Svetovalnica

VEČ ...|14. 4. 2025
Kuhajmo s sestro Nikolino

Biskvit s sadjem, jedi iz beljakov, brezglutenska potica, leča, riba iz prejšnjega dne, testo in nadev za potico ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.

Kuhajmo s sestro Nikolino

Biskvit s sadjem, jedi iz beljakov, brezglutenska potica, leča, riba iz prejšnjega dne, testo in nadev za potico ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.

svetovanjekuhajmosadjejedi iz beljakovbrezglutenska poticalečariba iz prejšnjega dnetestonadev za potico

Svetovalnica

Kuhajmo s sestro Nikolino

Biskvit s sadjem, jedi iz beljakov, brezglutenska potica, leča, riba iz prejšnjega dne, testo in nadev za potico ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.

VEČ ...|14. 4. 2025
Kuhajmo s sestro Nikolino

Biskvit s sadjem, jedi iz beljakov, brezglutenska potica, leča, riba iz prejšnjega dne, testo in nadev za potico ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.

Matjaž Merljak

svetovanjekuhajmosadjejedi iz beljakovbrezglutenska poticalečariba iz prejšnjega dnetestonadev za potico

Svetovalnica

VEČ ...|28. 8. 2024
Martin Mavsar: Ne hitimo brezglavo, le zrelo sadje da dobre sokove

Martin Mavsar – svetovalec specialist za kmetijsko tehniko in sadjarstvo s Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto je spregovoril o predelavi sadja v sok in zapovedih, ki jih pri tem ne smemo izpustiti, če hočemo odlične izdelke.

Martin Mavsar: Ne hitimo brezglavo, le zrelo sadje da dobre sokove

Martin Mavsar – svetovalec specialist za kmetijsko tehniko in sadjarstvo s Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto je spregovoril o predelavi sadja v sok in zapovedih, ki jih pri tem ne smemo izpustiti, če hočemo odlične izdelke.

svetovanjesadjesadni sokovipredelava

Svetovalnica

Martin Mavsar: Ne hitimo brezglavo, le zrelo sadje da dobre sokove

Martin Mavsar – svetovalec specialist za kmetijsko tehniko in sadjarstvo s Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto je spregovoril o predelavi sadja v sok in zapovedih, ki jih pri tem ne smemo izpustiti, če hočemo odlične izdelke.

VEČ ...|28. 8. 2024
Martin Mavsar: Ne hitimo brezglavo, le zrelo sadje da dobre sokove

Martin Mavsar – svetovalec specialist za kmetijsko tehniko in sadjarstvo s Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto je spregovoril o predelavi sadja v sok in zapovedih, ki jih pri tem ne smemo izpustiti, če hočemo odlične izdelke.

Robert Božič

svetovanjesadjesadni sokovipredelava

Minute za kmetijstvo in podeželje

VEČ ...|20. 8. 2024
Martin Mavsar: Letos je fama, da sadje veliko prej dozoreva. A to ne drži povsem...

Rad in dobronamerno opozarjam, da mora biti sadje tehnološko zrelo za obiranje in skladiščenje, za predelavo pa svetujem preizkus z jodovico, pravi Martin Mavsar, svetovalec specialist za kmetijsko tehniko in sadjarstvo s Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto.

Martin Mavsar: Letos je fama, da sadje veliko prej dozoreva. A to ne drži povsem...

Rad in dobronamerno opozarjam, da mora biti sadje tehnološko zrelo za obiranje in skladiščenje, za predelavo pa svetujem preizkus z jodovico, pravi Martin Mavsar, svetovalec specialist za kmetijsko tehniko in sadjarstvo s Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto.

naravasadjeobiranjejabolka

Minute za kmetijstvo in podeželje

Martin Mavsar: Letos je fama, da sadje veliko prej dozoreva. A to ne drži povsem...

Rad in dobronamerno opozarjam, da mora biti sadje tehnološko zrelo za obiranje in skladiščenje, za predelavo pa svetujem preizkus z jodovico, pravi Martin Mavsar, svetovalec specialist za kmetijsko tehniko in sadjarstvo s Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto.

VEČ ...|20. 8. 2024
Martin Mavsar: Letos je fama, da sadje veliko prej dozoreva. A to ne drži povsem...

Rad in dobronamerno opozarjam, da mora biti sadje tehnološko zrelo za obiranje in skladiščenje, za predelavo pa svetujem preizkus z jodovico, pravi Martin Mavsar, svetovalec specialist za kmetijsko tehniko in sadjarstvo s Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto.

Robert Božič

naravasadjeobiranjejabolka

Svetovalnica

VEČ ...|23. 11. 2022
Nasveti za saditev sadnega drevja in oskrbo pred zimo

Naš gost je bil g. Matjaž Maležič, strokovnjak za sadjarstvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Ljubljana.

