Minute za kmetijstvo in podeželje
Ob 30-letnici Govedorejskega društva Domžale se bo v torek, na Dan državnosti, na Kmetiji Črnivec v Zgornjih Jaršah, odvijala regijska razstava živine. Predsednik Boštjan Luznar k obisku še posebej vabi družine z otroki.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Ob 30-letnici Govedorejskega društva Domžale se bo v torek, na Dan državnosti, na Kmetiji Črnivec v Zgornjih Jaršah, odvijala regijska razstava živine. Predsednik Boštjan Luznar k obisku še posebej vabi družine z otroki.
Minute za kmetijstvo in podeželje
V Sindikatu kmetov Slovenije so ogorčeni nad dejstvom, da so na kmetiji Možganovih, potem ko so jim vrnili na nezakonit način odvzeto govedo, morali eno od živali zaradi posledic poškodbe usmrtiti. Na čudno ravnanje s premestitvijo inšpektorice, pa opozarjajo v NSi…
Minute za kmetijstvo in podeželje
V Sindikatu kmetov Slovenije so ogorčeni nad dejstvom, da so na kmetiji Možganovih, potem ko so jim vrnili na nezakonit način odvzeto govedo, morali eno od živali zaradi posledic poškodbe usmrtiti. Na čudno ravnanje s premestitvijo inšpektorice, pa opozarjajo v NSi…
Minute za kmetijstvo in podeželje
V soboto se bo na kmetijski šoli Grm v Novem Mestu odvijala 7. državna razstava govedi rjave pasme. Gre za zelo zanimiv in tudi pomemben dogodek, pravi Matic Rigler, strokovni tajnik rejcev goveda rjave pasme …
Minute za kmetijstvo in podeželje
V soboto se bo na kmetijski šoli Grm v Novem Mestu odvijala 7. državna razstava govedi rjave pasme. Gre za zelo zanimiv in tudi pomemben dogodek, pravi Matic Rigler, strokovni tajnik rejcev goveda rjave pasme …
Kmetijska oddaja
Naš osrednji gost je bil Matic Rigler, strokovni tajnik rejcev govedi rjave pasme. Z njim smo se, pred letošnjo 7. državno razstavo govedi te pasme, pogovarjali o izzivih, ki so pred rejci te čudovite pasme goveda, posebej cenjenega v predelavi mleka v sire.
Kmetijska oddaja
Naš osrednji gost je bil Matic Rigler, strokovni tajnik rejcev govedi rjave pasme. Z njim smo se, pred letošnjo 7. državno razstavo govedi te pasme, pogovarjali o izzivih, ki so pred rejci te čudovite pasme goveda, posebej cenjenega v predelavi mleka v sire.
Kmetijska oddaja
V nedeljski kmetijski oddaji je bil naš gost dr. Ivan Toplak, ki je spregovoril o bolezni BVD in prizadevanjih za njeno izkoreninjenje tudi v Sloveniji. O pomenu vitaminov v prehrani živali pa bo spregovorila Katarina Svetičič Gobec dr. Veterinarske medicine iz Krke.
Kmetijska oddaja
V nedeljski kmetijski oddaji je bil naš gost dr. Ivan Toplak, ki je spregovoril o bolezni BVD in prizadevanjih za njeno izkoreninjenje tudi v Sloveniji. O pomenu vitaminov v prehrani živali pa bo spregovorila Katarina Svetičič Gobec dr. Veterinarske medicine iz Krke.
Kmetijska oddaja
Z nami je bil Marjan Špur, selekcionist s Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota. Ustavili smo se ob izzivih selekcije lisaste pasme goveda, ki stavi na primernost za pridelavo mleka in mesa.
Kmetijska oddaja
Kmetijska oddaja
V oddaji smo se ustavili ob vprašanjih škode po zvereh, novostih glede investicijske olajšave, mag. Vitomi Bric pa je predstavil zanimivo novost pri označevanju goveda, pametno ušesno znamko SenseTime.
