Iz Betanije
Kaj pomeni skrbeti za odnos, prinašati v zakon nekaj svežega in živeti v polnovrednem partnerstvu? O tem je v oddaji Za življenje spregovoril klinični psiholog dr. Aleksander Zadel.
Iz Betanije
Kaj pomeni skrbeti za odnos, prinašati v zakon nekaj svežega in živeti v polnovrednem partnerstvu? O tem je v oddaji Za življenje spregovoril klinični psiholog dr. Aleksander Zadel.
Iz Betanije
Zadovoljstvo posameznika je posledica njegovih lastnih odločitev in izbir. Tudi v odnosu med zakoncema. Veste, da nas pri partnerju običajno zmoti tisto, kar smo sami zanemarili? Kliničnega psihologa dr. Aleksandra Zadela smo vprašali, kaj je ključno in kako lahko nazaj zakrpamo odnos?
Iz Betanije
Zadovoljstvo posameznika je posledica njegovih lastnih odločitev in izbir. Tudi v odnosu med zakoncema. Veste, da nas pri partnerju običajno zmoti tisto, kar smo sami zanemarili? Kliničnega psihologa dr. Aleksandra Zadela smo vprašali, kaj je ključno in kako lahko nazaj zakrpamo odnos?
Iz Betanije
Toni Mrvič je terapevt, ki je v zadnjih letih znan po knjižni uspešnici Iskreno o moških, napisal jo je v soavtorstvu z Markom Juhantom. O tem, kako velika je moč pohvale, kako se približati drug drugemu in kako preprečiti prekinitev odnosa je spregovoril tudi v naši oddaji Za življenje.
Iz Betanije
Toni Mrvič je terapevt, ki je v zadnjih letih znan po knjižni uspešnici Iskreno o moških, napisal jo je v soavtorstvu z Markom Juhantom. O tem, kako velika je moč pohvale, kako se približati drug drugemu in kako preprečiti prekinitev odnosa je spregovoril tudi v naši oddaji Za življenje.
Globine
Tokrat smo si v 7. delu cikla Dialog z ateizmom vzeli čas za refleksijo: ateist Simon Rigač je delil svoj pogled na srečanja, snemanje oddaj, povedal je, kaj se ga je dotaknilo, v zadnjem delu pogovora pa je beseda tekla o ustvarjanju glasbe z umetno inteligenco. Začeli smo s ponovitvijo dela pogovora z jezuitom p. Damjanom Ristićem o tem, kako razumemo ateizem in kakšne oblike poznamo. Vprašanja za oba gosta lahko pošljete na: globine@ognjisce.si
Za življenje
Tokrat smo z našim gostom Karlom Gržanom spregovorili o vstopu v novo katehetsko, šolsko, študijsko leto, o naporih in vsem lepem v tem omenjenem času.
Kmetijska oddaja
V oddaji smo pripravili kratko analizo odziva kmetijskega ministrstva na miren in dostojanstven protest živinorejcev, na predzadnji dan sejma AGRA. Dogajanje je komentiral novinar, urednik in kmetovalec Martin Nahtigal. Ustavili smo se tudi ob ocenjevanju medu in opozorili na nedorečenosti glede registracije zdravil, potrebnih za izvajanje anestezije prašičkov.
Sol in luč
Živimo v času individualizma in pravila radi razlagamo in prirejamo vsak po svoje: omejitev hitrosti je neumna, upoštevati tak ali drugačen red je nesmiselno in zastarelo. Menite, da bi vsi bolje živeli brez institucij, ki so same sebi namen? Verjetno imate v mnogih primerih prav, toda Jordan Peterson svari: »Lahkomiselno zaničevanje družbenih ustanov je lahko nevarno!« V oddaji Sol in luč smo prebrali nekaj odlomkov iz prvega poglavja njegove knjige z naslovom Onkraj reda - še 12 pravil za življenje, ki mu je dal naslov: »Ne omalovažujte nepremišljeno družbenih ustanov in ustvarjalnih dosežkov.«
Spoznanje več, predsodek manj
V tokratno oddajo smo povabili publicistko, prevajalko in zgodovinarko Alenko Puhar. Odpirali smo nekatera zamolčana zgodovinska dejstva in razkrivali, kakšne so povezave z aktualnimi obrazi na medijskem in političnem prizorišču.
Kuhajmo s sestro Nikolino
To jed lahko pripravimo v kombinaciji z mesom ali s krompirjem, lahko pa uporabimo oboje. Jajčevce je potrebno najprej olupiti (če so mladi, to lahko izpustimo) in narežemo na tanjše rezine in jih malo posolimo. Čez nekaj časa jih obrišemo ter opečemo na olju. Poberemo jih pravi čas, da so še na pol mehki. Posebej pripravimo mesno sekanico, se pravi zmleto meso. Prepražimo ga, da je okusno. V posodo za narastke ali pekač nalagamo plasti jajčevcev in mesa. Da bo bolj okusno, dodamo še malo paradižnikove mezge. Lahko pa vmes dajemo še na listke narezan in al-dente kuhan krompir. Na vrhu polijemo z jajčnim mlekom, dodamo malo smetane. Prebodemo z vilico, da bo sočno. Na vrhu naribamo sir in damo v pečico. Na vrhu pokrijemo z alu-folijo ali pa s pokrovom. Pečemo 10 do 15 minut, nato odkrijemo in pečemo še 15 minut, da dobi lepo barvo.
Slovenska oddaja Radia Vatikan
Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.