Is podcast
Inštitut za nutricionistiko je danes podelil nagrade za najbolj inovativna živila leta 2025. Prejelo jih je osem podjetij za deset izdelkov, med njimi je več vrst testenin in mlečnih izdelkov, pa tudi predpripravljeni obroki, namazi in kruh. Pogovarjali smo se z doc. dr. Anito Kušar.
izobraževanje tehnologija podjetništvo kulinarika kmetijstvo
Inštitut za nutricionistiko je danes podelil nagrade za najbolj inovativna živila leta 2025. Prejelo jih je osem podjetij za deset izdelkov, med njimi je več vrst testenin in mlečnih izdelkov, pa tudi predpripravljeni obroki, namazi in kruh. Pogovarjali smo se z doc. dr. Anito Kušar.
Inštitut za nutricionistiko je danes podelil nagrade za najbolj inovativna živila leta 2025. Prejelo jih je osem podjetij za deset izdelkov, med njimi je več vrst testenin in mlečnih izdelkov, pa tudi predpripravljeni obroki, namazi in kruh. Pogovarjali smo se z doc. dr. Anito Kušar.
Ni meje za dobre ideje
Ministra za kohezijo in regionalni razvoj Aleksandra Jevška smo povabili pred mikrofon ob nedavnem odprtju Podjetniškega inkubatorja v Tržiču, prostora za razvoj podjetniških idej, inovacij in ustvarjalnosti.
Ni meje za dobre ideje
Ministra za kohezijo in regionalni razvoj Aleksandra Jevška smo povabili pred mikrofon ob nedavnem odprtju Podjetniškega inkubatorja v Tržiču, prostora za razvoj podjetniških idej, inovacij in ustvarjalnosti.
Ni meje za dobre ideje
V podjetju Marmor Hotavlje z vsakoletnim dogodkom pred Informativnimi dnevi mladim predstavijo svoje proizvodnje procese in širino delovnih mest, ki jih nudijo. Izobrazba ni ključna, pač pa vrednote, pravi Helena Selak.
Ni meje za dobre ideje
V podjetju Marmor Hotavlje z vsakoletnim dogodkom pred Informativnimi dnevi mladim predstavijo svoje proizvodnje procese in širino delovnih mest, ki jih nudijo. Izobrazba ni ključna, pač pa vrednote, pravi Helena Selak.
Ni meje za dobre ideje
V sklopu odprtja novega Podjetniškega inkubatorja v Tržiču smo se pogovarjali z več uspešnimi podjetniki, med njimi tudi z Anžejem Olajem iz podjetja Duol, kjer razvijajo napihljive hale in tudi kupolo za bivanje v vesolju.
Ni meje za dobre ideje
V sklopu odprtja novega Podjetniškega inkubatorja v Tržiču smo se pogovarjali z več uspešnimi podjetniki, med njimi tudi z Anžejem Olajem iz podjetja Duol, kjer razvijajo napihljive hale in tudi kupolo za bivanje v vesolju.
Ni meje za dobre ideje
Združeni in usmerjeni smo močni, je trditev Jureta Thalerja, direktorja razvoja v podjetju Lotrič meroslovje. Srečali smo ga na lanskem Dnevu inovacij.
Ni meje za dobre ideje
Združeni in usmerjeni smo močni, je trditev Jureta Thalerja, direktorja razvoja v podjetju Lotrič meroslovje. Srečali smo ga na lanskem Dnevu inovacij.
Ni meje za dobre ideje
Marsikdo se ob novem enoletnem obdobju odloči za kakšen sklep, tudi na področju rabe energije in ravnanja z okoljem. Na enem od bogatih sejemskih dogodkov smo srečali klimatologinjo Lučko Kajfež Bogataj in jo vprašali o boljših navadah za dobro ljudi in planeta.
Ni meje za dobre ideje
Marsikdo se ob novem enoletnem obdobju odloči za kakšen sklep, tudi na področju rabe energije in ravnanja z okoljem. Na enem od bogatih sejemskih dogodkov smo srečali klimatologinjo Lučko Kajfež Bogataj in jo vprašali o boljših navadah za dobro ljudi in planeta.
