajno maslo. Za pravo maslo jo moramo pobrati iz svežega mleka. Lahko jo sproti zamrznemo in potem, ko imamo zadostno količino, naredimo maslo.
Iz smetane kuhanega mleka dobimo čajno maslo. Za pravo maslo jo moramo pobrati iz svežega mleka. Lahko jo sproti zamrznemo in potem, ko imamo zadostno količino, naredimo maslo.
Do tega lahko pride zaradi preveč moke ali preveč drobnega jajca ali pa previsoke temperature. Hitro jih pokotalimo po tekočini (sirup, čim manj naj bo vode) in potresemo s sladkorjem. Nato jih damo na papirnato brisačko.
Sestavine: 20 dag sladkorja in 1 jajce zmiksamo in prilivamo 1,5 dl olja. Nato dodamo 1 dl mleka in 1/2 kg moke s pecilnim praškom. Pečemo pri 180-185 stopinjah Celzija.
Do tega lahko pride zaradi preveč moke ali preveč drobnega jajca ali pa previsoke temperature. Hitro jih pokotalimo po tekočini (sirup, čim manj naj bo vode) in potresemo s sladkorjem. Nato jih damo na papirnato brisačko.
Sestavine: 20 dag sladkorja in 1 jajce zmiksamo in prilivamo 1,5 dl olja. Nato dodamo 1 dl mleka in 1/2 kg moke s pecilnim praškom. Pečemo pri 180-185 stopinjah Celzija.
Do tega lahko pride zaradi preveč moke ali preveč drobnega jajca ali pa previsoke temperature. Hitro jih pokotalimo po tekočini (sirup, čim manj naj bo vode) in potresemo s sladkorjem. Nato jih damo na papirnato brisačko.
Sestavine: 20 dag sladkorja in 1 jajce zmiksamo in prilivamo 1,5 dl olja. Nato dodamo 1 dl mleka in 1/2 kg moke s pecilnim praškom. Pečemo pri 180-185 stopinjah Celzija.
Do tega lahko pride zaradi preveč moke ali preveč drobnega jajca ali pa previsoke temperature. Hitro jih pokotalimo po tekočini (sirup, čim manj naj bo vode) in potresemo s sladkorjem. Nato jih damo na papirnato brisačko.
Sestavine: 20 dag sladkorja in 1 jajce zmiksamo in prilivamo 1,5 dl olja. Nato dodamo 1 dl mleka in 1/2 kg moke s pecilnim praškom. Pečemo pri 180-185 stopinjah Celzija.
Naredimo po izbiri: najboljši del je kos bočnika, uhelj, rep ali noga od prašiča, koščke govejega in piščančjega mesa. Več različnih sestavin, ki naredijo dobro juho. Zalije s hladno vodo, da se čim bolj izlužuje. Ko zavre, doda začimbe kot v vsako juho: korenček, gomolje peteršijla in zelene, koščke paprike ... Kuha naj, da gre meso rado od kosti. Dobro je, če dodamo na plošči popečeno narezano čebulo. Kuhano juho precedimo in še toplo mesnino čim prej odstranimo od kosti. Posebej trdo skuhamo jajce. Tega narežemo na dno pekača ali škatlastega modela, nato naložimo narezano kuhano zelenjavo in mesnino. Prelijemo s precejeno hladno juho, ki jo malo okisamo. To postavimo za več ur na hladno. Nato ohlajeno žolco zvrnemo iz modela. Tako bo potem narezana zelenjava z jajcem na vrhu žolce, ki jo bomo narezali.
Naredimo po izbiri: najboljši del je kos bočnika, uhelj, rep ali noga od prašiča, koščke govejega in piščančjega mesa. Več različnih sestavin, ki naredijo dobro juho. Zalije s hladno vodo, da se čim bolj izlužuje. Ko zavre, doda začimbe kot v vsako juho: korenček, gomolje peteršijla in zelene, koščke paprike ... Kuha naj, da gre meso rado od kosti. Dobro je, če dodamo na plošči popečeno narezano čebulo. Kuhano juho precedimo in še toplo mesnino čim prej odstranimo od kosti. Posebej trdo skuhamo jajce. Tega narežemo na dno pekača ali škatlastega modela, nato naložimo narezano kuhano zelenjavo in mesnino. Prelijemo s precejeno hladno juho, ki jo malo okisamo. To postavimo za več ur na hladno. Nato ohlajeno žolco zvrnemo iz modela. Tako bo potem narezana zelenjava z jajcem na vrhu žolce, ki jo bomo narezali.
Naredimo po izbiri: najboljši del je kos bočnika, uhelj, rep ali noga od prašiča, koščke govejega in piščančjega mesa. Več različnih sestavin, ki naredijo dobro juho. Zalije s hladno vodo, da se čim bolj izlužuje. Ko zavre, doda začimbe kot v vsako juho: korenček, gomolje peteršijla in zelene, koščke paprike ... Kuha naj, da gre meso rado od kosti. Dobro je, če dodamo na plošči popečeno narezano čebulo. Kuhano juho precedimo in še toplo mesnino čim prej odstranimo od kosti. Posebej trdo skuhamo jajce. Tega narežemo na dno pekača ali škatlastega modela, nato naložimo narezano kuhano zelenjavo in mesnino. Prelijemo s precejeno hladno juho, ki jo malo okisamo. To postavimo za več ur na hladno. Nato ohlajeno žolco zvrnemo iz modela. Tako bo potem narezana zelenjava z jajcem na vrhu žolce, ki jo bomo narezali.
