Kulturni utrinki

VEČ ...|4. 12. 2023
Priznanja Branju prijazna občina - Arheološka razstava v Novem mestu - Sejem ilustracije v Ljubljani

Priznanja Branju prijazna občina - Arheološka razstava v Novem mestu - Sejem ilustracije v Ljubljani

kulturaliteraturalikovna umetnostbranju prijazna občinaŽivljenje na tej in oni straniNovo mesto pred 3000 letiSejem ilustracije

Kulturni utrinki

Priznanja Branju prijazna občina - Arheološka razstava v Novem mestu - Sejem ilustracije v Ljubljani
VEČ ...|4. 12. 2023
Priznanja Branju prijazna občina - Arheološka razstava v Novem mestu - Sejem ilustracije v Ljubljani

Jože Bartolj

kulturaliteraturalikovna umetnostbranju prijazna občinaŽivljenje na tej in oni straniNovo mesto pred 3000 letiSejem ilustracije

Priporočamo
|
Aktualno

Duhovna misel

VEČ ...|22. 7. 2025
Otrokov nasvet staršem

Moje roke so majhne. Prosim, ne pričakujte, da bom vedno čisto pravilno pospravil posteljo, narisal sliko ali vrgel žogo. Moje oči še ...

Iz knjige Zgodbe za srečo v družini, ki je izšla pri založbi Ognjišče.

Otrokov nasvet staršem

Moje roke so majhne. Prosim, ne pričakujte, da bom vedno čisto pravilno pospravil posteljo, narisal sliko ali vrgel žogo. Moje oči še ...

Iz knjige Zgodbe za srečo v družini, ki je izšla pri založbi Ognjišče.

Božo Rustja

duhovnost

Za življenje

VEČ ...|19. 7. 2025
Počitniški čas

V tokratni oddaji Za življenje je Nada Zupančič Bajželj svetovala, kako najbolje izkoristiti počitniški čas.

Počitniški čas

V tokratni oddaji Za življenje je Nada Zupančič Bajželj svetovala, kako najbolje izkoristiti počitniški čas.

Mateja Subotičanec

vzgojaduhovnost

Svetovalnica

VEČ ...|22. 7. 2025
Spanec je boljši kot žganec

Z Vesno Virant s podjetja Dormeo smo se pogovarjali o kakovostnem spancu. Kako si pomagamo z izbiro ležišča pri težavah s hrbtenico in kakšno vlogo imajo vzglavniki, ter skrb za ležišče je le nekaj tem, ki smo se jih dotaknili.

Spanec je boljši kot žganec

Z Vesno Virant s podjetja Dormeo smo se pogovarjali o kakovostnem spancu. Kako si pomagamo z izbiro ležišča pri težavah s hrbtenico in kakšno vlogo imajo vzglavniki, ter skrb za ležišče je le nekaj tem, ki smo se jih dotaknili.

Maja Morela

svetovanje

Program zadnjega tedna

VEČ ...|22. 7. 2025
Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 22. julij 2025 ob 05-ih

Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 22. julij 2025 ob 05-ih

Radio Ognjišče

Doživetja narave

VEČ ...|18. 7. 2025
Kolesarske Jakobove poti povezujejo Slovenijo

V jubilejnem letu Društva prijateljev poti sv. Jakoba smo sedli na kolo. V Sloveniji imamo namreč poleg pohodnih tudi kolesarske Jakobove poti, za kar sta zaslužna zakonca Helena in Franc Štefanič. Oba sta predana kolesarjenju in petju, Franc je kirurg, ki je operiral ramo Primoža Rogliča, srečali pa smo se na Trgu sv. Petra na Kolesarjenju upanja v Rim. Predstavila sta tudi svojo zadnjo kolesarsko dogodivščino na Siciliji.

Kolesarske Jakobove poti povezujejo Slovenijo

V jubilejnem letu Društva prijateljev poti sv. Jakoba smo sedli na kolo. V Sloveniji imamo namreč poleg pohodnih tudi kolesarske Jakobove poti, za kar sta zaslužna zakonca Helena in Franc Štefanič. Oba sta predana kolesarjenju in petju, Franc je kirurg, ki je operiral ramo Primoža Rogliča, srečali pa smo se na Trgu sv. Petra na Kolesarjenju upanja v Rim. Predstavila sta tudi svojo zadnjo kolesarsko dogodivščino na Siciliji.

Blaž Lesnik

kolesarjenjeJakobova potpopotno kolesarjenjenarava

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|23. 7. 2025
Kuhanje fižola

Fižol, ki nam raste na vrtu ali njivi, sproti pobiramo in očistimo ter shranimo v hladilniku. Ko ga imamo želeno količino, ga damo kuhat v vrelo, osoljeno vodo, dodamo ji tudi žlico sladkorja. Vre naj le kratek čas. Poberemo ga na prt na mizi, pokrijemo z drugim prtom in počakamo, da se ohladi. Potem ga naložimo v vrečke in dobro zapremo ter damo v zamrzovalnik. Pred tem ga lahko tudi narežemo, da bomo imeli že pripravljenega za juhe ali omake. Zamrznjenega damo kuhati v vrelo vodo in naj pokrito vre.

Kuhanje fižola

Fižol, ki nam raste na vrtu ali njivi, sproti pobiramo in očistimo ter shranimo v hladilniku. Ko ga imamo želeno količino, ga damo kuhat v vrelo, osoljeno vodo, dodamo ji tudi žlico sladkorja. Vre naj le kratek čas. Poberemo ga na prt na mizi, pokrijemo z drugim prtom in počakamo, da se ohladi. Potem ga naložimo v vrečke in dobro zapremo ter damo v zamrzovalnik. Pred tem ga lahko tudi narežemo, da bomo imeli že pripravljenega za juhe ali omake. Zamrznjenega damo kuhati v vrelo vodo in naj pokrito vre.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Od slike do besede

VEČ ...|22. 7. 2025
Umetnostni zgodovinar dr. Milček Komelj o delu pisatelja Alojza Rebule

Umetnostni zgodovinar dr. Milček Komelj o delu pisatelja Alojza Rebule

Mateja Subotičanec

Slovenska oddaja Radia Vatikan

VEČ ...|22. 7. 2025
Slovenska oddaja Radia Vatikan dne 22. 7.

Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.

Slovenska oddaja Radia Vatikan dne 22. 7.

Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.

Radio Vatikan

Sol in luč

VEČ ...|22. 7. 2025
Zgodbe za pogum

Za tokratno oddajo Sol in luč smo izbrali nekaj odlomkov iz knjige z naslovom Zgodbe za pogum, ki jih je zbral Božo Rustja in je izšla pri založbi Ognjišče.

Zgodbe za pogum

Za tokratno oddajo Sol in luč smo izbrali nekaj odlomkov iz knjige z naslovom Zgodbe za pogum, ki jih je zbral Božo Rustja in je izšla pri založbi Ognjišče.

Tadej Sadar