Paradižnikova mezga oz. kečap
Očiščen in razrezan paradižnik v širši posodi, ki ji dno malo namastimo, počasi kuhamo in vmes večkrat pomešamo (za kečap spoti odvzemamo tekočino). Dodamo vejice zelene, peteršilja in bazilike. Prepasiramo in nato osolimo (5 l mezge 1-2 žlici soli) ter kuhamo 10 minut. Če je prekislo, jo posladkamo. Nalivamo v pogrete kozarce ali steklenice.

Matjaž Merljak

kuhajmo

9. 9. 2019
Paradižnikova mezga oz. kečap
Očiščen in razrezan paradižnik v širši posodi, ki ji dno malo namastimo, počasi kuhamo in vmes večkrat pomešamo (za kečap spoti odvzemamo tekočino). Dodamo vejice zelene, peteršilja in bazilike. Prepasiramo in nato osolimo (5 l mezge 1-2 žlici soli) ter kuhamo 10 minut. Če je prekislo, jo posladkamo. Nalivamo v pogrete kozarce ali steklenice.

Matjaž Merljak

VEČ ...|9. 9. 2019
Paradižnikova mezga oz. kečap
Očiščen in razrezan paradižnik v širši posodi, ki ji dno malo namastimo, počasi kuhamo in vmes večkrat pomešamo (za kečap spoti odvzemamo tekočino). Dodamo vejice zelene, peteršilja in bazilike. Prepasiramo in nato osolimo (5 l mezge 1-2 žlici soli) ter kuhamo 10 minut. Če je prekislo, jo posladkamo. Nalivamo v pogrete kozarce ali steklenice.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|15. 10. 2025
Ideje za zajtrk

Sestra Nikolina za zajtrk priporoča domačo skuto, h kateri lahko ponudimo še rezine mesa od kosila prejšnji dan (malo reberc). Zraven lahko ponudimo kislo zelje s česnom in mešanico oljčnega in bučnega olja. Druga ideja je skuin namaz, zraven pa marmelada ali med. Za zajtrk so zelo primerna tudi jajčka taka in drugačna: umešana, ocvrta, pečena na oko, kuhana ... Lahko je jogurt s kosmiči ali smuti iz zmiksanega sadja z dodatkom kosmičev in jogurta. Poslušalka pa na vodi skuha ovseni kosmiči, ohladi in nato doda zmečkano banano ali kuhano ajdovo kašo ali kuhano proseno kašo in suhe slive v vsakem primeru, torej pri prvem drugem ali tretjem receptu pa doda še med in cimet.  

Ideje za zajtrk

Sestra Nikolina za zajtrk priporoča domačo skuto, h kateri lahko ponudimo še rezine mesa od kosila prejšnji dan (malo reberc). Zraven lahko ponudimo kislo zelje s česnom in mešanico oljčnega in bučnega olja. Druga ideja je skuin namaz, zraven pa marmelada ali med. Za zajtrk so zelo primerna tudi jajčka taka in drugačna: umešana, ocvrta, pečena na oko, kuhana ... Lahko je jogurt s kosmiči ali smuti iz zmiksanega sadja z dodatkom kosmičev in jogurta. Poslušalka pa na vodi skuha ovseni kosmiči, ohladi in nato doda zmečkano banano ali kuhano ajdovo kašo ali kuhano proseno kašo in suhe slive v vsakem primeru, torej pri prvem drugem ali tretjem receptu pa doda še med in cimet.  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Ideje za zajtrk

Sestra Nikolina za zajtrk priporoča domačo skuto, h kateri lahko ponudimo še rezine mesa od kosila prejšnji dan (malo reberc). Zraven lahko ponudimo kislo zelje s česnom in mešanico oljčnega in bučnega olja. Druga ideja je skuin namaz, zraven pa marmelada ali med. Za zajtrk so zelo primerna tudi jajčka taka in drugačna: umešana, ocvrta, pečena na oko, kuhana ... Lahko je jogurt s kosmiči ali smuti iz zmiksanega sadja z dodatkom kosmičev in jogurta. Poslušalka pa na vodi skuha ovseni kosmiči, ohladi in nato doda zmečkano banano ali kuhano ajdovo kašo ali kuhano proseno kašo in suhe slive v vsakem primeru, torej pri prvem drugem ali tretjem receptu pa doda še med in cimet.  

VEČ ...|15. 10. 2025
Ideje za zajtrk

Sestra Nikolina za zajtrk priporoča domačo skuto, h kateri lahko ponudimo še rezine mesa od kosila prejšnji dan (malo reberc). Zraven lahko ponudimo kislo zelje s česnom in mešanico oljčnega in bučnega olja. Druga ideja je skuin namaz, zraven pa marmelada ali med. Za zajtrk so zelo primerna tudi jajčka taka in drugačna: umešana, ocvrta, pečena na oko, kuhana ... Lahko je jogurt s kosmiči ali smuti iz zmiksanega sadja z dodatkom kosmičev in jogurta. Poslušalka pa na vodi skuha ovseni kosmiči, ohladi in nato doda zmečkano banano ali kuhano ajdovo kašo ali kuhano proseno kašo in suhe slive v vsakem primeru, torej pri prvem drugem ali tretjem receptu pa doda še med in cimet.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|10. 10. 2025
Kremna špinača ali blitva

Kako pripraviti kremno špinačo ali blitvo, je vprašala poslušalka. Lahko jo pripravimo za omako ali prilogo, pravi sestra Nikolina. Špinačo očistimo in jo manjšo količino blanširamo - damo v vrelo vodo za 2-3 minute in vmes obrnemo. Poberemo na cedilo in splaknemo z mrzlo vodo, nato lahko blanširamo še drugo polovico špinače, če ni šla vsa v lonec. Vedno blanširamo manjšo količino, da bi se čim prej blanširala in s tem čim več ohranila dobrih snovi. Nato jo zrežemo ali zmiksamo. Če bomo delali omako, tako špinačo damo na prepraženo čebulo. Ta daje dober okus, dodamo tudi malo česna. Solimo in popramo, dodamo še mleko in kislo smetano. Med špinačo in blitvo pri pripravi ni velike razlike, pove sestra Nikolina, ima pa vsaka svoj okus in aromo. 

