Tudi tokrat smo se pustili nagovoriti postni spodbudi Matt-a Maher-a, ki je ob svetopisemskih odlomkih 2. postne nedelje razmišljal o hoji po poti vere. Večji del oddaje pa smo posvetili novi glasbi Pat-a Barrett-a.
V oddaji smo slišali:
Tudi tokrat smo se pustili nagovoriti postni spodbudi Matt-a Maher-a, ki je ob svetopisemskih odlomkih 2. postne nedelje razmišljal o hoji po poti vere. Večji del oddaje pa smo posvetili novi glasbi Pat-a Barrett-a.
V oddaji smo slišali:
Ritem srca
Z veseljem smo predstavili nove pesmi vokalnega tria I AM! in vokalne zasedbe Vocabella. Poklepetali smo s članicami omenjenih zasedb in prisluhnili novim pesmim, ki so bile posnete za letošnji božični čas.
V oddaji smo slišali:
Ritem srca
Z veseljem smo predstavili nove pesmi vokalnega tria I AM! in vokalne zasedbe Vocabella. Poklepetali smo s članicami omenjenih zasedb in prisluhnili novim pesmim, ki so bile posnete za letošnji božični čas.
V oddaji smo slišali:
Ritem srca
Tokrat smo spoznali hrvaškega kantavtorja in producenta Đura Ravenščaka. Pred mesecem dni je izšel njegov studijski prvenec Nisam sam, ki prinaša 10 žanrsko raznolikih pesmi z močnim duhovnim nabojem.
V oddaji smo slišali:
Ritem srca
Tokrat smo spoznali hrvaškega kantavtorja in producenta Đura Ravenščaka. Pred mesecem dni je izšel njegov studijski prvenec Nisam sam, ki prinaša 10 žanrsko raznolikih pesmi z močnim duhovnim nabojem.
V oddaji smo slišali:
Ritem srca
V oddaji smo slišali:
Ritem srca
V oddaji smo slišali:
Ritem srca
MercyMe, veterani iz Oklahome, ki jih je leta 1999 na vrhove lestvic izstrelila uspešnica I Can Only Imagine imajo nov album. Avgusta je izšel njihov že 12. studijski album Wonder & Awe, ki prinaša 13 novih pesmi.
Nekaterim smo prisluhnili tudi mi:
Ritem srca
MercyMe, veterani iz Oklahome, ki jih je leta 1999 na vrhove lestvic izstrelila uspešnica I Can Only Imagine imajo nov album. Avgusta je izšel njihov že 12. studijski album Wonder & Awe, ki prinaša 13 novih pesmi.
Nekaterim smo prisluhnili tudi mi:
Ritem srca
Prisluhnili smo novemu albumu Harvest škotske zasedbe Celtic Worship, ki prinaša mešanico priredb tradicionalnih krščanskih napevov in avtorske glasbe.
V oddaji smo slišali:
Ritem srca
Prisluhnili smo novemu albumu Harvest škotske zasedbe Celtic Worship, ki prinaša mešanico priredb tradicionalnih krščanskih napevov in avtorske glasbe.
V oddaji smo slišali:
Ritem srca
Predstavili smo drugi del glasbene trilogije kanadskega glasbenika Dana Bremnesa, ki nosi naslov The Villain. Ta se po prvem delu, ki je nosil naslov The Hero, tokrat osredotoča na človeško temnejšo, manj popolno plat ... ki pa nas, kot avtor ugotavlja v pesmi Human, dela ljudi.
Slišali smo:
Ritem srca
Predstavili smo drugi del glasbene trilogije kanadskega glasbenika Dana Bremnesa, ki nosi naslov The Villain. Ta se po prvem delu, ki je nosil naslov The Hero, tokrat osredotoča na človeško temnejšo, manj popolno plat ... ki pa nas, kot avtor ugotavlja v pesmi Human, dela ljudi.
