Is podcast
Lahko naredimo žepke z marmelado (salovčki) ali rogljičke. Za slednje potrebujemo: 1 kg moke, žlička soli, 3 dag kvasa raztopimo v mleku, 2 vanilin sladkorja, 40 dag sala, 2 rumenjaka in zamesimo z mlekom ali vinom. Salo nastrgamo in predelamo, dodamo malo moke. Posebej zamesimo testo. Razvaljanega namažemo s salom ter naložimo po plasteh. Vsako plast še malo namažemo. Pustimo počivati (30-45 minut). Razvaljamo ... Delamo kot listnato testo ... Po drugem postopku pa vse skupaj ugnetemo in pustimo vzhajati. Oblikujmo 3-4 hlebčke, razvaljamo v obliko kroga, s koleščkom naredimo trikotnike. Nadevamo in nežno oblikujemo rogljičike.
Lahko naredimo žepke z marmelado (salovčki) ali rogljičke. Za slednje potrebujemo: 1 kg moke, žlička soli, 3 dag kvasa raztopimo v mleku, 2 vanilin sladkorja, 40 dag sala, 2 rumenjaka in zamesimo z mlekom ali vinom. Salo nastrgamo in predelamo, dodamo malo moke. Posebej zamesimo testo. Razvaljanega namažemo s salom ter naložimo po plasteh. Vsako plast še malo namažemo. Pustimo počivati (30-45 minut). Razvaljamo ... Delamo kot listnato testo ... Po drugem postopku pa vse skupaj ugnetemo in pustimo vzhajati. Oblikujmo 3-4 hlebčke, razvaljamo v obliko kroga, s koleščkom naredimo trikotnike. Nadevamo in nežno oblikujemo rogljičike.
Lahko naredimo žepke z marmelado (salovčki) ali rogljičke. Za slednje potrebujemo: 1 kg moke, žlička soli, 3 dag kvasa raztopimo v mleku, 2 vanilin sladkorja, 40 dag sala, 2 rumenjaka in zamesimo z mlekom ali vinom. Salo nastrgamo in predelamo, dodamo malo moke. Posebej zamesimo testo. Razvaljanega namažemo s salom ter naložimo po plasteh. Vsako plast še malo namažemo. Pustimo počivati (30-45 minut). Razvaljamo ... Delamo kot listnato testo ... Po drugem postopku pa vse skupaj ugnetemo in pustimo vzhajati. Oblikujmo 3-4 hlebčke, razvaljamo v obliko kroga, s koleščkom naredimo trikotnike. Nadevamo in nežno oblikujemo rogljičike.
Kuhajmo s sestro Nikolino
V tokratni oddaji ste slišali nasvete sestre Nikolino o tem, kako pripraviti pustne krofe, o sestavinah in postopku, vzhajanju, maščobi in cvrenju, pripravi krofov v pečici, preprečevanju lukenj in zamrzovanju ter tudi o pripravi špinačne lazanje. Več nasvetov in receptov sestre Nikoline pa najdete na posebni spletni strani.
Kuhajmo s sestro Nikolino
V tokratni oddaji ste slišali nasvete sestre Nikolino o tem, kako pripraviti pustne krofe, o sestavinah in postopku, vzhajanju, maščobi in cvrenju, pripravi krofov v pečici, preprečevanju lukenj in zamrzovanju ter tudi o pripravi špinačne lazanje. Več nasvetov in receptov sestre Nikoline pa najdete na posebni spletni strani.
Kuhajmo s sestro Nikolino
To je mlado meso, ki je zelo bogato z železom in je dobrodošlo pri ljudeh s slabokrvnostjo. Najprej naj zrezke presoli in popra, namaže z olivnim oljem ter nato opeče. Lahko naredi tudi golaž, obaro ...
