Glasbena medgeneracijska oddaja je tokrat prinesla ravno pravšnjo vsebino. Z nami sta bila oče in hči, tenorist in sopranistka. Janez in Maja Triler sta povabila na lep koncert in spregovorila o glasbi, družini, skupnem ustvarjanju in različnosti generacij. Šli pa bsmo tudi v disko. Ne z njima, s pravim DJ-em.
Glasbena medgeneracijska oddaja je tokrat prinesla ravno pravšnjo vsebino. Z nami sta bila oče in hči, tenorist in sopranistka. Janez in Maja Triler sta povabila na lep koncert in spregovorila o glasbi, družini, skupnem ustvarjanju in različnosti generacij. Šli pa bsmo tudi v disko. Ne z njima, s pravim DJ-em.
Glasbena medgeneracijska oddaja je tokrat prinesla ravno pravšnjo vsebino. Z nami sta bila oče in hči, tenorist in sopranistka. Janez in Maja Triler sta povabila na lep koncert in spregovorila o glasbi, družini, skupnem ustvarjanju in različnosti generacij. Šli pa bsmo tudi v disko. Ne z njima, s pravim DJ-em.
Glasbeni medgeneracijski večer
Tokrat smo gostili kitaristko in pevko zabavne glasbe Evo Hren. Izvrstno se znajde ob orkestru, etno zasedbah, s kitaro, pa tudi na festivalih. Na letošnji Popevki je s skladbo Žige Pirnata Kako zveni pomlad prepričala strokovno žirijo. Eva Hren je bila z nami v oddaji, ki se je začela ob dvajsetih.
Glasbeni medgeneracijski večer
Tokrat smo gostili kitaristko in pevko zabavne glasbe Evo Hren. Izvrstno se znajde ob orkestru, etno zasedbah, s kitaro, pa tudi na festivalih. Na letošnji Popevki je s skladbo Žige Pirnata Kako zveni pomlad prepričala strokovno žirijo. Eva Hren je bila z nami v oddaji, ki se je začela ob dvajsetih.
Glasbeni medgeneracijski večer
V Glasbenem medgeneracijskem večeru smo se spet posvetili glasbi iz filmov, ki je zaznamovala različne generacije. Prisluhnite znanim melodijam in zgodbam njihovega nastanka.
Glasbeni medgeneracijski večer
V Glasbenem medgeneracijskem večeru smo se spet posvetili glasbi iz filmov, ki je zaznamovala različne generacije. Prisluhnite znanim melodijam in zgodbam njihovega nastanka.
Glasbeni medgeneracijski večer
Zasedba mojstrsko združuje žanre, glasbenike, pa tudi različne generacije.
Glasbeni medgeneracijski večer
Zasedba mojstrsko združuje žanre, glasbenike, pa tudi različne generacije.
Glasbeni medgeneracijski večer
Melodije, glasbeni motivi in pesmi, ki so oblikovale tokratno oddajo, so nastale za filme, a so postale prave uspešnice. Prepoznajo jih vse generacije, le da mnoge že ne poznajo več izvora. Tudi zaradi teh zgodb velja prisluhniti oddaji.
Glasbeni medgeneracijski večer
Melodije, glasbeni motivi in pesmi, ki so oblikovale tokratno oddajo, so nastale za filme, a so postale prave uspešnice. Prepoznajo jih vse generacije, le da mnoge že ne poznajo več izvora. Tudi zaradi teh zgodb velja prisluhniti oddaji.
Glasbeni medgeneracijski večer
Gostili smo generalnega tajnika Slovenske karitas, se pogovarjali o dobrem delu in vabili na dobrodelni koncert.
Glasbeni medgeneracijski večer
Gostili smo generalnega tajnika Slovenske karitas, se pogovarjali o dobrem delu in vabili na dobrodelni koncert.
Glasbeni medgeneracijski večer
V tokratni oddaji bodo prišli na svoj račun ljubitelji zlatih let slovenske popevke. Edvin Fliser je dolga leta sooblikoval njeno podobo kot pevec in kot avtor ter prejel mnoge nagrade in priznanja. Sodeloval je tudi v zasedbi Pepel in kri ter v mnogih znanih ansamblih. Prisluhnite mu.
Glasbeni medgeneracijski večer
V tokratni oddaji bodo prišli na svoj račun ljubitelji zlatih let slovenske popevke. Edvin Fliser je dolga leta sooblikoval njeno podobo kot pevec in kot avtor ter prejel mnoge nagrade in priznanja. Sodeloval je tudi v zasedbi Pepel in kri ter v mnogih znanih ansamblih. Prisluhnite mu.
Glasbeni medgeneracijski večer
Ob dvajsetih je dobila prostor izjemna beseda enkratnega Franeta Milčinskega Ježka. Spomnili smo se ga z njegovimi pesmimi in pogledom na življenjsko pot genija, ki je dejal: Komiki ne sedimo med tistimi, ki imajo stanovanje na Parnasu in vikend na Olimpu. Naš prostor je spodaj, ob vznožju, kjer se navadni ljudje sprehajajo skozi nadloge svojih dni.
