Program Radia Ognjišče od 14. do 15. ure.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 14-ih

Radio Ognjišče

18. 11. 2025
Program Radia Ognjišče od 14. do 15. ure.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 14-ih

Radio Ognjišče

VEČ ...|18. 11. 2025
Program Radia Ognjišče od 14. do 15. ure.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 14-ih

Radio Ognjišče

Program zadnjega tedna

VEČ ... |
Program Radia Ognjišče od 15. do 16. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 15-ih

Program Radia Ognjišče od 15. do 16. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 15-ih

Program zadnjega tedna

Program Radia Ognjišče od 15. do 16. ure.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 15-ih
VEČ ...|18. 11. 2025
Program Radia Ognjišče od 15. do 16. ure.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 15-ih

Radio Ognjišče

Program zadnjega tedna

VEČ ... |
Program Radia Ognjišče od 13. do 14. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 13-ih

Program Radia Ognjišče od 13. do 14. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 13-ih

Program zadnjega tedna

Program Radia Ognjišče od 13. do 14. ure.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 13-ih
VEČ ...|18. 11. 2025
Program Radia Ognjišče od 13. do 14. ure.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 13-ih

Radio Ognjišče

Program zadnjega tedna

VEČ ... |
Program Radia Ognjišče od 12. do 13. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 12-ih

Program Radia Ognjišče od 12. do 13. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 12-ih

Program zadnjega tedna

Program Radia Ognjišče od 12. do 13. ure.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 12-ih
VEČ ...|18. 11. 2025
Program Radia Ognjišče od 12. do 13. ure.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 12-ih

Radio Ognjišče

Program zadnjega tedna

VEČ ... |
Program Radia Ognjišče od 11. do 12. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 11-ih

Program Radia Ognjišče od 11. do 12. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 11-ih

Program zadnjega tedna

Program Radia Ognjišče od 11. do 12. ure.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 11-ih
VEČ ...|18. 11. 2025
Program Radia Ognjišče od 11. do 12. ure.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 11-ih

Radio Ognjišče

Program zadnjega tedna

VEČ ... |
Program Radia Ognjišče od 10. do 11. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 10-ih

Program Radia Ognjišče od 10. do 11. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 10-ih

Program zadnjega tedna

Program Radia Ognjišče od 10. do 11. ure.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 10-ih
VEČ ...|18. 11. 2025
Program Radia Ognjišče od 10. do 11. ure.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 10-ih

Radio Ognjišče

Program zadnjega tedna

VEČ ... |
Program Radia Ognjišče od 9. do 10. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 09-ih

Program Radia Ognjišče od 9. do 10. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 09-ih

Program zadnjega tedna

Program Radia Ognjišče od 9. do 10. ure.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 09-ih
VEČ ...|18. 11. 2025
Program Radia Ognjišče od 9. do 10. ure.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 09-ih

Radio Ognjišče

Program zadnjega tedna

VEČ ... |
Program Radia Ognjišče od 8. do 9. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 08-ih

Program Radia Ognjišče od 8. do 9. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 08-ih

Program zadnjega tedna

Program Radia Ognjišče od 8. do 9. ure.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 08-ih
VEČ ...|18. 11. 2025
Program Radia Ognjišče od 8. do 9. ure.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 08-ih

Radio Ognjišče

Priporočamo
|
Aktualno

Pogovor o

VEČ ... |
Občine in demokracija

Pred lokalnimi volitvami, ki nas čakajo čez približno leto dni, smo spregovorili o financiranju občin, njihovih nalogah, centralizaciji države in demokratičnem deficitu na lokalni ravni. O omenjenem so v oddaji spregovorili predsednik Državnega sveta Marko Lotrič, župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad, župan Občine Slovenska Bistrica dr. Ivan Žagar in politologinjo s Fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici dr. Simona Kukovič.

Občine in demokracija

Pred lokalnimi volitvami, ki nas čakajo čez približno leto dni, smo spregovorili o financiranju občin, njihovih nalogah, centralizaciji države in demokratičnem deficitu na lokalni ravni. O omenjenem so v oddaji spregovorili predsednik Državnega sveta Marko Lotrič, župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad, župan Občine Slovenska Bistrica dr. Ivan Žagar in politologinjo s Fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici dr. Simona Kukovič.

