Vremenska napoved 23. april 2025

Radio Ognjišče

vreme

23. 4. 2025
Vremenska napoved 23. april 2025

Radio Ognjišče

VEČ ...|23. 4. 2025
Vremenska napoved 23. april 2025

Radio Ognjišče

vreme

Vremenska napoved

VEČ ...|22. 4. 2025
Vremenska napoved 22. april 2025

Vremenska napoved 22. april 2025

vreme

Vremenska napoved

Vremenska napoved 22. april 2025
VEČ ...|22. 4. 2025
Vremenska napoved 22. april 2025

Radio Ognjišče

vreme

Vremenska napoved

VEČ ...|21. 4. 2025
Vremenska napoved 21. april 2025

Vremenska napoved 21. april 2025

vreme

Vremenska napoved

Vremenska napoved 21. april 2025
VEČ ...|21. 4. 2025
Vremenska napoved 21. april 2025

Radio Ognjišče

vreme

Vremenska napoved

VEČ ...|20. 4. 2025
Vremenska napoved 20. april 2025

Vremenska napoved 20. april 2025

vreme

Vremenska napoved

Vremenska napoved 20. april 2025
VEČ ...|20. 4. 2025
Vremenska napoved 20. april 2025

Radio Ognjišče

vreme

Vremenska napoved

VEČ ...|19. 4. 2025
Vremenska napoved 19. april 2025

Vremenska napoved 19. april 2025

vreme

Vremenska napoved

Vremenska napoved 19. april 2025
VEČ ...|19. 4. 2025
Vremenska napoved 19. april 2025

Radio Ognjišče

vreme

Vremenska napoved

VEČ ...|18. 4. 2025
Vremenska napoved 18. april 2025

Vremenska napoved 18. april 2025

vreme

Vremenska napoved

Vremenska napoved 18. april 2025
VEČ ...|18. 4. 2025
Vremenska napoved 18. april 2025

Radio Ognjišče

vreme

Vremenska napoved

VEČ ...|17. 4. 2025
Vremenska napoved 17. april 2025

Vremenska napoved 17. april 2025

vreme

Vremenska napoved

Vremenska napoved 17. april 2025
VEČ ...|17. 4. 2025
Vremenska napoved 17. april 2025

Radio Ognjišče

vreme

Vremenska napoved

VEČ ...|16. 4. 2025
Vremenska napoved 16. april 2025

Vremenska napoved 16. april 2025

vreme

Vremenska napoved

Vremenska napoved 16. april 2025
VEČ ...|16. 4. 2025
Vremenska napoved 16. april 2025

Radio Ognjišče

vreme

Priporočamo
|
Aktualno

Slovencem po svetu in domovini

VEČ ...|22. 4. 2025
Velika noč v Franciji

Velikonočni prazniki so bili letos lepi in bogati, s tem pa tudi naša priprava, saj smo v svetem letu, nam je o velikonočnem praznovanju pri rojakih na vzhodu Francije povedal slovenski župnik v Freyming-Merlebachu in delegat za Francijo Jože Kamin. V prostorih slovenske misije so za celotno dekanijo izpeljali posebno postno pripravo. V kapeli so imeli predavanja in sveto mašo. Ena od predavateljic je bila tudi slovenska rojakinja Kristina Hero Žitnik, ki je govorila o kruhu, slovenskem izseljenstvu in evharistiji. Jože Kamin je ob praznikih obiskal tudi starejše, bolne in onemogle rojake.

Velika noč v Franciji

Velikonočni prazniki so bili letos lepi in bogati, s tem pa tudi naša priprava, saj smo v svetem letu, nam je o velikonočnem praznovanju pri rojakih na vzhodu Francije povedal slovenski župnik v Freyming-Merlebachu in delegat za Francijo Jože Kamin. V prostorih slovenske misije so za celotno dekanijo izpeljali posebno postno pripravo. V kapeli so imeli predavanja in sveto mašo. Ena od predavateljic je bila tudi slovenska rojakinja Kristina Hero Žitnik, ki je govorila o kruhu, slovenskem izseljenstvu in evharistiji. Jože Kamin je ob praznikih obiskal tudi starejše, bolne in onemogle rojake.

Matjaž Merljak

družbarojakicerkev

Spoznanje več, predsodek manj

VEČ ...|21. 4. 2025
Praznovanje ob 60. obletnici revije Ognjišče

18. aprila leta 1965 je izšla prva številka revije Ognjišče. V roke so jo za veliko noč tega leta dobili verniki dveh primorskih mest, Postojne in Kopra. Kot glasilo obeh župnij se je imenovalo Farno ognjišče. Izšlo je kot razmnoženina na ciklostilu. Idejna pobudnika sta bila tedanji postojnski župnik Franc Bolo ter takratni koprski kaplan Bojan Ravbar. V oddaji »Spoznanje več, predsodek manj« smo gostili direktorja Ognjišča Miho Turka, urednika Ognjišča in predsednika Tiskovnega društva Ognjišče mag. Boža Rustjo in direktorja Radia Ognjišče msgr. Francija Trstenjaka. Spregovorili smo o pomenu obeh medijev za slovenski prostor, predvsem pa za Katoliško cerkev.

