Petkov večer
V oddajo je prišel vodja ene najuspešnejših, najbolj prodajanih, najbolj ponarodelih in tudi najbolj kontroverznih slovenskih pop skupin, ki se pripravlja na koncert ob 40. obletnici začetkov delovanja. Aleš Klinar je predstavil zgodbo Agropopa, ki je s svojo glasbo tudi povezoval in celo budil narodno zavest.
Petkov večer
V oddajo je prišel vodja ene najuspešnejših, najbolj prodajanih, najbolj ponarodelih in tudi najbolj kontroverznih slovenskih pop skupin, ki se pripravlja na koncert ob 40. obletnici začetkov delovanja. Aleš Klinar je predstavil zgodbo Agropopa, ki je s svojo glasbo tudi povezoval in celo budil narodno zavest.
Petkov večer
V oddaji smo predstavili nekaj glasbene ustvarjalnosti mlade generacije. Tako smo slišali novosti belokranjskega dvojca 2B, spoznali čisto svežo skladbo 19-letnega pevca, kitarista in avtorja Martina Arbija ter predstavili debitantski album Klaudije Jaketič, ki deluje pod umetniškim imenom Claudizu.
Petkov večer
V oddaji smo predstavili nekaj glasbene ustvarjalnosti mlade generacije. Tako smo slišali novosti belokranjskega dvojca 2B, spoznali čisto svežo skladbo 19-letnega pevca, kitarista in avtorja Martina Arbija ter predstavili debitantski album Klaudije Jaketič, ki deluje pod umetniškim imenom Claudizu.
Petkov večer
Gost oddaje je bil igralec, režiser, producent in ustanovitelj Društva SNG Kranj Igor Korošec. Pripovedoval je o svoji novi predstavi Moj sinko Jezus, v kateri upodablja svetega Jožefa, pa o študiju igralstva v Moskvi, o igralskih izkušnjah v Hollywoodu in še čem.
Petkov večer
Gost oddaje je bil igralec, režiser, producent in ustanovitelj Društva SNG Kranj Igor Korošec. Pripovedoval je o svoji novi predstavi Moj sinko Jezus, v kateri upodablja svetega Jožefa, pa o študiju igralstva v Moskvi, o igralskih izkušnjah v Hollywoodu in še čem.
Petkov večer
V oddajo sta prišla avtor in scenarist ter režiserka nove slovenske televizijske nadaljevanke Takšno je življenje. Jani Virk in Maja Prettner sta povedala, kako nastaja tak velik projekt, s kakšnimi izzivi se srečujeta, z nami pa sta delila tudi kakšno peripetijo s snemanja.
Petkov večer
V oddajo sta prišla avtor in scenarist ter režiserka nove slovenske televizijske nadaljevanke Takšno je življenje. Jani Virk in Maja Prettner sta povedala, kako nastaja tak velik projekt, s kakšnimi izzivi se srečujeta, z nami pa sta delila tudi kakšno peripetijo s snemanja.
Petkov večer
V oddajo je prišla mlada koroška kantavtorica, ki bogati slovenski glasbeni prostor že 15 let. Običajno ustvarja glasbo na poezijo Ferija Lainščka, zdaj pa se predstavlja s samostojnim albumom v angleškem jeziku. Prisluhnite Ditki.
Petkov večer
V oddajo je prišla mlada koroška kantavtorica, ki bogati slovenski glasbeni prostor že 15 let. Običajno ustvarja glasbo na poezijo Ferija Lainščka, zdaj pa se predstavlja s samostojnim albumom v angleškem jeziku. Prisluhnite Ditki.
Petkov večer
Pop rock skupina FLIRRT, ki deluje že skoraj 30 let, je trenutno med najbolj vročimi domačimi izvajalci. Je najbolj predvajani slovenski rock izvajalec na YouTubeu, pred kratkim je izdala svoj osmi album in imela odmeven koncert v Križankah. V Petkovem večeru je bil z nami avtor, pevec in vodja skupine Rok Lunaček.
Petkov večer
Pop rock skupina FLIRRT, ki deluje že skoraj 30 let, je trenutno med najbolj vročimi domačimi izvajalci. Je najbolj predvajani slovenski rock izvajalec na YouTubeu, pred kratkim je izdala svoj osmi album in imela odmeven koncert v Križankah. V Petkovem večeru je bil z nami avtor, pevec in vodja skupine Rok Lunaček.
Petkov večer
Na predvečer praznika svetega Frančiška Asiškega frančiškovi redovi po vsem svetu obhajajo spomin njegove smrti - Transítus. Zato smo se v Petkovem večeru posvetili temu svetniku, ki bi ga v današnjem času prav gotovo označili za velikega influencerja. Kdo je bil ta človek, ki je kot svetnik še vedno revolucionaren s svojo preprostostjo in pristnostjo? Kaj o njem menijo nekateri njegovi sledilci? In kako ga opevajo sodobne pesmi?
Petkov večer
Na predvečer praznika svetega Frančiška Asiškega frančiškovi redovi po vsem svetu obhajajo spomin njegove smrti - Transítus. Zato smo se v Petkovem večeru posvetili temu svetniku, ki bi ga v današnjem času prav gotovo označili za velikega influencerja. Kdo je bil ta človek, ki je kot svetnik še vedno revolucionaren s svojo preprostostjo in pristnostjo? Kaj o njem menijo nekateri njegovi sledilci? In kako ga opevajo sodobne pesmi?
