Približuje se novo šolsko in akademsko leto, ki daje novo priložnost za tiste, ki želijo poglobiti svoje duhovno življenje in spoznati nekatere vidike katoliškega nauka, ki jih doslej niso poznali. Katere so vsebine in kako poteka program, nam je pojasnil skrbnik študijskega programa Duhovno izpopolnjevanje na Teološki fakulteti dr. Ivan Platovnjak.
Približuje se novo šolsko in akademsko leto, ki daje novo priložnost za tiste, ki želijo poglobiti svoje duhovno življenje in spoznati nekatere vidike katoliškega nauka, ki jih doslej niso poznali. Katere so vsebine in kako poteka program, nam je pojasnil skrbnik študijskega programa Duhovno izpopolnjevanje na Teološki fakulteti dr. Ivan Platovnjak.
Poletni čas je čas počitnic. Priložnost, ko se tempo življenja vsaj malo ustavi in imamo več časa za svoje bližnje, za uživanje v naravi, za branje knjig, ki se nam nabirajo na polici. Kako naj kristjani ta čas preživimo, predvsem, ko smo v naravi, da nas bo ta čas povezal z Bogom? O tem bova danes govorila s p. Ivanom Platovnjakom, profesorjem duhovne teologije na Teološki fakulteti in vodjem programa Duhovno izpopolnjevanje.
Poletni čas je čas počitnic. Priložnost, ko se tempo življenja vsaj malo ustavi in imamo več časa za svoje bližnje, za uživanje v naravi, za branje knjig, ki se nam nabirajo na polici. Kako naj kristjani ta čas preživimo, predvsem, ko smo v naravi, da nas bo ta čas povezal z Bogom? O tem bova danes govorila s p. Ivanom Platovnjakom, profesorjem duhovne teologije na Teološki fakulteti in vodjem programa Duhovno izpopolnjevanje.
Evangelist Marko poroča, kako je Jezus učence, ki so se veseli vrnili s svojega misijonskega poslanstva, poslal počivat: »Pojdite sami zase v samoten kraj in se malo odpočijte! Mnogo ljudi je namreč prihajalo in odhajalo, tako da še jesti niso utegnili. In odrinili so s čolnom sami zase v samoten kraj.« Kako naj to razumemo danes, ko se zdi, da imamo tako zelo malo časa, sprašujem mojega današnjega gosta p. Ivana Platovnjaka, ki vodi program Duhovno izpopolnjevanje z namenom, da bi kristjani in ostali imeli prostor, kjer poglobijo svoje duhovne temelje.
Evangelist Marko poroča, kako je Jezus učence, ki so se veseli vrnili s svojega misijonskega poslanstva, poslal počivat: »Pojdite sami zase v samoten kraj in se malo odpočijte! Mnogo ljudi je namreč prihajalo in odhajalo, tako da še jesti niso utegnili. In odrinili so s čolnom sami zase v samoten kraj.« Kako naj to razumemo danes, ko se zdi, da imamo tako zelo malo časa, sprašujem mojega današnjega gosta p. Ivana Platovnjaka, ki vodi program Duhovno izpopolnjevanje z namenom, da bi kristjani in ostali imeli prostor, kjer poglobijo svoje duhovne temelje.
Odpuščanje je del našega vsakdana, pa naj bo to med zakonci med sodelavci ali kjerkoli, ko prizadenemo drug drugega. Če hočemo resnično odpustiti, mora biti krivda storilca v vsej svoji razsežnosti in posledicah razkrita, prepoznavna in poimenovana, sicer lahko ostane odpuščanje površno ali le delno, saj vanj ni vključeno vse, kar je človeka ranilo in mu pustilo posledice. V tokratni oddaji je bila tema odpuščanje, kot je tudi naslov knjižice, ki je izšla pri Založbi Ognjišče in jo je napisal Wunibald Müller.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 22. november 2024 ob 05-ih
Ki navsezadnje to ni bil. Politika, ki je načeloma zavezana pogovarjanju, dogovarjanju, usklajevanju, je bila navsezadnje kaznovana, ker je to počela. Saj veste, na kaj to leti. Na referendum o ...
Gosta oddaje zakonca Perko sta govorila o tem, kako najti smisel, naštela sta tudi nekaj koristnih knjižnih naslovov.
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Poslušalka jih rada pripravlja in jo je zanimalo, če lahko doda v testo malo limonine lupine, morda kakšen vanilijev sladkor ali pa kaj podobnega, da bi bilo malo priokusa. Sestra Nikolina ji je svetovala, da lahko, sploh če bodo postreženi kot sladka jed (lahko jih naredimo tudi slane in so zraven mesnine ali solate). Dodala je še, da višek cmokov zamrznemo, preden jih damo kuhat. Naložimo jih na pladenj, ki je prekrit s folijo. Ko zamrznejo, jih naložimo v vrečko ali škatlo in shranimo v skrinji. Ko jih bomo potrebovali, jih damo kuhat v vrelo vodo, kuhamo jih kakšno minuto več kot sveže narejene.
Posvetili smo se partnerskim odnosom, kadar se ti znajdejo na preizkušnji. Bolj ko se bližajo praznični dnevi, bolj v srcih mnogih zeva praznina. Nekaj namigov, kako se lotiti reševanja takih stisk, nam je podala Nataša Lotrič, ki se s tovrstnim partnerskim svetovanjem ukvarja v Inštitutu Addictiva v Škofji Loki.