 
                                        
                                        
                                         
                                        
                                        Slovenska oddaja Radia Vatikan
 
    Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.
Slovenska oddaja Radia Vatikan
 
    
    Slovenska oddaja Radia Vatikan
 
    Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.
Slovenska oddaja Radia Vatikan
 
    
    Slovenska oddaja Radia Vatikan
 
    Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.
Slovenska oddaja Radia Vatikan
 
    
    Slovenska oddaja Radia Vatikan
 
    Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.
Slovenska oddaja Radia Vatikan
 
    
    Slovenska oddaja Radia Vatikan
 
    Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.
Slovenska oddaja Radia Vatikan
 
    
    Slovenska oddaja Radia Vatikan
 
    Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.
Slovenska oddaja Radia Vatikan
 
    
    Slovenska oddaja Radia Vatikan
 
    Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.
Slovenska oddaja Radia Vatikan
 
    
    Slovenska oddaja Radia Vatikan
 
    Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.
Slovenska oddaja Radia Vatikan
 
    
     
                                    Komentar tedna
 
	    
	    Sol in luč
 
	    
	    Vsakdo se na svoj način odzove na smrt bližnje osebe, vsakega na svojevrsten način pretrese. Naša pretresenost vključuje širok nabor čustev, fizičnih odzivov in vedenjskih sprememb. Prepletajo se čustva, kot so žalost, jeza, strah, krivda, sram, upanje, obup, tesnoba in osamljenost. Pomembno je, da si jih upamo priznati, jih sprejeti, izraziti ter deliti z drugimi. To je odlomek iz knjige, ki smo jo predstavili v tokratni oddaji. Avtor, p. Ivan Platovnjak, iz izkušenj nagovori temo žalovanja, ki pa je še vedno tabu. Knjiga Preobrazba bolečine je izšla pri založbi Dravlje.
Naš gost
 
	    
	    Letošnji 70. osebni jubilej je bil le eden izmed razlogov, da smo v oddajo povabili duhovnega pomočnika v Župniji Ljubljana Koseze Štefana Pavlija. Med drugim je spregovoril tudi o diagnozi rak, ki ga je doletela pred dobrimi devetimi leti. Še vedno pa poln dobre volje in življenjske energije navdih in pogum za stopanje po vsakdanu prejema ob prebiranju Svetega pisma.
Za življenje
 
	    
	    Imago terapevta Meta in Rudi Tavčar sta govorila o vlogi starih staršev ter o skrbi za sozakonca. Tudi o hvaležnosti in potrpežljivosti.
Pogovor o
 
	    
	    V oddaji Pogovor o smo predstavili pokojninsko reformo. Predlog je septembra sprejel državni zbor, podporo mu je odrekel le en poslanec, nekaj se jih je vzdržalo. Nasprotniki, zbrani okoli takoimenovane Delavske koalicije, zbirajo referendumske podpise. Zakon nam je predstavil eden najboljših poznavalcev področja, ki je doslej sodeloval v mnogih pogajanjih, direktor pokojninske blagajne Marijan Papež.
Spominjamo se
 
	    
	    Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Ni meje za dobre ideje
 
	    
	    V Beli krajini smo se srečali z menedžerko leta 2023, Marto Kelvišar, direktorico črnomaljske družbe Adria Dom. Kot poslovna voditeljica pri obljubah pritiska na zavoro in pri dejanjih dodaja plin. Poslovna zgodba montažnih oziroma mobilnih domov , ki jo s sodelavci piše, je navdihujoča.
Kuhajmo s sestro Nikolino
 
	    
	    Različne dobrote lahko pripravimo za praznične dni. Pri tem si lahko pri kakšnih sladicah, morda piškotih, pomagamo tudi s kostanjem, ki smo ga nabrali, naredimo še kakšen kostanjev nadev ali pa pri dodamo kostanj, da bodo piškoti, sladica malce drugačnega, boljšega okusa. Sestra Nikolina nam je povedala, kako naredimo sladico: kostanjev domači prijatelj. Miksamo 10 dag masla in15 dag sladkorja, vanili sladkor pridamo in 3 jajca. To dobro zmiksamo, da dobimo kremasto, bolj rahlo zmes. Posebej pripravimo si 26 dag pšenične ali pa pirine moke s pecilnim praškom in 5-6 dag orehov ali mandljev in 30 dag kostanja. Vse suhe sestavine premešamo, dodamo orehe (po želji še kakšno rozino). Nato napravimo gladko testo in iz njega oblikujemo štručke. Pečemo 30-40 minut. Ohlajene narežemo na debelino do pol centimetra.
Svetovalnica
 
	    
	    Posvetili smo se eni najpomembnejših veščin, ki lahko rešuje življenja – prvi pomoči. Kako ravnati v primeru srčnega zastoja? Kaj storiti, ko se nekdo duši? In zakaj je pomembno, da se ne bojimo ukrepati? Z nami je bil strokovni sodelavec Rdečega križa za področje prve pomoči Željko Malić,