Is podcast
V rubriki Pojdite in učite, ki ste lahko slišali nadaljevanje pogovora z laiškima misijonarjema Rajkom in Ano Špehar Vrtin, ki sta se pred dnevi odpravila v Brazilijo.
V rubriki Pojdite in učite, ki ste lahko slišali nadaljevanje pogovora z laiškima misijonarjema Rajkom in Ano Špehar Vrtin, ki sta se pred dnevi odpravila v Brazilijo.
V rubriki Pojdite in učite, ki ste lahko slišali nadaljevanje pogovora z laiškima misijonarjema Rajkom in Ano Špehar Vrtin, ki sta se pred dnevi odpravila v Brazilijo.
Marjana Debevec je gostila salezijanca Janeza Potočnika, ki je predstavil misijonarja Andreja Majcna in prizadevanje salezijancev v Sloveniji za izgradnjo sirotišnice v Vietnamu.
Marjana Debevec je gostila salezijanca Janeza Potočnika, ki je predstavil misijonarja Andreja Majcna in prizadevanje salezijancev v Sloveniji za izgradnjo sirotišnice v Vietnamu.
V naši misijonski rubriki smo slišali zahvalo in odmev iz Ugande. Z nami je bila s. Urša Marinčič.
V naši misijonski rubriki smo slišali zahvalo in odmev iz Ugande. Z nami je bila s. Urša Marinčič.
V oddaji smo se ozrli na prehojeno pot misijonarja Jožeta Kopeiniga.
V oddaji smo se ozrli na prehojeno pot misijonarja Jožeta Kopeiniga.
Misijonska rubrika je gostila tajnika Misijonskega središča Slovenije Janka Pirca. Pogledal je v poletje in v misijonsko dogajanje v njem.
Misijonska rubrika je gostila tajnika Misijonskega središča Slovenije Janka Pirca. Pogledal je v poletje in v misijonsko dogajanje v njem.
Tajnik Misijonskega središča Slovenje Janko Pirc nam je zaupal, kako je bilo na srečanju misijonarjev v Tinjah.
Tajnik Misijonskega središča Slovenje Janko Pirc nam je zaupal, kako je bilo na srečanju misijonarjev v Tinjah.
Spoznali smo laiška misijonarja, ki sta se pred dnevi odpravila v Brazilijo. Ana in Rajko Špehar Vrtin sta se na odhod pripravljala na Kureščku, kjer sta prejela tudi misijonski križ.
Oddaja o neizmernem bogastvu doživetij in pričevanj slovenskih misijonarjev, ki svetu nastavljajo ogledalo, Bogu darujejo življenje, nam pa širijo obzorja. Preko njihovih pisem, pogovorov z misijonarji in sodelovanja z Misijonskim središčem Slovenije, krepimo zavest o vesoljnosti Cerkve in pomembnosti najmanjšega kamenčka v mozaiku evangelizacije in mnogih, tudi dobrodelnih, akcij.
Kaj vemo o zgodovini krščanskih praznikov? Kako so nastali in kako se praznovanje razlikuje od dežele do dežele? O tem in še o čem nam je povedal naš gost, umetnostni zgodovinar dr. Ferdinand Šerbel. Ne zamudite zanimivega sogovornika.
Goste smo vprašali, kje so reforme, zakaj vlada dopušča, da zdravstvo razpada, bo javni sektor zaradi bombončkov za nekaj časa utihnil in kaj nas še čaka do konca leta. Prav tako nismo mogli mimo pestrega evropskega dogajanja. Bo Marta Kos, ki je druga izbori za komisarko, to res postala, in kako trdna je Evropska unija po zadnjih volitvah.
Na sporedu so bile Pravne zagate. Gostja je bila odvetnica Mateja Maček.
Gostili smo ustavnega sodnika dr. Klemena Jakliča. Z njim smo spregovorili o tem, ali evropska unija potrebuje spremembe in o demokraciji pri nas.
V tokratni oddaji smo vam predstavili monografijo z naslovom Virgil Šček, Dnevniški zapisi: 1909-1933, ki jo je izdal Študijski center za narodno spravo v so-založništvu z Goriško Mohorjevo družbo. Monografija prinaša prvi del Ščekovih dnevniških zapisov, ki segajo od začetka njegovega pisanja dnevnika v letu 1911 do konca leta 1933. O knjigi so spregovorili predsednik Goriške Mohorjeve družbe msgr. mag. Renato Podbersič, ter urednika dnevniških zapisov in sodelavca Študijskega centra za narodno spravo dr. Renato Podbersič in dr. Matic Batič. Pogovor je povezoval dr. Jože Možina.
Potrebujemo tri glavne sestavine: paradižnik, papriko in čebulo. Osnovno pravilo je, da toliko kot je paradižnika, naj bo tudi paprike. Slednja je lahko vseh barv, se pravi rdeča, zelena, rumena. Tudi paradižnik je lahko zelo zrel ali pa tak, ki je komaj dozorel, rdeč in še malo zelen. Paradižnik zmeljemo in ga damo čez noč v vrečo iz blaga, da se odcedi. To stehtamo in pripravimo še ustrezno količino paprike in čebule (npr. za 5 kg čebule 4-6 kg paprike in 5 deblih čebul). Očiščeno in narezano papriko in čebulo prav tako narežemo na mesoreznico. Vse skupaj naložimo na namaščeno posodo (lahko damo mast ali olje ali oboje). Ob mešanju kuhamo približno 2 uri. Ko začne vreti, pa stalno mešamo. Dodamo do 2 žlici soli, 1-2 žlici sladkorja in še 3-4 dl olja. Da je dovolj kuhamo preverimo tako, da damo žlico na krožnik, potegnemo na sredini in če se polovici ne združita, je v redu kuhano. Ajvar nalagamo v vroče kozarce, dobro zapremo in počasi ohlajamo. K paradižniku lahko dodamo tudi tri ali štiri domače feferone. Okus bo prijetnejši, seveda če družini to odgovarja.
Tokrat smo se posvetili poeziji Dejana Kosa. Pesmi iz njegove pesniške zbirke Zahvalni spevi so globoka, filozofska razmišljanja o smislu, življenju in Bogu, so molitve in so seveda poezija.
Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.
Goste smo vprašali, kje so reforme, zakaj vlada dopušča, da zdravstvo razpada, bo javni sektor zaradi bombončkov za nekaj časa utihnil in kaj nas še čaka do konca leta. Prav tako nismo mogli mimo pestrega evropskega dogajanja. Bo Marta Kos, ki je druga izbori za komisarko, to res postala, in kako trdna je Evropska unija po zadnjih volitvah.