Naredimo po izbiri: najboljši del je kos bočnika, uhelj, rep ali noga od prašiča, koščke govejega in piščančjega mesa. Več različnih sestavin, ki naredijo dobro juho. Zalije s hladno vodo, da se čim bolj izlužuje. Ko zavre, doda začimbe kot v vsako juho: korenček, gomolje peteršijla in zelene, koščke paprike ... Kuha naj, da gre meso rado od kosti. Dobro je, če dodamo na plošči popečeno narezano čebulo. Kuhano juho precedimo in še toplo mesnino čim prej odstranimo od kosti. Posebej trdo skuhamo jajce. Tega narežemo na dno pekača ali škatlastega modela, nato naložimo narezano kuhano zelenjavo in mesnino. Prelijemo s precejeno hladno juho, ki jo malo okisamo. To postavimo za več ur na hladno. Nato ohlajeno žolco zvrnemo iz modela. Tako bo potem narezana zelenjava z jajcem na vrhu žolce, ki jo bomo narezali.
Poslušalka je delala pletenico, a se je testo čudno svaljkalo, kot bi bilo votlo. Testo je bilo dobro, pečen izdelek tudi lep, samo svaljki so se čudno delali. Zamešeno testo je razdelila na tri dele in pustila vzhajati, potem pa takoj začela s svaljkanjem. Kaj je narobe? Sestra Nikolina svetuje, naj testo čim bolj vzhaja in ga nato svaljka. Odvisno je tudi od površine, kjer dela - lesena deska je najboljša. Prav tako ne sem preveč mokati.
Poslušalka je delala pletenico, a se je testo čudno svaljkalo, kot bi bilo votlo. Testo je bilo dobro, pečen izdelek tudi lep, samo svaljki so se čudno delali. Zamešeno testo je razdelila na tri dele in pustila vzhajati, potem pa takoj začela s svaljkanjem. Kaj je narobe? Sestra Nikolina svetuje, naj testo čim bolj vzhaja in ga nato svaljka. Odvisno je tudi od površine, kjer dela - lesena deska je najboljša. Prav tako ne sem preveč mokati.
Poslušalka je delala pletenico, a se je testo čudno svaljkalo, kot bi bilo votlo. Testo je bilo dobro, pečen izdelek tudi lep, samo svaljki so se čudno delali. Zamešeno testo je razdelila na tri dele in pustila vzhajati, potem pa takoj začela s svaljkanjem. Kaj je narobe? Sestra Nikolina svetuje, naj testo čim bolj vzhaja in ga nato svaljka. Odvisno je tudi od površine, kjer dela - lesena deska je najboljša. Prav tako ne sem preveč mokati.
Poslušalka je delala pletenico, a se je testo čudno svaljkalo, kot bi bilo votlo. Testo je bilo dobro, pečen izdelek tudi lep, samo svaljki so se čudno delali. Zamešeno testo je razdelila na tri dele in pustila vzhajati, potem pa takoj začela s svaljkanjem. Kaj je narobe? Sestra Nikolina svetuje, naj testo čim bolj vzhaja in ga nato svaljka. Odvisno je tudi od površine, kjer dela - lesena deska je najboljša. Prav tako ne sem preveč mokati.
Narežemo ga še svežega in ga naložimo v vrečke ter shranimo v skrinjo ali naložimo v kozarčke ali pa posušimo.
Narežemo ga še svežega in ga naložimo v vrečke ter shranimo v skrinjo ali naložimo v kozarčke ali pa posušimo.
Narežemo ga še svežega in ga naložimo v vrečke ter shranimo v skrinjo ali naložimo v kozarčke ali pa posušimo.
Narežemo ga še svežega in ga naložimo v vrečke ter shranimo v skrinjo ali naložimo v kozarčke ali pa posušimo.