Praznovanje ob 60. obletnici revije Ognjišče

18. aprila leta 1965 je izšla prva številka revije Ognjišče. V roke so jo za veliko noč tega leta dobili verniki dveh primorskih mest, Postojne in Kopra. Kot glasilo obeh župnij se je imenovalo Farno ognjišče. Izšlo je kot razmnoženina na ciklostilu. Idejna pobudnika sta bila tedanji postojnski župnik Franc Bolo ter takratni koprski kaplan Bojan Ravbar. V oddaji »Spoznanje več, predsodek manj« smo gostili direktorja Ognjišča Miho Turka, urednika Ognjišča in predsednika Tiskovnega društva Ognjišče mag. Boža Rustjo in direktorja Radia Ognjišče msgr. Francija Trstenjaka. Spregovorili smo o pomenu obeh medijev za slovenski prostor, predvsem pa za Katoliško cerkev.

Alen Salihovič

politika

Moja zgodba

VEČ ...|20. 4. 2025
Pavla Kovač Škraba - Pričevanje 2. del

V oddaji Moja zgodba ste lahko prisluhnili 2 delu zanimive in ganljive pripovedi Pavle Kovač Škraba, ki je kot begunka, skupaj s starši, pred skoraj osemdesetimi leti zapustila Slovenijo in prispela v Argentino. V zrelih letih pa je sprejela pogumno odločitev in se vrnila v Slovenijo. Danes z globoko hvaležnostjo in spoštovanjem sprejema vse, kar ji je življenje prineslo na pot. 

Pavla Kovač Škraba - Pričevanje 2. del

V oddaji Moja zgodba ste lahko prisluhnili 2 delu zanimive in ganljive pripovedi Pavle Kovač Škraba, ki je kot begunka, skupaj s starši, pred skoraj osemdesetimi leti zapustila Slovenijo in prispela v Argentino. V zrelih letih pa je sprejela pogumno odločitev in se vrnila v Slovenijo. Danes z globoko hvaležnostjo in spoštovanjem sprejema vse, kar ji je življenje prineslo na pot. 

Jože Bartolj

spominpolitikaPavla Kovač Škraba

Doživetja narave

VEČ ...|18. 4. 2025
Misli Piera Giorgia Frassatija na veliki petek

4. julija letos bo minilo sto let od smrti »moža osmih blagrov«, kot je Piera Giorgia Frassatija imenoval papež Janez Pavel II. S svojo predanostjo socialni pravičnosti, dobrodelnosti in z vero, ki jo je živel skozi dejanja, je utelešal duha blagrov. Med jubilejnim svetoletnim srečanjem mladih bo Frassati 3. avgusta razglašen za svetnika. Na veliki petek smo osvetlili njegovo življenje in njegov odnos do gora, ki jih je zelo rad obiskoval.

Misli Piera Giorgia Frassatija na veliki petek

4. julija letos bo minilo sto let od smrti »moža osmih blagrov«, kot je Piera Giorgia Frassatija imenoval papež Janez Pavel II. S svojo predanostjo socialni pravičnosti, dobrodelnosti in z vero, ki jo je živel skozi dejanja, je utelešal duha blagrov. Med jubilejnim svetoletnim srečanjem mladih bo Frassati 3. avgusta razglašen za svetnika. Na veliki petek smo osvetlili njegovo življenje in njegov odnos do gora, ki jih je zelo rad obiskoval.

Blaž Lesnik

gorenaravaPier Giorgo Frassatimladi

Duhovna misel

VEČ ...|23. 4. 2025
Rad bi postal mogoč

Ravnatelj je obiskal prvi razred in vprašal učence: »Kaj bi rad postal, ko boš odrasel?« Neki deček je dvignil roko in dejal: ...

Iz knjige Drobne zgodbe za dušo, ki je izšla pri založbi Ognjišče.

Rad bi postal mogoč

Ravnatelj je obiskal prvi razred in vprašal učence: »Kaj bi rad postal, ko boš odrasel?« Neki deček je dvignil roko in dejal: ...

Iz knjige Drobne zgodbe za dušo, ki je izšla pri založbi Ognjišče.

Pavle Ravnohrib

duhovnost

Spominjamo se

VEČ ...|23. 4. 2025
Spominjamo se dne 23. 4.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Spominjamo se dne 23. 4.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Radio Ognjišče

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|23. 4. 2025
Porabimo beljake

