Oddaja je bila posvečena Mariji, obenem pa smo spoznali tudi svetnika sv. Roka in sv. Moniko ter blaženega Carla Acutisa.
Oddaja je bila posvečena Mariji, obenem pa smo spoznali tudi svetnika sv. Roka in sv. Moniko ter blaženega Carla Acutisa.
Sobotna iskrica nas je popeljala med mlade glasbenike, na oratorij in v Italijo. Slišali ste lahko posnetek delov pogovora z mamo blaženega Carla Acutisa. Ko smo pred meseci predvajali njeno izpoved, mnogi niso vedeli o kom govorimo. Danes je drugače. Za nami je večina oratorijev in mladega blaženega so otroci lahko dobro spoznali. Zato bo zdaj gotovo drugače slišati poudarke v pogovoru z njegovo mamo.
Sobotna iskrica nas je popeljala med mlade glasbenike, na oratorij in v Italijo. Slišali ste lahko posnetek delov pogovora z mamo blaženega Carla Acutisa. Ko smo pred meseci predvajali njeno izpoved, mnogi niso vedeli o kom govorimo. Danes je drugače. Za nami je večina oratorijev in mladega blaženega so otroci lahko dobro spoznali. Zato bo zdaj gotovo drugače slišati poudarke v pogovoru z njegovo mamo.
Iskrica je bila tokrat posvečena šmarnicam in vsebini, ki jih prinašajo. So bili svetniki navadni ljudje? Gostili smo avtorja šmarnic za otroke duhovnika Aca Jeranta. Blaž Lesnik je predstavil pogovor z mamo blaženega, ki bo glavni junak letošnjega oratorija. Spoznali ste blaženega Carla Acutisa.
Iskrica je bila tokrat posvečena šmarnicam in vsebini, ki jih prinašajo. So bili svetniki navadni ljudje? Gostili smo avtorja šmarnic za otroke duhovnika Aca Jeranta. Blaž Lesnik je predstavil pogovor z mamo blaženega, ki bo glavni junak letošnjega oratorija. Spoznali ste blaženega Carla Acutisa.
Odpuščanje je del našega vsakdana, pa naj bo to med zakonci med sodelavci ali kjerkoli, ko prizadenemo drug drugega. Če hočemo resnično odpustiti, mora biti krivda storilca v vsej svoji razsežnosti in posledicah razkrita, prepoznavna in poimenovana, sicer lahko ostane odpuščanje površno ali le delno, saj vanj ni vključeno vse, kar je človeka ranilo in mu pustilo posledice. V tokratni oddaji je bila tema odpuščanje, kot je tudi naslov knjižice, ki je izšla pri Založbi Ognjišče in jo je napisal Wunibald Müller.
Za izhodišče smo vzeli stavek legendarnega alpinista Nejca Zaplotnika »Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi in se osredotočili na cilj. V letu tematskih in gozdnih učnih poti (mineva pol stoletja od prve takšne poti) so nas gozdarja Jože Prah in Luka Jemec ter markacist Zdravko Bodlaj spomnili, da poti niso samoumevna dobrina.
V oddaji Naš gost je bil z nami dr. Avguštin Mencinger. Bil je poslanec prvega sklica slovenskega parlamenta. Kot zdravnik, tudi v klubih in reprezentancah, je bil udeleženec treh olimpijskih iger. Deluje na športnem, kulturnem in turističnem področju. Bil je župnijski ključar v Radovljici, je malteški vitez in prejemnik različnih priznanj. Spoznajte častnega občana, ki je tudi izvrsten pripovedovalec zgodb in zanimivih doživetij z res različnih področij.
Naš gost je bil frančiškan in župnik na Viču v Ljubljani p. Pepi Lebreht, ki je 14 let preživel v misijonih v Afriki – v Beninu in Togu. V razumevanju nekaterih gre pri misijonskem poslanstvu katoliške Cerkve zgolj za vprašanje vpliva, moči in denarja. Slišali smo, kako na to gleda naš gost in ga vprašali, ali so misijonarji v klasičnem smislu sploh še potrebni v današnjem globaliziranem svetu, kjer so informacije dostopne na vsakem koraku. Po drugi strani nismo mogli mimo aktualnega misijonskega izziva na Stari celini, ki izgublja svojo krščansko identiteto.
OMD plačila ne bodo več obdavčena, povabili smo na 39. posvet Javne službe kmetijskega svetovanja, ob 130 letnici Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor pa smo se o izzivih delovanja pogovarjali z direktorico mag. Ireno Leonido Kropf.
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Poslušalka jih rada pripravlja in jo je zanimalo, če lahko doda v testo malo limonine lupine, morda kakšen vanilijev sladkor ali pa kaj podobnega, da bi bilo malo priokusa. Sestra Nikolina ji je svetovala, da lahko, sploh če bodo postreženi kot sladka jed (lahko jih naredimo tudi slane in so zraven mesnine ali solate). Dodala je še, da višek cmokov zamrznemo, preden jih damo kuhat. Naložimo jih na pladenj, ki je prekrit s folijo. Ko zamrznejo, jih naložimo v vrečko ali škatlo in shranimo v skrinji. Ko jih bomo potrebovali, jih damo kuhat v vrelo vodo, kuhamo jih kakšno minuto več kot sveže narejene.