Poslušalka sprašuje, zakaj se doma spečen kruh drugi dan po peki drobi, tako da ne more odrezati celega kosa. Kruh pripravi iz naslednjih sestavin: 600 g moke, žlička soli, 300 ml mleka, 1 jajce, 10 g kvasa (suhi), žlica sladkorja (20 g), 50 g masla. Sestra Nikolina je odgovorila, da je prvi razlog lahko ta, da je kruh pregost. To je lahko zaradi mleka v testu: mlečna in pšenična beljakovina sušita kruh. Zato naj poskusi mleko, vsaj polovico, zamenjati z vodo. Tudi maslo naj, lahko tudi polovico, zamenja z oljem (sončično ali olivno - 4 žlice) in naj doda malo več tekočine
Poslušalka sprašuje, zakaj se doma spečen kruh drugi dan po peki drobi, tako da ne more odrezati celega kosa. Kruh pripravi iz naslednjih sestavin: 600 g moke, žlička soli, 300 ml mleka, 1 jajce, 10 g kvasa (suhi), žlica sladkorja (20 g), 50 g masla. Sestra Nikolina je odgovorila, da je prvi razlog lahko ta, da je kruh pregost. To je lahko zaradi mleka v testu: mlečna in pšenična beljakovina sušita kruh. Zato naj poskusi mleko, vsaj polovico, zamenjati z vodo. Tudi maslo naj, lahko tudi polovico, zamenja z oljem (sončično ali olivno - 4 žlice) in naj doda malo več tekočine
Poslušalka sprašuje, zakaj se doma spečen kruh drugi dan po peki drobi, tako da ne more odrezati celega kosa. Kruh pripravi iz naslednjih sestavin: 600 g moke, žlička soli, 300 ml mleka, 1 jajce, 10 g kvasa (suhi), žlica sladkorja (20 g), 50 g masla. Sestra Nikolina je odgovorila, da je prvi razlog lahko ta, da je kruh pregost. To je lahko zaradi mleka v testu: mlečna in pšenična beljakovina sušita kruh. Zato naj poskusi mleko, vsaj polovico, zamenjati z vodo. Tudi maslo naj, lahko tudi polovico, zamenja z oljem (sončično ali olivno - 4 žlice) in naj doda malo več tekočine
Poslušalka sprašuje, zakaj se doma spečen kruh drugi dan po peki drobi, tako da ne more odrezati celega kosa. Kruh pripravi iz naslednjih sestavin: 600 g moke, žlička soli, 300 ml mleka, 1 jajce, 10 g kvasa (suhi), žlica sladkorja (20 g), 50 g masla. Sestra Nikolina je odgovorila, da je prvi razlog lahko ta, da je kruh pregost. To je lahko zaradi mleka v testu: mlečna in pšenična beljakovina sušita kruh. Zato naj poskusi mleko, vsaj polovico, zamenjati z vodo. Tudi maslo naj, lahko tudi polovico, zamenja z oljem (sončično ali olivno - 4 žlice) in naj doda malo več tekočine
Česen narežemo in posolimo ter dodamo olivno olje. To damo v mikser, da nastane krema - kot pire. Nalagamo v kozarčke, pokrijemo in damo v skrinjo.
Česen narežemo in posolimo ter dodamo olivno olje. To damo v mikser, da nastane krema - kot pire. Nalagamo v kozarčke, pokrijemo in damo v skrinjo.
Česen narežemo in posolimo ter dodamo olivno olje. To damo v mikser, da nastane krema - kot pire. Nalagamo v kozarčke, pokrijemo in damo v skrinjo.
Česen narežemo in posolimo ter dodamo olivno olje. To damo v mikser, da nastane krema - kot pire. Nalagamo v kozarčke, pokrijemo in damo v skrinjo.
Koliko droži za 6-7 kg krušne moke za 5-6 kolačev kruha, pečenega v krušni peči. Poslušalec Vinko je povedal, da onadva z ženo za tako količino uporabita dva kozarca velikost 0,75 litra aktivnih droži. Kruh lahko obogatimo z lanenimi semeni ...
Koliko droži za 6-7 kg krušne moke za 5-6 kolačev kruha, pečenega v krušni peči. Poslušalec Vinko je povedal, da onadva z ženo za tako količino uporabita dva kozarca velikost 0,75 litra aktivnih droži. Kruh lahko obogatimo z lanenimi semeni ...
Koliko droži za 6-7 kg krušne moke za 5-6 kolačev kruha, pečenega v krušni peči. Poslušalec Vinko je povedal, da onadva z ženo za tako količino uporabita dva kozarca velikost 0,75 litra aktivnih droži. Kruh lahko obogatimo z lanenimi semeni ...
Koliko droži za 6-7 kg krušne moke za 5-6 kolačev kruha, pečenega v krušni peči. Poslušalec Vinko je povedal, da onadva z ženo za tako količino uporabita dva kozarca velikost 0,75 litra aktivnih droži. Kruh lahko obogatimo z lanenimi semeni ...
V kakšni posodi in v kakšni količini olja je bolje cvreti miške, je spraševala poslušalka. Sestra Nikolina je odgovorila, da morajo med cvrtjem plavati v olju (do dva prsta višine), zato je bolj vzeti ne preveč široke posode, je pa težje cvreti v visoki posodi. Še najboljša bo litoželezna posoda oz. z debelim dnom.
V kakšni posodi in v kakšni količini olja je bolje cvreti miške, je spraševala poslušalka. Sestra Nikolina je odgovorila, da morajo med cvrtjem plavati v olju (do dva prsta višine), zato je bolj vzeti ne preveč široke posode, je pa težje cvreti v visoki posodi. Še najboljša bo litoželezna posoda oz. z debelim dnom.
V kakšni posodi in v kakšni količini olja je bolje cvreti miške, je spraševala poslušalka. Sestra Nikolina je odgovorila, da morajo med cvrtjem plavati v olju (do dva prsta višine), zato je bolj vzeti ne preveč široke posode, je pa težje cvreti v visoki posodi. Še najboljša bo litoželezna posoda oz. z debelim dnom.