Kremna špinača ali blitva

Kako pripraviti kremno špinačo ali blitvo, je vprašala poslušalka. Lahko jo pripravimo za omako ali prilogo, pravi sestra Nikolina. Špinačo očistimo in jo manjšo količino blanširamo - damo v vrelo vodo za 2-3 minute in vmes obrnemo. Poberemo na cedilo in splaknemo z mrzlo vodo, nato lahko blanširamo še drugo polovico špinače, če ni šla vsa v lonec. Vedno blanširamo manjšo količino, da bi se čim prej blanširala in s tem čim več ohranila dobrih snovi. Nato jo zrežemo ali zmiksamo. Če bomo delali omako, tako špinačo damo na prepraženo čebulo. Ta daje dober okus, dodamo tudi malo česna. Solimo in popramo, dodamo še mleko in kislo smetano. Med špinačo in blitvo pri pripravi ni velike razlike, pove sestra Nikolina, ima pa vsaka svoj okus in aromo. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Kremna špinača ali blitva

Kako pripraviti kremno špinačo ali blitvo, je vprašala poslušalka. Lahko jo pripravimo za omako ali prilogo, pravi sestra Nikolina. Špinačo očistimo in jo manjšo količino blanširamo - damo v vrelo vodo za 2-3 minute in vmes obrnemo. Poberemo na cedilo in splaknemo z mrzlo vodo, nato lahko blanširamo še drugo polovico špinače, če ni šla vsa v lonec. Vedno blanširamo manjšo količino, da bi se čim prej blanširala in s tem čim več ohranila dobrih snovi. Nato jo zrežemo ali zmiksamo. Če bomo delali omako, tako špinačo damo na prepraženo čebulo. Ta daje dober okus, dodamo tudi malo česna. Solimo in popramo, dodamo še mleko in kislo smetano. Med špinačo in blitvo pri pripravi ni velike razlike, pove sestra Nikolina, ima pa vsaka svoj okus in aromo. 

VEČ ...|10. 10. 2025
Kremna špinača ali blitva

Kako pripraviti kremno špinačo ali blitvo, je vprašala poslušalka. Lahko jo pripravimo za omako ali prilogo, pravi sestra Nikolina. Špinačo očistimo in jo manjšo količino blanširamo - damo v vrelo vodo za 2-3 minute in vmes obrnemo. Poberemo na cedilo in splaknemo z mrzlo vodo, nato lahko blanširamo še drugo polovico špinače, če ni šla vsa v lonec. Vedno blanširamo manjšo količino, da bi se čim prej blanširala in s tem čim več ohranila dobrih snovi. Nato jo zrežemo ali zmiksamo. Če bomo delali omako, tako špinačo damo na prepraženo čebulo. Ta daje dober okus, dodamo tudi malo česna. Solimo in popramo, dodamo še mleko in kislo smetano. Med špinačo in blitvo pri pripravi ni velike razlike, pove sestra Nikolina, ima pa vsaka svoj okus in aromo. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|8. 10. 2025
Uporaba kuhanega krompirja

Koliko časa lahko kuhan krompir še hranimo? Nekateri pravijo, da ga je treba takoj zavreči, je vprašala poslušalka. Sestra Nikolina je odgovorila, da če kuhan krompir takoj odcedimo, ohladimo, zabelimo z maščobo (maslom ali oljem) in hranimo na hladnem, lahko uporabimo zvečer ali naslednji dan pri pripravi juhe, njokov, svaljkov ... Krompirjevko lahko uporabimo, če kuhamo golaž ali dušeno meso ali kakšno drugo omako ali juho. a je izredno okus. Zna pa prilivamo k mesu golažu praženemu mesu dušenemu mesu za kakšno drugo omako juho pa pravzaprav vsako. 

Uporaba kuhanega krompirja

Koliko časa lahko kuhan krompir še hranimo? Nekateri pravijo, da ga je treba takoj zavreči, je vprašala poslušalka. Sestra Nikolina je odgovorila, da če kuhan krompir takoj odcedimo, ohladimo, zabelimo z maščobo (maslom ali oljem) in hranimo na hladnem, lahko uporabimo zvečer ali naslednji dan pri pripravi juhe, njokov, svaljkov ... Krompirjevko lahko uporabimo, če kuhamo golaž ali dušeno meso ali kakšno drugo omako ali juho. a je izredno okus. Zna pa prilivamo k mesu golažu praženemu mesu dušenemu mesu za kakšno drugo omako juho pa pravzaprav vsako. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Uporaba kuhanega krompirja

Koliko časa lahko kuhan krompir še hranimo? Nekateri pravijo, da ga je treba takoj zavreči, je vprašala poslušalka. Sestra Nikolina je odgovorila, da če kuhan krompir takoj odcedimo, ohladimo, zabelimo z maščobo (maslom ali oljem) in hranimo na hladnem, lahko uporabimo zvečer ali naslednji dan pri pripravi juhe, njokov, svaljkov ... Krompirjevko lahko uporabimo, če kuhamo golaž ali dušeno meso ali kakšno drugo omako ali juho. a je izredno okus. Zna pa prilivamo k mesu golažu praženemu mesu dušenemu mesu za kakšno drugo omako juho pa pravzaprav vsako. 

