Is podcast Jedi iz blitve Is podcast
Jedi iz blitve

V teh dneh je tudi že obrodila blitva, tudi iz nje lahko naredimo zelo okusne jedi in to niso samo juhe oziroma prikuhe. Sestra Nikolina je predlagala pripravo lazanje, kjer blitvo lahko kombiniramo z mesom: ena plast zelenjave, ena plast blitve. Lahko naredimo tudi zavitek in kot nadev uporabimo blanširano blitvo. Dodamo tudi veliko drobnjaka ali peteršilja, testo pa premažemo samo s smetano ali pa z raztopljenim maslom. Sestra Nikolina še svetuje, da jo blanširamo kakšno minuto dlje kot špinačo.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

13. 6. 2024
Jedi iz blitve

V teh dneh je tudi že obrodila blitva, tudi iz nje lahko naredimo zelo okusne jedi in to niso samo juhe oziroma prikuhe. Sestra Nikolina je predlagala pripravo lazanje, kjer blitvo lahko kombiniramo z mesom: ena plast zelenjave, ena plast blitve. Lahko naredimo tudi zavitek in kot nadev uporabimo blanširano blitvo. Dodamo tudi veliko drobnjaka ali peteršilja, testo pa premažemo samo s smetano ali pa z raztopljenim maslom. Sestra Nikolina še svetuje, da jo blanširamo kakšno minuto dlje kot špinačo.  

Matjaž Merljak

VEČ ...|13. 6. 2024
Jedi iz blitve

V teh dneh je tudi že obrodila blitva, tudi iz nje lahko naredimo zelo okusne jedi in to niso samo juhe oziroma prikuhe. Sestra Nikolina je predlagala pripravo lazanje, kjer blitvo lahko kombiniramo z mesom: ena plast zelenjave, ena plast blitve. Lahko naredimo tudi zavitek in kot nadev uporabimo blanširano blitvo. Dodamo tudi veliko drobnjaka ali peteršilja, testo pa premažemo samo s smetano ali pa z raztopljenim maslom. Sestra Nikolina še svetuje, da jo blanširamo kakšno minuto dlje kot špinačo.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|3. 7. 2024
Orehovi piškoti

Najbolj znani so rogljički, pripravimo pa lahko tudi linške oči iz krhkega testa .. Vsakemu krhkemu testu, ki je piškotno testo, lahko dodamo malo zmletih orehov, lešnikov ali mandljev, kar izboljša testo ... Za rogljičke potrebujemo: 14 dag masla, 24 dag moke, 6 dag sladkorja, cimet, 1 jajce, nožev vrh pecilnega praška. Maslo z moko zdrobtinimo, zraven dodamo pecilni prašek, nato dodamo sladkor in orehe, premešamo, dodamo še jajce in stisnemo v testo. Po želji lahko dodamo žlico ruma. Testo naj pokrito počiva na hladnem vsaj eno uro. Za linške oči pa potrebujemo: 25 dag moke, 18 dag masla, nožev vrh pecilnega praška zdrobtinimo. Dodamo še 12 dag sladkorja v prahu, 5-6 dag zmletih orehov, 3 žlice mleka. Jajc tu ne dodajamo. Tudi to testo naj počiva, se ohladi. Razvaljamo ga za dober nožev rob debelo, pri pripravi piškotov si pomagamo z modelčki ... Med dva piškota namažemo marmelado po okusu ... Pečene piškote pokrijemo, da ne bodo presuhi, ko jih bomo namazali z marmelado po okusu ... 

Orehovi piškoti

Najbolj znani so rogljički, pripravimo pa lahko tudi linške oči iz krhkega testa .. Vsakemu krhkemu testu, ki je piškotno testo, lahko dodamo malo zmletih orehov, lešnikov ali mandljev, kar izboljša testo ... Za rogljičke potrebujemo: 14 dag masla, 24 dag moke, 6 dag sladkorja, cimet, 1 jajce, nožev vrh pecilnega praška. Maslo z moko zdrobtinimo, zraven dodamo pecilni prašek, nato dodamo sladkor in orehe, premešamo, dodamo še jajce in stisnemo v testo. Po želji lahko dodamo žlico ruma. Testo naj pokrito počiva na hladnem vsaj eno uro. Za linške oči pa potrebujemo: 25 dag moke, 18 dag masla, nožev vrh pecilnega praška zdrobtinimo. Dodamo še 12 dag sladkorja v prahu, 5-6 dag zmletih orehov, 3 žlice mleka. Jajc tu ne dodajamo. Tudi to testo naj počiva, se ohladi. Razvaljamo ga za dober nožev rob debelo, pri pripravi piškotov si pomagamo z modelčki ... Med dva piškota namažemo marmelado po okusu ... Pečene piškote pokrijemo, da ne bodo presuhi, ko jih bomo namazali z marmelado po okusu ... 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Orehovi piškoti