Radio Ognjišče

politikaživljenje

Program zadnjega tedna

VEČ ... |
Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 05-ih

Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 05-ih

Radio Ognjišče

Spoznanje več, predsodek manj

VEČ ... |
Gostili smo vrhovno sodnico Barbaro Zobec in nekdanjega ustavnega sodnika Jana Zobca

Z njima smo razpravljali o zakonu o prostovoljnem končanju življenja, ki odpira temeljna etična in pravna vprašanja, ter o romskem nasilju, kjer se kaže napetost med varovanjem človekovih pravic in dolžnostjo države, da zagotovi varnost. Dotaknili smo se tudi stanja v pravosodju, zaupanja javnosti ter ustavnih izzivov, ki jih sprožajo aktualni politični spori. 

Gostili smo vrhovno sodnico Barbaro Zobec in nekdanjega ustavnega sodnika Jana Zobca

Z njima smo razpravljali o zakonu o prostovoljnem končanju življenja, ki odpira temeljna etična in pravna vprašanja, ter o romskem nasilju, kjer se kaže napetost med varovanjem človekovih pravic in dolžnostjo države, da zagotovi varnost. Dotaknili smo se tudi stanja v pravosodju, zaupanja javnosti ter ustavnih izzivov, ki jih sprožajo aktualni politični spori. 

Radio Ognjišče Alen Salihović

politikazobecsvpmkomentarpogovor

Naš gost

VEČ ... |
Dr. Tatjana Avšič Županc, letošnja Zoisova nagrajenka

Dr. Tatjana Avšič Županc je letošnja Zoisova nagrajenka za življenjsko delo in izjemno zanimiva sogovornica, zaljubljena v mikrobiologijo, zlasti virologijo. V oddaji Naš gost smo izvedeli veliko o njenem zanimivem delu, ki se vedno začne v naravi in nadaljuje v laboratoriju. Odgovorila je tudi na vprašanje, kako ravna ob zavedanju, da so virusi del našega življenja.  

Dr. Tatjana Avšič Županc, letošnja Zoisova nagrajenka

Dr. Tatjana Avšič Županc je letošnja Zoisova nagrajenka za življenjsko delo in izjemno zanimiva sogovornica, zaljubljena v mikrobiologijo, zlasti virologijo. V oddaji Naš gost smo izvedeli veliko o njenem zanimivem delu, ki se vedno začne v naravi in nadaljuje v laboratoriju. Odgovorila je tudi na vprašanje, kako ravna ob zavedanju, da so virusi del našega življenja.  

Radio Ognjišče Tanja Dominko

spominživljenje

Moja zgodba

VEČ ... |
Konferenca: Slovenski katoliški intelektualci in narodnostno vprašanje - 6

Poslušate lahko še zadnjo, šesto oddajo iz znanstvene konference z naslovom Med tradicijo in moderno: slovenski katoliški intelektualci in narodnostno vprašanje. Dr. Matjaž Ambrožič je predstavil jezuita patra ddr. Antona Prešerna, dr. Pavlina Bobič pa duhovnika Franceta Dolinarja, ki ga je poimenovala "plemič kulture, teolog in zgodovinar".

Konferenca: Slovenski katoliški intelektualci in narodnostno vprašanje - 6

Poslušate lahko še zadnjo, šesto oddajo iz znanstvene konference z naslovom Med tradicijo in moderno: slovenski katoliški intelektualci in narodnostno vprašanje. Dr. Matjaž Ambrožič je predstavil jezuita patra ddr. Antona Prešerna, dr. Pavlina Bobič pa duhovnika Franceta Dolinarja, ki ga je poimenovala "plemič kulture, teolog in zgodovinar".

Jože Bartolj

spominpolitikaSlovenski katoliški intelektualci in narodnostno vprašanjePavlina BobičMatjaž AmbrožičAnton PrešerenFrance Dolinar

Kulturni utrinki

VEČ ... |
Razstava slik Jurija Selana

V Zavodu sv. Stanislava je že na ogled slikarska razstava z naslovom SLIKE akademskega slikarja, profesorja na Pedagoški fakulteti dr. Jurija Selana, ki je tudi nekdanji dijak Škofijske klasične gimnazije. Uradno odprtje bo v četrtek, 20. novembra, ob 18.00 v dvorani Matija Tomca. Razstavo so postavili ob godu sv. Stanislava in 120-letnici Zavoda sv. Stanislava.