Kuhajmo s sestro Nikolino
To je mlado meso, ki je zelo bogato z železom in je dobrodošlo pri ljudeh s slabokrvnostjo. Najprej naj zrezke presoli in popra, namaže z olivnim oljem ter nato opeče. Lahko naredi tudi golaž, obaro ...
Kuhajmo s sestro Nikolino
Najbrž je premalo moke in premalo pečeno, je poslušalki svetovala sestra Nikolina. Torej naj da 1-2 dag več moke in peko podaljša za nekaj minut.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Najbrž je premalo moke in premalo pečeno, je poslušalki svetovala sestra Nikolina. Torej naj da 1-2 dag več moke in peko podaljša za nekaj minut.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Hladno uporabljamo olivno in sončično olje za solate, uporabimo lahko tudi za opekanje, maslo uporabimo za zabelo, za krhko testo; svinjsko mast uporabimo golaž, rižoto, praženje, cvrenje... Lahko tudi pol masti, pol olja.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Hladno uporabljamo olivno in sončično olje za solate, uporabimo lahko tudi za opekanje, maslo uporabimo za zabelo, za krhko testo; svinjsko mast uporabimo golaž, rižoto, praženje, cvrenje... Lahko tudi pol masti, pol olja.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Zelenjavo lahko priravi posebej: jo nareže in popraži in zduši. Ribo pa posoli (v trebušno votlino da peteršilja in česna) in posebej speče na olivnem olju. Filete ribe začini pokaplja z oljem, ob strani da bučke, por, korenje, zelje ... pokaplja z oljem, posuje za ribanim sirom in speče v pečici.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Zelenjavo lahko priravi posebej: jo nareže in popraži in zduši. Ribo pa posoli (v trebušno votlino da peteršilja in česna) in posebej speče na olivnem olju. Filete ribe začini pokaplja z oljem, ob strani da bučke, por, korenje, zelje ... pokaplja z oljem, posuje za ribanim sirom in speče v pečici.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Piščanca narežemo na kose, pazimo, da kosti ne prelomimo. To dodamo na čebulo, ki smo jo najprej pokuhali in pražili. Dodamo narezan ali grobo narezan korenček, peteršiljevo korenino in zeleno. Poprašimo z žličko pirine moke in zalijemo s toplo vodo. Dodamo rožmarin, lovorjev list, košček limone (brez lupine). Počakamo, da zavre in kuhamo 10-20 minut. Po potrebi lahko kaj zakuhamo (ribano kašo, krpice, testenine). Preden juho damo na mizo, dolijemo žlico domačega kisa ali vina in narezan peteršilj.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Piščanca narežemo na kose, pazimo, da kosti ne prelomimo. To dodamo na čebulo, ki smo jo najprej pokuhali in pražili. Dodamo narezan ali grobo narezan korenček, peteršiljevo korenino in zeleno. Poprašimo z žličko pirine moke in zalijemo s toplo vodo. Dodamo rožmarin, lovorjev list, košček limone (brez lupine). Počakamo, da zavre in kuhamo 10-20 minut. Po potrebi lahko kaj zakuhamo (ribano kašo, krpice, testenine). Preden juho damo na mizo, dolijemo žlico domačega kisa ali vina in narezan peteršilj.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Fižol v pasulju naslednji dan postane trd, je sporočil poslušalec. Sestra Nikolina predlaga, da je dobro pogrejejo.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Fižol v pasulju naslednji dan postane trd, je sporočil poslušalec. Sestra Nikolina predlaga, da je dobro pogrejejo.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Lahko ga delamo z mesom ali krompirjem. Zelje prej pokuhamo ali popražimo (na čebuli). Posebej pražimo mleto meso. Nalagamo plasti zelja in plasti mesa. Na vrhu naj bo zelje. Prelijemo z jajčnim mlekom (ali jajčno juho). Po vrhu potresemo z naribanim sirom.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Lahko ga delamo z mesom ali krompirjem. Zelje prej pokuhamo ali popražimo (na čebuli). Posebej pražimo mleto meso. Nalagamo plasti zelja in plasti mesa. Na vrhu naj bo zelje. Prelijemo z jajčnim mlekom (ali jajčno juho). Po vrhu potresemo z naribanim sirom.