Najbolj znani so rogljički, pripravimo pa lahko tudi linške oči iz krhkega testa .. Vsakemu krhkemu testu, ki je piškotno testo, lahko dodamo malo zmletih orehov, lešnikov ali mandljev, kar izboljša testo ... Za rogljičke potrebujemo: 14 dag masla, 24 dag moke, 6 dag sladkorja, cimet, 1 jajce, nožev vrh pecilnega praška. Maslo z moko zdrobtinimo, zraven dodamo pecilni prašek, nato dodamo sladkor in orehe, premešamo, dodamo še jajce in stisnemo v testo. Po želji lahko dodamo žlico ruma. Testo naj pokrito počiva na hladnem vsaj eno uro. Za linške oči pa potrebujemo: 25 dag moke, 18 dag masla, nožev vrh pecilnega praška zdrobtinimo. Dodamo še 12 dag sladkorja v prahu, 5-6 dag zmletih orehov, 3 žlice mleka. Jajc tu ne dodajamo. Tudi to testo naj počiva, se ohladi. Razvaljamo ga za dober nožev rob debelo, pri pripravi piškotov si pomagamo z modelčki ... Med dva piškota namažemo marmelado po okusu ... Pečene piškote pokrijemo, da ne bodo presuhi, ko jih bomo namazali z marmelado po okusu ... 

VEČ ...|3. 7. 2024
Orehovi piškoti

Najbolj znani so rogljički, pripravimo pa lahko tudi linške oči iz krhkega testa .. Vsakemu krhkemu testu, ki je piškotno testo, lahko dodamo malo zmletih orehov, lešnikov ali mandljev, kar izboljša testo ... Za rogljičke potrebujemo: 14 dag masla, 24 dag moke, 6 dag sladkorja, cimet, 1 jajce, nožev vrh pecilnega praška. Maslo z moko zdrobtinimo, zraven dodamo pecilni prašek, nato dodamo sladkor in orehe, premešamo, dodamo še jajce in stisnemo v testo. Po želji lahko dodamo žlico ruma. Testo naj pokrito počiva na hladnem vsaj eno uro. Za linške oči pa potrebujemo: 25 dag moke, 18 dag masla, nožev vrh pecilnega praška zdrobtinimo. Dodamo še 12 dag sladkorja v prahu, 5-6 dag zmletih orehov, 3 žlice mleka. Jajc tu ne dodajamo. Tudi to testo naj počiva, se ohladi. Razvaljamo ga za dober nožev rob debelo, pri pripravi piškotov si pomagamo z modelčki ... Med dva piškota namažemo marmelado po okusu ... Pečene piškote pokrijemo, da ne bodo presuhi, ko jih bomo namazali z marmelado po okusu ... 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|1. 7. 2024
Marmelada iz jagod

Zdaj je tudi sezona jagod in iz njih lahko naredimo tako okusno marmelado. Jagod ne peremo, jih samo skrbno očistimo. Zmečkamo in po okusu posladkamo (20 dag navadnega ali rjavega sladkorja na 1 kg jagod). Pristavimo in kuhamo, pene sproti pobiramo. Tako dobimo domačo marmelado, ki pa je bolj tekoča. Če bomo uporabili želirni sladkor (kar bo skrajšalo čas kuhanja), je marmelada bolj kompaktna. Če bomo uporabili ribez, je dobro, če jo prepasiramo. Taka marmelada nam bo prav prišla pri različnih pecivih. 

Marmelada iz jagod

Zdaj je tudi sezona jagod in iz njih lahko naredimo tako okusno marmelado. Jagod ne peremo, jih samo skrbno očistimo. Zmečkamo in po okusu posladkamo (20 dag navadnega ali rjavega sladkorja na 1 kg jagod). Pristavimo in kuhamo, pene sproti pobiramo. Tako dobimo domačo marmelado, ki pa je bolj tekoča. Če bomo uporabili želirni sladkor (kar bo skrajšalo čas kuhanja), je marmelada bolj kompaktna. Če bomo uporabili ribez, je dobro, če jo prepasiramo. Taka marmelada nam bo prav prišla pri različnih pecivih. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Marmelada iz jagod

Zdaj je tudi sezona jagod in iz njih lahko naredimo tako okusno marmelado. Jagod ne peremo, jih samo skrbno očistimo. Zmečkamo in po okusu posladkamo (20 dag navadnega ali rjavega sladkorja na 1 kg jagod). Pristavimo in kuhamo, pene sproti pobiramo. Tako dobimo domačo marmelado, ki pa je bolj tekoča. Če bomo uporabili želirni sladkor (kar bo skrajšalo čas kuhanja), je marmelada bolj kompaktna. Če bomo uporabili ribez, je dobro, če jo prepasiramo. Taka marmelada nam bo prav prišla pri različnih pecivih. 