Razstava slik Jurija Selana

V Zavodu sv. Stanislava je že na ogled slikarska razstava z naslovom SLIKE akademskega slikarja, profesorja na Pedagoški fakulteti dr. Jurija Selana, ki je tudi nekdanji dijak Škofijske klasične gimnazije. Uradno odprtje bo v četrtek, 20. novembra, ob 18.00 v dvorani Matija Tomca. Razstavo so postavili ob godu sv. Stanislava in 120-letnici Zavoda sv. Stanislava.

Jože Bartolj

kulturalikovna umetnostJurij Selan

Naš pogled

VEČ ... |
mag. Emilija Snoj: Zakaj bom – tudi kot psihoterapevtka – v nedeljo glasovala proti!

mag. Emilija Snoj, logoterapevtka in imago terapevtka.

mag. Emilija Snoj: Zakaj bom – tudi kot psihoterapevtka – v nedeljo glasovala proti!

mag. Emilija Snoj, logoterapevtka in imago terapevtka.

mag. Emilija Snoj

komentar

Spominjamo se

VEČ ... |
Spominjamo se dne 18. 11.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Spominjamo se dne 18. 11.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Radio Ognjišče

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ... |
Ajdov kruh

Poslušalko je zanimalo, kaj dela narobe pri pripravi ajdovega kruha. Večkrat ga premeša in lepo vzhaja, ko pa ga damo v pečico, se sesede skorja, je lepo zapečena sredica, pa kot bi bila surova. Sestra Nikolina je svetovala, naj ajdovi moki doda še malo pšenične (krušne ali bele) ali pirine moke (razmerje 3 : 1). Ajdovo moko je treba popariti s slano vodo, da dobi kot en suhi žganec. V jamico strese še pšenično ali pirino moko, doda kvas in pusti da vzhaja. Nato meša, po žlicah še dodaja tekočino (voda, mleko, sirotka), doda še 2 žlici maščobe. Testo bo zelo lepljivo. Treba ga je temeljito pregnesti, da ga čim bolj obdelamo, da postane mehko. S pomočjo kartice testo postrga s sten posode,  očisti še roke in čez skledo pokrije s prtom. Vzhaja do podvojene količine, nato ga lahko še enkrat pregnete (z mokrimi rokami bo bolje) ali pa ga že da v škatlast model – na dno damo peki papir. Če ga nalagamo v plasteh, lahko vmes potresemo grobo narezane orehe ali drugo zrnje. V modelu naj bo do polovice višine, saj znova vzhaja. Vmes segrejemo pečico, da bo vročina lepo zajela testo. Peče se približno 40 minut. V nadaljevanju je svoj recept za ajdov kruh z nami delila še ena poslušalka. Ta pa pripravlja kruh z dodatkom navadnega tekočega jogurta.  

Ajdov kruh

Poslušalko je zanimalo, kaj dela narobe pri pripravi ajdovega kruha. Večkrat ga premeša in lepo vzhaja, ko pa ga damo v pečico, se sesede skorja, je lepo zapečena sredica, pa kot bi bila surova. Sestra Nikolina je svetovala, naj ajdovi moki doda še malo pšenične (krušne ali bele) ali pirine moke (razmerje 3 : 1). Ajdovo moko je treba popariti s slano vodo, da dobi kot en suhi žganec. V jamico strese še pšenično ali pirino moko, doda kvas in pusti da vzhaja. Nato meša, po žlicah še dodaja tekočino (voda, mleko, sirotka), doda še 2 žlici maščobe. Testo bo zelo lepljivo. Treba ga je temeljito pregnesti, da ga čim bolj obdelamo, da postane mehko. S pomočjo kartice testo postrga s sten posode,  očisti še roke in čez skledo pokrije s prtom. Vzhaja do podvojene količine, nato ga lahko še enkrat pregnete (z mokrimi rokami bo bolje) ali pa ga že da v škatlast model – na dno damo peki papir. Če ga nalagamo v plasteh, lahko vmes potresemo grobo narezane orehe ali drugo zrnje. V modelu naj bo do polovice višine, saj znova vzhaja. Vmes segrejemo pečico, da bo vročina lepo zajela testo. Peče se približno 40 minut. V nadaljevanju je svoj recept za ajdov kruh z nami delila še ena poslušalka. Ta pa pripravlja kruh z dodatkom navadnega tekočega jogurta.  

Matjaž Merljak

kuhajmo