Is podcast
Pisan ajdov kruh, lahki naravni zrezki, krompir s testeninami, porova solata s prelivom, hišni prijatelj, miške - pripravite okusne jedi po receptih sestre Nikoline, ki smo jih tokrat pripravili s pomočjo posnetkov iz našega radijskega arhiva.
Pisan ajdov kruh, lahki naravni zrezki, krompir s testeninami, porova solata s prelivom, hišni prijatelj, miške - pripravite okusne jedi po receptih sestre Nikoline, ki smo jih tokrat pripravili s pomočjo posnetkov iz našega radijskega arhiva.
Pisan ajdov kruh, lahki naravni zrezki, krompir s testeninami, porova solata s prelivom, hišni prijatelj, miške - pripravite okusne jedi po receptih sestre Nikoline, ki smo jih tokrat pripravili s pomočjo posnetkov iz našega radijskega arhiva.
Kuhajmo s sestro Nikolino
To je mlado meso, ki je zelo bogato z železom in je dobrodošlo pri ljudeh s slabokrvnostjo. Najprej naj zrezke presoli in popra, namaže z olivnim oljem ter nato opeče. Lahko naredi tudi golaž, obaro ...
Kuhajmo s sestro Nikolino
To je mlado meso, ki je zelo bogato z železom in je dobrodošlo pri ljudeh s slabokrvnostjo. Najprej naj zrezke presoli in popra, namaže z olivnim oljem ter nato opeče. Lahko naredi tudi golaž, obaro ...
Kuhajmo s sestro Nikolino
Najbrž je premalo moke in premalo pečeno, je poslušalki svetovala sestra Nikolina. Torej naj da 1-2 dag več moke in peko podaljša za nekaj minut.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Najbrž je premalo moke in premalo pečeno, je poslušalki svetovala sestra Nikolina. Torej naj da 1-2 dag več moke in peko podaljša za nekaj minut.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Hladno uporabljamo olivno in sončično olje za solate, uporabimo lahko tudi za opekanje, maslo uporabimo za zabelo, za krhko testo; svinjsko mast uporabimo golaž, rižoto, praženje, cvrenje... Lahko tudi pol masti, pol olja.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Hladno uporabljamo olivno in sončično olje za solate, uporabimo lahko tudi za opekanje, maslo uporabimo za zabelo, za krhko testo; svinjsko mast uporabimo golaž, rižoto, praženje, cvrenje... Lahko tudi pol masti, pol olja.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Zelenjavo lahko priravi posebej: jo nareže in popraži in zduši. Ribo pa posoli (v trebušno votlino da peteršilja in česna) in posebej speče na olivnem olju. Filete ribe začini pokaplja z oljem, ob strani da bučke, por, korenje, zelje ... pokaplja z oljem, posuje za ribanim sirom in speče v pečici.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Zelenjavo lahko priravi posebej: jo nareže in popraži in zduši. Ribo pa posoli (v trebušno votlino da peteršilja in česna) in posebej speče na olivnem olju. Filete ribe začini pokaplja z oljem, ob strani da bučke, por, korenje, zelje ... pokaplja z oljem, posuje za ribanim sirom in speče v pečici.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Piščanca narežemo na kose, pazimo, da kosti ne prelomimo. To dodamo na čebulo, ki smo jo najprej pokuhali in pražili. Dodamo narezan ali grobo narezan korenček, peteršiljevo korenino in zeleno. Poprašimo z žličko pirine moke in zalijemo s toplo vodo. Dodamo rožmarin, lovorjev list, košček limone (brez lupine). Počakamo, da zavre in kuhamo 10-20 minut. Po potrebi lahko kaj zakuhamo (ribano kašo, krpice, testenine). Preden juho damo na mizo, dolijemo žlico domačega kisa ali vina in narezan peteršilj.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Piščanca narežemo na kose, pazimo, da kosti ne prelomimo. To dodamo na čebulo, ki smo jo najprej pokuhali in pražili. Dodamo narezan ali grobo narezan korenček, peteršiljevo korenino in zeleno. Poprašimo z žličko pirine moke in zalijemo s toplo vodo. Dodamo rožmarin, lovorjev list, košček limone (brez lupine). Počakamo, da zavre in kuhamo 10-20 minut. Po potrebi lahko kaj zakuhamo (ribano kašo, krpice, testenine). Preden juho damo na mizo, dolijemo žlico domačega kisa ali vina in narezan peteršilj.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Fižol v pasulju naslednji dan postane trd, je sporočil poslušalec. Sestra Nikolina predlaga, da je dobro pogrejejo.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Fižol v pasulju naslednji dan postane trd, je sporočil poslušalec. Sestra Nikolina predlaga, da je dobro pogrejejo.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Lahko ga delamo z mesom ali krompirjem. Zelje prej pokuhamo ali popražimo (na čebuli). Posebej pražimo mleto meso. Nalagamo plasti zelja in plasti mesa. Na vrhu naj bo zelje. Prelijemo z jajčnim mlekom (ali jajčno juho). Po vrhu potresemo z naribanim sirom.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Lahko ga delamo z mesom ali krompirjem. Zelje prej pokuhamo ali popražimo (na čebuli). Posebej pražimo mleto meso. Nalagamo plasti zelja in plasti mesa. Na vrhu naj bo zelje. Prelijemo z jajčnim mlekom (ali jajčno juho). Po vrhu potresemo z naribanim sirom.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Orehki iz brezglutenske moke so razpadli, je spročila poslušalka. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj morebiti da več moke. Ponesrečeno maso lahko uporabi za nadev pri biskvitu, punčeve tortice, pri piti ... Poslušalka je svetovala, naj doda več tekočine: vode, soke, mleka ... Podobno kot pri pirini ali kamutovi moki.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Orehki iz brezglutenske moke so razpadli, je spročila poslušalka. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj morebiti da več moke. Ponesrečeno maso lahko uporabi za nadev pri biskvitu, punčeve tortice, pri piti ... Poslušalka je svetovala, naj doda več tekočine: vode, soke, mleka ... Podobno kot pri pirini ali kamutovi moki.
