Minute za kmetijstvo in podeželje

VEČ ...|28. 7. 2022
Ivan Brodnjak: Vse o ajdi Hajdoše

Te dni je zadnji čas za setev ajde, če želite biti jeseni zadovoljni s pridelkom zrnja. Vse je seveda odvisno od tega, če bo zaradi suše seme lahko vzklilo in tudi kako zgodaj bodo nastopile jesenske slane. Ivan Brodnjak, ki mu je v minulih letih uspelo vzgojiti novo slovensko sorto ajde, imenovano Hajdoše, je z nami delil nekaj nasvetov o zakonitostih njene pridelave.

Ivan Brodnjak: Vse o ajdi Hajdoše

Te dni je zadnji čas za setev ajde, če želite biti jeseni zadovoljni s pridelkom zrnja. Vse je seveda odvisno od tega, če bo zaradi suše seme lahko vzklilo in tudi kako zgodaj bodo nastopile jesenske slane. Ivan Brodnjak, ki mu je v minulih letih uspelo vzgojiti novo slovensko sorto ajde, imenovano Hajdoše, je z nami delil nekaj nasvetov o zakonitostih njene pridelave.

naravakmetijstvoajdaHajdoše

Minute za kmetijstvo in podeželje

Ivan Brodnjak: Vse o ajdi Hajdoše

Te dni je zadnji čas za setev ajde, če želite biti jeseni zadovoljni s pridelkom zrnja. Vse je seveda odvisno od tega, če bo zaradi suše seme lahko vzklilo in tudi kako zgodaj bodo nastopile jesenske slane. Ivan Brodnjak, ki mu je v minulih letih uspelo vzgojiti novo slovensko sorto ajde, imenovano Hajdoše, je z nami delil nekaj nasvetov o zakonitostih njene pridelave.

VEČ ...|28. 7. 2022
Ivan Brodnjak: Vse o ajdi Hajdoše

Te dni je zadnji čas za setev ajde, če želite biti jeseni zadovoljni s pridelkom zrnja. Vse je seveda odvisno od tega, če bo zaradi suše seme lahko vzklilo in tudi kako zgodaj bodo nastopile jesenske slane. Ivan Brodnjak, ki mu je v minulih letih uspelo vzgojiti novo slovensko sorto ajde, imenovano Hajdoše, je z nami delil nekaj nasvetov o zakonitostih njene pridelave.

Robert Božič

naravakmetijstvoajdaHajdoše

Priporočamo
|
Aktualno

Globine

VEČ ...|10. 6. 2025
Dialog z ateizmom #5 - O trpljenju, bolečini in izgubi

Tokrat smo se ustavili ob enem od ključnih življenjskih vprašanj: ali ima trpljenje smisel in zakaj bolečina. Kako na to vprašanje gleda ateist Simon Rigač in kakšen je pogled jezuita p. Damjana Ristića? Pogovor si lahko ogledate tudi na youtube kanalu Radia Ognjišče.

Dialog z ateizmom #5 - O trpljenju, bolečini in izgubi

Tokrat smo se ustavili ob enem od ključnih življenjskih vprašanj: ali ima trpljenje smisel in zakaj bolečina. Kako na to vprašanje gleda ateist Simon Rigač in kakšen je pogled jezuita p. Damjana Ristića? Pogovor si lahko ogledate tudi na youtube kanalu Radia Ognjišče.

Blaž Lesnik

duhovnostateizemtrpljenjesmrtodnosidialog

Spoznanje več, predsodek manj

VEČ ...|16. 6. 2025
Kaj je prinesel drugi »Forum za mir« v Kopru?

Minuli konec tedna je v Kopru potekal drugi medreligijski »Forum za mir«. Udeleženci foruma so v skleni izjavi potrdili, da je zakonska zveza med moškim in žensko, odprta k rojevanju in vzgoji otrok ter, da je življenje vseh ljudi od spočetja do naravne smrti ne glede na njihovo starost, zdravstveno stanje ali družbeni položaj. O sklepih Forumu smo se pogovarjali s koprskim škofom Petrom Štumpfom in ljubljanskim pomožnim škofom in članom organizacijskega odbora  Antonom Jamnikom. 

Kaj je prinesel drugi »Forum za mir« v Kopru?

Minuli konec tedna je v Kopru potekal drugi medreligijski »Forum za mir«. Udeleženci foruma so v skleni izjavi potrdili, da je zakonska zveza med moškim in žensko, odprta k rojevanju in vzgoji otrok ter, da je življenje vseh ljudi od spočetja do naravne smrti ne glede na njihovo starost, zdravstveno stanje ali družbeni položaj. O sklepih Forumu smo se pogovarjali s koprskim škofom Petrom Štumpfom in ljubljanskim pomožnim škofom in članom organizacijskega odbora  Antonom Jamnikom. 