Kmetijska oddaja
Komentar tedna
Skrajni čas je, da demokratična Slovenija, naslednica totalitarne države, opravi državniško dolžnost in rehabilitira nedolžne žrtve tega nasilja, kot je večina Evrope rehabilitirala žrtve fašizma, komunizma in nacizma. Dostojno je treba pokopati mrtve, označiti krivce in uresničiti demokratične standarde, ki so pogoj za spravo, kot so naša društva zapisala v Izjavi 1945 z naslovom »Edinost sreča sprava, k nam naj nazaj se vrnejo«.
Sol in luč
Delati kar je prikladno, pomeni slediti slepemu impulzu. Je kratkoročna korist. Je ozko in sebično. Laže, da doseže svoje. Ničesar ne upošteva. Nezrelo je in neodgovorno.
To je le delček vsebine tokratne oddaje v kateri smo slišali nekaj odlomkov iz knjige Jordana B. Petersona, 12 Pravil za življenje.
Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 09. maj 2025 ob 05-ih
Doživetja narave
Oddajo smo posvetili 30-letnici delovanja astronomskega krožka Gimnazije Šentvid v Ljubljani. Mentorja Klemen Blokar in Andrej Lajovic sta predstavila pestro zgodovino in dejavnost krožka. Med drugim organizirajo redna srečanja za upokojence, ki si želijo pogledati v vesolje, na strehi imajo svoj observatorij, prav tako so lastniki prvega radijskega teleskopa v Sloveniji. Bogate izkušnje so nabirali tudi z dogodki, na katere so vabili zanimive goste, med njimi je bila astronavtka Sunita Williams iz NASE.
Naš gost
Naš gost je bil akademski slikar Veljko Toman, ki je konec lanskega leta praznoval 80. rojstni dan. Ob tem je v več galerijah pripravil vrsto razstav. Z njim smo se pogovarjali o spominih na mladost v Savinjski dolini, o slikarstvu in restavratorstvu. Kakšno besedo smo namenili tudi teku, kajti večkrat je pretekel originalni maraton v Grčiji.
Kulturni utrinki
Tokrat smo povabili na klavirski recital ob zaključku glasbenega šolanja pianistke Klare Kolonič v Zavodu svetega Stanislava.
Komentar tedna
Skrajni čas je, da demokratična Slovenija, naslednica totalitarne države, opravi državniško dolžnost in rehabilitira nedolžne žrtve tega nasilja, kot je večina Evrope rehabilitirala žrtve fašizma, komunizma in nacizma. Dostojno je treba pokopati mrtve, označiti krivce in uresničiti demokratične standarde, ki so pogoj za spravo, kot so naša društva zapisala v Izjavi 1945 z naslovom »Edinost sreča sprava, k nam naj nazaj se vrnejo«.
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalec je sestro Nikolino prosil za pomoč pri pripravi carskega praženca. Potrebujemo 3 jajca, ¾ l mleka, 1 žlica soli, 2 ½ dl moke, sol. Rumenjake, sol in mleko zmiksamo. Nato dodamo moko. Dobiti moramo gostejšo zmes, kot za palačinke. Na koncu dodamo sneg, ki ga solimo in nato nežno, rahlo zamešamo. Postopek lahko poenostavimo, da v mleko zamešamo cela jajca ... Praženec bo bolj rahel, če bomo dodali tudi kakšno žlico piva ali radenske (če imamo odprto). Dobro bo tudi, če masa pol ure počiva. Takrat se bo tudi videla prava gostota in lahko še dodamo malo tekočine. Polovico mase vlijemo v posodo, kjer smo prej pogreli olje. Najlepše se peče v kakšni litoželezni ponvi. Nato to obračamo in trgamo. Veliko koščkov izberemo po okusu in željah. Jed sladkamo z marmelado ali sladkorjem (kristalni ali v prahu ali pa z medom), lahko pa zraven ponudimo čežano ali kompot. Lahko pripravimo pečenjak brez sladkorja in zraven ponudimo skledo solate ali pa ga postrežemo po enolončnici ali drugi kremi juhi.