V kakšni posodi in v kakšni količini olja je bolje cvreti miške, je spraševala poslušalka. Sestra Nikolina je odgovorila, da morajo med cvrtjem plavati v olju (do dva prsta višine), zato je bolj vzeti ne preveč široke posode, je pa težje cvreti v visoki posodi. Še najboljša bo litoželezna posoda oz. z debelim dnom.
Naložimo jih v posodico in zamrznemo. Tako jih lahko shranimo nekaj mesecev. Take beljake lahko uporabimo pri različnih sladicah npr. španskih vetrcih. Slednji se obarvajo z limoninim ali malinovim sokom ter z dodatkom kave. Okrasimo jih lahko z drobljenimi mandlji, orehi, lešniki ... Zamrznemo lahko tudi rumenjake, le da ta pred zamrzovanje pomešamo.
Naložimo jih v posodico in zamrznemo. Tako jih lahko shranimo nekaj mesecev. Take beljake lahko uporabimo pri različnih sladicah npr. španskih vetrcih. Slednji se obarvajo z limoninim ali malinovim sokom ter z dodatkom kave. Okrasimo jih lahko z drobljenimi mandlji, orehi, lešniki ... Zamrznemo lahko tudi rumenjake, le da ta pred zamrzovanje pomešamo.
Naložimo jih v posodico in zamrznemo. Tako jih lahko shranimo nekaj mesecev. Take beljake lahko uporabimo pri različnih sladicah npr. španskih vetrcih. Slednji se obarvajo z limoninim ali malinovim sokom ter z dodatkom kave. Okrasimo jih lahko z drobljenimi mandlji, orehi, lešniki ... Zamrznemo lahko tudi rumenjake, le da ta pred zamrzovanje pomešamo.
Naložimo jih v posodico in zamrznemo. Tako jih lahko shranimo nekaj mesecev. Take beljake lahko uporabimo pri različnih sladicah npr. španskih vetrcih. Slednji se obarvajo z limoninim ali malinovim sokom ter z dodatkom kave. Okrasimo jih lahko z drobljenimi mandlji, orehi, lešniki ... Zamrznemo lahko tudi rumenjake, le da ta pred zamrzovanje pomešamo.
Ali so samo za čaj, sprašuje poslušalka. Za čaj ali kompot, svetuje sestra Nikolina. Lahko jih pa namoči in potem uporabi za nadev pri kakšnem pecivu npr. beljakov kruh (rozine, orehi, suhe marelice, slive ... zraven sodijo tudi brusnice)
Ali so samo za čaj, sprašuje poslušalka. Za čaj ali kompot, svetuje sestra Nikolina. Lahko jih pa namoči in potem uporabi za nadev pri kakšnem pecivu npr. beljakov kruh (rozine, orehi, suhe marelice, slive ... zraven sodijo tudi brusnice)
Ali so samo za čaj, sprašuje poslušalka. Za čaj ali kompot, svetuje sestra Nikolina. Lahko jih pa namoči in potem uporabi za nadev pri kakšnem pecivu npr. beljakov kruh (rozine, orehi, suhe marelice, slive ... zraven sodijo tudi brusnice)
Ali so samo za čaj, sprašuje poslušalka. Za čaj ali kompot, svetuje sestra Nikolina. Lahko jih pa namoči in potem uporabi za nadev pri kakšnem pecivu npr. beljakov kruh (rozine, orehi, suhe marelice, slive ... zraven sodijo tudi brusnice)
Domač kaki gnije oz. plesni, kako naj ga pravilno shranjujemo, sprašuje poslušalec. Naj bo na suhem in mrzlem prostoru, odgovarja s. Nikolina. Bolj kot je zrel, bolj je mehek. Take, če jih ne moremo sproti pojesti, zamrznemo. Sicer pa kakije očistimo in naložimo v kozarce ter zamrznemo v skrinji. Tretja možnost pa je, da iz mehkih kakijev (dodamo sok limone in sladkor) naredimo marmelado ali džem.
Domač kaki gnije oz. plesni, kako naj ga pravilno shranjujemo, sprašuje poslušalec. Naj bo na suhem in mrzlem prostoru, odgovarja s. Nikolina. Bolj kot je zrel, bolj je mehek. Take, če jih ne moremo sproti pojesti, zamrznemo. Sicer pa kakije očistimo in naložimo v kozarce ter zamrznemo v skrinji. Tretja možnost pa je, da iz mehkih kakijev (dodamo sok limone in sladkor) naredimo marmelado ali džem.
Domač kaki gnije oz. plesni, kako naj ga pravilno shranjujemo, sprašuje poslušalec. Naj bo na suhem in mrzlem prostoru, odgovarja s. Nikolina. Bolj kot je zrel, bolj je mehek. Take, če jih ne moremo sproti pojesti, zamrznemo. Sicer pa kakije očistimo in naložimo v kozarce ter zamrznemo v skrinji. Tretja možnost pa je, da iz mehkih kakijev (dodamo sok limone in sladkor) naredimo marmelado ali džem.
