Ni meje za dobre ideje
V Območni obrtno-podjetniški zbornici Maribor so se s partnerji odločili spodbuditi mlade, da bi se naučili veščin naredi sam. Kot pravijo, prepoznavajo vrzel med starejšimi in mladimi v kompetencah. Namen je, da bi se mladi naučili nekaj zašiti nazaj, izdelati kaj iz lesa ali si narediti kakšen izdelek iz odpadnega materiala. Temu pa so dodali še osnove podjetništva. Za rubriko je spregovoril vodja projekta Aleš Brodnjak.
Ni meje za dobre ideje
V Območni obrtno-podjetniški zbornici Maribor so se s partnerji odločili spodbuditi mlade, da bi se naučili veščin naredi sam. Kot pravijo, prepoznavajo vrzel med starejšimi in mladimi v kompetencah. Namen je, da bi se mladi naučili nekaj zašiti nazaj, izdelati kaj iz lesa ali si narediti kakšen izdelek iz odpadnega materiala. Temu pa so dodali še osnove podjetništva. Za rubriko je spregovoril vodja projekta Aleš Brodnjak.
Svetovalnica
Martin Mavsar – svetovalec specialist za kmetijsko tehniko in sadjarstvo s Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto je spregovoril o predelavi sadja v sok in zapovedih, ki jih pri tem ne smemo izpustiti, če hočemo odlične izdelke.
Svetovalnica
Martin Mavsar – svetovalec specialist za kmetijsko tehniko in sadjarstvo s Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto je spregovoril o predelavi sadja v sok in zapovedih, ki jih pri tem ne smemo izpustiti, če hočemo odlične izdelke.
Minute za kmetijstvo in podeželje
S projektom »Dobrote slovenskih kmetij« je bilo v zadnjih treh desetletjih slovenskim kmetijam omogočeno, da so pripravo svojih prehranskih izdelkov izdelanih po tradicionalnih postopkih in praksah povzdignile na izjemno visoko kakovostno raven in pri tem ohranile živo pestrost okusov predvsem pa se vzdržale industrijskega pristopa v predelavi. Danes ob 10.00 vam je na tej povezavi na voljo speltno izobraževanje s tega področja.
Minute za kmetijstvo in podeželje
S projektom »Dobrote slovenskih kmetij« je bilo v zadnjih treh desetletjih slovenskim kmetijam omogočeno, da so pripravo svojih prehranskih izdelkov izdelanih po tradicionalnih postopkih in praksah povzdignile na izjemno visoko kakovostno raven in pri tem ohranile živo pestrost okusov predvsem pa se vzdržale industrijskega pristopa v predelavi. Danes ob 10.00 vam je na tej povezavi na voljo speltno izobraževanje s tega področja.
Življenje išče pot
Človek je bitje, ki je opremljeno s čustvi, da se lažje izraža in komunicira z drugimi, da se lahko odziva na okolico in dogodke. Kadar smo preplavljeni z močnimi čustvi, še posebej, če nam razum zaradi stiske in bolečine nekako odpove, takrat zelo potrebujemo pomoč nekoga drugega, da se lahko umirimo. To še toliko bolj velja za otroke in mladostnike, katerih možgani še niso v polnosti razviti. Pogovor s psihosocialno svetovalko Urško Petaki o predelavi strahu, krivde, žalosti in jeze.
Življenje išče pot
Človek je bitje, ki je opremljeno s čustvi, da se lažje izraža in komunicira z drugimi, da se lahko odziva na okolico in dogodke. Kadar smo preplavljeni z močnimi čustvi, še posebej, če nam razum zaradi stiske in bolečine nekako odpove, takrat zelo potrebujemo pomoč nekoga drugega, da se lahko umirimo. To še toliko bolj velja za otroke in mladostnike, katerih možgani še niso v polnosti razviti. Pogovor s psihosocialno svetovalko Urško Petaki o predelavi strahu, krivde, žalosti in jeze.
Svetovalnica
Letošnja spomladanska pozeba je hudo oklestila letino sadja, zato je modro, da vse tisto, kar je ostalo, dobro izkoristimo in tudi shranimo za zimo. Eden od načinov je predelava v sokove, na voljo pa je še nekaj drugih načinov. Z nami sta bila svetovalca specialista s Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto: Tatjana Kmetič Škof - specialistka za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti na kmetiji in Martin Mavsar - specialist za kmetijsko tehniko in sadjarstvo.
Svetovalnica
Letošnja spomladanska pozeba je hudo oklestila letino sadja, zato je modro, da vse tisto, kar je ostalo, dobro izkoristimo in tudi shranimo za zimo. Eden od načinov je predelava v sokove, na voljo pa je še nekaj drugih načinov. Z nami sta bila svetovalca specialista s Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto: Tatjana Kmetič Škof - specialistka za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti na kmetiji in Martin Mavsar - specialist za kmetijsko tehniko in sadjarstvo.
Globine
Nadaljevali smo temo iz prejšnjega meseca, ko smo se v Dialogu z ateizmom ustavili ob vprašanju smisla trpljenja. Pogovor je tekel o smrti, končnosti našega zemeljskega bivanja in o večnem življenju. Kako ga opiše krščanski nauk in kakšen pogled ima na večnost ateist? Kaj je bolj pomembno: živeti tu in sedaj ali v tem zemeljskem trenutku misliti na življenje po smrti? Dotaknili smo ser tudi boleče povojne zgodovine, velike rane našega naroda. Gosta sta bila jezuit p. Damjan Ristić in ateist Simon Rígač, vabljeni k poslušanju ali ogledu pogovora na youtube kanalu Radia Ognjišče.
Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 15. julij 2025 ob 05-ih
Doživetja narave
Podali smo se med koroške markaciste. Tam so namreč predstavniki Planinske zveze Slovenije v začetku junija predstavili novosti na področju označevanja planinskih poti. Nove usmerjevalne table gredo v korak s časom, saj so podatki na njih prilagojeni za uporabo s pametnimi telefoni. O delu koroških markacistov, ki so po ujmi pred dvema letoma z veliko prizadevnostjo uredili vse poti, sta spregovorila Drago Kure in Maks Kotnik.
Kmetijska oddaja
V tokratni kmetijski oddaji smo govorili o problematiki zveri. Gostili smo Alojza Kovšco.
Za življenje
V vročici poletja misel na šolo pri večini lahko stopi v ozadje, vzgoja pa nima oddiha. Ravno počitnice so velika priložnost za še več bližine, sproščenosti in še večjo povezanost v družini. O tem smo govorili z Markom Juhantom.
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Zakladi naše dediščine
Roman Bogataj je jamski vodnik, ki je ob praznovanju visokega jubileja - dvesto letnice organizirane redne jamske službe v Postojnski jami, opisal poklic, razvoj opreme in kako poleg vodenja obiskovalcev po jami, zanjo tudi skrbijo.
Svetovalnica
Tokrat smo gostili terapevta Uroša Perka in se pogovarjali o priložnostih za poglobitev naših odnosov v poletnem času. Več časa je na voljo, a tudi ta čas je treba znati izkoristiti, dobro načrtovati in se tudi v njem sprostiti. Dopust je sicer večkrat preizkušnja za trdnost odnosa, kako se temu izogniti, smo med drugim vprašali gosta.
Duhovna misel
V nemškem mestu Weinsberg obiskovalcu radi pokažejo grič, na katerem stoji trdnjava, in povedo z njo povezano anekdoto iz ...
Iz knjige Zgodbe za srečo v družini, ki je izšla pri založbi Ognjišče.