Nasveti za saditev sadnega drevja in oskrbo pred zimo

Naš gost je bil g. Matjaž Maležič, strokovnjak za sadjarstvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Ljubljana.

svetovanjesadjejesenska opravilasadovnjak

Svetovalnica

Nasveti za saditev sadnega drevja in oskrbo pred zimo

Naš gost je bil g. Matjaž Maležič, strokovnjak za sadjarstvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Ljubljana.

VEČ ...|23. 11. 2022
Nasveti za saditev sadnega drevja in oskrbo pred zimo

Naš gost je bil g. Matjaž Maležič, strokovnjak za sadjarstvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Ljubljana.

Radio Ognjišče

svetovanjesadjejesenska opravilasadovnjak

Svetovalnica

VEČ ...|25. 8. 2021
Predelava sadja v sok in druge izdelke

Letošnja spomladanska pozeba je hudo oklestila letino sadja, zato je modro, da vse tisto, kar je ostalo, dobro izkoristimo in tudi shranimo za zimo. Eden od načinov je predelava v sokove, na voljo pa je še nekaj drugih načinov. Z nami sta bila svetovalca specialista s Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto: Tatjana Kmetič Škof - specialistka za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti na kmetiji in Martin Mavsar - specialist za kmetijsko tehniko in sadjarstvo.

Predelava sadja v sok in druge izdelke

Letošnja spomladanska pozeba je hudo oklestila letino sadja, zato je modro, da vse tisto, kar je ostalo, dobro izkoristimo in tudi shranimo za zimo. Eden od načinov je predelava v sokove, na voljo pa je še nekaj drugih načinov. Z nami sta bila svetovalca specialista s Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto: Tatjana Kmetič Škof - specialistka za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti na kmetiji in Martin Mavsar - specialist za kmetijsko tehniko in sadjarstvo.

svetovanjesadjepredelavasokdopolnične dejavnosti

Svetovalnica

Predelava sadja v sok in druge izdelke

Letošnja spomladanska pozeba je hudo oklestila letino sadja, zato je modro, da vse tisto, kar je ostalo, dobro izkoristimo in tudi shranimo za zimo. Eden od načinov je predelava v sokove, na voljo pa je še nekaj drugih načinov. Z nami sta bila svetovalca specialista s Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto: Tatjana Kmetič Škof - specialistka za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti na kmetiji in Martin Mavsar - specialist za kmetijsko tehniko in sadjarstvo.

VEČ ...|25. 8. 2021
Predelava sadja v sok in druge izdelke

Letošnja spomladanska pozeba je hudo oklestila letino sadja, zato je modro, da vse tisto, kar je ostalo, dobro izkoristimo in tudi shranimo za zimo. Eden od načinov je predelava v sokove, na voljo pa je še nekaj drugih načinov. Z nami sta bila svetovalca specialista s Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto: Tatjana Kmetič Škof - specialistka za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti na kmetiji in Martin Mavsar - specialist za kmetijsko tehniko in sadjarstvo.

Radio Ognjišče

svetovanjesadjepredelavasokdopolnične dejavnosti

Kmetijska oddaja

VEČ ...|11. 4. 2021
Katastrofalna pozeba

Zbrali smo nekaj odzivov svetovalcev specialistov za sadjarstvo, ki razmere po aprilski pozebi opisujejo kot katastrofo. 

Katastrofalna pozeba

Zbrali smo nekaj odzivov svetovalcev specialistov za sadjarstvo, ki razmere po aprilski pozebi opisujejo kot katastrofo. 

kmetijstvonaravavrtsadješkoda

Kmetijska oddaja

Katastrofalna pozeba

Zbrali smo nekaj odzivov svetovalcev specialistov za sadjarstvo, ki razmere po aprilski pozebi opisujejo kot katastrofo. 

VEČ ...|11. 4. 2021
Katastrofalna pozeba

Zbrali smo nekaj odzivov svetovalcev specialistov za sadjarstvo, ki razmere po aprilski pozebi opisujejo kot katastrofo. 

Robert Božič

kmetijstvonaravavrtsadješkoda

Priporočamo
|
Aktualno

Spoznanje več, predsodek manj

VEČ ...|14. 4. 2025
Z dr. Ernestom Petričem o aktualnih dogodkih na tujem in doma

Tokrat smo govorili o tem, kako zagotoviti mir Evropi, kako okrepiti sodelovanje na področju varnosti, kako pomagati Ukrajini, zakaj povečati izdatke za obrambo? Kaj pa odnos Evropa : ZDA skozi prizmo carinske vojne. Kakšno sporočilo prinaša zbornik Soglasje za zgodovinski trenutek, novi prispevki za slovenski pomladni program? In še o morebitnih predčasnih volitvah, bližnjem referendumu in prepričanju oblastnikov, da je možno očistiti tudi ustavno sodišče. 