Glasbeni medgeneracijski večer
Ob dvajsetih je dobila prostor izjemna beseda enkratnega Franeta Milčinskega Ježka. Spomnili smo se ga z njegovimi pesmimi in pogledom na življenjsko pot genija, ki je dejal: Komiki ne sedimo med tistimi, ki imajo stanovanje na Parnasu in vikend na Olimpu. Naš prostor je spodaj, ob vznožju, kjer se navadni ljudje sprehajajo skozi nadloge svojih dni.
Glasbeni medgeneracijski večer
Tudi tokratni Glasbeni medgeneracijski večer je prav gotovo pritegnil več generacij. V besedi in glasbi smo se namreč posvetili legendarni slovenski skupini Pepel in kri. Spomine sta delila še vedno aktualna člana Vojko Sfiligoj in Meta Močnik.
Glasbeni medgeneracijski večer
Tudi tokratni Glasbeni medgeneracijski večer je prav gotovo pritegnil več generacij. V besedi in glasbi smo se namreč posvetili legendarni slovenski skupini Pepel in kri. Spomine sta delila še vedno aktualna člana Vojko Sfiligoj in Meta Močnik.
Naš gost
Naš gost je bil akademski slikar Veljko Toman, ki je konec lanskega leta praznoval 80. rojstni dan. Ob tem je v več galerijah pripravil vrsto razstav. Z njim smo se pogovarjali o spominih na mladost v Savinjski dolini, o slikarstvu in restavratorstvu. Kakšno besedo smo namenili tudi teku, kajti večkrat je pretekel originalni maraton v Grčiji.
Za življenje
Gostili smo frančiškana in kliničnega psihologa p. dr. Christiana Gostečnika. Spregovorili smo o primerih, ko so materam pred desetletji v porodnišnici povedali, da je njihov otrok ob porodu umrl, vendar ga niso imele možnosti videti. Ob sumu, da je bil njihov otrok morda prodan, se odpirajo velike bolečine in rane. Kako živeti z njimi? Resnice namreč večini ne bo uspelo nikoli izvedeti. Svoje vprašanje gostu za naslednjo oddajo lahko pošljete na za.zivljenje@ognjice.si
Komentar tedna
Skrajni čas je, da demokratična Slovenija, naslednica totalitarne države, opravi državniško dolžnost in rehabilitira nedolžne žrtve tega nasilja, kot je večina Evrope rehabilitirala žrtve fašizma, komunizma in nacizma. Dostojno je treba pokopati mrtve, označiti krivce in uresničiti demokratične standarde, ki so pogoj za spravo, kot so naša društva zapisala v Izjavi 1945 z naslovom »Edinost sreča sprava, k nam naj nazaj se vrnejo«.
Kmetijska oddaja
O izzivih pridelave zelenjave, kot jih je na marčevskem posvetu o »Prihodnosti kmetijstva in hrane v luči novih izzivov«, nanizala mag. Lea Žnidarič s kmetije Lesarovi. Pa o novem nemškem kmetijskem ministru in apelu ZZS, za vključitev prepovedi prodaje kmetijskih in prehrambnih izdelkov pod nabavno ceno v novi Zakon o hrani.
Spoznanje več, predsodek manj
Gostili smo dr. Janeza Juhanta in dr. Andreja Marka Pozniča. Posvetili smo se iskanju Petrovega naslednika in izzivom v Cerkvi nasploh. V domovini nas medtem čaka referendum o dodatku k pokojnini za izjemne dosežke v kulturi, spregovorili smo tudi o nekaterih drugih potezah vlade.
Kulturni utrinki
Tokrat smo povabili na klavirski recital ob zaključku glasbenega šolanja pianistke Klare Kolonič v Zavodu svetega Stanislava.
Komentar tedna
Skrajni čas je, da demokratična Slovenija, naslednica totalitarne države, opravi državniško dolžnost in rehabilitira nedolžne žrtve tega nasilja, kot je večina Evrope rehabilitirala žrtve fašizma, komunizma in nacizma. Dostojno je treba pokopati mrtve, označiti krivce in uresničiti demokratične standarde, ki so pogoj za spravo, kot so naša društva zapisala v Izjavi 1945 z naslovom »Edinost sreča sprava, k nam naj nazaj se vrnejo«.
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalec je sestro Nikolino prosil za pomoč pri pripravi carskega praženca. Potrebujemo 3 jajca, ¾ l mleka, 1 žlica soli, 2 ½ dl moke, sol. Rumenjake, sol in mleko zmiksamo. Nato dodamo moko. Dobiti moramo gostejšo zmes, kot za palačinke. Na koncu dodamo sneg, ki ga solimo in nato nežno, rahlo zamešamo. Postopek lahko poenostavimo, da v mleko zamešamo cela jajca ... Praženec bo bolj rahel, če bomo dodali tudi kakšno žlico piva ali radenske (če imamo odprto). Dobro bo tudi, če masa pol ure počiva. Takrat se bo tudi videla prava gostota in lahko še dodamo malo tekočine. Polovico mase vlijemo v posodo, kjer smo prej pogreli olje. Najlepše se peče v kakšni litoželezni ponvi. Nato to obračamo in trgamo. Veliko koščkov izberemo po okusu in željah. Jed sladkamo z marmelado ali sladkorjem (kristalni ali v prahu ali pa z medom), lahko pa zraven ponudimo čežano ali kompot. Lahko pripravimo pečenjak brez sladkorja in zraven ponudimo skledo solate ali pa ga postrežemo po enolončnici ali drugi kremi juhi.