VEČ ...|8. 10. 2025
Uporaba kuhanega krompirja

Koliko časa lahko kuhan krompir še hranimo? Nekateri pravijo, da ga je treba takoj zavreči, je vprašala poslušalka. Sestra Nikolina je odgovorila, da če kuhan krompir takoj odcedimo, ohladimo, zabelimo z maščobo (maslom ali oljem) in hranimo na hladnem, lahko uporabimo zvečer ali naslednji dan pri pripravi juhe, njokov, svaljkov ... Krompirjevko lahko uporabimo, če kuhamo golaž ali dušeno meso ali kakšno drugo omako ali juho. a je izredno okus. Zna pa prilivamo k mesu golažu praženemu mesu dušenemu mesu za kakšno drugo omako juho pa pravzaprav vsako. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|6. 10. 2025
Uporaba hrane iz konzerve

Poslušalec je vprašal, kako dolgo lahko v hladilniku hrani odprto konzervo hrane, npr. odprto konzervo jote. Sestra Nikolina mu je predlagala, da hrano preloži v steklen kozarec ali pa v porcelanasto posodo, dobro pokrije in postavi v hladilnik ter porabi v dveh dneh, seveda pa je odvisno od vrste živila.

Uporaba hrane iz konzerve

Poslušalec je vprašal, kako dolgo lahko v hladilniku hrani odprto konzervo hrane, npr. odprto konzervo jote. Sestra Nikolina mu je predlagala, da hrano preloži v steklen kozarec ali pa v porcelanasto posodo, dobro pokrije in postavi v hladilnik ter porabi v dveh dneh, seveda pa je odvisno od vrste živila.

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Uporaba hrane iz konzerve

Poslušalec je vprašal, kako dolgo lahko v hladilniku hrani odprto konzervo hrane, npr. odprto konzervo jote. Sestra Nikolina mu je predlagala, da hrano preloži v steklen kozarec ali pa v porcelanasto posodo, dobro pokrije in postavi v hladilnik ter porabi v dveh dneh, seveda pa je odvisno od vrste živila.

VEČ ...|6. 10. 2025
Uporaba hrane iz konzerve

Poslušalec je vprašal, kako dolgo lahko v hladilniku hrani odprto konzervo hrane, npr. odprto konzervo jote. Sestra Nikolina mu je predlagala, da hrano preloži v steklen kozarec ali pa v porcelanasto posodo, dobro pokrije in postavi v hladilnik ter porabi v dveh dneh, seveda pa je odvisno od vrste živila.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|3. 10. 2025
Blanširanje jurčkov

Poslušalko je zanimalo, kako blanširati jurčke, ki jih bo dala v zamrzovalnik - na pari ali v kropu, s soljo ali brez. Sestra Nikolina odgovarja, da gobe očistimo in narežemo ter damo v vrelo vodo brez soli. Gledamo, da pride čim prej do vrenja, jih enkrat ali dvakrat obrnemo. Nato jih poberemo na cedilo, odcedimo in razgrnemo po pekaču. Malo ga dvignemo, da se tekočina odteče. Vmes še malo pomešamo, da se čim prej ohladijo in tako jih potem lahko po porcijah spravljamo v zamrzovalnik. Sestra še meni, da bi bilo blanširanje na pari težko izvesti. Drugo poslušalko je zanimalo, če je tekočina, v kateri so se gobe blanširale, uporabna. Sestra Nikolina meni, da jo lahko uporabi pri kuhanju juhe. Tretja poslušalka pa je povedala, da gob za zamrzovanje ne blanšira, ampak jih kar poduši. Tako izgubijo ogromno količino tekočine.  

Blanširanje jurčkov

Poslušalko je zanimalo, kako blanširati jurčke, ki jih bo dala v zamrzovalnik - na pari ali v kropu, s soljo ali brez. Sestra Nikolina odgovarja, da gobe očistimo in narežemo ter damo v vrelo vodo brez soli. Gledamo, da pride čim prej do vrenja, jih enkrat ali dvakrat obrnemo. Nato jih poberemo na cedilo, odcedimo in razgrnemo po pekaču. Malo ga dvignemo, da se tekočina odteče. Vmes še malo pomešamo, da se čim prej ohladijo in tako jih potem lahko po porcijah spravljamo v zamrzovalnik. Sestra še meni, da bi bilo blanširanje na pari težko izvesti. Drugo poslušalko je zanimalo, če je tekočina, v kateri so se gobe blanširale, uporabna. Sestra Nikolina meni, da jo lahko uporabi pri kuhanju juhe. Tretja poslušalka pa je povedala, da gob za zamrzovanje ne blanšira, ampak jih kar poduši. Tako izgubijo ogromno količino tekočine.  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Blanširanje jurčkov

Poslušalko je zanimalo, kako blanširati jurčke, ki jih bo dala v zamrzovalnik - na pari ali v kropu, s soljo ali brez. Sestra Nikolina odgovarja, da gobe očistimo in narežemo ter damo v vrelo vodo brez soli. Gledamo, da pride čim prej do vrenja, jih enkrat ali dvakrat obrnemo. Nato jih poberemo na cedilo, odcedimo in razgrnemo po pekaču. Malo ga dvignemo, da se tekočina odteče. Vmes še malo pomešamo, da se čim prej ohladijo in tako jih potem lahko po porcijah spravljamo v zamrzovalnik. Sestra še meni, da bi bilo blanširanje na pari težko izvesti. Drugo poslušalko je zanimalo, če je tekočina, v kateri so se gobe blanširale, uporabna. Sestra Nikolina meni, da jo lahko uporabi pri kuhanju juhe. Tretja poslušalka pa je povedala, da gob za zamrzovanje ne blanšira, ampak jih kar poduši. Tako izgubijo ogromno količino tekočine.  