Prisluhnite odgovorom sestre Nikoline na vaša kuharska vprašanja. Z njo sodelujemo že od leta 2006. Sedem let je pripravljala oddaje in rubrike z recepti, nato pa sodelovala v naših kontaktnih oddajah, od leta 2017 sodeluje v oddaji Svetovalnica. Sestra Nikolina Rop je Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja, ki je pri založbi Družina izdala več kuharskih knjig, vodila je kuharske tečaje v Repnjah pri Vodicah in na Brezjah. Arhiv minulih oddaj in rubrik: http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/
Moja zgodba
V oddaji Moja zgodba je bil naš gost zgodovinar, klasični filolog, teolog, publicist in profesor dr. Aleš Maver, eden od zgodovinarjev, ki proučujejo življenja slovenskih mučencev žrtev totalitarizmov XX. stoletja. Prisluhnili ste lahko splošnemu prikazu razmer v Laventinski škofiji, ki so se močno razlikovale od tistih v Ljubljanski pokrajini. Prav tako ste lahko slišali nekaj več o škofu Ivanu Jožefu Tomažiču, ki je vodil maribrsko škofijo med drugo svetovno vojno.
Dogodki
»Ni mogoče živeti polno in v globini veselo, če se izogibamo vsemu težkemu. Ne smemo bežati pred naporom, ki ga zahtevajo ideali, ne smemo bežati pred bolečino, ki jo prinaša vsako prizadevanje za ljubezen. Ni mogoče biti v globini srečen, če ne sprejmemo tudi teže življenja,« je na današnjo ’nedeljo blagrov’ v pridigi razmišljal Ervin Mozetič, župnik pri sv. Marku v Kopru.
Lahko noč, moj angel
Priznam, da mi ni vseeno in sem rad na dobrem glasu. Lažje zaspim, če vem, da ležim v postelji in ne nekomu v želodcu. A dobro vem, kam se bo nagnila tehtnica …
Spoznanje več, predsodek manj
V oddaji Spoznanje več predsodek manj je bil tokrat prvič z nami zgodovinar in urednik dr. Renato Podbersič ml. V oddjai je med drugim govoril o svetovnem dnevu spomina na žrtve holokavsta, ki je bil v petek (27.1.), seveda pa smo se bomo dotaknili tudi problematike ukinjanja, združevanja in ustanavljanja novih muzejskih ustanov pri nas.
Za življenje
Tokrat smo vstopili v vrtinec čustvenih zlorab, ki lahko za odnose pomeni pravo razdejanje. Težko ga je prepoznati, saj se pogosto zgodi, da obe strani v njem plešeta svojo vlogo. Z nami je bil frančiškan in klinični psiholog p. dr. Christian Gostečnik. V kontaktni oddaji so sodelovali tudi poslušalci s svojimi vprašanji.
Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 06. februar 2023 ob 05-ih
Kulturni utrinki
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Kuhajmo s sestro Nikolino
V tokratni oddaji ste slišali nasvete sestre Nikolino o tem, kako pripraviti pustne krofe, o sestavinah in postopku, vzhajanju, maščobi in cvrenju, pripravi krofov v pečici, preprečevanju lukenj in zamrzovanju ter tudi o pripravi špinačne lazanje. Več nasvetov in receptov sestre Nikoline pa najdete na posebni spletni strani.
Življenje išče pot
Od 24. do 26. februarja so sodelavci zavoda Družina in življenje v Veržeju vodili tematski seminar z naslovom (Ne)popolno starševstvo. V času, ki boleha za perfekcionizmom, je to gotovo zelo dobrodošla tematika. Naša gosta sta bila Katarina in Klemen Lajevec, ki sta eden od voditeljskega para.