Program Radia Ognjišče od 8. do 9. ure.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 04. oktober 2024 ob 08-ih

Radio Ognjišče

4. 10. 2024
Program Radia Ognjišče od 8. do 9. ure.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 04. oktober 2024 ob 08-ih

Radio Ognjišče

VEČ ...|4. 10. 2024
Program Radia Ognjišče od 8. do 9. ure.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 04. oktober 2024 ob 08-ih

Radio Ognjišče

Program zadnjega tedna

VEČ ... |
Program Radia Ognjišče od 8. do 9. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 08-ih

Program Radia Ognjišče od 8. do 9. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 08-ih

Program zadnjega tedna

Program Radia Ognjišče od 8. do 9. ure.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 08-ih
VEČ ...|18. 11. 2025
Program Radia Ognjišče od 8. do 9. ure.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 08-ih

Radio Ognjišče

Program zadnjega tedna

VEČ ... |
Program Radia Ognjišče od 7. do 8. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 07-ih

Program Radia Ognjišče od 7. do 8. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 07-ih

Program zadnjega tedna

Program Radia Ognjišče od 7. do 8. ure.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 07-ih
VEČ ...|18. 11. 2025
Program Radia Ognjišče od 7. do 8. ure.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 07-ih

Radio Ognjišče

Program zadnjega tedna

VEČ ... |
Program Radia Ognjišče od 6. do 7. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 06-ih

Program Radia Ognjišče od 6. do 7. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 06-ih

Program zadnjega tedna

Program Radia Ognjišče od 6. do 7. ure.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 06-ih
VEČ ...|18. 11. 2025
Program Radia Ognjišče od 6. do 7. ure.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 06-ih

Radio Ognjišče

Program zadnjega tedna

VEČ ... |
Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 05-ih

Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 05-ih

Program zadnjega tedna

Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 05-ih
VEČ ...|18. 11. 2025
Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. november 2025 ob 05-ih

Radio Ognjišče

Program zadnjega tedna

VEČ ... |
Program Radia Ognjišče od 21. do 22. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 17. november 2025 ob 21-ih

Program Radia Ognjišče od 21. do 22. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 17. november 2025 ob 21-ih

Program zadnjega tedna

Program Radia Ognjišče od 21. do 22. ure.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 17. november 2025 ob 21-ih
VEČ ...|17. 11. 2025
Program Radia Ognjišče od 21. do 22. ure.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 17. november 2025 ob 21-ih

Radio Ognjišče

Program zadnjega tedna

VEČ ... |
Program Radia Ognjišče od 20. do 21. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 17. november 2025 ob 20-ih

Program Radia Ognjišče od 20. do 21. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 17. november 2025 ob 20-ih

Program zadnjega tedna

Program Radia Ognjišče od 20. do 21. ure.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 17. november 2025 ob 20-ih
VEČ ...|17. 11. 2025
Program Radia Ognjišče od 20. do 21. ure.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 17. november 2025 ob 20-ih

Radio Ognjišče

Program zadnjega tedna

VEČ ... |
Program Radia Ognjišče od 19. do 20. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 17. november 2025 ob 19-ih

Program Radia Ognjišče od 19. do 20. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 17. november 2025 ob 19-ih

Program zadnjega tedna

Program Radia Ognjišče od 19. do 20. ure.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 17. november 2025 ob 19-ih
VEČ ...|17. 11. 2025
Program Radia Ognjišče od 19. do 20. ure.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 17. november 2025 ob 19-ih

Radio Ognjišče

Program zadnjega tedna

VEČ ... |
Program Radia Ognjišče od 18. do 19. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 17. november 2025 ob 18-ih

Program Radia Ognjišče od 18. do 19. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 17. november 2025 ob 18-ih

Program zadnjega tedna

Program Radia Ognjišče od 18. do 19. ure.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 17. november 2025 ob 18-ih
VEČ ...|17. 11. 2025
Program Radia Ognjišče od 18. do 19. ure.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 17. november 2025 ob 18-ih

Radio Ognjišče

Priporočamo
|
Aktualno

Za življenje

VEČ ... |
Vzgoja, uporaba pametnega telefona

Za mladostnike imamo vedno manj časa, kako jih vzgajati in tudi o uporabi pametnega telefona, vabljeni k poslušanju. 

Vzgoja, uporaba pametnega telefona

Za mladostnike imamo vedno manj časa, kako jih vzgajati in tudi o uporabi pametnega telefona, vabljeni k poslušanju. 