VEČ ...|3. 10. 2025
Blanširanje jurčkov

Poslušalko je zanimalo, kako blanširati jurčke, ki jih bo dala v zamrzovalnik - na pari ali v kropu, s soljo ali brez. Sestra Nikolina odgovarja, da gobe očistimo in narežemo ter damo v vrelo vodo brez soli. Gledamo, da pride čim prej do vrenja, jih enkrat ali dvakrat obrnemo. Nato jih poberemo na cedilo, odcedimo in razgrnemo po pekaču. Malo ga dvignemo, da se tekočina odteče. Vmes še malo pomešamo, da se čim prej ohladijo in tako jih potem lahko po porcijah spravljamo v zamrzovalnik. Sestra še meni, da bi bilo blanširanje na pari težko izvesti. Drugo poslušalko je zanimalo, če je tekočina, v kateri so se gobe blanširale, uporabna. Sestra Nikolina meni, da jo lahko uporabi pri kuhanju juhe. Tretja poslušalka pa je povedala, da gob za zamrzovanje ne blanšira, ampak jih kar poduši. Tako izgubijo ogromno količino tekočine.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|2. 10. 2025
Nadevi za kanelone

Kakšni nadevi za kanelone pridejo v poštev, je spraševala poslušalka - samo mesni ali tudi zelenjavni? Sestra Nikolina pravi, da za nadev lahko vzamemo že šunko in sir. Zelenjavnega (npr. gobovega) lahko naredimo tako, da zelenjavo podušimo, dodamo sol, poper in malo peteršilja, povežemo z jajcem, da se skupaj lepo zapeče in to naložimo na palačinko. Pazimo, da bo nadev bolj suh. Možnost je tudi, da naredimo skutin, makov ali orehov nadev. Kanelone lahko ocvremo ali pa spečemo v pečici. Naložimo jih na pekač, prelijemo z jajčnim mlekom in pokrito spečemo. 

Nadevi za kanelone

Kakšni nadevi za kanelone pridejo v poštev, je spraševala poslušalka - samo mesni ali tudi zelenjavni? Sestra Nikolina pravi, da za nadev lahko vzamemo že šunko in sir. Zelenjavnega (npr. gobovega) lahko naredimo tako, da zelenjavo podušimo, dodamo sol, poper in malo peteršilja, povežemo z jajcem, da se skupaj lepo zapeče in to naložimo na palačinko. Pazimo, da bo nadev bolj suh. Možnost je tudi, da naredimo skutin, makov ali orehov nadev. Kanelone lahko ocvremo ali pa spečemo v pečici. Naložimo jih na pekač, prelijemo z jajčnim mlekom in pokrito spečemo. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Nadevi za kanelone

Kakšni nadevi za kanelone pridejo v poštev, je spraševala poslušalka - samo mesni ali tudi zelenjavni? Sestra Nikolina pravi, da za nadev lahko vzamemo že šunko in sir. Zelenjavnega (npr. gobovega) lahko naredimo tako, da zelenjavo podušimo, dodamo sol, poper in malo peteršilja, povežemo z jajcem, da se skupaj lepo zapeče in to naložimo na palačinko. Pazimo, da bo nadev bolj suh. Možnost je tudi, da naredimo skutin, makov ali orehov nadev. Kanelone lahko ocvremo ali pa spečemo v pečici. Naložimo jih na pekač, prelijemo z jajčnim mlekom in pokrito spečemo. 

VEČ ...|2. 10. 2025
Nadevi za kanelone

Kakšni nadevi za kanelone pridejo v poštev, je spraševala poslušalka - samo mesni ali tudi zelenjavni? Sestra Nikolina pravi, da za nadev lahko vzamemo že šunko in sir. Zelenjavnega (npr. gobovega) lahko naredimo tako, da zelenjavo podušimo, dodamo sol, poper in malo peteršilja, povežemo z jajcem, da se skupaj lepo zapeče in to naložimo na palačinko. Pazimo, da bo nadev bolj suh. Možnost je tudi, da naredimo skutin, makov ali orehov nadev. Kanelone lahko ocvremo ali pa spečemo v pečici. Naložimo jih na pekač, prelijemo z jajčnim mlekom in pokrito spečemo. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|1. 10. 2025
Ostankov hrane ne zavrzimo

V teh dneh nas nekako opominjajo, da na žalost vse preveč hrane tudi zavržemo. Marsikaj, kar je v hladilniku, kar ostane od kosila, praznovanja, obiskov .. nam lahko pride prav pri pripravi obrokov, v kakšen nov izdelek. Jed, ki ostane, zavijemo, pokrijemo, damo v škatlo in potem čim prej porabimo. Tudi kruh - če ostane kakšna rezina, ga spravimo v škatlo ali v vrečko. To potem lahko uporabimo za kakšen nadev, za polpete ali kruhov cmok ali kruhova štruca ... Če se nam rezine kruha nabirajo, jih lahko damo tudi v skrinjo in bodo prav prišle čez čas. Rezine kruha pa lahko tudi posušimo (jih odlagamo na pekač ali desko) in pripravimo drobtine. Tudi ostanke pire krompirja lahko uporabimo, npr. za krompirjeve ocvrtke.  Kuhan krompir pa bo prav prišel za krompirjevo solato.