Domač kaki gnije oz. plesni, kako naj ga pravilno shranjujemo, sprašuje poslušalec. Naj bo na suhem in mrzlem prostoru, odgovarja s. Nikolina. Bolj kot je zrel, bolj je mehek. Take, če jih ne moremo sproti pojesti, zamrznemo. Sicer pa kakije očistimo in naložimo v kozarce ter zamrznemo v skrinji. Tretja možnost pa je, da iz mehkih kakijev (dodamo sok limone in sladkor) naredimo marmelado ali džem.
Lahko damo nekaj jagod aronije kot dodatek v čaj ali v kompot
Lahko damo nekaj jagod aronije kot dodatek v čaj ali v kompot
Kruh zamesim in ga pustim vzhajati približno 2 uri. Potem ga pognetem in ga pustim cca 40 minut v peharju, nato ga dam v pečico, ogreto na 230 stopinj. Pomažem ga z jajcem in 3x zarežem. Pečem ga 55 minut in na eni strani pri zarezi vedno poči. Zakaj? Kaj naj delam drugače, da ne bo razpoke? Razlogi so lahko trije: gostota testa, premalo vzhajano testo ali jajčni premaz na vrhu.
Kruh zamesim in ga pustim vzhajati približno 2 uri. Potem ga pognetem in ga pustim cca 40 minut v peharju, nato ga dam v pečico, ogreto na 230 stopinj. Pomažem ga z jajcem in 3x zarežem. Pečem ga 55 minut in na eni strani pri zarezi vedno poči. Zakaj? Kaj naj delam drugače, da ne bo razpoke? Razlogi so lahko trije: gostota testa, premalo vzhajano testo ali jajčni premaz na vrhu.
Kruh zamesim in ga pustim vzhajati približno 2 uri. Potem ga pognetem in ga pustim cca 40 minut v peharju, nato ga dam v pečico, ogreto na 230 stopinj. Pomažem ga z jajcem in 3x zarežem. Pečem ga 55 minut in na eni strani pri zarezi vedno poči. Zakaj? Kaj naj delam drugače, da ne bo razpoke? Razlogi so lahko trije: gostota testa, premalo vzhajano testo ali jajčni premaz na vrhu.
Kruh zamesim in ga pustim vzhajati približno 2 uri. Potem ga pognetem in ga pustim cca 40 minut v peharju, nato ga dam v pečico, ogreto na 230 stopinj. Pomažem ga z jajcem in 3x zarežem. Pečem ga 55 minut in na eni strani pri zarezi vedno poči. Zakaj? Kaj naj delam drugače, da ne bo razpoke? Razlogi so lahko trije: gostota testa, premalo vzhajano testo ali jajčni premaz na vrhu.
Limono temeljito opremo in osušimo, nato jo naribamo (a pazimo, da ne bo zraven belega, ker to greni). Naložimo v kozarec, dodamo isto količino sladkorja. Premešamo, potlačimo, zapremo in postavimo v shrambo. Po potrebi čez čas znova dopolnimo.
Enak postopek lahko naredimo s pomarančo.
Limono lahko iztisnemo ali ožamemo ter sok nalijemo v stekleničke in zamrznemo.
Limono temeljito opremo in osušimo, nato jo naribamo (a pazimo, da ne bo zraven belega, ker to greni). Naložimo v kozarec, dodamo isto količino sladkorja. Premešamo, potlačimo, zapremo in postavimo v shrambo. Po potrebi čez čas znova dopolnimo.
Enak postopek lahko naredimo s pomarančo.
Limono lahko iztisnemo ali ožamemo ter sok nalijemo v stekleničke in zamrznemo.
Limono temeljito opremo in osušimo, nato jo naribamo (a pazimo, da ne bo zraven belega, ker to greni). Naložimo v kozarec, dodamo isto količino sladkorja. Premešamo, potlačimo, zapremo in postavimo v shrambo. Po potrebi čez čas znova dopolnimo.
Enak postopek lahko naredimo s pomarančo.
Limono lahko iztisnemo ali ožamemo ter sok nalijemo v stekleničke in zamrznemo.
Limono temeljito opremo in osušimo, nato jo naribamo (a pazimo, da ne bo zraven belega, ker to greni). Naložimo v kozarec, dodamo isto količino sladkorja. Premešamo, potlačimo, zapremo in postavimo v shrambo. Po potrebi čez čas znova dopolnimo.
Enak postopek lahko naredimo s pomarančo.
Limono lahko iztisnemo ali ožamemo ter sok nalijemo v stekleničke in zamrznemo.
Lahko ga imamo za prilogo: narežemo večje pramene, damo na praženo čebulo in solimo. V lastnem soku ga dušimo. Brstični ohrovt malo povremo, odcedimo in damo na maslo ter malo posušimo. Po okusu lahko dodamo začimbe: česen, čebulo, poper.
Lahko ga imamo za prilogo: narežemo večje pramene, damo na praženo čebulo in solimo. V lastnem soku ga dušimo. Brstični ohrovt malo povremo, odcedimo in damo na maslo ter malo posušimo. Po okusu lahko dodamo začimbe: česen, čebulo, poper.
