Naš gost
Z nami je bil likovni teoretik, akademski slikar in član Slovenske akademije znanosti in umetnosti dr. Jožef Muhovič. Bil je profesor na Akademiji za likovno umetnost. Ob odhodu v pokoj je pripravil zadnje predavanje, ki ga je naslovil: »Pol stoletja v vzvratnem ogledalu«. Dogodek so zaradi velikega zanimanja ponovili, nam pa je služil kot osnova za pogovor o umetnosti, o obzorjih njegove likovne prakse in tudi o poklicu pedagoga. Gost nam je razkril tudi delček družinske zgodovine, ki jo je zaznamovala druga svetovna vojna, ker pa je bil pogovor na sporedu le teden dni pred najpomembnejšim državnim praznikom Dnevom državnosti, smo del posvetili tudi slovenski identiteti in vprašanjem pomena samostojnosti.
Naš gost
Z nami je bil likovni teoretik, akademski slikar in član Slovenske akademije znanosti in umetnosti dr. Jožef Muhovič. Bil je profesor na Akademiji za likovno umetnost. Ob odhodu v pokoj je pripravil zadnje predavanje, ki ga je naslovil: »Pol stoletja v vzvratnem ogledalu«. Dogodek so zaradi velikega zanimanja ponovili, nam pa je služil kot osnova za pogovor o umetnosti, o obzorjih njegove likovne prakse in tudi o poklicu pedagoga. Gost nam je razkril tudi delček družinske zgodovine, ki jo je zaznamovala druga svetovna vojna, ker pa je bil pogovor na sporedu le teden dni pred najpomembnejšim državnim praznikom Dnevom državnosti, smo del posvetili tudi slovenski identiteti in vprašanjem pomena samostojnosti.
Naš gost
Širina znanja in razgledanost, družbena angažiranost, ki jo je zavestno gojil že v študentskih letih, ko se je čutil dolžan prispevati svoj delež k slovenski pomladi in ki še danes ne pojenja, zaznamujejo iskrivega sogovornika, ki smo ga povabili v tokratno oddajo Naš gost. V pogovoru s prof. dr. Emilom Erjavcem smo odstrli nekaj utrinkov z njegove dosedanje življenjske poti, se ustavili ob njegovih pogledih na »slovensko pomlad« in pomen družbene angažiranosti vsakega med nami, na njegov odnos do narave in kmetijstva. Spregovoril bo o svoji ljubezni do delitve znanja in vzgoje novih rodov strokovnjakov, o pomenu raziskav in tudi pogledu na razvoj slovenskega kmetijstva.
Naš gost
Širina znanja in razgledanost, družbena angažiranost, ki jo je zavestno gojil že v študentskih letih, ko se je čutil dolžan prispevati svoj delež k slovenski pomladi in ki še danes ne pojenja, zaznamujejo iskrivega sogovornika, ki smo ga povabili v tokratno oddajo Naš gost. V pogovoru s prof. dr. Emilom Erjavcem smo odstrli nekaj utrinkov z njegove dosedanje življenjske poti, se ustavili ob njegovih pogledih na »slovensko pomlad« in pomen družbene angažiranosti vsakega med nami, na njegov odnos do narave in kmetijstva. Spregovoril bo o svoji ljubezni do delitve znanja in vzgoje novih rodov strokovnjakov, o pomenu raziskav in tudi pogledu na razvoj slovenskega kmetijstva.
Naš gost
V oddaji Naš gost smo tokrat govorili o športu, gibanju, skrbi za zdravje, srcu in fair play-u. Dr. Stanislav Pinter je profesor na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani, namestnik ambasadorja za šport, strpnost in fair play v republiki Sloveniji. Vsem poslušalcem je zaželel: Živite srčno, športno in srečno!.
Naš gost
Naš gost
Slavko Avsenik je kljub neizmernemu talentu, trdemu garanju in izjemnim uspehom vedno in znova ostajal skromen, prijazen in prizemljen sogovornik. O, to je pa slučaj, je bil pogosto njegov odgovor na naša vprašanja v slogu: Kako je mogoče ... V skoraj dvajset let starem pogovoru boste slišali zakaj je bil vedno tako dobrodošel gost in kako je sam gledal na obdobje, ki je neponovljivo.