VEČ ...|1. 7. 2024
Marmelada iz jagod

Zdaj je tudi sezona jagod in iz njih lahko naredimo tako okusno marmelado. Jagod ne peremo, jih samo skrbno očistimo. Zmečkamo in po okusu posladkamo (20 dag navadnega ali rjavega sladkorja na 1 kg jagod). Pristavimo in kuhamo, pene sproti pobiramo. Tako dobimo domačo marmelado, ki pa je bolj tekoča. Če bomo uporabili želirni sladkor (kar bo skrajšalo čas kuhanja), je marmelada bolj kompaktna. Če bomo uporabili ribez, je dobro, če jo prepasiramo. Taka marmelada nam bo prav prišla pri različnih pecivih. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|28. 6. 2024
Jedi iz zamrznjenega kakija

Poslušalka je vprašala, kaj lahko naredi z lani zamrznjenimi kakiji. Sestra Nikolina je svetovala, da si ga lahko privoščijo za hladni poobedek namesto kakšnega kompota, sladoleda in podobno. Druga možnost je, da iz njega pripravijo marmelado. Na 1 kg kakija dodamo 1-2 kisli jabolki, sok ene limone in sladkor po okusu (15-20 dag). Očiščen kaki damo kuhati, dodamo sladkor, limonin sok in olupljeni jabolki ter kuhamo 20-30 minut ... 

Jedi iz zamrznjenega kakija

Poslušalka je vprašala, kaj lahko naredi z lani zamrznjenimi kakiji. Sestra Nikolina je svetovala, da si ga lahko privoščijo za hladni poobedek namesto kakšnega kompota, sladoleda in podobno. Druga možnost je, da iz njega pripravijo marmelado. Na 1 kg kakija dodamo 1-2 kisli jabolki, sok ene limone in sladkor po okusu (15-20 dag). Očiščen kaki damo kuhati, dodamo sladkor, limonin sok in olupljeni jabolki ter kuhamo 20-30 minut ... 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Jedi iz zamrznjenega kakija

Poslušalka je vprašala, kaj lahko naredi z lani zamrznjenimi kakiji. Sestra Nikolina je svetovala, da si ga lahko privoščijo za hladni poobedek namesto kakšnega kompota, sladoleda in podobno. Druga možnost je, da iz njega pripravijo marmelado. Na 1 kg kakija dodamo 1-2 kisli jabolki, sok ene limone in sladkor po okusu (15-20 dag). Očiščen kaki damo kuhati, dodamo sladkor, limonin sok in olupljeni jabolki ter kuhamo 20-30 minut ... 

VEČ ...|28. 6. 2024
Jedi iz zamrznjenega kakija

Poslušalka je vprašala, kaj lahko naredi z lani zamrznjenimi kakiji. Sestra Nikolina je svetovala, da si ga lahko privoščijo za hladni poobedek namesto kakšnega kompota, sladoleda in podobno. Druga možnost je, da iz njega pripravijo marmelado. Na 1 kg kakija dodamo 1-2 kisli jabolki, sok ene limone in sladkor po okusu (15-20 dag). Očiščen kaki damo kuhati, dodamo sladkor, limonin sok in olupljeni jabolki ter kuhamo 20-30 minut ... 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|21. 6. 2024
Biskvit z jagodami

Iz svežih jagod lahko pripravimo različne zelo okusne sladice. Recept za zelo preprosto, a prav tako okusen biskvit z jagodami, nam je povedala sestra Nikolina. Na eno jajce dodamo dve zravnani žlici sladkorja, dve žlici olja (sončnično in olivno), dve zvrhani žlici moke s pecilnim praškom. Najprej stepemo sneg, med miksanem dodamo sladkor, nato rumenjake in po žlicah dodajamo olje. Dobimo spenjeno maso, ki jo miksamo dve to tri minute. Nato pa z metlico v roki zamešamo še moko. Na pekač, obložen s peki papirjem, vlijemo polovico mase, naložimo sadje (jagode, borovnice ..., po potrebi ga prerežemo na pol) ter še preostalo maso. Pečemo približno 20 minut pri 190 stopinjah Celzija (odvisno je od velikosti pekača in s tem debeline testa). 

