Moja zgodba
V oddaji Moja zgodba lahko poslušate spomine sestre Leonarde Rot, Marijine sestre čudodelne svetinje, ki je popisala, kako so redovnice po drugi svetovni vojni izgubile delo, kako so jim zaplenili vse premoženje in jih nato izgnali na Dobrovo pri Ljubljani. Slišite lahko tudi, kako so nekatere sestre zaprli in poslali na prestajanje zapornih kazni v taborišča Stari Pisker v Celju, Ferdrenk na Kočevskem, v Škofjo Loko in Begunje na Gornjskem.
Moja zgodba
Doživetja narave
Tokratni gost je strnil 46 let spoznavanja himalajske dežele, kjer je opravil vsaj 30 trekingov in tudi osem vzponov na najvišje gore sveta. Viki Grošelj je spregovoril o Križu čez Nepal - enem samem dolgem potovanju prek najvišjih vrhov nazaj k ljudem.
Komentar tedna
Kaj nam je torej storiti? Kot kristjani smo zavezani k ohranjanju življenja od naravnega spočetja do naravne smrti. Svoje moči moramo usmeriti k ozaveščanju o človekovem dostojanstvu, tudi v umiranju ter se učiti ljubezni do bližnjega ter sprejemati in osmišljati trpljenje, ki je neodtujljiv del našega življenja. Verjamem, da nam tudi medicina pri tem lahko pomaga. Naj bo naša prva izbira dostojanstvo človeka, ne pa pomoč v smrti.
Komentar tedna je pripravila doktorica zgodovine Helena Jaklitsch.
Svetovalnica
Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2023, ki so bila na tržišče uvedena v zadnjem letu. Nagrade so prejeli Don Don za polnozrnati kruh z lanom, Spar Slovenija za droženi kruh s semeni, MVP skodelico s piščancem in Time Out skodelico, Ljubljanske mlekarne za MU kefir naravni, limona in vanilija ter linijo EGO proteini, Mlekarna Planika za jogurt s sirupom smrekovih vršičkov, Barbios za bio testenine Biogetta pirine rožice z lanenimi semeni in pirine fuže z bučnimi semeni, Delamaris za ribje solate, Mercator IP za izdelke iz linije Minute »Chefs choice«: obroke s črnim rižem, polnozrnatim kuskusom. Osnovna cilja projekta sta osveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oziroma izboljšana živila in spodbujati gospodarstvo pri razvoju trajnostnih živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo kot ugodnim vplivom na okolje. V studiu je o kakovostnejši izbiri živil in prehrani govorila mag. Edvina Hafner, inženirka prehrane z Inštituta za nutricionistiko.
Sol in luč
Svetlobo in zrna modrosti smo tokrat zajemali iz Svetega pisma. Nasvete za življenje smo poiskali v knjigi knjig in prebrali nekaj odlomkov iz knjige Modrosti, iz knjige Pregovorov iz Pridigarja in iz knjige preroka Siraha. Pustite se nagovoriti večnim resnicam saj so: “Poti modrosti (so) prijetne, vse njene steze so mirne.”
Slovencem po svetu in domovini
Ali uveljavljena mednarodna strokovnjakinja za gradnjo mostov dr. Vanja Samec razmišlja o vrnitvi v Slovenijo,
[16:12] zakaj je profesor Igor Jelen optimističen glede vrnitve življenja v beneške vasi in doline in
[31:04] kakšen ugled ima slovenski jezik na avstrijskem Koroškem?
Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 28. januar 2023 ob 05-ih
Sobotna iskrica
Sobotna iskrica je tudi tokrat prva stopila v dopoldanski del radijske sobote. Povabila je na srečanje otroških in mladinskih zborov k don Bosku v Maribor. Nato je odprla Mavrico in osvetlila bogastvo, ki ga prinaša Sveto pismo. Slišali ste tudi kratek nagovor duhovnika Marka Rijavca, ki je spregovoril o blagrih, glavni vsebini nedeljske Božje besede.
Iz naših krajev
Poročali smo o kadrovskih spremembah v zavodu Turizem Bled, novem vodstvu in načrtih občine Domžale, soočenju mnenj o postavitvi vetrnih elektrarn na širšem območju Dravograda in desetletnici delovanja družinskega centra Mala ulica.
Duhovna misel
Gobavec, ki ima na sebi bolna mesta, naj nosi pretrgana oblačila, naj ima razmršene lase, naj zakriva brke in naj kliče: “Nečist, nečist!” Vse dni, dokler je bolan, naj prebiva ločeno; zunaj tabora naj bo njegovo bivališče! (Tretja Mojzesova knjiga 13, 45-46).
Rožni venec
Molili so radijski sodelavci. Molitev je vodil Franci Trstenjak.