»Grem,« sem rekel, »pa četudi umrem!« In sem šel. In nisem umrl. Pa čeprav je bilo …
»Grem,« sem rekel, »pa četudi umrem!« In sem šel. In nisem umrl. Pa čeprav je bilo …
»Grem,« sem rekel, »pa četudi umrem!« In sem šel. In nisem umrl. Pa čeprav je bilo …
Lahko noč, moj angel
Čas se steka iz večnosti v večnost, leto pa se izteče …
Lahko noč, moj angel
Čas se steka iz večnosti v večnost, leto pa se izteče …
Lahko noč, moj angel
Medtem ko se mi predajamo prijetnim občutjem, ko posedamo v …
Lahko noč, moj angel
Medtem ko se mi predajamo prijetnim občutjem, ko posedamo v …
Lahko noč, moj angel
Lepi so ti dnevi od božiča do treh kraljev … sveti so …
Lahko noč, moj angel
Lepi so ti dnevi od božiča do treh kraljev … sveti so …
Lahko noč, moj angel
Pride čas, ko človek odraste, ko se osamosvoji in se poda po …
Lahko noč, moj angel
Pride čas, ko človek odraste, ko se osamosvoji in se poda po …
Lahko noč, moj angel
Sveta družina je že blizu Betlehema, po naših kuhinjah pa že …
Lahko noč, moj angel
Sveta družina je že blizu Betlehema, po naših kuhinjah pa že …
Lahko noč, moj angel
Kje so stopinje, ko še snega ni … Včasih smo govorili o snežni nadlogi, zdaj …
Lahko noč, moj angel
Kje so stopinje, ko še snega ni … Včasih smo govorili o snežni nadlogi, zdaj …
Lahko noč, moj angel
Pred časom sem se odločil, da si bom podaljšal spanec. Kar seveda ne pomeni …
Lahko noč, moj angel
Pred časom sem se odločil, da si bom podaljšal spanec. Kar seveda ne pomeni …
Lahko noč, moj angel
V teh dneh, ko vse hiti, vrvi, ko kar brbota od želja in pričakovanj, ko ne moreš …
Lahko noč, moj angel
V teh dneh, ko vse hiti, vrvi, ko kar brbota od želja in pričakovanj, ko ne moreš …

Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 17. november 2025 ob 05-ih
Komentar tedna
Bodimo ta teden močen plamen in veseli predstavniki kulture življenja. Zasijmo z močno lučjo življenja in ob tem jasno izrazimo, kaj si mislimo o pomoči pri samomoru. Če bo v kakšnem trenutku spopada med lučjo življenja in temo postalo napeto, pa nikoli ne pozabimo Jezusove obljube: »Blagor tistim, ki so zaradi pravičnosti preganjani, kajti njihovo je nebeško kraljestvo.«
Komentar je pripravil glasbenik in pedagog Luka Gojkošek.
Kmetijska oddaja
Z mag. Jožetom Moharjem smo se pogovarjali o zaskrbljujočem dogajanju na EU trgu krompirja in slišali, kaj je do zloma pripeljalo in kaj to pomeni za Slovenijo in naše pridelovalce.
Moja zgodba
Poslušate lahko še zadnjo, šesto oddajo iz znanstvene konference z naslovom Med tradicijo in moderno: slovenski katoliški intelektualci in narodnostno vprašanje. Dr. Matjaž Ambrožič je predstavil jezuita patra ddr. Antona Prešerna, dr. Pavlina Bobič pa duhovnika Franceta Dolinarja, ki ga je poimenovala "plemič kulture, teolog in zgodovinar".
Doživetja narave
Letos mineva 130 let, odkar je Jakob Aljaž postavil stolp na vrhu Triglava. Nedavno je zaokrožila pobuda, da bi 7. avgust, dan, ko je Triglav leta 1895 tudi uradno postal slovenski, razglasili kot državni praznik. Pobudo je dal Marko Viduka iz Bohinja, ki je bil naš gost. Povedal nam je, zakaj je prišel do te ideje, poslušalci pa so delili svoje mnenje o njegovi pobudi. Z nami je bil tudi konservator-restavrator iz Narodnega muzeja Slovenije mag. Gorazd Lemajič, ki je avtor razstave »Ta pleh ima dušo!«
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalko je zanimalo, kaj dela narobe pri pripravi ajdovega kruha. Večkrat ga premeša in lepo vzhaja, ko pa ga damo v pečico, se sesede skorja, je lepo zapečena sredica, pa kot bi bila surova. Sestra Nikolina je svetovala, naj ajdovi moki doda še malo pšenične (krušne ali bele) ali pirine moke (razmerje 3 : 1). Ajdovo moko je treba popariti s slano vodo, da dobi kot en suhi žganec. V jamico strese še pšenično ali pirino moko, doda kvas in pusti da vzhaja. Nato meša, po žlicah še dodaja tekočino (voda, mleko, sirotka), doda še 2 žlici maščobe. Testo bo zelo lepljivo. Treba ga je temeljito pregnesti, da ga čim bolj obdelamo, da postane mehko. S pomočjo kartice testo postrga s sten posode, očisti še roke in čez skledo pokrije s prtom. Vzhaja do podvojene količine, nato ga lahko še enkrat pregnete (z mokrimi rokami bo bolje) ali pa ga že da v škatlast model – na dno damo peki papir. Če ga nalagamo v plasteh, lahko vmes potresemo grobo narezane orehe ali drugo zrnje. V modelu naj bo do polovice višine, saj znova vzhaja. Vmes segrejemo pečico, da bo vročina lepo zajela testo. Peče se približno 40 minut. V nadaljevanju je svoj recept za ajdov kruh z nami delila še ena poslušalka. Ta pa pripravlja kruh z dodatkom navadnega tekočega jogurta.
Minute za kmetijstvo in podeželje
V letošnjem letu, ko je suša zelo prizadela slovensko pridelavo krompirja in je naš trg pod izjemnim dampinškim pritiskom krompirja iz največjih EU pridelovalk, bi namreč bilo groteskno, če bi se izkazalo, da v Tednu slovenske hrane naši otroci v šolah in vrtcih jedo recimo nemški krompir in ne slovenskega.
Pevci zapojte, godci zagodte
Tokratna oddaja o ljudski glasbi prinaša odlomke z 12. srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, ki je bilo konec oktobra v Majšperku. Prireditev so pripravili domači godci - Veseli prijatelji.
Prijatelji Radia Ognjišče
V tokratni oddaji PRO nam je delala družbo knjižica Založbe Ognjišče ZAKLADNICA MODROSTI, v kateri so zbrane spodbudne misli ob različnih vsebinskih naslovih. Izbrali smo naslov UPANJE, saj bo to tudi tema gala koncerta, ki bo čez 14 dni. Koncert radia Ognjišče bo radijsko in glasbeno praznovanje svetega leta, v katerem naj bi bili romarji upanja. V pričakovanju letošnjega gala koncerta pa smo poslušali posnetke nekaterih skladb, ki smo jih slišali na preteklih gala koncertih.