Is podcast
Prišel je na dopust iz Madagaskarja in povabili smo ga na pogovor.
Marjana Debevec je gostila salezijanca Janeza Potočnika, ki je predstavil misijonarja Andreja Majcna in prizadevanje salezijancev v Sloveniji za izgradnjo sirotišnice v Vietnamu.
Marjana Debevec je gostila salezijanca Janeza Potočnika, ki je predstavil misijonarja Andreja Majcna in prizadevanje salezijancev v Sloveniji za izgradnjo sirotišnice v Vietnamu.
V naši misijonski rubriki smo slišali zahvalo in odmev iz Ugande. Z nami je bila s. Urša Marinčič.
V naši misijonski rubriki smo slišali zahvalo in odmev iz Ugande. Z nami je bila s. Urša Marinčič.
V oddaji smo se ozrli na prehojeno pot misijonarja Jožeta Kopeiniga.
V oddaji smo se ozrli na prehojeno pot misijonarja Jožeta Kopeiniga.
Misijonska rubrika je gostila tajnika Misijonskega središča Slovenije Janka Pirca. Pogledal je v poletje in v misijonsko dogajanje v njem.
Misijonska rubrika je gostila tajnika Misijonskega središča Slovenije Janka Pirca. Pogledal je v poletje in v misijonsko dogajanje v njem.
Tajnik Misijonskega središča Slovenje Janko Pirc nam je zaupal, kako je bilo na srečanju misijonarjev v Tinjah.
Tajnik Misijonskega središča Slovenje Janko Pirc nam je zaupal, kako je bilo na srečanju misijonarjev v Tinjah.
V rubriki Pojdite in učite, ki ste lahko slišali nadaljevanje pogovora z laiškima misijonarjema Rajkom in Ano Špehar Vrtin, ki sta se pred dnevi odpravila v Brazilijo.
V rubriki Pojdite in učite, ki ste lahko slišali nadaljevanje pogovora z laiškima misijonarjema Rajkom in Ano Špehar Vrtin, ki sta se pred dnevi odpravila v Brazilijo.
Spoznali smo laiška misijonarja, ki sta se pred dnevi odpravila v Brazilijo. Ana in Rajko Špehar Vrtin sta se na odhod pripravljala na Kureščku, kjer sta prejela tudi misijonski križ.
Oddaja o neizmernem bogastvu doživetij in pričevanj slovenskih misijonarjev, ki svetu nastavljajo ogledalo, Bogu darujejo življenje, nam pa širijo obzorja. Preko njihovih pisem, pogovorov z misijonarji in sodelovanja z Misijonskim središčem Slovenije, krepimo zavest o vesoljnosti Cerkve in pomembnosti najmanjšega kamenčka v mozaiku evangelizacije in mnogih, tudi dobrodelnih, akcij.
Marko Juhant, specialni pedagog, je odgovarjal na vprašanja poslušalk in poslušalcev. Vprašali pa smo ga tudi po izzivih šole danes.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. september 2024 ob 05-ih
V Kmetijski oddaji smo spregovorili o Združenju kmečkih sirarjev Slovenije, ki v torek, 8. oktobra 2024, v kongresnem centru na Brdu pri Kranju pripravlja že 4. festival slovenskih sirov . V studio smo povabili predsednika Združenja, Milana Brenceta, ki je spregovoril o članstvu, o njihovi dejavnosti, o mladih in našem odnosu do podeželja. Poudaril je pomembnost tradicije in dela ter izpostavil, da prazno podeželje za turizem ne bo zanimivo ter da podeželje potrebuje slovenskega človeka . Pravi: Mladim kmetom je treba omogočiti, da si bodo lahko zagotovili denarna sredstva za svojo družino. Družina daje moč in opravičuje vsa odrekanja!
Kadarkoli sta naju hči in zet pobarala za recept najine nadpovprečno dolge zakonske zveze, sva oba izpostavila nežnost, medsebojno spoštovanje, prijaznost, iskrenost, pogovor, vero, strpnost in sočutje. Strastna erotična ljubezen se z leti postopoma umika drugim trajnejšim vrednotam, ki dva človeka iz zmesi ali seštevka povzdignejo v božansko spojino, v “ljubezen dvoedino” kot je to tenkočutno izpovedal naš pesnik Ciril Zlobec.
Ali če ponovimo žlahtne besede evangelista Pavla: “Za zdaj pa ostanejo vera, upanje, ljubezen, to troje. Največja od teh pa je ljubezen.”
Komentar je pripravil prof. dr. Marko Pavliha, vodja pravne katedre Univerze v Ljubljani.
Potrebujemo tri glavne sestavine: paradižnik, papriko in čebulo. Osnovno pravilo je, da toliko kot je paradižnika, naj bo tudi paprike. Slednja je lahko vseh barv, se pravi rdeča, zelena, rumena. Tudi paradižnik je lahko zelo zrel ali pa tak, ki je komaj dozorel, rdeč in še malo zelen. Paradižnik zmeljemo in ga damo čez noč v vrečo iz blaga, da se odcedi. To stehtamo in pripravimo še ustrezno količino paprike in čebule (npr. za 5 kg čebule 4-6 kg paprike in 5 deblih čebul). Očiščeno in narezano papriko in čebulo prav tako narežemo na mesoreznico. Vse skupaj naložimo na namaščeno posodo (lahko damo mast ali olje ali oboje). Ob mešanju kuhamo približno 2 uri. Ko začne vreti, pa stalno mešamo. Dodamo do 2 žlici soli, 1-2 žlici sladkorja in še 3-4 dl olja. Da je dovolj kuhamo preverimo tako, da damo žlico na krožnik, potegnemo na sredini in če se polovici ne združita, je v redu kuhano. Ajvar nalagamo v vroče kozarce, dobro zapremo in počasi ohlajamo. K paradižniku lahko dodamo tudi tri ali štiri domače feferone. Okus bo prijetnejši, seveda če družini to odgovarja.
Tokrat smo se posvetili poeziji Dejana Kosa. Pesmi iz njegove pesniške zbirke Zahvalni spevi so globoka, filozofska razmišljanja o smislu, življenju in Bogu, so molitve in so seveda poezija.
Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.
Goste smo vprašali, kje so reforme, zakaj vlada dopušča, da zdravstvo razpada, bo javni sektor zaradi bombončkov za nekaj časa utihnil in kaj nas še čaka do konca leta. Prav tako nismo mogli mimo pestrega evropskega dogajanja. Bo Marta Kos, ki je druga izbori za komisarko, to res postala, in kako trdna je Evropska unija po zadnjih volitvah.