V Forumu za kmetijstvo in podeželje pri SDS pred letošnjimi volitvami v Kmetijsko gozdarsko zbornico izpostavljajo pomen podpore prenosu kmetij na mlade in pri tem ne pozabiti tudi na prenosnike, pravi dr. Jože Podgoršek in dodaja, da je nujno vzpostaviti pravičen sistem plačil na OMD področjih in sredstva za to poiskati tudi na področju turizma. Ne sme se pa pozabiti tudi na gozdarstvo …
V Forumu za kmetijstvo in podeželje pri SDS pred letošnjimi volitvami v Kmetijsko gozdarsko zbornico izpostavljajo pomen podpore prenosu kmetij na mlade in pri tem ne pozabiti tudi na prenosnike, pravi dr. Jože Podgoršek in dodaja, da je nujno vzpostaviti pravičen sistem plačil na OMD področjih in sredstva za to poiskati tudi na področju turizma. Ne sme se pa pozabiti tudi na gozdarstvo …
Tokrat smo razmišljali o odgovorih na vprašanja današnjega časa, ki jih lahko daje Cerkev po občestvu. Kaj sploh je živo občestvo in kako skrbeti za njegovo rast? Kakšna je vloga duhovnika v njem in kako vanj pritegniti oddaljene od Cerkve? Z nami je bil župnik iz župnije Ljubljana – Kašelj / Zalog Andrej Maksimilijan Gósek.
Še vedno je odprto vprašanje nove koncesije za izvajanje Javne službe kmetijskega svetovanja. Slišite lahko, kako na ta zaplet gledajo predstavniki list, ki se potegujejo za vodenje Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. Mag. Jože Mohar pa je pripravil nekaj nasvetov pred setvijo ozimin.
Gostja je bila Ana Gregorič, ki stremi k temu, da bi otroci in odrasli z veseljem razvijali svoj glasbeni potencial. Kako začeti, kako vztrajati in kako uspeti? Prisluhnite pogovoru.
Spregovorili smo o novi pohodniški in romarski poti, ki vključuje tri kraje, s katerimi je bilo povezano življenje mistikinje Magdalene Gornik: Sodražica, Fara na Blokah in Nova Štifta. Dolga je 37 km in primerna tako za hojo kot kolesarjenje. Več o poti in življenju Magdalene Gornik sta povedala sodraški župnik Franci Bizjak in prof. geografije Ludvik Mihelič.
Začetek šolskega leta je vedno čas prehoda, čas novega ritma, novih poudarkov in tudi čas načrtovanja. To najbolj občutimo starši šoloobveznih otrok in pedagoški delavci, pozna pa se tudi pri mnogih drugih poklicih.
V Cerkvi na Slovenskem se pastoralno leto običajno začne s pastoralnimi tečaji. Gre za poldnevne dogodke, praviloma organizirane v vseh šestih škofijah, ki se jih udeležujejo predvsem duhovniki, v manjši meri pa tudi drugi pastoralni sodelavci.
V čast mi je bilo, da so odgovorni k izvedbi letošnjih pastoralnih tečajev povabili Socialno akademijo. September je bil zato zame, pa tudi za s. Andrejo Godnič in Benjamina Siterja, ki sem ju povabil k izvedbi, mesec mnogih srečanj in mnogih poti. Na Mirenskem gradu, v Kančevcih, v Ljubljani, Novem mestu in Celju smo se srečali z okoli 300 duhovniki in laiškimi sodelavci iz vseh šestih škofij.
Z vami bi rad podelil nekaj svojih opažanj o tem, v kakšni kondiciji Cerkev na Slovenskem vstopa v novo pastoralno leto.
Komentar je pripravil Matej Cepin, direktor Socialne akademije.
V oddaji smo vas povabili na odprtje razstave mozaikov Mile Dobrevske, ki prihaja iz Severne Makedonije. nastava nosi naslovom Ne moreš me zapreti v okvir, odprtje pa bo v četrtek, 3. oktobra, ob 19. uri v Kregarjevem atriju. Avtorico in njeno delo je predstavila mag. Bernarda Stenovec.
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Ob mednarodnem dnevu starejših in ob številnih spodbudah vseživljenjskega učenja smo spoznali eno od nagrajenk Andragoškega centra Slovenije za promocijo učenja in znanja, Marijo Metlika, ki je šla študirat po upokojitvi in s tem uresničila svoje mladostne sanje. Po diplomi se ne ustavi, izobražuje se redno v znanju jezikov, spremlja slepe in slabovidne v hribe, hodi na geografijo, telovadbo, obiskuje delavnice o samooskrbi in še marsikaj. “Pomembno se je učiti tudi potrpljenja, razumevanja, saj so smisel življenja dobri odnosi”, je povedala v pogovoru.
Poslušalka je prosila za recept za biskvitno pecivo z bananami, ki bi bil na vrhu oblit s čokolado. Sestra Nikolina jih je svetovalo pripravo biskvita, ki mu lahko doda tudi malo zmletih orehov ali čokoladni prah. Ko je pečen, naj ga obrne in namaže z marmelado. Naloži narezane banane in prelije s stopljeno čokolado. Lahko pa naredi tudi skutin namaz in na to naloži banane. Po čokoladi pa lahko potrese narezane ali naribane orehe ali mandlje.