Vabilo na pot
V rubriki, ki se z letošnjim letom poslavlja, smo vas še enkrat povabili k hoji - najprej v snegu, za vsak dan v prihajajočem letu pa še k hoji po stopnicah.
Vabilo na pot
V rubriki, ki se z letošnjim letom poslavlja, smo vas še enkrat povabili k hoji - najprej v snegu, za vsak dan v prihajajočem letu pa še k hoji po stopnicah.
Vabilo na pot
V Vabilu na pot smo spodbudili k hoji v tišini, v drugem delu pa sledi zaključni pogovor s športno pedagoginjo in vodjo Fit Cityja Polono Gosar, ki prisega na redno in zmerno vadbo. Pravi, da je na maratonih ne boste srečali. Zakaj? Prisluhnite ob 13. uri!
Vabilo na pot
V Vabilu na pot smo spodbudili k hoji v tišini, v drugem delu pa sledi zaključni pogovor s športno pedagoginjo in vodjo Fit Cityja Polono Gosar, ki prisega na redno in zmerno vadbo. Pravi, da je na maratonih ne boste srečali. Zakaj? Prisluhnite ob 13. uri!
Vabilo na pot
Spodbudili smo k hoji ob polni luni (pred 15. decembrom), nadaljevali pa smo tudi s spodbudo k redni vadbi za gibljivost - koliko, katere vaje in kakšni bodo rezultati je povedala vodja Fit Cityja Polona Gosar.
Vabilo na pot
Spodbudili smo k hoji ob polni luni (pred 15. decembrom), nadaljevali pa smo tudi s spodbudo k redni vadbi za gibljivost - koliko, katere vaje in kakšni bodo rezultati je povedala vodja Fit Cityja Polona Gosar.
Vabilo na pot
Nekaj besed smo namenili pomenu rednih vaj za gibljivost, vaditeljica Polona Gosar je predstavila kratko vajo, povabili pa smo tudi na tradicionalni Pohod štirih far nad Cerknico.
Vabilo na pot
Nekaj besed smo namenili pomenu rednih vaj za gibljivost, vaditeljica Polona Gosar je predstavila kratko vajo, povabili pa smo tudi na tradicionalni Pohod štirih far nad Cerknico.
Vabilo na pot
Radio Ognjišče praznuje 30 let in v tem času se je nabralo veliko spominov. O tem, kako utrdimo in ohranimo naš spomin s hojo, smo spregovorili in se v ciklu o dvoranskem kolesarjenju s Polono Gosar vprašali, ali obstaja fitnes za starejše in zakaj bi ga v tretjem življenjskem obdobju sploh obiskovali.
Vabilo na pot
Radio Ognjišče praznuje 30 let in v tem času se je nabralo veliko spominov. O tem, kako utrdimo in ohranimo naš spomin s hojo, smo spregovorili in se v ciklu o dvoranskem kolesarjenju s Polono Gosar vprašali, ali obstaja fitnes za starejše in zakaj bi ga v tretjem življenjskem obdobju sploh obiskovali.
Vabilo na pot
Ker se dan vztrajno krajša, smo nekaj besed namenili hoji v temi. V drugem delu pa smo se spet usedli na spining kolo. Polona Gosar je povedala, koliko gibanja potrebujemo, zakaj sploh trenirati, na kakšen način določimo točko pripravljenosti in kako zastavimo cilje.
Vabilo na pot
Ker se dan vztrajno krajša, smo nekaj besed namenili hoji v temi. V drugem delu pa smo se spet usedli na spining kolo. Polona Gosar je povedala, koliko gibanja potrebujemo, zakaj sploh trenirati, na kakšen način določimo točko pripravljenosti in kako zastavimo cilje.
Vabilo na pot
Spomnili smo, da se bo v nedeljo (17. 11. 2024) odvil 22. pohod po Vertovčevih poteh, v drugem delu pa ste slišali nadaljevanje pogovora z vodjo Fit Cityja Polono Gosar o tem, kako poteka skupno dvoransko kolesarjenje.
Vabilo na pot
Spomnili smo, da se bo v nedeljo (17. 11. 2024) odvil 22. pohod po Vertovčevih poteh, v drugem delu pa ste slišali nadaljevanje pogovora z vodjo Fit Cityja Polono Gosar o tem, kako poteka skupno dvoransko kolesarjenje.
Vabilo na pot
Pohodniški korak smo naravnali z napovedjo 38. popotovanja po Levstikovi poti, rekreativno spodbudo pa nadaljevali s pogovorom o spinningu - vodeni vadbi na stacionarnih kolesih v dvorani.
Vabilo na pot
Pohodniški korak smo naravnali z napovedjo 38. popotovanja po Levstikovi poti, rekreativno spodbudo pa nadaljevali s pogovorom o spinningu - vodeni vadbi na stacionarnih kolesih v dvorani.

Doživetja narave
Pred mikrofonom smo gostili astrofotografa Boštjana Mesariča. Njegova slika aktualnega kometa Lemmon je bila izbrana za razstavo na sedmi letni konferenci o astronomiji, ki jo organizirajo astronomska društva iz vzhodnega dela Kitajske, enega najgosteje naseljenih in gospodarsko razvitih območij države. Konferenca združuje ljubitelje astronomije, strokovnjake in proizvajalce opreme za opazovanje zvezd, z namenom opazovanja nočnega neba. Pogovarjali smo se o astrofotografski poti našega gosta in opozorili na prihajajoči zimski meteorski roj Geminidi.