Ostankov hrane ne zavrzimo

V teh dneh nas nekako opominjajo, da na žalost vse preveč hrane tudi zavržemo. Marsikaj, kar je v hladilniku, kar ostane od kosila, praznovanja, obiskov .. nam lahko pride prav pri pripravi obrokov, v kakšen nov izdelek. Jed, ki ostane, zavijemo, pokrijemo, damo v škatlo in potem čim prej porabimo. Tudi kruh - če ostane kakšna rezina, ga spravimo v škatlo ali v vrečko. To potem lahko uporabimo za kakšen nadev, za polpete ali kruhov cmok ali kruhova štruca ... Če se nam rezine kruha nabirajo, jih lahko damo tudi v skrinjo in bodo prav prišle čez čas. Rezine kruha pa lahko tudi posušimo (jih odlagamo na pekač ali desko) in pripravimo drobtine. Tudi ostanke pire krompirja lahko uporabimo, npr. za krompirjeve ocvrtke.  Kuhan krompir pa bo prav prišel za krompirjevo solato.

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Ostankov hrane ne zavrzimo

V teh dneh nas nekako opominjajo, da na žalost vse preveč hrane tudi zavržemo. Marsikaj, kar je v hladilniku, kar ostane od kosila, praznovanja, obiskov .. nam lahko pride prav pri pripravi obrokov, v kakšen nov izdelek. Jed, ki ostane, zavijemo, pokrijemo, damo v škatlo in potem čim prej porabimo. Tudi kruh - če ostane kakšna rezina, ga spravimo v škatlo ali v vrečko. To potem lahko uporabimo za kakšen nadev, za polpete ali kruhov cmok ali kruhova štruca ... Če se nam rezine kruha nabirajo, jih lahko damo tudi v skrinjo in bodo prav prišle čez čas. Rezine kruha pa lahko tudi posušimo (jih odlagamo na pekač ali desko) in pripravimo drobtine. Tudi ostanke pire krompirja lahko uporabimo, npr. za krompirjeve ocvrtke.  Kuhan krompir pa bo prav prišel za krompirjevo solato.

VEČ ...|1. 10. 2025
Ostankov hrane ne zavrzimo

V teh dneh nas nekako opominjajo, da na žalost vse preveč hrane tudi zavržemo. Marsikaj, kar je v hladilniku, kar ostane od kosila, praznovanja, obiskov .. nam lahko pride prav pri pripravi obrokov, v kakšen nov izdelek. Jed, ki ostane, zavijemo, pokrijemo, damo v škatlo in potem čim prej porabimo. Tudi kruh - če ostane kakšna rezina, ga spravimo v škatlo ali v vrečko. To potem lahko uporabimo za kakšen nadev, za polpete ali kruhov cmok ali kruhova štruca ... Če se nam rezine kruha nabirajo, jih lahko damo tudi v skrinjo in bodo prav prišle čez čas. Rezine kruha pa lahko tudi posušimo (jih odlagamo na pekač ali desko) in pripravimo drobtine. Tudi ostanke pire krompirja lahko uporabimo, npr. za krompirjeve ocvrtke.  Kuhan krompir pa bo prav prišel za krompirjevo solato.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|26. 9. 2025
Segrevanje kozarcev za konzerviranje

Poslušalka bi rada vložila rdečo peso. Doma, na vrtu jo je pridelala in zanima jo, kako je s segrevanjem kozarcev: koliko časa, na koliko stopinjah naj jih segreva, preden bo  rdečo peso vložila vanje. Sestra Nikolina jih postavi v prazno pečico. Vmes skuha rdečo peso in še vročo nalaga v pogrete kozarce. Vlaga pa lahko tudi na drug način: peso nariba v raztopino razredčenega kisa, doda sol, malo sladkorja in kumine. To premeša, da se malo marinira, potem pa naložim v hladne kozarce in jih pasterizira v loncu. Ko pride do vrenja, jih pusti dobrih deset minut. Nato štedilnik ugasne in pusti, da se ohladi. Ali pa preloži v škatlo in se tam pokrito ohlaja. Pečica, v katero bomo dali prazne kozarce (tudi za npr. marmelado), ogrejemo na 80 do 100 stopinj Celzija. Kozarce nato prijemamo oz. jemljemo iz pečice s pomočjo krpe ali rokavice. Če v kozarce vlagamo vroče stvari, jih moramo vedno prej ogreti, sicer popokajo. 

Segrevanje kozarcev za konzerviranje

Poslušalka bi rada vložila rdečo peso. Doma, na vrtu jo je pridelala in zanima jo, kako je s segrevanjem kozarcev: koliko časa, na koliko stopinjah naj jih segreva, preden bo  rdečo peso vložila vanje. Sestra Nikolina jih postavi v prazno pečico. Vmes skuha rdečo peso in še vročo nalaga v pogrete kozarce. Vlaga pa lahko tudi na drug način: peso nariba v raztopino razredčenega kisa, doda sol, malo sladkorja in kumine. To premeša, da se malo marinira, potem pa naložim v hladne kozarce in jih pasterizira v loncu. Ko pride do vrenja, jih pusti dobrih deset minut. Nato štedilnik ugasne in pusti, da se ohladi. Ali pa preloži v škatlo in se tam pokrito ohlaja. Pečica, v katero bomo dali prazne kozarce (tudi za npr. marmelado), ogrejemo na 80 do 100 stopinj Celzija. Kozarce nato prijemamo oz. jemljemo iz pečice s pomočjo krpe ali rokavice. Če v kozarce vlagamo vroče stvari, jih moramo vedno prej ogreti, sicer popokajo. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Segrevanje kozarcev za konzerviranje