Z dr. Ernestom Petričem o aktualnih dogodkih na tujem in doma

Tokrat smo govorili o tem, kako zagotoviti mir Evropi, kako okrepiti sodelovanje na področju varnosti, kako pomagati Ukrajini, zakaj povečati izdatke za obrambo? Kaj pa odnos Evropa : ZDA skozi prizmo carinske vojne. Kakšno sporočilo prinaša zbornik Soglasje za zgodovinski trenutek, novi prispevki za slovenski pomladni program? In še o morebitnih predčasnih volitvah, bližnjem referendumu in prepričanju oblastnikov, da je možno očistiti tudi ustavno sodišče. 

Tone Gorjup

politika

Svetovalnica

VEČ ...|17. 4. 2025
O velikem četrtku

Župnik stolne župnije Celje Sv. Danijel Tadej Linasi je predstavil pomen bogoslužja velikega četrtka in kako ga doživljajo duhovniki.  

O velikem četrtku

Župnik stolne župnije Celje Sv. Danijel Tadej Linasi je predstavil pomen bogoslužja velikega četrtka in kako ga doživljajo duhovniki.  

Tanja Dominko

pogovorduhovnost

Za življenje

VEČ ...|12. 4. 2025
Alenka Rebula: Zelo globoke stvari se pokažejo samo v miru

Z Alenko Rebula smo se pogovarjali o pomenu prepoznavanja nezavednega, ki vodi čustva in odzive, kako se resnično spoznati in kako šele postavljeni lahko delujemo v ljubezni. Kaj to sploh pomeni, živeti v sobivanju iz ljubezni - Ljubezen je velika beseda, kako lahko prepoznamo, če so v ozadju vzorci, iz katerih delujemo, pa se jih ne zavedamo, ali morda strahovi, ki jih imamo v sebi, še od rodov nazaj.  

Alenka Rebula: Zelo globoke stvari se pokažejo samo v miru

Z Alenko Rebula smo se pogovarjali o pomenu prepoznavanja nezavednega, ki vodi čustva in odzive, kako se resnično spoznati in kako šele postavljeni lahko delujemo v ljubezni. Kaj to sploh pomeni, živeti v sobivanju iz ljubezni - Ljubezen je velika beseda, kako lahko prepoznamo, če so v ozadju vzorci, iz katerih delujemo, pa se jih ne zavedamo, ali morda strahovi, ki jih imamo v sebi, še od rodov nazaj.  

Nataša Ličen

vzgojaduhovnostpogovorodnosi

Naš gost

VEČ ...|5. 4. 2025
Igor Tuta

Igor Tuta je pred kratkim praznoval osemdesetletnico. Je vsestranski kulturni delavec, s pomembno in dolgoletno vlogo med Slovenci v zamejskem prostoru. Vso svojo delovno dobo je posvetil Radiu Trst A, sodeloval je tudi pri številnih televizijskih dokumentarnih oddajah. Od otroštva predan skavt, tudi po njegovi zaslugi je v tržaškem okolju to gibanje zelo živo. Med njegovimi vidnejšimi zanimanji je tudi filatelija. V zadnjih letih pa se največ posveča publicistiki. 

Igor Tuta

Igor Tuta je pred kratkim praznoval osemdesetletnico. Je vsestranski kulturni delavec, s pomembno in dolgoletno vlogo med Slovenci v zamejskem prostoru. Vso svojo delovno dobo je posvetil Radiu Trst A, sodeloval je tudi pri številnih televizijskih dokumentarnih oddajah. Od otroštva predan skavt, tudi po njegovi zaslugi je v tržaškem okolju to gibanje zelo živo. Med njegovimi vidnejšimi zanimanji je tudi filatelija. V zadnjih letih pa se največ posveča publicistiki. 

Nataša Ličen

spominživljenjekultura

Sol in luč

VEČ ...|15. 4. 2025
Gregor Čušin - Strmenje

Po večkrat ponatisnjeni uspešnici Vita Dolorosa je dramski igralec Gregor Čušin navdih za svojo novo zbirko kratkih zgodb Strmenje poiskal v evangeljskih odlomkih, ki niso nujno vezani na dogodke velikega tedna. Zgodbe, knjiga je izšla pri založbi Iskreni, včasih zvesto sledijo svetopisemski predlogi, včasih se od nje precej oddaljijo, prav vedno pa zadenejo bralca v srce in dušo. Tri zgodbe je za oddajo Sol in luč prebral kar avtor sam. 