Lahko ga imamo za prilogo: narežemo večje pramene, damo na praženo čebulo in solimo. V lastnem soku ga dušimo. Brstični ohrovt malo povremo, odcedimo in damo na maslo ter malo posušimo. Po okusu lahko dodamo začimbe: česen, čebulo, poper.
Lahko ga imamo za prilogo: narežemo večje pramene, damo na praženo čebulo in solimo. V lastnem soku ga dušimo. Brstični ohrovt malo povremo, odcedimo in damo na maslo ter malo posušimo. Po okusu lahko dodamo začimbe: česen, čebulo, poper.
Ali se za kruh uporabi ista količina svežega ali suhega pri določeni količini moke? Sestra je odgovorila, da ga ne uporablja, svetuje naj upoštevamo navodila na vrečici. Sestra prisega na sveži kvas ali na zamrzovanje kvasa. Slednjega do eno uro pred uporabo vzame iz skrinje in normalno uporablja. Zinka je sporočila, da ga vedno uporablja za kruh, potico, flancate ...
Ali se za kruh uporabi ista količina svežega ali suhega pri določeni količini moke? Sestra je odgovorila, da ga ne uporablja, svetuje naj upoštevamo navodila na vrečici. Sestra prisega na sveži kvas ali na zamrzovanje kvasa. Slednjega do eno uro pred uporabo vzame iz skrinje in normalno uporablja. Zinka je sporočila, da ga vedno uporablja za kruh, potico, flancate ...
Ali se za kruh uporabi ista količina svežega ali suhega pri določeni količini moke? Sestra je odgovorila, da ga ne uporablja, svetuje naj upoštevamo navodila na vrečici. Sestra prisega na sveži kvas ali na zamrzovanje kvasa. Slednjega do eno uro pred uporabo vzame iz skrinje in normalno uporablja. Zinka je sporočila, da ga vedno uporablja za kruh, potico, flancate ...
Ali se za kruh uporabi ista količina svežega ali suhega pri določeni količini moke? Sestra je odgovorila, da ga ne uporablja, svetuje naj upoštevamo navodila na vrečici. Sestra prisega na sveži kvas ali na zamrzovanje kvasa. Slednjega do eno uro pred uporabo vzame iz skrinje in normalno uporablja. Zinka je sporočila, da ga vedno uporablja za kruh, potico, flancate ...
Zakaj se kruhovi cmoki razkuhajo? Kruh narežemo in zabelimo s praženo čebulo (ali ostankom mesnine ali drobnjaka), potresemo žlico moke, posujemmo z malo naribanega muškatnega oreščka, dodamo razžvrkljano jajce ali dve (na 1/4 kg kruha), zalijmo s toplim mlekom in žlico smetane. Premešamo in oblikujemo cmoke. Manj dela je in bolj zanesljivo uspe, če oblikujemo v šturco in kuhamo v servieti. To je priloga h golažu ali segedinu.
Zakaj se kruhovi cmoki razkuhajo? Kruh narežemo in zabelimo s praženo čebulo (ali ostankom mesnine ali drobnjaka), potresemo žlico moke, posujemmo z malo naribanega muškatnega oreščka, dodamo razžvrkljano jajce ali dve (na 1/4 kg kruha), zalijmo s toplim mlekom in žlico smetane. Premešamo in oblikujemo cmoke. Manj dela je in bolj zanesljivo uspe, če oblikujemo v šturco in kuhamo v servieti. To je priloga h golažu ali segedinu.
Zakaj se kruhovi cmoki razkuhajo? Kruh narežemo in zabelimo s praženo čebulo (ali ostankom mesnine ali drobnjaka), potresemo žlico moke, posujemmo z malo naribanega muškatnega oreščka, dodamo razžvrkljano jajce ali dve (na 1/4 kg kruha), zalijmo s toplim mlekom in žlico smetane. Premešamo in oblikujemo cmoke. Manj dela je in bolj zanesljivo uspe, če oblikujemo v šturco in kuhamo v servieti. To je priloga h golažu ali segedinu.
Zakaj se kruhovi cmoki razkuhajo? Kruh narežemo in zabelimo s praženo čebulo (ali ostankom mesnine ali drobnjaka), potresemo žlico moke, posujemmo z malo naribanega muškatnega oreščka, dodamo razžvrkljano jajce ali dve (na 1/4 kg kruha), zalijmo s toplim mlekom in žlico smetane. Premešamo in oblikujemo cmoke. Manj dela je in bolj zanesljivo uspe, če oblikujemo v šturco in kuhamo v servieti. To je priloga h golažu ali segedinu.
Poslušalko je zanimalo, kako je s pripravo kruha iz pirine moke - ali je kaj drugače kot iz pšenične moke. Sestra Nikolina je povedala, da dela enako kot s pšenično moko. Polnozrnati pirini moki lahko doda malo krušne pšenične, bele pšenične, ajdove ali ržene moke. Kruh naj da v model ali pekač, da ne gre čez robove.