Ni meje za dobre ideje
Aljaž Padežnik je predstavil projekt mladih inovatorjev, ki so v posipih zaobjeli štiri kulinarične regije Slovenije. Delo je teklo v sklopu projekta ECOTROPHELIA SLOVENIJA
Ni meje za dobre ideje
Aljaž Padežnik je predstavil projekt mladih inovatorjev, ki so v posipih zaobjeli štiri kulinarične regije Slovenije. Delo je teklo v sklopu projekta ECOTROPHELIA SLOVENIJA
Ni meje za dobre ideje
Dr. Ita Junkar na Inštitutu Jožef Stefan na oddelku Tehnologija površin in optoelektronika raziskuje plazmo. V pogovoru boste slišali osnovne informacije, kaj je plazma, kje jo najdemo v naravi in kje vse si bomo v prihodnje lahko pomagali z njo.
Ni meje za dobre ideje
Dr. Ita Junkar na Inštitutu Jožef Stefan na oddelku Tehnologija površin in optoelektronika raziskuje plazmo. V pogovoru boste slišali osnovne informacije, kaj je plazma, kje jo najdemo v naravi in kje vse si bomo v prihodnje lahko pomagali z njo.
Prikazujemo realnejšo gospodarsko sliko v Sloveniji. Naša domovina ni samo prizorišče neuspelih podjetniških zgodb, ampak smo tudi dežela inovativnih in zelo sposobnih ljudi. To dokazujemo v pogovorih, v katerih predstavljamo dobre rešitve z različnih področij.
Svetovalnica
Pred Prešernovim dnevom smo se vprašali, kako v času razmaha umetne inteligence razvijati ustvarjalnost. Posebej smo se ustavili pri pisanju, razmišljali smo o tem, ali obstajajo kakšne zakonitosti, kako odpreti vrata muzi in zakaj bi se kreativnega pisanja sploh lotili. Naš sogovornik je bil vodja delavnic ter avtor dramskih besedil Rok Sanda.
Naš pogled
Na nedavnem srečanju s katoliškimi novinarji nas je nadškof Stanislav Zore spodbudil, naj iščemo dobro v svetu, ki ga je veliko več kot slabega; naj prinašamo dobre zgodbe, ki bodo ljudi navdihnile. Ko sem premišljevala, kaj bi pisala v tokratnem Našem pogledu, sem ob prazniku svečnice, ki je tudi dan posvečenega življenja, pomislila na mnoge skrite darovalce, ki dan za dnem, mnogi v tihoti in umaknjeni od medijskih žarometov, dvigujejo dušo našega sveta. Gre za posvečene Bogu, kot so redovniki, redovnice in laiki z obljubami.
Kmetijska oddaja
Krovni Zakon o kmetijstvu in še šest zakonov s tega področja je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravilo za zaprtimi vrati brez sodelovanja kmetov, trdijo na KGZS. Predlagana zakonodaja prinaša več birokracije in nova bremena, kako naj se mladi odločajo za kmetovanje, če jim za vrat natikajo nove zanke?
Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 06. februar 2025 ob 05-ih
Spoznanje več, predsodek manj
V oddaji smo gostili Bojana Požarja, na tapeti je bila politika, ki nam skupaj z vplivom na medije, delitvijo denarja in zakonodajnimi predlogi močno kroji življenje. Kaj nam po drugi strani obetajo politiki, ki so stopili na pot oblikovanja novih strank?
Via positiva
Pred osrednjim slovenskim kulturnim praznikom smo k pogovoru povabili Damjana J Ovsca, etnologa in profesorja umetnostne zgodovine, publicista, avtorja knjig in odmevnih medijskih vsebin. Tradicija je naša oporna identitetna točka, ki mora zaživeti tudi v sedanjosti, je povedal in dodal: Tradicije se zavedamo, jo gojimo, hkrati pa se pojavljajo tudi nove. Več vrst jih je. Med slednje sodi recimo praznovanje slovenskih državnih praznikov in izobešanje zastav. Žal pa mnogi ne poznajo ozadja. Vstopite v poljudno razmišljanje o pomenu in dragocenosti tradicije, iz katere smo. Brez negovanja korenin, bo tudi s krošnje naroda kmalu odpadlo listje.
Kulturni utrinki
V soboto, 8. februarja bodo v Galeriji Družina, v Ljubljani odprli razstavo Umetniki za Karitas. Razstavljena bodo dela jubilejne 30. likovne kolonije, ki se je na Sinjem vrhu nad Ajdovščino odvila pod geslom Mostovi upanja. Prisluhnili boste lahko nekaterim umetnikom in organizatorjem.
Komentar Družina
Pesnik se zazira na drugo stran, v nebo, onstran vse filozofije, saj verjame, da je tam od vekov Beseda, ki nas osmišlja in ohranja.
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče