Angel diete

Dokler ti zdravje služi, se ne sprašuješ, kaj ješ – samo, da ješ. Ko pa te zdravnica začne …

Gregor Čušin

duhovnost

23. 11. 2023
Angel diete

Dokler ti zdravje služi, se ne sprašuješ, kaj ješ – samo, da ješ. Ko pa te zdravnica začne …

Gregor Čušin

VEČ ...|23. 11. 2023
Angel diete

Dokler ti zdravje služi, se ne sprašuješ, kaj ješ – samo, da ješ. Ko pa te zdravnica začne …

Gregor Čušin

duhovnost

Lahko noč, moj angel

VEČ ...|29. 12. 2023
Angel slovesa

Čas se steka iz večnosti v večnost, leto pa se izteče …

Angel slovesa

Čas se steka iz večnosti v večnost, leto pa se izteče …

duhovnost

Lahko noč, moj angel

Angel slovesa

Čas se steka iz večnosti v večnost, leto pa se izteče …

VEČ ...|29. 12. 2023
Angel slovesa

Čas se steka iz večnosti v večnost, leto pa se izteče …

Gregor Čušin

duhovnost

Lahko noč, moj angel

VEČ ...|28. 12. 2023
Angel nedolžnosti

Medtem ko se mi predajamo prijetnim občutjem, ko posedamo v …

Angel nedolžnosti

Medtem ko se mi predajamo prijetnim občutjem, ko posedamo v …

duhovnost

Lahko noč, moj angel

Angel nedolžnosti

Medtem ko se mi predajamo prijetnim občutjem, ko posedamo v …

VEČ ...|28. 12. 2023
Angel nedolžnosti

Medtem ko se mi predajamo prijetnim občutjem, ko posedamo v …

Gregor Čušin

duhovnost

Lahko noč, moj angel

VEČ ...|27. 12. 2023
Angel vesele novice

Lepi so ti dnevi od božiča do treh kraljev … sveti so …

Angel vesele novice

Lepi so ti dnevi od božiča do treh kraljev … sveti so …

duhovnost

Lahko noč, moj angel

Angel vesele novice

Lepi so ti dnevi od božiča do treh kraljev … sveti so …

VEČ ...|27. 12. 2023
Angel vesele novice

Lepi so ti dnevi od božiča do treh kraljev … sveti so …

Gregor Čušin

duhovnost

Lahko noč, moj angel

VEČ ...|26. 12. 2023
Angel samostojnosti

Pride čas, ko človek odraste, ko se osamosvoji in se poda po …

Angel samostojnosti

Pride čas, ko človek odraste, ko se osamosvoji in se poda po …

duhovnost

Lahko noč, moj angel

Angel samostojnosti

Pride čas, ko človek odraste, ko se osamosvoji in se poda po …

VEČ ...|26. 12. 2023
Angel samostojnosti

Pride čas, ko človek odraste, ko se osamosvoji in se poda po …

Gregor Čušin

duhovnost

Lahko noč, moj angel

VEČ ...|22. 12. 2023
Angel peke

Sveta družina je že blizu Betlehema, po naših kuhinjah pa že …

Angel peke

Sveta družina je že blizu Betlehema, po naših kuhinjah pa že …

duhovnost

Lahko noč, moj angel

Angel peke

Sveta družina je že blizu Betlehema, po naših kuhinjah pa že …

VEČ ...|22. 12. 2023
Angel peke

Sveta družina je že blizu Betlehema, po naših kuhinjah pa že …

Gregor Čušin

duhovnost

Lahko noč, moj angel

VEČ ...|21. 12. 2023
Angel stopinj v snegu

Kje so stopinje, ko še snega ni … Včasih smo govorili o snežni nadlogi, zdaj …

Angel stopinj v snegu

Kje so stopinje, ko še snega ni … Včasih smo govorili o snežni nadlogi, zdaj …

duhovnost

Lahko noč, moj angel

Angel stopinj v snegu

Kje so stopinje, ko še snega ni … Včasih smo govorili o snežni nadlogi, zdaj …

VEČ ...|21. 12. 2023
Angel stopinj v snegu

Kje so stopinje, ko še snega ni … Včasih smo govorili o snežni nadlogi, zdaj …

Gregor Čušin

duhovnost

Lahko noč, moj angel

VEČ ...|20. 12. 2023
Angel podaljšanega spanca

Pred časom sem se odločil, da si bom podaljšal spanec. Kar seveda ne pomeni …

Angel podaljšanega spanca

Pred časom sem se odločil, da si bom podaljšal spanec. Kar seveda ne pomeni …

duhovnost

Lahko noč, moj angel

Angel podaljšanega spanca

Pred časom sem se odločil, da si bom podaljšal spanec. Kar seveda ne pomeni …

VEČ ...|20. 12. 2023
Angel podaljšanega spanca

Pred časom sem se odločil, da si bom podaljšal spanec. Kar seveda ne pomeni …

Gregor Čušin

duhovnost

Lahko noč, moj angel

VEČ ...|19. 12. 2023
Angel upočasnjenosti

V teh dneh, ko vse hiti, vrvi, ko kar brbota od želja in pričakovanj, ko ne moreš …

Angel upočasnjenosti

V teh dneh, ko vse hiti, vrvi, ko kar brbota od želja in pričakovanj, ko ne moreš …

duhovnost

Lahko noč, moj angel

Angel upočasnjenosti

V teh dneh, ko vse hiti, vrvi, ko kar brbota od želja in pričakovanj, ko ne moreš …

VEČ ...|19. 12. 2023
Angel upočasnjenosti

V teh dneh, ko vse hiti, vrvi, ko kar brbota od želja in pričakovanj, ko ne moreš …

Gregor Čušin

duhovnost

Lahko noč, moj angel
Angeli nas varujejo nevarnosti in nam pokažejo kakšen smerokaz na življenjskih poteh. Kje vse jih srečuje Gregor Čušin in kako prepoznava njihove namige, nam bo zaupal v rubriki »Lahko noč, moj angel«, ki ji lahko prisluhnete od ponedeljka do petka nekaj minut pred večerno sveto mašo ob 19h.
Gregor Čušin

Gregor Čušin

Priporočamo
|
Aktualno

Doživetja narave

VEČ ...|2. 5. 2025
30 let astronomskega krožka Gimnazije Šentvid

Oddajo smo posvetili 30-letnici delovanja astronomskega krožka Gimnazije Šentvid v Ljubljani. Mentorja Klemen Blokar in Andrej Lajovic sta predstavila pestro zgodovino in dejavnost krožka. Med drugim organizirajo redna srečanja za upokojence, ki si želijo pogledati v vesolje, na strehi imajo svoj observatorij, prav tako so lastniki prvega radijskega teleskopa v Sloveniji. Bogate izkušnje so nabirali tudi z dogodki, na katere so vabili zanimive goste, med njimi je bila astronavtka Sunita Williams iz NASE.

30 let astronomskega krožka Gimnazije Šentvid

Oddajo smo posvetili 30-letnici delovanja astronomskega krožka Gimnazije Šentvid v Ljubljani. Mentorja Klemen Blokar in Andrej Lajovic sta predstavila pestro zgodovino in dejavnost krožka. Med drugim organizirajo redna srečanja za upokojence, ki si želijo pogledati v vesolje, na strehi imajo svoj observatorij, prav tako so lastniki prvega radijskega teleskopa v Sloveniji. Bogate izkušnje so nabirali tudi z dogodki, na katere so vabili zanimive goste, med njimi je bila astronavtka Sunita Williams iz NASE.

Blaž Lesnik

vesoljeastronomijaopazovanjenočno neboGimnazija Šentvidradijski teleskop

Moja zgodba

VEČ ...|4. 5. 2025
Pogovor ob filmu Dva brata, dve sestri

V programu lanskega filmskega festivala je bil tudi novi celovečerni dokumentarec z naslovom Dva brata, dve sestri, ki sledi zgodbi družine Žagar iz Notranjske. Bili so lastniki več žag od Prezida na Hrvaškem do Loške doline in Trsta, posedovali so veliko premoženje, ki so jim ga po vojni zasegli. Gostje v studiu so bili režiser Miha Čélar, ena od protagonistk filma Barbara Žagar in pa nečak umorjenih lastnikov gradu Strmol Peter Hribar. 

Pogovor ob filmu Dva brata, dve sestri

V programu lanskega filmskega festivala je bil tudi novi celovečerni dokumentarec z naslovom Dva brata, dve sestri, ki sledi zgodbi družine Žagar iz Notranjske. Bili so lastniki več žag od Prezida na Hrvaškem do Loške doline in Trsta, posedovali so veliko premoženje, ki so jim ga po vojni zasegli. Gostje v studiu so bili režiser Miha Čélar, ena od protagonistk filma Barbara Žagar in pa nečak umorjenih lastnikov gradu Strmol Peter Hribar. 

Jože Bartolj

spominpolitikaDva bratadve sestriBarbara ŽagarMonika ŽagarMiha ČelarPeter Hribardružina Žagar Rekek

Program zadnjega tedna

VEČ ...|9. 5. 2025
Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 09. maj 2025 ob 05-ih

Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 09. maj 2025 ob 05-ih

Radio Ognjišče

Sol in luč

VEČ ...|6. 5. 2025
Jordan B. Peterson: Delajte, kar je smiselno, ne, kar je prikladno.

Delati kar je prikladno, pomeni slediti slepemu impulzu. Je kratkoročna korist. Je ozko in sebično. Laže, da doseže svoje. Ničesar ne upošteva. Nezrelo je in neodgovorno. 

To je le delček vsebine tokratne oddaje v kateri smo slišali nekaj odlomkov iz knjige Jordana B. Petersona12 Pravil za življenje.

Jordan B. Peterson: Delajte, kar je smiselno, ne, kar je prikladno.

Delati kar je prikladno, pomeni slediti slepemu impulzu. Je kratkoročna korist. Je ozko in sebično. Laže, da doseže svoje. Ničesar ne upošteva. Nezrelo je in neodgovorno. 

To je le delček vsebine tokratne oddaje v kateri smo slišali nekaj odlomkov iz knjige Jordana B. Petersona12 Pravil za življenje.

Tadej Sadar

duhovnost

Naš gost

VEČ ...|3. 5. 2025
Akademski slikar Veljko Toman ob 80-letnici

Naš gost je bil akademski slikar Veljko Toman, ki je konec lanskega leta praznoval 80. rojstni dan. Ob tem je v več galerijah pripravil vrsto razstav. Z njim smo se pogovarjali o spominih na mladost v Savinjski dolini, o slikarstvu in restavratorstvu. Kakšno besedo smo namenili tudi teku, kajti večkrat je pretekel originalni maraton v Grčiji. 

Akademski slikar Veljko Toman ob 80-letnici

Naš gost je bil akademski slikar Veljko Toman, ki je konec lanskega leta praznoval 80. rojstni dan. Ob tem je v več galerijah pripravil vrsto razstav. Z njim smo se pogovarjali o spominih na mladost v Savinjski dolini, o slikarstvu in restavratorstvu. Kakšno besedo smo namenili tudi teku, kajti večkrat je pretekel originalni maraton v Grčiji. 

Jože Bartolj

spominživljenjeVeljko Toman

Kulturni utrinki

VEČ ...|9. 5. 2025
Recital ob zaključku glasbenega šolanja pianistke Klare Kolonič

Tokrat smo povabili na klavirski recital ob zaključku glasbenega šolanja pianistke Klare Kolonič v Zavodu svetega Stanislava.

Recital ob zaključku glasbenega šolanja pianistke Klare Kolonič

Tokrat smo povabili na klavirski recital ob zaključku glasbenega šolanja pianistke Klare Kolonič v Zavodu svetega Stanislava.

Marjan Bunič

kulturaliteraturalikovna umetnostglasbagledališčefilm

Komentar tedna

VEČ ...|9. 5. 2025
Dr. Janez Juhant - Konec vojne ne pa zatiranja

Skrajni čas je, da demokratična Slovenija, naslednica totalitarne države, opravi državniško dolžnost in rehabilitira nedolžne žrtve tega nasilja, kot je večina Evrope rehabilitirala žrtve fašizma, komunizma in nacizma. Dostojno je treba pokopati mrtve, označiti krivce in uresničiti demokratične standarde, ki so pogoj za spravo, kot so naša društva zapisala v Izjavi 1945 z naslovom »Edinost sreča sprava, k nam naj nazaj se vrnejo«. 

Dr. Janez Juhant - Konec vojne ne pa zatiranja

Skrajni čas je, da demokratična Slovenija, naslednica totalitarne države, opravi državniško dolžnost in rehabilitira nedolžne žrtve tega nasilja, kot je večina Evrope rehabilitirala žrtve fašizma, komunizma in nacizma. Dostojno je treba pokopati mrtve, označiti krivce in uresničiti demokratične standarde, ki so pogoj za spravo, kot so naša društva zapisala v Izjavi 1945 z naslovom »Edinost sreča sprava, k nam naj nazaj se vrnejo«. 

Janez Juhant

komentarrevolucijasprava

Spominjamo se

VEČ ...|9. 5. 2025
Spominjamo se dne 9. 5.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Spominjamo se dne 9. 5.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Radio Ognjišče

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|9. 5. 2025
Carski praženec

Poslušalec je sestro Nikolino prosil za pomoč pri pripravi carskega praženca. Potrebujemo 3 jajca, ¾ l mleka, 1 žlica soli, 2 ½ dl moke, sol. Rumenjake, sol in mleko zmiksamo. Nato dodamo moko. Dobiti moramo gostejšo zmes, kot za palačinke. Na koncu dodamo sneg, ki ga solimo in nato nežno, rahlo zamešamo. Postopek lahko poenostavimo, da v mleko zamešamo cela jajca ... Praženec bo bolj rahel, če bomo dodali tudi kakšno žlico piva ali radenske (če imamo odprto). Dobro bo tudi, če masa pol ure počiva. Takrat se bo tudi videla prava gostota in lahko še dodamo malo tekočine. Polovico mase vlijemo v posodo, kjer smo prej pogreli olje. Najlepše se peče v kakšni litoželezni ponvi. Nato to obračamo in trgamo. Veliko koščkov izberemo po okusu in željah. Jed sladkamo z marmelado ali sladkorjem (kristalni ali v prahu ali pa z medom), lahko pa zraven ponudimo čežano ali kompot. Lahko pripravimo pečenjak brez sladkorja in zraven ponudimo skledo solate ali pa ga postrežemo po enolončnici ali drugi kremi juhi.  

Carski praženec

Poslušalec je sestro Nikolino prosil za pomoč pri pripravi carskega praženca. Potrebujemo 3 jajca, ¾ l mleka, 1 žlica soli, 2 ½ dl moke, sol. Rumenjake, sol in mleko zmiksamo. Nato dodamo moko. Dobiti moramo gostejšo zmes, kot za palačinke. Na koncu dodamo sneg, ki ga solimo in nato nežno, rahlo zamešamo. Postopek lahko poenostavimo, da v mleko zamešamo cela jajca ... Praženec bo bolj rahel, če bomo dodali tudi kakšno žlico piva ali radenske (če imamo odprto). Dobro bo tudi, če masa pol ure počiva. Takrat se bo tudi videla prava gostota in lahko še dodamo malo tekočine. Polovico mase vlijemo v posodo, kjer smo prej pogreli olje. Najlepše se peče v kakšni litoželezni ponvi. Nato to obračamo in trgamo. Veliko koščkov izberemo po okusu in željah. Jed sladkamo z marmelado ali sladkorjem (kristalni ali v prahu ali pa z medom), lahko pa zraven ponudimo čežano ali kompot. Lahko pripravimo pečenjak brez sladkorja in zraven ponudimo skledo solate ali pa ga postrežemo po enolončnici ali drugi kremi juhi.  

Matjaž Merljak

kuhajmo