V oddaji Naš gost smo tokrat gostili glasbenika, publicista in glasbenega urednika na Radiu Trst A. Aleksi Jercog je zamejski Slovenec, čigar delo poznajo mnogi ljubitelji glasbe bratov Avsenik. Avtor štirih knjig in dokumentarnega filma o Avsenikih je uredil knjižni katalog Avsenikove glasbe, po naročilu Mladinske knjige pa napisal tudi biografijo Slavka Avsenika. Njegova obsežna študija o zgodovini harmonike je bila objavljena v Italiji in je postala učbenik za izpit splošne kulture harmonike na italijanskih konservatorijih. Kot izvrsten harmonikar je igral pri različnih zamejskih ansamblih, nekaj let ima tudi svojo zasedbo. Za leto, v katerem praznujemo 70 let Avsenikove glasbe, je gotovo pravi sogovornik.
V oddaji Naš gost smo tokrat gostili glasbenika, publicista in glasbenega urednika na Radiu Trst A. Aleksi Jercog je zamejski Slovenec, čigar delo poznajo mnogi ljubitelji glasbe bratov Avsenik. Avtor štirih knjig in dokumentarnega filma o Avsenikih je uredil knjižni katalog Avsenikove glasbe, po naročilu Mladinske knjige pa napisal tudi biografijo Slavka Avsenika. Njegova obsežna študija o zgodovini harmonike je bila objavljena v Italiji in je postala učbenik za izpit splošne kulture harmonike na italijanskih konservatorijih. Kot izvrsten harmonikar je igral pri različnih zamejskih ansamblih, nekaj let ima tudi svojo zasedbo. Za leto, v katerem praznujemo 70 let Avsenikove glasbe, je gotovo pravi sogovornik.
Ki navsezadnje to ni bil. Politika, ki je načeloma zavezana pogovarjanju, dogovarjanju, usklajevanju, je bila navsezadnje kaznovana, ker je to počela. Saj veste, na kaj to leti. Na referendum o ...
Za izhodišče smo vzeli stavek legendarnega alpinista Nejca Zaplotnika »Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi in se osredotočili na cilj. V letu tematskih in gozdnih učnih poti (mineva pol stoletja od prve takšne poti) so nas gozdarja Jože Prah in Luka Jemec ter markacist Zdravko Bodlaj spomnili, da poti niso samoumevna dobrina.
Govorili smo o vlogi različnih medijev v današnjem svetu. Dotaknili smo se tudi rezultatov volitev v ZDA in vojn po svetu. Z vprašanji so sodelovali tudi poslušalci.
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Poslušalka jih rada pripravlja in jo je zanimalo, če lahko doda v testo malo limonine lupine, morda kakšen vanilijev sladkor ali pa kaj podobnega, da bi bilo malo priokusa. Sestra Nikolina ji je svetovala, da lahko, sploh če bodo postreženi kot sladka jed (lahko jih naredimo tudi slane in so zraven mesnine ali solate). Dodala je še, da višek cmokov zamrznemo, preden jih damo kuhat. Naložimo jih na pladenj, ki je prekrit s folijo. Ko zamrznejo, jih naložimo v vrečko ali škatlo in shranimo v skrinji. Ko jih bomo potrebovali, jih damo kuhat v vrelo vodo, kuhamo jih kakšno minuto več kot sveže narejene.