Gregor Čušin - Strmenje

Po večkrat ponatisnjeni uspešnici Vita Dolorosa je dramski igralec Gregor Čušin navdih za svojo novo zbirko kratkih zgodb Strmenje poiskal v evangeljskih odlomkih, ki niso nujno vezani na dogodke velikega tedna. Zgodbe, knjiga je izšla pri založbi Iskreni, včasih zvesto sledijo svetopisemski predlogi, včasih se od nje precej oddaljijo, prav vedno pa zadenejo bralca v srce in dušo. Tri zgodbe je za oddajo Sol in luč prebral kar avtor sam. 

Tadej Sadar

duhovnostkultura

Spominjamo se

VEČ ...|18. 4. 2025
Spominjamo se dne 18. 4.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Spominjamo se dne 18. 4.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Radio Ognjišče

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|18. 4. 2025
Brezglutenska potica

Poslušalka je prosila za recept za brezglutensko potico. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da sicer iz te moke dela tudi kruh in tako se jo uporabi tudi za potico. Mogoče potica ne bo tako mehka, kot iz bele moke, drugačno bo tudi vzhajanje, razvaljati mora z občutkom. Brezglutenska moka je namreč bolj lepljiva. Zato naj tudi prilagodi nadev, pri zavijanju pa naj si pomaga s prtom. Lahko pa jo razvalja kar na peki papirju. Ker se testo prijema rok, naj bodo le te mokre. Uporabi naj toliko sladkorja, kolikor lahko, a sladkor daje barvo potici in njeni skorji. Pečemo kot običajno pri 190 stopinjah. Poslušalka Anamarija pa je povedala, da pripravlja potico iz ½ kg brezglutenske moke (uporablja Schärovo moko), doda še ½ litra mleka, 1,5 dag kvasa, 1 žličko soli, 5 dag masla, 2 rumenjaka, vanilin sladkor, 1 žlico sladkorja. Naredi jo kot običajno potico. Mogoče je testo malenkost mehkejše in se ti na začetku zdi, da ne bo nič iz tega nastalo.  A če dobro umesimo in dobro vzhaja, bo nastal dober izdelek, ki se bo tudi lepo valjal. Peče jo pri 180 stopinjah 45 do 50 minut, proti koncu jo premaže z jajcem, sicer se ji zdi, da je potica preveč temna. Za nadev uporabi 40 dag orehov, 2 žlici brezglutenskih drobtin itd. ... 

Brezglutenska potica

Poslušalka je prosila za recept za brezglutensko potico. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da sicer iz te moke dela tudi kruh in tako se jo uporabi tudi za potico. Mogoče potica ne bo tako mehka, kot iz bele moke, drugačno bo tudi vzhajanje, razvaljati mora z občutkom. Brezglutenska moka je namreč bolj lepljiva. Zato naj tudi prilagodi nadev, pri zavijanju pa naj si pomaga s prtom. Lahko pa jo razvalja kar na peki papirju. Ker se testo prijema rok, naj bodo le te mokre. Uporabi naj toliko sladkorja, kolikor lahko, a sladkor daje barvo potici in njeni skorji. Pečemo kot običajno pri 190 stopinjah. Poslušalka Anamarija pa je povedala, da pripravlja potico iz ½ kg brezglutenske moke (uporablja Schärovo moko), doda še ½ litra mleka, 1,5 dag kvasa, 1 žličko soli, 5 dag masla, 2 rumenjaka, vanilin sladkor, 1 žlico sladkorja. Naredi jo kot običajno potico. Mogoče je testo malenkost mehkejše in se ti na začetku zdi, da ne bo nič iz tega nastalo.  A če dobro umesimo in dobro vzhaja, bo nastal dober izdelek, ki se bo tudi lepo valjal. Peče jo pri 180 stopinjah 45 do 50 minut, proti koncu jo premaže z jajcem, sicer se ji zdi, da je potica preveč temna. Za nadev uporabi 40 dag orehov, 2 žlici brezglutenskih drobtin itd. ... 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Duhovna misel

VEČ ...|18. 4. 2025
Proseči kralj

Nekoč je vladal kralj, ki ni imel otrok. Poslal je sle po vsem kraljestvu. Ljudem je sporočil, da se lahko vsak mlad ...

Iz knjige Drobne zgodbe za dušo, ki je izšla pri založbi Ognjišče.

Proseči kralj

Nekoč je vladal kralj, ki ni imel otrok. Poslal je sle po vsem kraljestvu. Ljudem je sporočil, da se lahko vsak mlad ...

Iz knjige Drobne zgodbe za dušo, ki je izšla pri založbi Ognjišče.

Pavle Ravnohrib

duhovnost

Rožni venec

VEČ ...|18. 4. 2025
Žalostni del dne 18. 4.

Molili so radijski sodelavci. Molitev je vodil nadškof Stanislav Zore.

Žalostni del dne 18. 4.

Molili so radijski sodelavci. Molitev je vodil nadškof Stanislav Zore.

Radio Ognjišče