Poslušalko je zanimalo, kako je s pripravo kruha iz pirine moke - ali je kaj drugače kot iz pšenične moke. Sestra Nikolina je povedala, da dela enako kot s pšenično moko. Polnozrnati pirini moki lahko doda malo krušne pšenične, bele pšenične, ajdove ali ržene moke. Kruh naj da v model ali pekač, da ne gre čez robove.
Poslušalko je zanimalo, kako je s pripravo kruha iz pirine moke - ali je kaj drugače kot iz pšenične moke. Sestra Nikolina je povedala, da dela enako kot s pšenično moko. Polnozrnati pirini moki lahko doda malo krušne pšenične, bele pšenične, ajdove ali ržene moke. Kruh naj da v model ali pekač, da ne gre čez robove.
Poslušalko je zanimalo, kako je s pripravo kruha iz pirine moke - ali je kaj drugače kot iz pšenične moke. Sestra Nikolina je povedala, da dela enako kot s pšenično moko. Polnozrnati pirini moki lahko doda malo krušne pšenične, bele pšenične, ajdove ali ržene moke. Kruh naj da v model ali pekač, da ne gre čez robove.
Lahko naredimo praženo repo, musako z repo ali joto. Slednjo naredimo tako. Kislo repo operemo (lahko tudi dvakrat) in skuhamo. Krompir skuhamo in stlačimo, dodamo praženo čebulo in sesekljano slanino, lahko tudi kuhan fižol. Lahko naredimo tudi repno juho iz sveže repe. Olupimo jo in narežemo na listke. Damo jo kuhati v vrelo slano vodo, ki ji dodamo kumino. Odcedimo (tudi kumino zadržimo) in dodamo v krompir (kot za joto). Po želji dodamo korenček.
Lahko naredimo praženo repo, musako z repo ali joto. Slednjo naredimo tako. Kislo repo operemo (lahko tudi dvakrat) in skuhamo. Krompir skuhamo in stlačimo, dodamo praženo čebulo in sesekljano slanino, lahko tudi kuhan fižol. Lahko naredimo tudi repno juho iz sveže repe. Olupimo jo in narežemo na listke. Damo jo kuhati v vrelo slano vodo, ki ji dodamo kumino. Odcedimo (tudi kumino zadržimo) in dodamo v krompir (kot za joto). Po želji dodamo korenček.
Lahko naredimo praženo repo, musako z repo ali joto. Slednjo naredimo tako. Kislo repo operemo (lahko tudi dvakrat) in skuhamo. Krompir skuhamo in stlačimo, dodamo praženo čebulo in sesekljano slanino, lahko tudi kuhan fižol. Lahko naredimo tudi repno juho iz sveže repe. Olupimo jo in narežemo na listke. Damo jo kuhati v vrelo slano vodo, ki ji dodamo kumino. Odcedimo (tudi kumino zadržimo) in dodamo v krompir (kot za joto). Po želji dodamo korenček.
Lahko naredimo praženo repo, musako z repo ali joto. Slednjo naredimo tako. Kislo repo operemo (lahko tudi dvakrat) in skuhamo. Krompir skuhamo in stlačimo, dodamo praženo čebulo in sesekljano slanino, lahko tudi kuhan fižol. Lahko naredimo tudi repno juho iz sveže repe. Olupimo jo in narežemo na listke. Damo jo kuhati v vrelo slano vodo, ki ji dodamo kumino. Odcedimo (tudi kumino zadržimo) in dodamo v krompir (kot za joto). Po želji dodamo korenček.
Potrebuemo 1 l vode in 1/2 litra (= 30 dag) moke. Vodo solimo in zavremo. Stresemo moko in najprej pustimo, da pride vrelec čez moko. Nato na sredi z ročajem kuhalnice nardimo luknjo. Nato naj mirno pokrito vre. Vre naj od 10 do 15 minut. Odlijemo tekočino. Nato mešamo in počasi prilivamo. Na koncu zabelimo z vročim oljem, ocvirki ... Potem se bodo začeli drobiti.
Potrebuemo 1 l vode in 1/2 litra (= 30 dag) moke. Vodo solimo in zavremo. Stresemo moko in najprej pustimo, da pride vrelec čez moko. Nato na sredi z ročajem kuhalnice nardimo luknjo. Nato naj mirno pokrito vre. Vre naj od 10 do 15 minut. Odlijemo tekočino. Nato mešamo in počasi prilivamo. Na koncu zabelimo z vročim oljem, ocvirki ... Potem se bodo začeli drobiti.
Potrebuemo 1 l vode in 1/2 litra (= 30 dag) moke. Vodo solimo in zavremo. Stresemo moko in najprej pustimo, da pride vrelec čez moko. Nato na sredi z ročajem kuhalnice nardimo luknjo. Nato naj mirno pokrito vre. Vre naj od 10 do 15 minut. Odlijemo tekočino. Nato mešamo in počasi prilivamo. Na koncu zabelimo z vročim oljem, ocvirki ... Potem se bodo začeli drobiti.