Prisluhnite odgovorom sestre Nikoline na vaša kuharska vprašanja. Z njo sodelujemo že od leta 2006. Sedem let je pripravljala oddaje in rubrike z recepti, nato pa sodelovala v naših kontaktnih oddajah, od leta 2017 sodeluje v oddaji Svetovalnica. Sestra Nikolina Rop je Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja, ki je pri založbi Družina izdala več kuharskih knjig, vodila je kuharske tečaje v Repnjah pri Vodicah in na Brezjah. Arhiv minulih oddaj in rubrik: http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/
Komentar tedna
Kaj nam je torej storiti? Kot kristjani smo zavezani k ohranjanju življenja od naravnega spočetja do naravne smrti. Svoje moči moramo usmeriti k ozaveščanju o človekovem dostojanstvu, tudi v umiranju ter se učiti ljubezni do bližnjega ter sprejemati in osmišljati trpljenje, ki je neodtujljiv del našega življenja. Verjamem, da nam tudi medicina pri tem lahko pomaga. Naj bo naša prva izbira dostojanstvo človeka, ne pa pomoč v smrti.
Komentar tedna je pripravila doktorica zgodovine Helena Jaklitsch.
Pogovor o
V luči dokumentarno-igrane serije Inhumanum: Nečloveško ravnanje človeka smo v oddaji spregovorili o nasilju. Dotaknili smo se najhujših kaznivih dejanj in njihovega vpliva na družbo ter odziva slednje na nasilje. Prav tako smo spregovorili o vplivu družine na morilsko vedenje, resocializaciji morilcev in o pomočeh žrtvam. Gostje so bili dekan Evropske pravne fakultete Nove Univerze dr. Boštjan Brezovnik, profesor na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani dr. Gorazd Trpin, profesor na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani in ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik ter dramski igralec Ludvik Bagari.
Naš gost
S. Zorica je uršulinka, ki od novembra 2021 deluje v Senegalu. Spregovorila nam je o svoji poti, klicu, ki ga najprej ni želela razumeti, danes pa ji dokazuje kako ljubeča je Božja previdnost. Spoznajte življenje in delo misijonarke v deželi, ki bo tudi del prihajajoče Pustne Sobotne iskrice. Letos bo skušala omiliti lakoto otrok na Arktiki, v Senegalu in Kongu.
Globine
V Globinah smo odprli vrata teologiji pokojnega papeža Benedikta XVI. Dotaknili smo se tudi vprašanja tradicije in modernejših tokov znotraj Cerkve, saj naj bi bil prav zaslužni papež najbolj blizu vernikom, ki zagovarjajo latinsko liturgijo. Kako živi so ti tokovi znotraj Cerkve po svetu? Naš gost je bil vikar za slovenske vernike v goriški nadškofiji Karel Bolčina.
Doživetja narave
Tokratni gost je strnil 46 let spoznavanja himalajske dežele, kjer je opravil vsaj 30 trekingov in tudi osem vzponov na najvišje gore sveta. Viki Grošelj je spregovoril o Križu čez Nepal - enem samem dolgem potovanju prek najvišjih vrhov nazaj k ljudem.
Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 29. januar 2023 ob 05-ih
S svetnikom na ti
Ubogi si, res. A ne ker bi bil ubožen, saj ti denarja ni manjkalo, temveč zaradi …
Sobotni duhovni večer
Najprej boste slišali duhovni nagovor celjskega škofa Maksimilijana Matjaža. Nadaljevali bomo z molitvijo prvih nedeljskih večernic in molitvijo rožnega venca, ki ga bomo molili za mir v Ukrajini. V zadnjem delu duhovnega večera boste slišali pet poglavij - od 7. do 11. - iz Matejevega evangelija.
Slovenska oddaja Radia Vatikan
Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.