Poslušalka bi rada vložila rdečo peso. Doma, na vrtu jo je pridelala in zanima jo, kako je s segrevanjem kozarcev: koliko časa, na koliko stopinjah naj jih segreva, preden bo  rdečo peso vložila vanje. Sestra Nikolina jih postavi v prazno pečico. Vmes skuha rdečo peso in še vročo nalaga v pogrete kozarce. Vlaga pa lahko tudi na drug način: peso nariba v raztopino razredčenega kisa, doda sol, malo sladkorja in kumine. To premeša, da se malo marinira, potem pa naložim v hladne kozarce in jih pasterizira v loncu. Ko pride do vrenja, jih pusti dobrih deset minut. Nato štedilnik ugasne in pusti, da se ohladi. Ali pa preloži v škatlo in se tam pokrito ohlaja. Pečica, v katero bomo dali prazne kozarce (tudi za npr. marmelado), ogrejemo na 80 do 100 stopinj Celzija. Kozarce nato prijemamo oz. jemljemo iz pečice s pomočjo krpe ali rokavice. Če v kozarce vlagamo vroče stvari, jih moramo vedno prej ogreti, sicer popokajo. 

VEČ ...|26. 9. 2025
Segrevanje kozarcev za konzerviranje

Poslušalka bi rada vložila rdečo peso. Doma, na vrtu jo je pridelala in zanima jo, kako je s segrevanjem kozarcev: koliko časa, na koliko stopinjah naj jih segreva, preden bo  rdečo peso vložila vanje. Sestra Nikolina jih postavi v prazno pečico. Vmes skuha rdečo peso in še vročo nalaga v pogrete kozarce. Vlaga pa lahko tudi na drug način: peso nariba v raztopino razredčenega kisa, doda sol, malo sladkorja in kumine. To premeša, da se malo marinira, potem pa naložim v hladne kozarce in jih pasterizira v loncu. Ko pride do vrenja, jih pusti dobrih deset minut. Nato štedilnik ugasne in pusti, da se ohladi. Ali pa preloži v škatlo in se tam pokrito ohlaja. Pečica, v katero bomo dali prazne kozarce (tudi za npr. marmelado), ogrejemo na 80 do 100 stopinj Celzija. Kozarce nato prijemamo oz. jemljemo iz pečice s pomočjo krpe ali rokavice. Če v kozarce vlagamo vroče stvari, jih moramo vedno prej ogreti, sicer popokajo. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino
Prisluhnite odgovorom sestre Nikoline na vaša kuharska vprašanja. Z njo sodelujemo že od leta 2006. Sedem let je pripravljala oddaje in rubrike z recepti, nato pa sodelovala v naših kontaktnih oddajah, od leta 2017 sodeluje v oddaji Svetovalnica.

Sestra Nikolina Rop je Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja, ki je pri založbi Družina izdala več kuharskih knjig, vodila je kuharske tečaje v Repnjah pri Vodicah in na Brezjah.

Arhiv minulih oddaj in rubrik:
http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/
Matjaž Merljak

Matjaž Merljak

Priporočamo
|
Aktualno

Komentar tedna

VEČ ...|10. 10. 2025
Najino pregovarjanje z umetno inteligenco

Kaj sta publicistka in obrtnik, Polonca in Tomaž Sokol spoznala v pogovorih in pregovarjanjih z umetno inteligenco? Je pristranska ali išče resnico? Ji lahko polno zaupamo? Kakšna je naša vloga pri vsem tem?

Najino pregovarjanje z umetno inteligenco

Kaj sta publicistka in obrtnik, Polonca in Tomaž Sokol spoznala v pogovorih in pregovarjanjih z umetno inteligenco? Je pristranska ali išče resnico? Ji lahko polno zaupamo? Kakšna je naša vloga pri vsem tem?

Polonca in Tomaž Sokol

komentar

Svetovalnica

VEČ ...|16. 10. 2025
Komu in kdaj so namenjeni naložbeni skladi?

Tokrat smo se v Mali šoli finančne pismenosti poglobili v svet naložbenih skladov. Kaj pravzaprav pomenijo izrazi, kot so delniški, mešani, obvezniški in denarni skladi? Kako se med seboj razlikujejo, komu so namenjeni in kakšna so njihova tveganja ter potencialni donosi? Z nami je bil finančni strokovnjak Simon Meglič.

Komu in kdaj so namenjeni naložbeni skladi?

Tokrat smo se v Mali šoli finančne pismenosti poglobili v svet naložbenih skladov. Kaj pravzaprav pomenijo izrazi, kot so delniški, mešani, obvezniški in denarni skladi? Kako se med seboj razlikujejo, komu so namenjeni in kakšna so njihova tveganja ter potencialni donosi? Z nami je bil finančni strokovnjak Simon Meglič.

Blaž Lesnik

financesvetovanjenaložbainvesticijeinvesticijski skladi

Spoznanje več, predsodek manj

VEČ ...|13. 10. 2025
O prvi fazi mirovnega načrta za Gazo ter o izzivih zveze Nato

Izrael in Hamas sta začela uresničevati prvo fazo mirovnega načrta ameriškega predsednika Donalda Trumpa za Gazo. V teku je izpustitev talcev in 2000 zaprtih Palestincev. Končno se je stvar začela premikati v pravo smer, je dejal Ernest Petrič v tokratni oddaji. Spregovoril je še o pričakovanjih glede prihodnosti Gaze oziroma Palestine, pa o izzivih zveze Nato, o krepitvi avtoritarnih režiomov po svetu. V domačem dogajanju pa se je dotaknil lahkotnosti ravnanja politikov, ki pogosto ne spoštujejo osnovnega bontona javnih oseb, njihove neverodostojnosti in o tem, kaj imeti pred očmi v času predvolilnih mesecev. 