Potrebuemo 1 l vode in 1/2 litra (= 30 dag) moke. Vodo solimo in zavremo. Stresemo moko in najprej pustimo, da pride vrelec čez moko. Nato na sredi z ročajem kuhalnice nardimo luknjo. Nato naj mirno pokrito vre. Vre naj od 10 do 15 minut. Odlijemo tekočino. Nato mešamo in počasi prilivamo. Na koncu zabelimo z vročim oljem, ocvirki ... Potem se bodo začeli drobiti.
Potrebujemo: 25 dag moke, 20 dag masla, 25 dag skute, 1 žličko pecilnega praška, sol, marmelado za nadevanje. Moka je lahko mehka ali ostra, skuto pa moramo prepasirati, svetuje sestra Nikolina.
Potrebujemo: 25 dag moke, 20 dag masla, 25 dag skute, 1 žličko pecilnega praška, sol, marmelado za nadevanje. Moka je lahko mehka ali ostra, skuto pa moramo prepasirati, svetuje sestra Nikolina.
Potrebujemo: 25 dag moke, 20 dag masla, 25 dag skute, 1 žličko pecilnega praška, sol, marmelado za nadevanje. Moka je lahko mehka ali ostra, skuto pa moramo prepasirati, svetuje sestra Nikolina.
Potrebujemo: 25 dag moke, 20 dag masla, 25 dag skute, 1 žličko pecilnega praška, sol, marmelado za nadevanje. Moka je lahko mehka ali ostra, skuto pa moramo prepasirati, svetuje sestra Nikolina.
Zakaj potica med peko ob strani poči, sprašuje poslušalec Damijan. Mogoče je bila pečica prevroča ali je bilo testo prehajano, sicer pa se to zelo pogosto dogaja ...
Zakaj potica med peko ob strani poči, sprašuje poslušalec Damijan. Mogoče je bila pečica prevroča ali je bilo testo prehajano, sicer pa se to zelo pogosto dogaja ...
Zakaj potica med peko ob strani poči, sprašuje poslušalec Damijan. Mogoče je bila pečica prevroča ali je bilo testo prehajano, sicer pa se to zelo pogosto dogaja ...
Zakaj potica med peko ob strani poči, sprašuje poslušalec Damijan. Mogoče je bila pečica prevroča ali je bilo testo prehajano, sicer pa se to zelo pogosto dogaja ...
Prisluhnite odgovorom sestre Nikoline na vaša kuharska vprašanja. Z njo sodelujemo že od leta 2006. Sedem let je pripravljala oddaje in rubrike z recepti, nato pa sodelovala v naših kontaktnih oddajah, od leta 2017 sodeluje v oddaji Svetovalnica. Sestra Nikolina Rop je Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja, ki je pri založbi Družina izdala več kuharskih knjig, vodila je kuharske tečaje v Repnjah pri Vodicah in na Brezjah. Arhiv minulih oddaj in rubrik: http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/
Pogovor o
Kljub epidemiji in drugačnih pričakovanjih cene stanovanj dosegajo rekordne ravni. O razmerah na omenjenem trgu sta spregovorila direktorica podjetja Stan nepremičnine Stanka Solar in sociolog s Fakultete za družbene vede Klemen Ploštajner. Predsednik Mladinskega sveta Slovenije Miha Zupančič je osvetlil položaj mladih, ki vstopajo na nepremičninski trg, slišali pa boste tudi, kakšna so prizadevanja države za izboljšanje položaja.
Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 20. april 2021 ob 05-ih
Globine
V Globinah ostajamo pri papeževi okrožnici Vsi bratje. Tokrat smo se lotili vprašanja človekovih pravic, ki se sistematično kršijo na vseh koncih sveta, po drugi strani pa se na ta dokument sklicujemo ob vsaki priložnosti. Kako pogledati na človekove pravice skozi oči svetovnega bratstva? Z nami je bil profesor cerkvenega prava dr. Andrej Saje.
Naš gost
Brat Stane Bešter je redovnik, provincialni vikar slovenskih kapucinov, predstojnik in voditelj Doma duhovnosti Kančevci, tudi glasbenik, predvsem pa duhovnik.
Svetovalnica
V oddaji smo gostili enega prvih mojstrov sodobne kuhinje - Janeza Bratovža. Razkrili smo nekaj namigov, kako na naših domačih štedilnikih in v pečicah skuhati najboljše, tudi če nismo profesionalni kuharji.
Radijski misijon 2021
Krajši misijonski nagovor je pripravila psihologinja in terapevtka Silva Matos. Geslo dneva ima za našo gostjo poseben pomen, saj izhaja iz osebne izkušnje.
Slovenska oddaja Radia Vatikan
Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.
Sol in luč
“Človek se mora v vsakem trenutku odločati, v dobrem in slabem, kaj bo spomenik njegovega bivanja.” - Za oddajo Sol in luč smo izbrali nekaj odlomkov iz knjige Viktorja Frankla, ustanovitelja Logoterapije, z naslovom »Kljub vsemu reči življenju da«. Izšla je pri Celjski Mohorjevi družbi.
Naš pogled
Lahko bi razmišljala o levosučnih sodržavljanih in o njihovih kritikah zdajšnje politike, ukrepov, cepljenja, pa ne bom. Omejila se bom predvsem na cerkveno občestvo, saj imamo lastni prag in lastne smeti!