Kulturni utrinki
V parku Sveta Evrope pred Cankarjevim domom bo v soboto 8. junija potekal 10. Otroški knjižni festival. Tudi letos bo knjižni sejem, na katerem bodo založniki ponujali knjige za otroke in mladostnike, pospremil pester celodnevni kulturni program. Več o tem pa nam je povedala programska vodja festivala Katja Preša.
Kulturni utrinki
V parku Sveta Evrope pred Cankarjevim domom bo v soboto 8. junija potekal 10. Otroški knjižni festival. Tudi letos bo knjižni sejem, na katerem bodo založniki ponujali knjige za otroke in mladostnike, pospremil pester celodnevni kulturni program. Več o tem pa nam je povedala programska vodja festivala Katja Preša.
Globine
Ključni dogodki minulih tednov v življenju katoliške Cerkve so bili izhodišče tokratne oddaje. O vlogi Cerkve v današnjem svetu, o tem, kako papež s svojo držo nagovarja ateista in v čem je dostojanstvo, h kateremu je poklican vsak član Cerkve, je tekla beseda. Naša gosta v četrtem delu iz cikla Dialog z ateizmom, ki smo ga začeli z odgovori na komentarje pretekle oddaje, sta bila jezuit p. Damjan Ristić in ateist Simon Rígać.
Pogovor o
Kako bo zakon o psihoterapiji, ki je trenutno v parlamentarnem postopku, vplival na dostopnost, kakovost in varnost psihoterapevtskih storitev v Sloveniji? Kdo bo smel izvajati psihoterapijo v zdravstvu in kako bo zagotovljeno varstvo pacientov? V oddaji Pogovor o smo ta in druga vprašanja zastavili sogovornikom v studiu: državnemu sekretarju na Ministrstvu za zdravje Denisu Kordežu, direktorju ljubljanske podružnice Univerze Sigmunda Freuda Miranu Možini, klinični psihologinji Maši Naraločnik Sinur in podpredsedniku Zveze organizacij pacientov Slovenije Franciju Gerbcu.
Sol in luč
Ob zaključku šolskega leta smo za tokratno oddajo Sol in luč izbrali dve zgodbi Karla Gržana, ki jih je pred desetletjem kot podlistke pisal za revijo Ognjišče. Opisujeta prav mlade in njihova srečevanja z življenjem, ki ga v veliki meri izpolnjuje prav šola. Naslov knjižice je Od senc k svetlobi izšla pa je pri Založbi Ognjišče.
Doživetja narave
Radijska ekipa s prijatelji je v zadnjih pripravah na odhod. V ponedeljek se bo začelo kolesarsko romanje upanja v Rim. V Doživetjih narave ste spoznali ekipo, ki se odpravlja na mednarodno srečanje športnikov s papežem. Predstavili smo tudi traso in vse štiri etape, v katerih bodo skupaj prepotovali več kot 750 km - do svetih vrat v Vatikanu.
Komentar tedna
… Kaj bo mene preživelo? Kaj bo moja generacija ustvarila trajnega, da bodo prihodnji rodovi s ponosom ohranjali in predajali naprej? Marsikdo niti nagrobnika ne pusti za sabo. V življenju je ustvaril goro odpadkov, ki ga je pokopala pod sabo. V trošenju se je iztrošil, upepelili in raztrosili so ga. Pred Binkoštmi smo. V sebi nosimo Božjega Duha, ki ustvarja življenje in lepoto. Tisto, ki ne mine, ker je vedno mlado. Dajmo mu priložnost, da bo iz nas ustvaril nekaj lepega in trajnega.
Doživetja narave
Radijska ekipa s prijatelji je v zadnjih pripravah na odhod. V ponedeljek se bo začelo kolesarsko romanje upanja v Rim. V Doživetjih narave ste spoznali ekipo, ki se odpravlja na mednarodno srečanje športnikov s papežem. Predstavili smo tudi traso in vse štiri etape, v katerih bodo skupaj prepotovali več kot 750 km - do svetih vrat v Vatikanu.
Komentar tedna
… Kaj bo mene preživelo? Kaj bo moja generacija ustvarila trajnega, da bodo prihodnji rodovi s ponosom ohranjali in predajali naprej? Marsikdo niti nagrobnika ne pusti za sabo. V življenju je ustvaril goro odpadkov, ki ga je pokopala pod sabo. V trošenju se je iztrošil, upepelili in raztrosili so ga. Pred Binkoštmi smo. V sebi nosimo Božjega Duha, ki ustvarja življenje in lepoto. Tisto, ki ne mine, ker je vedno mlado. Dajmo mu priložnost, da bo iz nas ustvaril nekaj lepega in trajnega.
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Kuhajmo s sestro Nikolino
Kje vse lahko v kuhinji uporabljamo svinjsko mast, je zanimalo našega poslušalca. Sestra Nikolina pravi, da jo lahko uporabimo vsepovsod: na svinjski masi lahki cvremo, pražimo, opečemo meso … Jedi bodo imele drugačen, za mnoge boljši okus. Mast odmerjamo po žlicah, ne v velikih količinah. Svinjsko salo pa uporabljamo tudi za piškote, tudi za valjane kekse, mašinske - strojne piškote. Salo je odlično tudi za mazanje modelov ...