O prvi fazi mirovnega načrta za Gazo ter o izzivih zveze Nato

Izrael in Hamas sta začela uresničevati prvo fazo mirovnega načrta ameriškega predsednika Donalda Trumpa za Gazo. V teku je izpustitev talcev in 2000 zaprtih Palestincev. Končno se je stvar začela premikati v pravo smer, je dejal Ernest Petrič v tokratni oddaji. Spregovoril je še o pričakovanjih glede prihodnosti Gaze oziroma Palestine, pa o izzivih zveze Nato, o krepitvi avtoritarnih režiomov po svetu. V domačem dogajanju pa se je dotaknil lahkotnosti ravnanja politikov, ki pogosto ne spoštujejo osnovnega bontona javnih oseb, njihove neverodostojnosti in o tem, kaj imeti pred očmi v času predvolilnih mesecev. 

Radio Ognjišče

politika

Sol in luč

VEČ ...|14. 10. 2025
Predstavljamo knjigo Založbe Ognjišče: Andrea in Max Lucado, Povej svojim skrbem, kako velik je tvoj Bog.

Veliko mladih si vprašanja, kako premagati zaskrbljenost, nikoli ne zastavi in zato nanj tudi ne najde odgovora. Prepričani so, da je zaskrbljenost pač sestavni del našega življenja, kar deloma drži. A čeprav so skrbi del življenja, ne smemo dovoliti, da bi se nas zaradi njih polastila tesnoba in nas ohromila. Dobra novica je, da se lahko naučimo zaskrbljenost obvladovati, preden ona obvlada nas. Tako pravita avtorja knjige Max in Andrea Lucado, ki sta jo naslovila »Povej svojim skrbem, kako velik je tvoj Bog«. Knjiga je izšla pri Založbi Ognjišče, nekaj odlomkov pa smo prebrali v tokratni oddaji Sol in luč.

Predstavljamo knjigo Založbe Ognjišče: Andrea in Max Lucado, Povej svojim skrbem, kako velik je tvoj Bog.

Veliko mladih si vprašanja, kako premagati zaskrbljenost, nikoli ne zastavi in zato nanj tudi ne najde odgovora. Prepričani so, da je zaskrbljenost pač sestavni del našega življenja, kar deloma drži. A čeprav so skrbi del življenja, ne smemo dovoliti, da bi se nas zaradi njih polastila tesnoba in nas ohromila. Dobra novica je, da se lahko naučimo zaskrbljenost obvladovati, preden ona obvlada nas. Tako pravita avtorja knjige Max in Andrea Lucado, ki sta jo naslovila »Povej svojim skrbem, kako velik je tvoj Bog«. Knjiga je izšla pri Založbi Ognjišče, nekaj odlomkov pa smo prebrali v tokratni oddaji Sol in luč.

Tadej Sadar

Doživetja narave

VEČ ...|10. 10. 2025
V kakšnem stanju je danes Blejsko jezero in kako je bilo nekoč?

Posvetili smo se Blejskemu jezeru in njegovi kakovosti, ki jo spremljajo že pol stoletja. Ob jubileju je novo podobo dobila čolnarna ob jezeru, ki povezuje tradicijo, naravo in sodobno skrb za okolje. Naša gostja je bila direktorica Urada za stanje okolja dr. Nataša Sovič, ki je predstavila, kaj kažejo podatki in zakaj je dolgoročno spremljanje voda ključno za varovanje okolja. V uvodu pa je podpredsednik Gorske reševalne zveze Miha Primc opozoril na razmere v gorah s pogledom na tragično nesrečo pod Toscem.

V kakšnem stanju je danes Blejsko jezero in kako je bilo nekoč?

Posvetili smo se Blejskemu jezeru in njegovi kakovosti, ki jo spremljajo že pol stoletja. Ob jubileju je novo podobo dobila čolnarna ob jezeru, ki povezuje tradicijo, naravo in sodobno skrb za okolje. Naša gostja je bila direktorica Urada za stanje okolja dr. Nataša Sovič, ki je predstavila, kaj kažejo podatki in zakaj je dolgoročno spremljanje voda ključno za varovanje okolja. V uvodu pa je podpredsednik Gorske reševalne zveze Miha Primc opozoril na razmere v gorah s pogledom na tragično nesrečo pod Toscem.

Blaž Lesnik

BledjezeroBlejsko jezeroMišcakakovost vodevarovanje okoljavarnostgorenesrečerazmere v gorah

Radijski roman

VEČ ...|16. 10. 2025
Pot do Resnice, 10. del

Ana je spoznala novega moškega in zdi se, da bo vse drugače kot prej z možem. 

Pot do Resnice, 10. del

Ana je spoznala novega moškega in zdi se, da bo vse drugače kot prej z možem. 