Biskvit z jagodami

Iz svežih jagod lahko pripravimo različne zelo okusne sladice. Recept za zelo preprosto, a prav tako okusen biskvit z jagodami, nam je povedala sestra Nikolina. Na eno jajce dodamo dve zravnani žlici sladkorja, dve žlici olja (sončnično in olivno), dve zvrhani žlici moke s pecilnim praškom. Najprej stepemo sneg, med miksanem dodamo sladkor, nato rumenjake in po žlicah dodajamo olje. Dobimo spenjeno maso, ki jo miksamo dve to tri minute. Nato pa z metlico v roki zamešamo še moko. Na pekač, obložen s peki papirjem, vlijemo polovico mase, naložimo sadje (jagode, borovnice ..., po potrebi ga prerežemo na pol) ter še preostalo maso. Pečemo približno 20 minut pri 190 stopinjah Celzija (odvisno je od velikosti pekača in s tem debeline testa). 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Biskvit z jagodami

Iz svežih jagod lahko pripravimo različne zelo okusne sladice. Recept za zelo preprosto, a prav tako okusen biskvit z jagodami, nam je povedala sestra Nikolina. Na eno jajce dodamo dve zravnani žlici sladkorja, dve žlici olja (sončnično in olivno), dve zvrhani žlici moke s pecilnim praškom. Najprej stepemo sneg, med miksanem dodamo sladkor, nato rumenjake in po žlicah dodajamo olje. Dobimo spenjeno maso, ki jo miksamo dve to tri minute. Nato pa z metlico v roki zamešamo še moko. Na pekač, obložen s peki papirjem, vlijemo polovico mase, naložimo sadje (jagode, borovnice ..., po potrebi ga prerežemo na pol) ter še preostalo maso. Pečemo približno 20 minut pri 190 stopinjah Celzija (odvisno je od velikosti pekača in s tem debeline testa). 

VEČ ...|21. 6. 2024
Biskvit z jagodami

Iz svežih jagod lahko pripravimo različne zelo okusne sladice. Recept za zelo preprosto, a prav tako okusen biskvit z jagodami, nam je povedala sestra Nikolina. Na eno jajce dodamo dve zravnani žlici sladkorja, dve žlici olja (sončnično in olivno), dve zvrhani žlici moke s pecilnim praškom. Najprej stepemo sneg, med miksanem dodamo sladkor, nato rumenjake in po žlicah dodajamo olje. Dobimo spenjeno maso, ki jo miksamo dve to tri minute. Nato pa z metlico v roki zamešamo še moko. Na pekač, obložen s peki papirjem, vlijemo polovico mase, naložimo sadje (jagode, borovnice ..., po potrebi ga prerežemo na pol) ter še preostalo maso. Pečemo približno 20 minut pri 190 stopinjah Celzija (odvisno je od velikosti pekača in s tem debeline testa). 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|19. 6. 2024
Zamrzovanje kumar

Poslušalko je zanimalo, če je prav, da zamrzuje kumare, iz katerih bi potem čez zimo pripravljala omake. Sestra Nikolina je povedala, da je seveda tako prav. Lahko jih nariba na listke ali pa bolj grobo kot repo in takoj vakumira in shrani v skrinjo. Potem pa jih lahko uporabi za prikuho, za omako, za juho. Enako se naredi z bučkami. Z zamrzovanjem se ohranja več vitaminov kot s toplotno obdelavo, je še dodala sestra Nikolina. Pred uporabo kumare oziroma bučke odtalimo in odcedimo, nato jih stisnemo in nato se šele lotimo priprave jedi.  

Zamrzovanje kumar

Poslušalko je zanimalo, če je prav, da zamrzuje kumare, iz katerih bi potem čez zimo pripravljala omake. Sestra Nikolina je povedala, da je seveda tako prav. Lahko jih nariba na listke ali pa bolj grobo kot repo in takoj vakumira in shrani v skrinjo. Potem pa jih lahko uporabi za prikuho, za omako, za juho. Enako se naredi z bučkami. Z zamrzovanjem se ohranja več vitaminov kot s toplotno obdelavo, je še dodala sestra Nikolina. Pred uporabo kumare oziroma bučke odtalimo in odcedimo, nato jih stisnemo in nato se šele lotimo priprave jedi.  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Zamrzovanje kumar

Poslušalko je zanimalo, če je prav, da zamrzuje kumare, iz katerih bi potem čez zimo pripravljala omake. Sestra Nikolina je povedala, da je seveda tako prav. Lahko jih nariba na listke ali pa bolj grobo kot repo in takoj vakumira in shrani v skrinjo. Potem pa jih lahko uporabi za prikuho, za omako, za juho. Enako se naredi z bučkami. Z zamrzovanjem se ohranja več vitaminov kot s toplotno obdelavo, je še dodala sestra Nikolina. Pred uporabo kumare oziroma bučke odtalimo in odcedimo, nato jih stisnemo in nato se šele lotimo priprave jedi.  

VEČ ...|19. 6. 2024
Zamrzovanje kumar

Poslušalko je zanimalo, če je prav, da zamrzuje kumare, iz katerih bi potem čez zimo pripravljala omake. Sestra Nikolina je povedala, da je seveda tako prav. Lahko jih nariba na listke ali pa bolj grobo kot repo in takoj vakumira in shrani v skrinjo. Potem pa jih lahko uporabi za prikuho, za omako, za juho. Enako se naredi z bučkami. Z zamrzovanjem se ohranja več vitaminov kot s toplotno obdelavo, je še dodala sestra Nikolina. Pred uporabo kumare oziroma bučke odtalimo in odcedimo, nato jih stisnemo in nato se šele lotimo priprave jedi.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|17. 6. 2024
Miksanje solate

Oglasil se je 88-letni poslušalec in vprašal za mnenje glede miksanja solate. Tako si jo pripravi, ker ima zobno protezo. V solato je vključil: paradižnik, papriko, česen, čebulo, korenček, rdeči radič ... Sestra Nikolina je njegovo dejanje pozdravila, saj je uživanje sveže zelenjave zelo koristno, četudi nekateri končni izdelek malo postrani gledajo. Povedala je še, da poslušalec na ta način ohrani rudnine in vitamine, ki so preobčutljivi na toplotno obdelavo. Pri težavah z ledvicami pa pomaga tudi kakšen listek zelene ali peteršilja, je še povedala.

Miksanje solate

Oglasil se je 88-letni poslušalec in vprašal za mnenje glede miksanja solate. Tako si jo pripravi, ker ima zobno protezo. V solato je vključil: paradižnik, papriko, česen, čebulo, korenček, rdeči radič ... Sestra Nikolina je njegovo dejanje pozdravila, saj je uživanje sveže zelenjave zelo koristno, četudi nekateri končni izdelek malo postrani gledajo. Povedala je še, da poslušalec na ta način ohrani rudnine in vitamine, ki so preobčutljivi na toplotno obdelavo. Pri težavah z ledvicami pa pomaga tudi kakšen listek zelene ali peteršilja, je še povedala.

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Miksanje solate

Oglasil se je 88-letni poslušalec in vprašal za mnenje glede miksanja solate. Tako si jo pripravi, ker ima zobno protezo. V solato je vključil: paradižnik, papriko, česen, čebulo, korenček, rdeči radič ... Sestra Nikolina je njegovo dejanje pozdravila, saj je uživanje sveže zelenjave zelo koristno, četudi nekateri končni izdelek malo postrani gledajo. Povedala je še, da poslušalec na ta način ohrani rudnine in vitamine, ki so preobčutljivi na toplotno obdelavo. Pri težavah z ledvicami pa pomaga tudi kakšen listek zelene ali peteršilja, je še povedala.

VEČ ...|17. 6. 2024
Miksanje solate

Oglasil se je 88-letni poslušalec in vprašal za mnenje glede miksanja solate. Tako si jo pripravi, ker ima zobno protezo. V solato je vključil: paradižnik, papriko, česen, čebulo, korenček, rdeči radič ... Sestra Nikolina je njegovo dejanje pozdravila, saj je uživanje sveže zelenjave zelo koristno, četudi nekateri končni izdelek malo postrani gledajo. Povedala je še, da poslušalec na ta način ohrani rudnine in vitamine, ki so preobčutljivi na toplotno obdelavo. Pri težavah z ledvicami pa pomaga tudi kakšen listek zelene ali peteršilja, je še povedala.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|14. 6. 2024
Juha iz starega petelina

Poslušalec je prosil za nasvet glede priprave juhe iz starega petelina. Sestra Nikolina je uvodoma uporabila ljudski rek, da je taka juha odlična, prava juha. Lahko damo kuhati celega petelina ali pa ga razpolovimo. Meso zalijemo z mlačno vodo (2-3 litre) in pride do vrenja, dodamo še zelenjavo: gomolje korenčka, peteršilja in zeleno (lahko tudi iz skrinje). Zelo okusna je tudi popečena čebula (še najboljša bo pečena na štedilnikovi plošči). Dodamo še lovor, poper in sol. Kuhamo 2 uri, da bo meso mehko. To meso lahko potem uporabimo za kosilo. Lahko ga zmeljemo in naredimo zavitek ali mesne štrukeljce ali za omako za testenine ali riž ...  

Juha iz starega petelina

Poslušalec je prosil za nasvet glede priprave juhe iz starega petelina. Sestra Nikolina je uvodoma uporabila ljudski rek, da je taka juha odlična, prava juha. Lahko damo kuhati celega petelina ali pa ga razpolovimo. Meso zalijemo z mlačno vodo (2-3 litre) in pride do vrenja, dodamo še zelenjavo: gomolje korenčka, peteršilja in zeleno (lahko tudi iz skrinje). Zelo okusna je tudi popečena čebula (še najboljša bo pečena na štedilnikovi plošči). Dodamo še lovor, poper in sol. Kuhamo 2 uri, da bo meso mehko. To meso lahko potem uporabimo za kosilo. Lahko ga zmeljemo in naredimo zavitek ali mesne štrukeljce ali za omako za testenine ali riž ...  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Juha iz starega petelina

Poslušalec je prosil za nasvet glede priprave juhe iz starega petelina. Sestra Nikolina je uvodoma uporabila ljudski rek, da je taka juha odlična, prava juha. Lahko damo kuhati celega petelina ali pa ga razpolovimo. Meso zalijemo z mlačno vodo (2-3 litre) in pride do vrenja, dodamo še zelenjavo: gomolje korenčka, peteršilja in zeleno (lahko tudi iz skrinje). Zelo okusna je tudi popečena čebula (še najboljša bo pečena na štedilnikovi plošči). Dodamo še lovor, poper in sol. Kuhamo 2 uri, da bo meso mehko. To meso lahko potem uporabimo za kosilo. Lahko ga zmeljemo in naredimo zavitek ali mesne štrukeljce ali za omako za testenine ali riž ...  

VEČ ...|14. 6. 2024
Juha iz starega petelina

Poslušalec je prosil za nasvet glede priprave juhe iz starega petelina. Sestra Nikolina je uvodoma uporabila ljudski rek, da je taka juha odlična, prava juha. Lahko damo kuhati celega petelina ali pa ga razpolovimo. Meso zalijemo z mlačno vodo (2-3 litre) in pride do vrenja, dodamo še zelenjavo: gomolje korenčka, peteršilja in zeleno (lahko tudi iz skrinje). Zelo okusna je tudi popečena čebula (še najboljša bo pečena na štedilnikovi plošči). Dodamo še lovor, poper in sol. Kuhamo 2 uri, da bo meso mehko. To meso lahko potem uporabimo za kosilo. Lahko ga zmeljemo in naredimo zavitek ali mesne štrukeljce ali za omako za testenine ali riž ...  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Prisluhnite odgovorom sestre Nikoline na vaša kuharska vprašanja. Z njo sodelujemo že od leta 2006. Sedem let je pripravljala oddaje in rubrike z recepti, nato pa sodelovala v naših kontaktnih oddajah, od leta 2017 sodeluje v oddaji Svetovalnica.

Sestra Nikolina Rop je Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja, ki je pri založbi Družina izdala več kuharskih knjig, vodila je kuharske tečaje v Repnjah pri Vodicah in na Brezjah.

Arhiv minulih oddaj in rubrik:
http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/

Matjaž Merljak

Matjaž Merljak

Priporočamo
|
Aktualno

Sol in luč

VEČ ...|2. 7. 2024
Sara in Drago Jerebic: Bližina osrečuje

Kako otroku postaviti meje, zakaj se starši ne smejo bati omejevanja časa in zakaj mladostniki cenijo jasno strukturo in doslednost? Ker jim daje občutek varnosti. Vse to so teme, ki jih najdete v knjigi Bližina osrečuje. Napisala sta jo družinska terapevta Sara in Drago Jerebic. Knjigo Celjske Mohorjeve družbe smo že predstavljali, tokrat pa izpostavili teme, ki so še posebej primerne pred počitniškim časom: “Starševstvo je čudovito, pa vendar včasih tudi naporno. Vse, kar doživlja otrok, tako ali drugače začutijo tudi starši. Prav prek čutenja so starši vedno povezani z otroki. Nosijo in čutijo njihova bremena in njihova doživljanja. To pa je včasih zelo težko. Takrat so starši še posebej povabljeni, da ostanejo povezani z otrokom, da zdržijo z njim in mu pomagajo umiriti njegovo stisko. Najlažje to storijo tako, da se spomnijo svojega otroštva in mladostništva.”

Sara in Drago Jerebic: Bližina osrečuje

Kako otroku postaviti meje, zakaj se starši ne smejo bati omejevanja časa in zakaj mladostniki cenijo jasno strukturo in doslednost? Ker jim daje občutek varnosti. Vse to so teme, ki jih najdete v knjigi Bližina osrečuje. Napisala sta jo družinska terapevta Sara in Drago Jerebic. Knjigo Celjske Mohorjeve družbe smo že predstavljali, tokrat pa izpostavili teme, ki so še posebej primerne pred počitniškim časom: “Starševstvo je čudovito, pa vendar včasih tudi naporno. Vse, kar doživlja otrok, tako ali drugače začutijo tudi starši. Prav prek čutenja so starši vedno povezani z otroki. Nosijo in čutijo njihova bremena in njihova doživljanja. To pa je včasih zelo težko. Takrat so starši še posebej povabljeni, da ostanejo povezani z otrokom, da zdržijo z njim in mu pomagajo umiriti njegovo stisko. Najlažje to storijo tako, da se spomnijo svojega otroštva in mladostništva.”

Tadej Sadar

družbamladiodnosi

Kmetijska oddaja

VEČ ...|23. 6. 2024
Zavajanje pri sprejemu Zakonodaje o obnovi narave.

Okoljski ministri EU so v ponedeljek potrdili sporno zakonodajo o obnovi narave. Sprejetje je omogočila avstrijska okoljska ministrica Leonore Gewessler, ki je kljub drugačni odločitvi avstrijskih dežel in nasprotovanju avstrijskega kanclerja zakonodajo na svojo roko podprla in tako omogočila njeno veljavnost za vso EU. V prvem delu oddaje smo zbrali nekaj odzivov na tak sporen način sprejetja in kaj bo to pomenilo za pridelavo hrane v Sloveniji...

Zavajanje pri sprejemu Zakonodaje o obnovi narave.

Okoljski ministri EU so v ponedeljek potrdili sporno zakonodajo o obnovi narave. Sprejetje je omogočila avstrijska okoljska ministrica Leonore Gewessler, ki je kljub drugačni odločitvi avstrijskih dežel in nasprotovanju avstrijskega kanclerja zakonodajo na svojo roko podprla in tako omogočila njeno veljavnost za vso EU. V prvem delu oddaje smo zbrali nekaj odzivov na tak sporen način sprejetja in kaj bo to pomenilo za pridelavo hrane v Sloveniji...

Robert Božič

kmetijstvonaravavrt

Naš pogled

VEČ ...|2. 7. 2024
Šolsko leto se je končalo, a problemi ...

Šolsko leto se je končalo in tako učenci kot učitelji so si oddahnili, saj je šola postala zelo stresen prostor za večino od njih. V zadnjih dveh mesecih smo priča številnim primerom psihološkega in fizičnega nasilja ter vandalizma na šolah, kar postavlja vprašanje varnosti v šolskem okolju.

Za dolgoročno rešitev problema nasilja in varnosti v šolah je treba sodelovati z vsemi deležniki, vključno s starši, učitelji in lokalnimi oblastmi. Pomembno je tudi, da se vzpostavijo jasni mehanizmi za odstranjevanje nasilnih učencev iz šol ter da se izobražuje učitelje za boljše prepoznavanje in obravnavanje nasilja. Le tako lahko zagotovimo varno in spodbudno okolje za vse učence.

Šolsko leto se je končalo, a problemi ...

Šolsko leto se je končalo in tako učenci kot učitelji so si oddahnili, saj je šola postala zelo stresen prostor za večino od njih. V zadnjih dveh mesecih smo priča številnim primerom psihološkega in fizičnega nasilja ter vandalizma na šolah, kar postavlja vprašanje varnosti v šolskem okolju.

Za dolgoročno rešitev problema nasilja in varnosti v šolah je treba sodelovati z vsemi deležniki, vključno s starši, učitelji in lokalnimi oblastmi. Pomembno je tudi, da se vzpostavijo jasni mehanizmi za odstranjevanje nasilnih učencev iz šol ter da se izobražuje učitelje za boljše prepoznavanje in obravnavanje nasilja. Le tako lahko zagotovimo varno in spodbudno okolje za vse učence.

Meta Potočnik

komentardružbaizobraževanjemladiotrocivzgoja

Slovencem po svetu in domovini

VEČ ...|3. 7. 2024
Izseljenci so neprecenljiv most

V Ljubljani se je včeraj prvič v mandatu te vlade sestal Svet za Slovence po svetu. Premier Robert Golob in tudi pristojni minister  Matej Arčon sta srečanje označila za zelo konstruktivno. Govorili so o ohranjanju slovenskega jezika, kar je temelj za ohranjanje kulture in identitete. Vlada bo pomoč na tem področju v prihodnje še okrepila, predvsem na področju predšolske vzgoje. Govorili so tudi o sodelovanju na poslovnem ter znanstveno-raziskovalnem področju, pa tudi o strategiji vračanja izseljencev v Slovenijo. Akcijski načrt vlade je po besedah ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Arčona v fazi osnutka. Svet za Slovence po svetu je enaindvajsetčlansko stalno posvetovalno telo vlade. V njem je trinajst predstavnikov slovenskih skupnosti iz zdomstva ter izseljenstva in šest predstavnikov organizacij v Sloveniji, ki delujejo na tem področju in ministrstev, katerih resorji so aktivneje vpeti v teme, povezane s Slovenci po svetu.