Petkov večer
Tokrat smo si privoščili literarni večer in prisluhnili nekaj kratkim črticam našega mojstra besede Ivana Cankarja. Slikovit jezik, psihološka ostrina in barvite podobe preteklosti so lepo legle v petkov rahlo deževni večer v istoimenski oddaji.
Petkov večer
Tokrat smo si privoščili literarni večer in prisluhnili nekaj kratkim črticam našega mojstra besede Ivana Cankarja. Slikovit jezik, psihološka ostrina in barvite podobe preteklosti so lepo legle v petkov rahlo deževni večer v istoimenski oddaji.
Globine
V moški družbi smo odprli vprašanje o tem, kako se moški pogovarjamo o življenju, smislu, dvomih, strahovih, izgubah... V družbi, kjer je moškost pogosto povezana z močjo, z željo po nadzoru po eni strani in po drugi zadržanostjo, smo se vprašali, kje in kdaj si moški dovolimo biti ranljivi. Kako je z iskrenimi pogovori v družbi ateistov in kakšen okvir dajejo moške skupine znotraj Cerkve? Z nami sta bila ateist Simon Rigač in jezuit p. Damjan Ristić. Pogovor si lahko ogledate tudi na youtube kanalu Radia Ognjišče!
Sol in luč
Najnovejše znanstvene raziskave dokazujejo, da se travmatične izkušnje lahko prenašajo skozi generacije. Vzroki teh težav morda ne ležijo v naših življenjskih izkušnjah, ampak v življenjih naših staršev, starih staršev in celo prastarih staršev. Mark Wolynn spada med priznane raziskovalce podedovanih družinskih travm, in knjiga, ki smo jo predstavili v tokratni oddaji govori prav o tem. prisluhnite uvodu v katerem je avtor zelo iskreno opisal svojo izkušnjo. Knjiga z naslovom Podedovane družinske travme je izšla pri založbi Primus.
Kmetijska oddaja
Z mag. Jožetom Moharjem smo se pogovarjali o zaskrbljujočem dogajanju na EU trgu krompirja in slišali, kaj je do zloma pripeljalo in kaj to pomeni za Slovenijo in naše pridelovalce.
Svetovalnica
Z dr. Leonido Zalokar, direktorico Strokovnega centra Planina za otroke in mladostnike, smo govorili o psihopatih, o njihovem vedenju in o tem, kako jih prepoznati. Naša gostja je namreč ena od ustanoviteljic Inštituta za preučevanje in raziskovanje psihopatije. Slišali smo, kakšni so izračuni, koliko je v Sloveniji otrok, ki stopajo po poti do psihopatskega vedenja in kaj je zanj značilno. Povedala je tudi, ali je sploh poskrbljeno za njihovo obravnavo.
Komentar tedna
Bodimo ta teden močen plamen in veseli predstavniki kulture življenja. Zasijmo z močno lučjo življenja in ob tem jasno izrazimo, kaj si mislimo o pomoči pri samomoru. Če bo v kakšnem trenutku spopada med lučjo življenja in temo postalo napeto, pa nikoli ne pozabimo Jezusove obljube: »Blagor tistim, ki so zaradi pravičnosti preganjani, kajti njihovo je nebeško kraljestvo.«
Komentar je pripravil glasbenik in pedagog Luka Gojkošek.
Kulturni utrinki
V Zavodu sv. Stanislava je že na ogled slikarska razstava z naslovom SLIKE akademskega slikarja, profesorja na Pedagoški fakulteti dr. Jurija Selana, ki je tudi nekdanji dijak Škofijske klasične gimnazije. Uradno odprtje bo v četrtek, 20. novembra, ob 18.00 v dvorani Matija Tomca. Razstavo so postavili ob godu sv. Stanislava in 120-letnici Zavoda sv. Stanislava.
Naš pogled
mag. Emilija Snoj, logoterapevtka in imago terapevtka.
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalko je zanimalo, kaj dela narobe pri pripravi ajdovega kruha. Večkrat ga premeša in lepo vzhaja, ko pa ga damo v pečico, se sesede skorja, je lepo zapečena sredica, pa kot bi bila surova. Sestra Nikolina je svetovala, naj ajdovi moki doda še malo pšenične (krušne ali bele) ali pirine moke (razmerje 3 : 1). Ajdovo moko je treba popariti s slano vodo, da dobi kot en suhi žganec. V jamico strese še pšenično ali pirino moko, doda kvas in pusti da vzhaja. Nato meša, po žlicah še dodaja tekočino (voda, mleko, sirotka), doda še 2 žlici maščobe. Testo bo zelo lepljivo. Treba ga je temeljito pregnesti, da ga čim bolj obdelamo, da postane mehko. S pomočjo kartice testo postrga s sten posode, očisti še roke in čez skledo pokrije s prtom. Vzhaja do podvojene količine, nato ga lahko še enkrat pregnete (z mokrimi rokami bo bolje) ali pa ga že da v škatlast model – na dno damo peki papir. Če ga nalagamo v plasteh, lahko vmes potresemo grobo narezane orehe ali drugo zrnje. V modelu naj bo do polovice višine, saj znova vzhaja. Vmes segrejemo pečico, da bo vročina lepo zajela testo. Peče se približno 40 minut. V nadaljevanju je svoj recept za ajdov kruh z nami delila še ena poslušalka. Ta pa pripravlja kruh z dodatkom navadnega tekočega jogurta.