Is podcast
Poslušalka je sporočila, da so stročji fižol dali kisati kot zelje. Je zelo dober, a tudi trd, zato se mora zelo dolgo kuhati, da se zmehča. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj ga uporabi za solato, zelenjavno juho ali prilogo …
Poslušalka je sporočila, da so stročji fižol dali kisati kot zelje. Je zelo dober, a tudi trd, zato se mora zelo dolgo kuhati, da se zmehča. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj ga uporabi za solato, zelenjavno juho ali prilogo …
Poslušalka je sporočila, da so stročji fižol dali kisati kot zelje. Je zelo dober, a tudi trd, zato se mora zelo dolgo kuhati, da se zmehča. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj ga uporabi za solato, zelenjavno juho ali prilogo …
Kuhajmo s sestro Nikolino
Česen očistimo in narežemo, solimo ter dodamo olivno olje. To zmiksamo, da dobimo nekakšno kremo ali namaz. Nalagamo v plastične kozarčke ali škatlice s pokrovčkom ter damo v skrinjo. Ko rabimo, česen z lahko z žličko postrgamo
Kuhajmo s sestro Nikolino
Česen očistimo in narežemo, solimo ter dodamo olivno olje. To zmiksamo, da dobimo nekakšno kremo ali namaz. Nalagamo v plastične kozarčke ali škatlice s pokrovčkom ter damo v skrinjo. Ko rabimo, česen z lahko z žličko postrgamo
Kuhajmo s sestro Nikolino
Ko je rolada pečena, je nekaj minut še pustimo na pekaču, potem ob robu zarežemo z nožem in obrnemo na desko ter pokrijemo z ožeto krpo, ki jo na robovih zagrnemo pod biskvit.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Ko je rolada pečena, je nekaj minut še pustimo na pekaču, potem ob robu zarežemo z nožem in obrnemo na desko ter pokrijemo z ožeto krpo, ki jo na robovih zagrnemo pod biskvit.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Jabolka olupimo in očistimo, narežemo na enako velike koščke, dodamo sladkor, cimet in dve žlici vina ter jih zmehčamo. To lahko dodamo kuhani proseni kaši ali pa vsako jed ponudimo samostojno. Dušena jabolka se podajo tudi k testeninam, lahko pa jih tudi konzerviramo.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Jabolka olupimo in očistimo, narežemo na enako velike koščke, dodamo sladkor, cimet in dve žlici vina ter jih zmehčamo. To lahko dodamo kuhani proseni kaši ali pa vsako jed ponudimo samostojno. Dušena jabolka se podajo tudi k testeninam, lahko pa jih tudi konzerviramo.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj uporabi do 3 dag kvasa na 1 kg moke, zamesi naj z vodo, lahko dodamo tudi mleko in obvezno kakšno žlico olja. Narediti mora mehko testo, potem bo lepše vzhajalo ...
Kuhajmo s sestro Nikolino
Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj uporabi do 3 dag kvasa na 1 kg moke, zamesi naj z vodo, lahko dodamo tudi mleko in obvezno kakšno žlico olja. Narediti mora mehko testo, potem bo lepše vzhajalo ...
Kuhajmo s sestro Nikolino
Sestra Nikolina je poslušalki, ki jo je prosila za ideje za jedi, ki bi jih lahko skuhala za dva ali več dni, svetovala, naj pripravi: ričet, zelenjavno enolončnico (v njo lahko zakuhamo drobne testenine), govejo juho, golaž, obaro, nadevana paprika, jedi iz špinače, sataraš ... Kasneje v letu bodo lahko pripravila tudi jedi iz kislega zelja in repe ...
Kuhajmo s sestro Nikolino
Sestra Nikolina je poslušalki, ki jo je prosila za ideje za jedi, ki bi jih lahko skuhala za dva ali več dni, svetovala, naj pripravi: ričet, zelenjavno enolončnico (v njo lahko zakuhamo drobne testenine), govejo juho, golaž, obaro, nadevana paprika, jedi iz špinače, sataraš ... Kasneje v letu bodo lahko pripravila tudi jedi iz kislega zelja in repe ...