Slišali smo:
Ritem srca
Povabili smo na AntonFest, ki ga na Štangi pri Litiji to soboto pripravlja Janez Ferlež. Ob njem bo nastopilo kar nekaj gostov, dogodek pa bo zaznamoval tudi blagoslov glasbenega studia ... Ob njem bodo na oder stopili Antonio Tkalec, skupina Dominik, Matej Šoklič, Neža in Damjan Pančur in Tiana. Več o dogodku pa nam je v zaupal organizator sam. Z njim se je pogovarjal Marjan Bunič.
V oddaji smo slišali:
Ritem srca
Povabili smo na AntonFest, ki ga na Štangi pri Litiji to soboto pripravlja Janez Ferlež. Ob njem bo nastopilo kar nekaj gostov, dogodek pa bo zaznamoval tudi blagoslov glasbenega studia ... Ob njem bodo na oder stopili Antonio Tkalec, skupina Dominik, Matej Šoklič, Neža in Damjan Pančur in Tiana. Več o dogodku pa nam je v zaupal organizator sam. Z njim se je pogovarjal Marjan Bunič.
V oddaji smo slišali:
Ritem srca
Povabili smo na Skavtfest 2025 in na AntonFest, slišali pa tudi nekaj novosti pretekli tednov.
Ritem srca
Povabili smo na Skavtfest 2025 in na AntonFest, slišali pa tudi nekaj novosti pretekli tednov.

Moja zgodba
V oddaji Moja zgodba smo predstavili knjigo z naslovom Beg iz pekla, ki jo je že leta 1987 izdal Anton Torkar. To je že tretji ponatis o vojaški poti primorskega Slovenca, ki je bil kot italijanski vojaški obveznik poslan na vzhodno fronto v zaledje bitke za Stalingrad. Knjigo sta ob 80 letnici konca druge svetovne založila Muzej novejše in sodobne zgodovine ter Tolminski muzej, predstavila pa nam je urednica, kustosinja Irena Uršič.
Naš gost
S. Nikolina je za kuhalnico najprej poprijela, ko je pomagala mami doma v Lenartu v Slovenskih goricah. Eno leto se je šolala pri sestrah na gospodinjski šoli v Avstriji. Nato je, da bi zaslužila za šolnino, kuhala v turističnem objektu ob Vrbskem jezeru. Vmes je dozorela odločitev za vstop k samostan, in sicer v red šolskih sester v Repnjah. Tam je nadaljevala kuharsko tradicijo sestre Vendeline, ki je bila tudi njena učiteljica v Avstriji. Leta 1975 je začela pripravljati kuharske tečaje in svoje bogato znanje posredovala več kot tisoč ženam in dekletom. Leta 1990 je začela pripravljati recepte za tednik Družina, od leta 2006 sodeluje z našim radiem.
Slovencem po svetu in domovini
V Gorici so pred dnevi podelili nagrade za izjemne dosežke na področju kulture, umetnosti ter humanistične in družbene promocije v Furlaniji - Julijski krajini. Med nagrajenci sta tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon in predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj. Slednji je nagrado prejel kot predstavnik slovenske manjšine in pobudnik spoštljivega sodelovanja s furlanskim in italijanskim družbenim in kulturnim svetom. Ministru Arčonu so nagrado podelili za njegovo izjemno predanost družbenim in kulturnim vrednotam, ki so ga vodile pri političnem delovanju, s ključnim poudarkom na čezmejnem sodelovanju in povezovanju.
Globine
Zadnja letošnja oddaja prinaša zaključek cikla Dialog z ateizmom. V desetih srečanjih sta se pred mikrofoni in kamerami srečevala jezuit p. Damjan Ristić in ateist Simon Rigač ter razpravljala o veri, smislu, trpljenju, prihodnosti in sodobni družbi. Naša želja je bila odpreti prostor za iskren in spoštljiv pogovor med teisti in ateisti. Zadnja oddaja povzema ključna spoznanja, ki jih je prinesel dialog, besedo pa je imelo tudi občinstvo, ki se je zbralo ob snemanju oddaje. Oddajo si lahko ogledate tudi na youtube kanalu Radia Ognjišče.