Kako porabiti veliko količino beljakov, ki ostaja pri peki potic, je zanimalo poslušalko. Dodala je, da za španske vetrce in torto Pavlovo ni preveč navdušena. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da ostanek beljakov lahko takoj damo v zamrzovalnik in jih kasneje uporabimo ali pa še sveče uporabimo pri različnih jedeh. Recimo ko peče palačinke, lahko testo doda kakšen beljak. Ali pa iz več beljakov naredi sneg in ga doda šmornu. Enako beljake porabi v bešamelu za narastke (cvetačni, brokolijev ...). Ena od možnosti je, da beljake razžvrklja in jih da na praženo čebulo. To bo dobra jed za zajtrk. Lahko jih doda tudi testeninam.  Poslušalka je spomnila na beljakov kolač. Na en beljak damo 3 dag moke in 3 dag sladkorja, stopljeno maslo, rozine, orehi, čokolada ... Sestra Nikolina pa za beljakov kruh beljake stehta in doda isto težo moke in sladkorja, pecilni prašek, limonino lupino. V sneg doda kakav ali čokolado v prahu. Slednjo zameša kar v moko. Doda še narezano suho sadje: brusnice, marelice, suhe slive, rozine, orehe, neslane arašide ... Suho mešanico (moka in sadje) posebej zmeša v moki, doda sneg s sladkorjem in speče v podolgovatih modelih. Druga poslušalka pa iz 4 beljakov naredi sneg, doda 25 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, ščep soli, 20 dag kokosa ali sesekljanih lešnikov ali mandljev in 10 dag ovsenih kosmičev. Testo nič ne počiva, ampak takoj z žličkama naredimo kupčke, polagamo na peki papir in pečemo 20 minut pri 160 °C. Tretja poslušalka pa iz beljakov pripravlja ribano kašo. Potrebujemo: 8 beljakov, 3 jajca, moko in malo kurkume. 

Porabimo beljake

Kako porabiti veliko količino beljakov, ki ostaja pri peki potic, je zanimalo poslušalko. Dodala je, da za španske vetrce in torto Pavlovo ni preveč navdušena. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da ostanek beljakov lahko takoj damo v zamrzovalnik in jih kasneje uporabimo ali pa še sveče uporabimo pri različnih jedeh. Recimo ko peče palačinke, lahko testo doda kakšen beljak. Ali pa iz več beljakov naredi sneg in ga doda šmornu. Enako beljake porabi v bešamelu za narastke (cvetačni, brokolijev ...). Ena od možnosti je, da beljake razžvrklja in jih da na praženo čebulo. To bo dobra jed za zajtrk. Lahko jih doda tudi testeninam.  Poslušalka je spomnila na beljakov kolač. Na en beljak damo 3 dag moke in 3 dag sladkorja, stopljeno maslo, rozine, orehi, čokolada ... Sestra Nikolina pa za beljakov kruh beljake stehta in doda isto težo moke in sladkorja, pecilni prašek, limonino lupino. V sneg doda kakav ali čokolado v prahu. Slednjo zameša kar v moko. Doda še narezano suho sadje: brusnice, marelice, suhe slive, rozine, orehe, neslane arašide ... Suho mešanico (moka in sadje) posebej zmeša v moki, doda sneg s sladkorjem in speče v podolgovatih modelih. Druga poslušalka pa iz 4 beljakov naredi sneg, doda 25 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, ščep soli, 20 dag kokosa ali sesekljanih lešnikov ali mandljev in 10 dag ovsenih kosmičev. Testo nič ne počiva, ampak takoj z žličkama naredimo kupčke, polagamo na peki papir in pečemo 20 minut pri 160 °C. Tretja poslušalka pa iz beljakov pripravlja ribano kašo. Potrebujemo: 8 beljakov, 3 jajca, moko in malo kurkume. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Življenje išče pot

VEČ ...|23. 4. 2025
Duhovno sporočilo bolezni papeža Frančiška v jubilejnem letu

Življenje papeža Frančiška je bilo konec marca čisto na nitki zaradi bolezni. Po navodilih zdravnikov je več počival  in se le občasno pojavil v javnosti. Kako vidi vpliv papeževe bolezni in njegove odsotnosti na dinamiko svetega leta, smo vprašali narodno delegatko za sveto leto s. Boženo Kutnar. V odgovoru se skriva  duhovno sporočilo tudi za nas. 

Duhovno sporočilo bolezni papeža Frančiška v jubilejnem letu

Življenje papeža Frančiška je bilo konec marca čisto na nitki zaradi bolezni. Po navodilih zdravnikov je več počival  in se le občasno pojavil v javnosti. Kako vidi vpliv papeževe bolezni in njegove odsotnosti na dinamiko svetega leta, smo vprašali narodno delegatko za sveto leto s. Boženo Kutnar. V odgovoru se skriva  duhovno sporočilo tudi za nas. 

s. Meta Potočnik

papež Frančišekbolezenjubilej 2025

Svetovalnica

VEČ ...|23. 4. 2025
Okrožnica Luč vere - Papež Frančišek

Luč vere - tako Cerkev označuje velik dar, ki nam ga je prinesel Jezus. In s temi besedami je papež Frančišek začel svoje poslanstvo na Petrovem sedežu. Poslušali smo njegove misli, zadnjih deset minut pa smo dali prostor vašim spominom in dojemanju ponifikata papeža Frančiška.

Okrožnica Luč vere - Papež Frančišek

Luč vere - tako Cerkev označuje velik dar, ki nam ga je prinesel Jezus. In s temi besedami je papež Frančišek začel svoje poslanstvo na Petrovem sedežu. Poslušali smo njegove misli, zadnjih deset minut pa smo dali prostor vašim spominom in dojemanju ponifikata papeža Frančiška.

Radio Ognjišče

Misli papeža Frančiška