Radio Ognjišče

knjiga

Ob radijskem ognjišču

VEČ ...|16. 10. 2025
Majda Sepe, Nana Mouskouri, The Righteous Brothers, Gianna Nannini

V oddaji z zimzeleno glasbo, ki jo vrtimo tudi z vinilnih plošč, smo odšli v šestdeseta, sedemdeseta in osemdeseta leta minulega stoletja … Povabili smo vas k sodelovanju z glasbenimi spomini.
0:02:04_Majda Sepe - Ljubljanske ulice  
0:05:45_Ivica Percl - Stari Pjer  
0:10:06_Nana Mouskouri - Dans Le Soleil Et Dans Le Vent  
0:14:27_Braco Koren - Tri korake v modro 
0:17:24_Katja Ebstein - Ein Kleines Lied Vom Frieden  
0:23:05_The Righteous Brothers - Youve Lost That Loving Feeling  
0:27:32_SONJA GABERŠČEK - PILULA ZA SREČO  
0:31:23_Mary Hopkin - Knock, Knock Whos There?  
0:33:34_Gianna Nannini - Maschi, I  
0:38:50_Marjetka Falk - Vsak je svoje nesreče kovač  
0:41:15_KEITH MARSHALL - ONLY CRYING  
0:45:46_TEREZA KESOVIJA - PRIJATELJI  
0:50:11_Henry Mancini - The Thornbirds theme  
0:53:06_Rosanna Fratello - Una Rosa Una Candela  
0:56:27_SIMONA WEISS - NAJ ŽIVI LJUBEZEN  
1:00:27_Džo Maračić Maki - Srce ti je kamen  
1:03:38_NANA MOUSKOURI - PLAISIR DAMOUR  
1:07:14_MAURICE JARR - LARA`S THEME FROM DOCTOR ZHIVAGO 
1:11:10_Ennio Morricone - Once upon a Time in the west  
1:13:36_MIREILLE MATHIEU - SANTA MARIA DE LA MER  
1:17:28_ABBA - EAGLE  
1:21:19_Mino Reitano - Una Chitarra, Cento Illusioni  
1:24:13_SARAH BRIGHTMAN - I DONT KNOW HOW TO LOVE HIM  
1:27:59_AVTOMOBILI - POT DOMOV  

Majda Sepe, Nana Mouskouri, The Righteous Brothers, Gianna Nannini

V oddaji z zimzeleno glasbo, ki jo vrtimo tudi z vinilnih plošč, smo odšli v šestdeseta, sedemdeseta in osemdeseta leta minulega stoletja … Povabili smo vas k sodelovanju z glasbenimi spomini.
0:02:04_Majda Sepe - Ljubljanske ulice  
0:05:45_Ivica Percl - Stari Pjer  
0:10:06_Nana Mouskouri - Dans Le Soleil Et Dans Le Vent  
0:14:27_Braco Koren - Tri korake v modro 
0:17:24_Katja Ebstein - Ein Kleines Lied Vom Frieden  
0:23:05_The Righteous Brothers - Youve Lost That Loving Feeling  
0:27:32_SONJA GABERŠČEK - PILULA ZA SREČO  
0:31:23_Mary Hopkin - Knock, Knock Whos There?  
0:33:34_Gianna Nannini - Maschi, I  
0:38:50_Marjetka Falk - Vsak je svoje nesreče kovač  
0:41:15_KEITH MARSHALL - ONLY CRYING  
0:45:46_TEREZA KESOVIJA - PRIJATELJI  
0:50:11_Henry Mancini - The Thornbirds theme  
0:53:06_Rosanna Fratello - Una Rosa Una Candela  
0:56:27_SIMONA WEISS - NAJ ŽIVI LJUBEZEN  
1:00:27_Džo Maračić Maki - Srce ti je kamen  
1:03:38_NANA MOUSKOURI - PLAISIR DAMOUR  
1:07:14_MAURICE JARR - LARA`S THEME FROM DOCTOR ZHIVAGO 
1:11:10_Ennio Morricone - Once upon a Time in the west  
1:13:36_MIREILLE MATHIEU - SANTA MARIA DE LA MER  
1:17:28_ABBA - EAGLE  
1:21:19_Mino Reitano - Una Chitarra, Cento Illusioni  
1:24:13_SARAH BRIGHTMAN - I DONT KNOW HOW TO LOVE HIM  
1:27:59_AVTOMOBILI - POT DOMOV  

Matjaž Merljak, Marko Zupan

glasbaspomin

Via positiva

VEČ ...|16. 10. 2025
Danica Ozvaldič: Oče me je učil, da je sprejemanje prava umetnost

Danica Ozvaldič je magistrica ekonomije, ki se že od gimnazijskih let naprej ukvarja s pisanjem. Sprva je študirala slovenščino in angleščino, dokončala pa potem študij ekonomije. Na tem področju je največ naredila v vlogi mentorice. Vedno se je posebej posvečala medsebojnim odnosom in moči sodelovanja različnih ljudi in skupin. Vseskozi pa je tudi pisala, izšla je zbirka njenih pesmi in pred kratkim, po njenem prvem biografskem romanu Krojenje tišine, njen drugi roman Brez obraza

Danica Ozvaldič: Oče me je učil, da je sprejemanje prava umetnost

Danica Ozvaldič je magistrica ekonomije, ki se že od gimnazijskih let naprej ukvarja s pisanjem. Sprva je študirala slovenščino in angleščino, dokončala pa potem študij ekonomije. Na tem področju je največ naredila v vlogi mentorice. Vedno se je posebej posvečala medsebojnim odnosom in moči sodelovanja različnih ljudi in skupin. Vseskozi pa je tudi pisala, izšla je zbirka njenih pesmi in pred kratkim, po njenem prvem biografskem romanu Krojenje tišine, njen drugi roman Brez obraza

Nataša Ličen

pogovordružbaodnosi

Slovenska oddaja Radia Vatikan

VEČ ...|16. 10. 2025
Slovenska oddaja Radia Vatikan dne 16. 10.

Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.

Slovenska oddaja Radia Vatikan dne 16. 10.

Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.

Radio Vatikan