Naš gost
Naš gost
Naša gostja je bila nekdanja imago terapevtka Meta Tavčar. Poslušalci se je najbrž spomnijo iz oddaj Za življenje, v katerih sta bila s soprogom Rudijem redna gosta.
Doživetja narave
Predstavili smo letošnje radijsko kolesarjenje Od Marije k Mariji - od prijatelja k prijatelju. Tokrat se radijska ekipa odpravlja v deželo Martina Krpana: od Ilirske Bistrice do Stične. Kje natančno bo tekla kolesarska pot, kakšni bodo vsebinski poudarki in kje postanki? V drugem delu se nam je oglasil alpinist Aleš Česen, ki je točno pred mesecem dni z avstrijskim soplezalcem stopil na vrh še neosvojenega šest tisočaka v Karakorumu.
Za življenje
Tokrat smo z našim gostom Karlom Gržanom spregovorili o vstopu v novo katehetsko, šolsko, študijsko leto, o naporih in vsem lepem v tem omenjenem času.
Pogovor o
Ob začetku šolskega leta smo spregovorili o kadrovskih razmerah v šolstvu, spremenjenih pravilih za osnovne šole, tudi omejitvi uporabe pametnih naprav, pripravljenosti na izredne varnostne dogodke, pa tudi morebitnih spremembah na področju preverjanj znanj in ocenjevanja. Gost je bil minister za vzgojo in izobraževanje dr. Vinko Logaj. Drugi del oddaje pa smo namenili prav omejitvam na področju uporabe pametnih naprav v osnovnih šolah in vplivu novih tehnologij na mlade. O omenjenem je za naš radio spregovoril antropolog dr. Dan Podjed.
Kulturni utrinki
Kulturno društvo Blaž Potočnikova čitalnica iz Šentvida vabi na slikarsko razstavo akademskega slikarja Jošta Snoja z naslovom Zemlja bo odkrila svojo kri in ne bo več zakrivala svojih pobitih. Gre za likovna dela, ki so nastala ob odkritjih množičnih morišč v Hudi jami in Macesnovi gorici. Odprtje bo v četrtek, 4. septembra, ob 18.00, v Galeriji Gunclje. Prisluhnite pogovoru z avtorjem!
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Ni meje za dobre ideje
Na Sinjem vrhu so letos že enaintridesetič v organizaciji škofijske Karitas Koper pripravili gostoljubno okolje umetnikom, ki so ustvarjali v dober namen. Gosti jih družina Vidmar, Jože Bartolj je pred mikrofon povabil Kristjana, ki je opisal tudi inovativno zgodbo pri pridelavi sira, blagovne znamke Golden ring cheese.
Kuhajmo s sestro Nikolino
To jed lahko pripravimo v kombinaciji z mesom ali s krompirjem, lahko pa uporabimo oboje. Jajčevce je potrebno najprej olupiti (če so mladi, to lahko izpustimo) in narežemo na tanjše rezine in jih malo posolimo. Čez nekaj časa jih obrišemo ter opečemo na olju. Poberemo jih pravi čas, da so še na pol mehki. Posebej pripravimo mesno sekanico, se pravi zmleto meso. Prepražimo ga, da je okusno. V posodo za narastke ali pekač nalagamo plasti jajčevcev in mesa. Da bo bolj okusno, dodamo še malo paradižnikove mezge. Lahko pa vmes dajemo še na listke narezan in al-dente kuhan krompir. Na vrhu polijemo z jajčnim mlekom, dodamo malo smetane. Prebodemo z vilico, da bo sočno. Na vrhu naribamo sir in damo v pečico. Na vrhu pokrijemo z alu-folijo ali pa s pokrovom. Pečemo 10 do 15 minut, nato odkrijemo in pečemo še 15 minut, da dobi lepo barvo.