Za življenje
Na god svetega Miklavža smo se dotaknili ene najlepših in hkrati najtežjih resnic družinskega življenja: brezpogojnega darovanja. Miklavž nas vsako leto spominja na dar, ki ni kupčija in ne pričakuje povračila. A kako takšno darovanje živeti doma – v odnosih, kjer so ranjenosti, pričakovanja in neizrečene potrebe največje? Z nami je bil frančiškan in klinični psiholog p. dr. Christian Gostečnik. Svoje vprašanje za gosta lahko posredujete na: za.zivljenje@ognjisce.si
Naš gost
S. Nikolina je za kuhalnico najprej poprijela, ko je pomagala mami doma v Lenartu v Slovenskih goricah. Eno leto se je šolala pri sestrah na gospodinjski šoli v Avstriji. Nato je, da bi zaslužila za šolnino, kuhala v turističnem objektu ob Vrbskem jezeru. Vmes je dozorela odločitev za vstop k samostan, in sicer v red šolskih sester v Repnjah. Tam je nadaljevala kuharsko tradicijo sestre Vendeline, ki je bila tudi njena učiteljica v Avstriji. Leta 1975 je začela pripravljati kuharske tečaje in svoje bogato znanje posredovala več kot tisoč ženam in dekletom. Leta 1990 je začela pripravljati recepte za tednik Družina, od leta 2006 sodeluje z našim radiem.
Svetovalnica
Prof. dr. Ana Slatnar, redna profesorica na Katedri za sadjarstvo, vinogradništvo in vrtnarstvo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani je svetovala, kako ravnati z rastlinjaki pozimi – oziroma kdaj je prav, da v njih izvedemo higijenske ukrepe, katere in zakaj. Pa o tem, kako je pozimi smiselno začrtati korake naslednje pridelovalne sezone.
Spoznanje več, predsodek manj
Katere pomembne odločitve bi morali sprejeti, da sploh lahko govorimo prihodnosti? Na to je odgovarjal v tokratni oddaji prof. Petrič. Še prej se je ustavil pri odločitvi za samostojno Slovenijo 23. decembra 1990. Prepričan je, da tudi danes večina podpira samostojno državo, ki pa jo lahko izgubimo. Nujno je urediti našo preteklost, ki nas razdvajajo; predvsem pa pokopati mrtve. Vrednote, se morda spreminjajo a temeljni principi, ki urejajo medčloveške odnose ostajajo. Spregovoril je tudi o tretji veji oblasti, ki je daleč od tega, da bi bila všečna politiki, o izbiri kompetentnih ljudi na volitvah in mestu Slovenije v širšem prostoru.
Zgodbe za otroke
Z zgodbo potujemo v sosednjo Avstrijo, da slišimo pripoved o treh čevljarjevih sinovih, ki jih nekega večera obišče popoln neznanec. Kaj se bo zgodilo?
Adventna spodbuda
Misijonski zgodbi upanja prihajata iz Bocvane in Indonezije. Prinašata spoznanje: če se boš trudil, bo Bog na tvojo pot poslal ljudi, ki ti bodo pomagali.
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Ni meje za dobre ideje
Center kulinarike in turizma KULT316, že deset let deluje pod okriljem Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana (BIC Ljubljana), desetletje drznih idej, izjemnih dosežkov in nepozabnih okusov. Pogovarjali smo se z direktorico mag. Jasno Kržin Stepišnik. V desetih letih se je v centru na področju gostinstva in turizma izobraževalo več kot 800 dijakov in študentov, ki so postregli več kot 280.000 gostov v šolski restavraciji KULT316, soorganizirali več kot 100 ekskurzij za šole in fakultete v Šolski turistični agenciji KULT316 in na domačih ter mednarodnih tekmovanjih prejeli več kot 200 medalj in priznanj s področja gostinstva in turizma doma in v tujini, od tega 100 zlatih. KULT316 je v zadnjih desetih letih postal sinonim za sodobne izobraževalne prakse na področjih gostinstva, turizma, živilstva in prehrane. S svojo restavracijo, kavarno, šolsko turistično agencijo, mikro-pivovarno, vinsko kletjo in konferenčnimi prostori, je postal prostor, kjer se znanje sreča z realnim okoljem, saj so prostori namenjeni izobraževanju študentom v programih gostinstvo in turizem ter živilstvo in prehrana na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli in hkrati odprti za širšo javnost.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalko je zanimalo, kako narediti šmorn iz zdroba. Sestra Nikolina je povedala, da potrebujemo pšenični zdrob, mleko, sol, sladkor, rozine ... Zavremo ½ l mleka, solimo in zakuhamo 2 dl pšeničnega zdroba. Z metlico urno mešamo, ker se zelo hitro zgosti. Ko postane pregosto, mešamo s kuhalnico. Ko je skuhamo, odstavimo in ohladimo. Nato ga naložimo na pekač, ki smo ga namazali z oljem. Ob tem prižgemo pečico, da se pogreje. Po pekaču najprej potresemo malo sladkorja, da začne karamelizirati, potem nanj z lopatko naložimo kuhan zdrob. Lepo naj se zapeče - se na vrhu naredi skorjica. Potem pa ga razdrobimo. V zdrob bi lahko dali tudi rozine ali pa jih potresemo zdaj, ko drobimo jed. K pečenjaku lahko ponudimo kompot ali dušeno sadje. Lahko naredimo tudi jajčni pečenjak, kruhov pečenjak ...
Svetovalnica
Prof. dr. Ana Slatnar, redna profesorica na Katedri za sadjarstvo, vinogradništvo in vrtnarstvo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani je svetovala, kako ravnati z rastlinjaki pozimi – oziroma kdaj je prav, da v njih izvedemo higijenske ukrepe, katere in zakaj. Pa o tem, kako je pozimi smiselno začrtati korake naslednje pridelovalne sezone.