Izseljenci so neprecenljiv most

V Ljubljani se je včeraj prvič v mandatu te vlade sestal Svet za Slovence po svetu. Premier Robert Golob in tudi pristojni minister  Matej Arčon sta srečanje označila za zelo konstruktivno. Govorili so o ohranjanju slovenskega jezika, kar je temelj za ohranjanje kulture in identitete. Vlada bo pomoč na tem področju v prihodnje še okrepila, predvsem na področju predšolske vzgoje. Govorili so tudi o sodelovanju na poslovnem ter znanstveno-raziskovalnem področju, pa tudi o strategiji vračanja izseljencev v Slovenijo. Akcijski načrt vlade je po besedah ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Arčona v fazi osnutka. Svet za Slovence po svetu je enaindvajsetčlansko stalno posvetovalno telo vlade. V njem je trinajst predstavnikov slovenskih skupnosti iz zdomstva ter izseljenstva in šest predstavnikov organizacij v Sloveniji, ki delujejo na tem področju in ministrstev, katerih resorji so aktivneje vpeti v teme, povezane s Slovenci po svetu.

Matjaž Merljak

družbarojaki

Glasbeni medgeneracijski večer

VEČ ...|27. 9. 2023
Eva Hren

Tokrat smo gostili kitaristko in pevko zabavne glasbe Evo Hren. Izvrstno se znajde ob orkestru, etno zasedbah, s kitaro, pa tudi na festivalih. Na letošnji Popevki je s skladbo Žige Pirnata Kako zveni pomlad prepričala strokovno žirijo. Eva Hren je bila z nami v oddaji, ki se je začela ob dvajsetih. 

Eva Hren

Tokrat smo gostili kitaristko in pevko zabavne glasbe Evo Hren. Izvrstno se znajde ob orkestru, etno zasedbah, s kitaro, pa tudi na festivalih. Na letošnji Popevki je s skladbo Žige Pirnata Kako zveni pomlad prepričala strokovno žirijo. Eva Hren je bila z nami v oddaji, ki se je začela ob dvajsetih. 

Marjan Bunič, Jure Sešek

Zgodbe za otroke

VEČ ...|18. 6. 2024
Nekje za ovinkom je vojna

Davida zelo mori misel, da nekod po svetu divjajo vojne, zato je razmišljal o miru in molil zanj.

Nekje za ovinkom je vojna

Davida zelo mori misel, da nekod po svetu divjajo vojne, zato je razmišljal o miru in molil zanj.

Jure Sešek

otrociotrokzgodbezgodbapravljicapravljicešmarnice 2024Na začetku je bila škatlasaška ocvirkCeljska Mohorjeva družba

Kulturni utrinki

VEČ ...|4. 7. 2024
Duhovno-pevski teden Sončna pesem

Predstavili smo duhovno-pevski teden Sončna pesem, ki bo potekal  v Soči od ponedeljka, 22. do petka, 26. julija 2024. To bo strokovno in duhovno srečanje za  zborovodje, organiste in zborovske pevce! V imenu organizatorjev nam ga je predstavila Agata Dugar.

Duhovno-pevski teden Sončna pesem

Predstavili smo duhovno-pevski teden Sončna pesem, ki bo potekal  v Soči od ponedeljka, 22. do petka, 26. julija 2024. To bo strokovno in duhovno srečanje za  zborovodje, organiste in zborovske pevce! V imenu organizatorjev nam ga je predstavila Agata Dugar.

Jože Bartolj

kulturaglasbaSončna pesemAgata DugarMarjan GrdadolnikDamjana Kinkela

Komentar Družina

VEČ ...|4. 7. 2024
Roman Globokar: Ne boj se, dragi novomašnik!

Jezus tudi danes trka na srca določenih ljudi, da bi se odzvali njegovemu povabilu in v celoti posvetili svoje življenje oznanjevanju evangelija in vodenju krščanskih občestev.

Roman Globokar: Ne boj se, dragi novomašnik!

Jezus tudi danes trka na srca določenih ljudi, da bi se odzvali njegovemu povabilu in v celoti posvetili svoje življenje oznanjevanju evangelija in vodenju krščanskih občestev.

Roman Globokar

komentar

Spominjamo se

VEČ ...|4. 7. 2024
Spominjamo se dne 4. 7.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Spominjamo se dne 4. 7.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Radio Ognjišče

Ni meje za dobre ideje

VEČ ...|4. 7. 2024
Digitrajni.si

Digitrajni učitelj je inovativni projekt, ki spodbuja samoučečo se skupnost. Vzgojitelji, učitelji in ostali delavci vzgojno in izobraževalnih ustanovah pridobivajo znanja s področja trajnostne, digitalne in finančne pismenosti, ta pa prenašajo naprej na otroke, učence in študente. Predstavili smo primer Šolskega centra Šentjur.

Digitrajni.si

Digitrajni učitelj je inovativni projekt, ki spodbuja samoučečo se skupnost. Vzgojitelji, učitelji in ostali delavci vzgojno in izobraževalnih ustanovah pridobivajo znanja s področja trajnostne, digitalne in finančne pismenosti, ta pa prenašajo naprej na otroke, učence in študente. Predstavili smo primer Šolskega centra Šentjur.

Nataša Ličen

izobraževanjetehnologijapodjetništvomladi