Kuhajmo s sestro Nikolino
Potrebujemo 1 l sladke smetane, 2 navadna jogurta, 6-8 zrelih banan, 2 limoni, sladkor, 1 žlica breskovega likerja ali 2 žlici ruma. Banane narežemo in polijemo z limoninim sokom ter po potrebi sladkamo, dodamo liker ali rum. Posebej zmešamo smetano, na koncu dodamo jogurta. To združimo s sadjem, dobro premešamo in postavimo v skrinjo. Občasno premešamo in počakamo, da jed zamrzne. Če delamo iz drugega sadja, lahko uporabimo tudi sadni jogurt istega okusa.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Potrebujemo 1 l sladke smetane, 2 navadna jogurta, 6-8 zrelih banan, 2 limoni, sladkor, 1 žlica breskovega likerja ali 2 žlici ruma. Banane narežemo in polijemo z limoninim sokom ter po potrebi sladkamo, dodamo liker ali rum. Posebej zmešamo smetano, na koncu dodamo jogurta. To združimo s sadjem, dobro premešamo in postavimo v skrinjo. Občasno premešamo in počakamo, da jed zamrzne. Če delamo iz drugega sadja, lahko uporabimo tudi sadni jogurt istega okusa.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Če čebula gnije, jo očistimo, narežemo ali zmiskamo in na maščobi dobro spražimo, solimo in naložimo v kozarčke. Te dobro zapremo in shranimo v shrambi, že odprt kozarček pa v hladilniku.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Če čebula gnije, jo očistimo, narežemo ali zmiskamo in na maščobi dobro spražimo, solimo in naložimo v kozarčke. Te dobro zapremo in shranimo v shrambi, že odprt kozarček pa v hladilniku.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Za testo potrebujemo 1/2 kg moke, 1 jajce, 2 žlici olja in zvrhana žlička soli ter mlačno vodo. Zamesimo testo, ga dobro pregnetemo in pokrijemo s skledo ter pustimo nekaj časa počivati. Posebej prepražimo čebulo, da nežno zarumeni. Bučo olupimo in naribamo. Ko bomo razvlekli testo, ga potresemo s čebulo, nato pa z naribanimi bučami, solimo in popramo ter zavijemo. Srednje del testa ne nadevamo, samo namažemo s kislo smetano in oljem. Damo na pekač, ki smo ga namazali z oljem in pečemo 30-40 minut. Zavitek lahko obogatimo, če testo dodatno namažemo s skuto. Tako pripravljen zavitek lahko tudi zamrznemo.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Za testo potrebujemo 1/2 kg moke, 1 jajce, 2 žlici olja in zvrhana žlička soli ter mlačno vodo. Zamesimo testo, ga dobro pregnetemo in pokrijemo s skledo ter pustimo nekaj časa počivati. Posebej prepražimo čebulo, da nežno zarumeni. Bučo olupimo in naribamo. Ko bomo razvlekli testo, ga potresemo s čebulo, nato pa z naribanimi bučami, solimo in popramo ter zavijemo. Srednje del testa ne nadevamo, samo namažemo s kislo smetano in oljem. Damo na pekač, ki smo ga namazali z oljem in pečemo 30-40 minut. Zavitek lahko obogatimo, če testo dodatno namažemo s skuto. Tako pripravljen zavitek lahko tudi zamrznemo.
Prisluhnite odgovorom sestre Nikoline na vaša kuharska vprašanja. Z njo sodelujemo že od leta 2006. Sedem let je pripravljala oddaje in rubrike z recepti, nato pa sodelovala v naših kontaktnih oddajah, od leta 2017 sodeluje v oddaji Svetovalnica. Sestra Nikolina Rop je Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja, ki je pri založbi Družina izdala več kuharskih knjig, vodila je kuharske tečaje v Repnjah pri Vodicah in na Brezjah. Arhiv minulih oddaj in rubrik: http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/
Naš gost
V sobotnem popoldnevu je bil naš gost duhovnik Štefan Babič. Rojen kot osmi otrok v Orehovljah pri Predosljah, leta 1935, je gimnazijo obiskoval v Kranju, po gimnaziji pa vstopil v bogoslovje. V ljubljanski stolnici ga je v duhovnika leta 1961 posvetil nadškof Anton Vovk. Njegovo novomašno geslo je bilo »Moj Gospod in moj Bog«. Svojo duhovniško pot je kot duhovni pomočnik pričel v Borovnici, nato je bil kaplan v Črnomlju, potem odšel za župnika v Mengeš, iz Mengša pa v Lesce, kjer je preživel 29 - kot sam pravi – najlepših let. Zlato mašo je praznoval 2011, istega leta so ga premestili v Mengeš, kjer je začel delo duhovnega pomočnika. Leta 2017 je izdal spomine z naslovom Gospod je moja pot. Leta 2021 pa v Mengšu daroval biserno mašo, ki so jo na veliki šmaren z njim praznovali tudi v Lescah.
Spoznanje več, predsodek manj
»Že pred leti so ugotovili, da je migranska problematika res Ahilova peta Zahodne Evrope. Prvič, ker se evropska javnost boji takih valov in to samo po sebi lahko zamaje stabilnost, po drugi strani pa so v Rusiji tudi zelo dobro ugotovili, da pa drugi del evropske javnosti izrazito pričakuje, humano, migrantom naklonjeno ravnanje,« pravi dr. Aleš Maver.
Komentar tedna
Ugotovitve vizitacije javnosti posredujejo precej drugačno sliko Centra Aletti in Marka Rupnika kot je bila prikazana v medijih od lanskega decembra. Kaj to pomeni za naprej, bomo še videli. Očitno je, da v Cerkvi obstajajo velika nasprotja, tudi polarizacija. Ne gre le za Marka Rupnika ampak tudi za celotno delo Centra Aletti. V nekaterih vidikih je jasno izražen tudi napad na papeža Frančiška in pot iskanja nove vizije Cerkve.
Samo želimo si lahko in v molitvi prosimo Boga, da bo iskanje resnice povezano z ljubeznijo.
Komentar je pripravil sociolog dr. Igor Bahovec.
Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 23. september 2023 ob 05-ih
Zgodbe za otroke
V zadnji zgodbi nam Filip zaupa kdo bo njegova birmanska botra, kakšne načrte imajo za poletje, kdaj se vrne mama in koliko mu je pomenilo srečevanje s pesmimi in življenjem blaženega Grozdeta.
Za življenje
V oddaji Za življenje je bila z nami dr. Andreja Poljanec. Pogovarjali smo se, kako vztrajati na začrtanih poteh. Zdi se, da smo pri načrtovanju boljši, kot pri vztrajanju, predvsem takrat, ko se zgodijo prvi padci. Kako se pobrati po težkih življenjskih preizkušnjah in vztrajati v dobrem?
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Sobotna iskrica
Ob devetih se je začela Sobotna iskrica, ki je tokrat, z vsebino Mavrice, skušala nagovoriti odrasle poslušalce k naročilu revije za njihovo mladež. Slišali ste lepo zgodbo o živalih družine Cvek, spoznali kaj novega nam revija prinaša letos in kako lepo nagrado ponuja novim naročnikom. Vabljeni k poslušanju.