Svetovalnica
Prof. dr. Ana Slatnar, redna profesorica na Katedri za sadjarstvo, vinogradništvo in vrtnarstvo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani je svetovala, kako ravnati z rastlinjaki pozimi – oziroma kdaj je prav, da v njih izvedemo higijenske ukrepe, katere in zakaj. Pa o tem, kako je pozimi smiselno začrtati korake naslednje pridelovalne sezone.
Zgodbe za otroke
Z zgodbo potujemo v sosednjo Avstrijo, da slišimo pripoved o treh čevljarjevih sinovih, ki jih nekega večera obišče popoln neznanec. Kaj se bo zgodilo?
Adventna spodbuda
Misijonski zgodbi upanja prihajata iz Bocvane in Indonezije. Prinašata spoznanje: če se boš trudil, bo Bog na tvojo pot poslal ljudi, ki ti bodo pomagali.
Kulturni utrinki
V oddaji o kulturi smo gostili izjemen komorni tandem, življenjski in umetniški par, ki že več kot tri desetletja navdušuje domače in tuje občinstvo – klarinetista Dušana Sodjo in pianistko Tatjano Kaučič, znana kot Duo Claripiano. Okroglo 30-letnico delovanja sta zaznamovala tudi z izidom zgoščenke 30 ClariPiano, ki vsebuje izključno izvirno slovensko glasbo za klarinet in klavir, za duo z mešanim zborom in godalnim orkestrom. Ob tem smo napovedali tudi prihajajočo oddajo Naš gost v kateri ju bomo gostili v soboto 13. decembra.
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Ni meje za dobre ideje
Center kulinarike in turizma KULT316, že deset let deluje pod okriljem Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana (BIC Ljubljana), desetletje drznih idej, izjemnih dosežkov in nepozabnih okusov. Pogovarjali smo se z direktorico mag. Jasno Kržin Stepišnik. V desetih letih se je v centru na področju gostinstva in turizma izobraževalo več kot 800 dijakov in študentov, ki so postregli več kot 280.000 gostov v šolski restavraciji KULT316, soorganizirali več kot 100 ekskurzij za šole in fakultete v Šolski turistični agenciji KULT316 in na domačih ter mednarodnih tekmovanjih prejeli več kot 200 medalj in priznanj s področja gostinstva in turizma doma in v tujini, od tega 100 zlatih. KULT316 je v zadnjih desetih letih postal sinonim za sodobne izobraževalne prakse na področjih gostinstva, turizma, živilstva in prehrane. S svojo restavracijo, kavarno, šolsko turistično agencijo, mikro-pivovarno, vinsko kletjo in konferenčnimi prostori, je postal prostor, kjer se znanje sreča z realnim okoljem, saj so prostori namenjeni izobraževanju študentom v programih gostinstvo in turizem ter živilstvo in prehrana na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli in hkrati odprti za širšo javnost.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalko je zanimalo, kako narediti šmorn iz zdroba. Sestra Nikolina je povedala, da potrebujemo pšenični zdrob, mleko, sol, sladkor, rozine ... Zavremo ½ l mleka, solimo in zakuhamo 2 dl pšeničnega zdroba. Z metlico urno mešamo, ker se zelo hitro zgosti. Ko postane pregosto, mešamo s kuhalnico. Ko je skuhamo, odstavimo in ohladimo. Nato ga naložimo na pekač, ki smo ga namazali z oljem. Ob tem prižgemo pečico, da se pogreje. Po pekaču najprej potresemo malo sladkorja, da začne karamelizirati, potem nanj z lopatko naložimo kuhan zdrob. Lepo naj se zapeče - se na vrhu naredi skorjica. Potem pa ga razdrobimo. V zdrob bi lahko dali tudi rozine ali pa jih potresemo zdaj, ko drobimo jed. K pečenjaku lahko ponudimo kompot ali dušeno sadje. Lahko naredimo tudi jajčni pečenjak, kruhov pečenjak ...