Radio Ognjišče, Alen Salihović

politika

Sol in luč

VEČ ...|17. 6. 2025
Maria Spychiger: 2. del intervjuja s profesorico in raziskovalko

V tokratni oddaji Sol in luč smo objavili drugi del intervjuja z izjemno profesorico, Mario Spychiger, ki je od leta 2007 zaposlena na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnosti v Frankfurtu na Maini. Po študiju psihologije in pedagogike je doktorirala z disertacijo Več glasbenega pouka v javni šoli. Ukvarja se z glasbeno pedagogiko in je sodelovala pri več raziskavah na temo vpliva glasbe na človeka in njegov razvoj.

Maria Spychiger: 2. del intervjuja s profesorico in raziskovalko

V tokratni oddaji Sol in luč smo objavili drugi del intervjuja z izjemno profesorico, Mario Spychiger, ki je od leta 2007 zaposlena na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnosti v Frankfurtu na Maini. Po študiju psihologije in pedagogike je doktorirala z disertacijo Več glasbenega pouka v javni šoli. Ukvarja se z glasbeno pedagogiko in je sodelovala pri več raziskavah na temo vpliva glasbe na človeka in njegov razvoj.

Tadej Sadar

Kmetijska oddaja

VEČ ...|15. 6. 2025
Lojze Kerin o družinskih vezeh

Slišali ste odlomek iz četrtkovega podkasta Rast, v katerem smo gostili Lojzeta Kerina.

Lojze Kerin o družinskih vezeh

Slišali ste odlomek iz četrtkovega podkasta Rast, v katerem smo gostili Lojzeta Kerina.

Robert Božič

kmetijstvonaravavrt

Svetovalnica

VEČ ...|18. 6. 2025
Pravne zagate

Na sporedu so bile pravne zagate z odvetnico Matejo Maček.

Pravne zagate

Na sporedu so bile pravne zagate z odvetnico Matejo Maček.

Radio Ognjišče

svetovanjepravne zagateMateja Maček

Spominjamo se

VEČ ...|18. 6. 2025
Spominjamo se dne 18. 6.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Spominjamo se dne 18. 6.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Radio Ognjišče

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|18. 6. 2025
Konzerviranje jagod

Po elektronski pošti se je oglasila tudi poslušalka, ki bi rada shranila nekaj jagod. Namesto marmelade bi jih rada termično obdelala ... Sestra Nikolina iz jagod dela marmelado, nepredelane pa shranjuje tudi v skrinji in jih uporablja za razne sladice. Še boljše pa je, da se jih zmiksa, doda še kakšno kapljo limone in jih uporabi za sladoled, k pudingu ali sladice na žlico. Še ena možnost pa je jagodni sok, ki pa ga moramo sladkati, segreti do 90 °C in dobro zapreti v kozarčke.

Konzerviranje jagod

Po elektronski pošti se je oglasila tudi poslušalka, ki bi rada shranila nekaj jagod. Namesto marmelade bi jih rada termično obdelala ... Sestra Nikolina iz jagod dela marmelado, nepredelane pa shranjuje tudi v skrinji in jih uporablja za razne sladice. Še boljše pa je, da se jih zmiksa, doda še kakšno kapljo limone in jih uporabi za sladoled, k pudingu ali sladice na žlico. Še ena možnost pa je jagodni sok, ki pa ga moramo sladkati, segreti do 90 °C in dobro zapreti v kozarčke.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Življenje išče pot

VEČ ...|18. 6. 2025
Vaje za moč in ohranjanje mišične mase

Gibanje in vaje za moč so pomembna sredstva, ki nas po 40. letu ohranjajo čile, gibljive in bolj zdrave. Osebni trener Jure Kovačič je bil naš gost, ki je več povedal o oblikah vadbe za moč, ki dvigujejo mišično maso, ki jo začnemo izgubljati intenzivno po 50 letu življenja. 

Vaje za moč in ohranjanje mišične mase

Gibanje in vaje za moč so pomembna sredstva, ki nas po 40. letu ohranjajo čile, gibljive in bolj zdrave. Osebni trener Jure Kovačič je bil naš gost, ki je več povedal o oblikah vadbe za moč, ki dvigujejo mišično maso, ki jo začnemo izgubljati intenzivno po 50 letu življenja. 

s. Meta Potočnik

osebni trenermišična masagibanje

Minute za kmetijstvo in podeželje

VEČ ...|18. 6. 2025
Miša Pušenjak o dobrobiti zastirk v pridelavi zelenjave

V pridelavi vrtnin so zastirke nepogrešljive, pravi Miša Pušenjak, svetovalka specialistka za pridelavo vrtnin s KGZ Maribor in opozarja na številne dobre lastnosti, ki jih prinašajo…

Miša Pušenjak o dobrobiti zastirk v pridelavi zelenjave

V pridelavi vrtnin so zastirke nepogrešljive, pravi Miša Pušenjak, svetovalka specialistka za pridelavo vrtnin s KGZ Maribor in opozarja na številne dobre lastnosti, ki jih prinašajo…

Robert Božič

kmetijstvovrtsvetovanjezastirke