Mateja Subotičanec

vzgojaduhovnost

Naš pogled

VEČ ... |
O pridelavi hrane govoričijo ljudje, ki nikoli niso kmetovali

Sredstev, s katerimi je EU podpirala kmetijstvo, da je bila hrana cenejša, zmanjkuje. Obeta se zlom Skupne kmetijske politike, NVO-ji pa že postavljajo zahteve, kaj je družbeno sprejemljiva pridelava in kaj ne ...

O pridelavi hrane govoričijo ljudje, ki nikoli niso kmetovali

Sredstev, s katerimi je EU podpirala kmetijstvo, da je bila hrana cenejša, zmanjkuje. Obeta se zlom Skupne kmetijske politike, NVO-ji pa že postavljajo zahteve, kaj je družbeno sprejemljiva pridelava in kaj ne ...

Robert Božič

komentarvizija 2040Ursula von der Leyen

Moja zgodba

VEČ ... |
Konferenca: Slovenski katoliški intelektualci in narodnostno vprašanje - 6

Poslušate lahko še zadnjo, šesto oddajo iz znanstvene konference z naslovom Med tradicijo in moderno: slovenski katoliški intelektualci in narodnostno vprašanje. Dr. Matjaž Ambrožič je predstavil jezuita patra ddr. Antona Prešerna, dr. Pavlina Bobič pa duhovnika Franceta Dolinarja, ki ga je poimenovala "plemič kulture, teolog in zgodovinar".

Konferenca: Slovenski katoliški intelektualci in narodnostno vprašanje - 6

Poslušate lahko še zadnjo, šesto oddajo iz znanstvene konference z naslovom Med tradicijo in moderno: slovenski katoliški intelektualci in narodnostno vprašanje. Dr. Matjaž Ambrožič je predstavil jezuita patra ddr. Antona Prešerna, dr. Pavlina Bobič pa duhovnika Franceta Dolinarja, ki ga je poimenovala "plemič kulture, teolog in zgodovinar".

Jože Bartolj

spominpolitikaSlovenski katoliški intelektualci in narodnostno vprašanjePavlina BobičMatjaž AmbrožičAnton PrešerenFrance Dolinar

Kmetijska oddaja

VEČ ... |
Mag. Jože Mohar o zlomu na EU trgu krompirja

Z mag. Jožetom Moharjem smo se pogovarjali o zaskrbljujočem dogajanju na EU trgu krompirja in slišali, kaj je do zloma pripeljalo in kaj to pomeni za Slovenijo in naše pridelovalce.

Mag. Jože Mohar o zlomu na EU trgu krompirja

Z mag. Jožetom Moharjem smo se pogovarjali o zaskrbljujočem dogajanju na EU trgu krompirja in slišali, kaj je do zloma pripeljalo in kaj to pomeni za Slovenijo in naše pridelovalce.

Robert Božič

kmetijstvokrompirtrgzlom

Slovencem po svetu in domovini

VEČ ... |
Predstavili bodo življenje in delo v Sloveniji

Zavod RS za zaposlovanje v sodelovanju z veleposlaništvom naše države v Buenos Airesu v Argentini v tem tednu pripravlja dogodke z naslovom Življenje in delo v Sloveniji. Predstaviti želijo priložnosti na slovenskem trgu dela ter s pomočjo celovitih in verodostojnih informacij omogočiti podporo pri morebitnem vključevanju v matično domovino, v delovno in življenjsko okolje v Sloveniji. Predstavili se bodo ugledni slovenski delodajalci in njihove potrebe s področja zdravstva in socialnega varstva, obiskovalci pa bodo imeli priložnost za osebno predstavitev in neposreden pogovor s sodelujočimi delodajalci. V Buenos Airesu bodo tri srečanja jutri popoldne po lokalnem času, v Mendozi pa to soboto v dopoldanskem času.

Predstavili bodo življenje in delo v Sloveniji

Zavod RS za zaposlovanje v sodelovanju z veleposlaništvom naše države v Buenos Airesu v Argentini v tem tednu pripravlja dogodke z naslovom Življenje in delo v Sloveniji. Predstaviti želijo priložnosti na slovenskem trgu dela ter s pomočjo celovitih in verodostojnih informacij omogočiti podporo pri morebitnem vključevanju v matično domovino, v delovno in življenjsko okolje v Sloveniji. Predstavili se bodo ugledni slovenski delodajalci in njihove potrebe s področja zdravstva in socialnega varstva, obiskovalci pa bodo imeli priložnost za osebno predstavitev in neposreden pogovor s sodelujočimi delodajalci. V Buenos Airesu bodo tri srečanja jutri popoldne po lokalnem času, v Mendozi pa to soboto v dopoldanskem času.

Matjaž Merljak

družbarojaki

Kulturni utrinki

VEČ ... |
Razstava slik Jurija Selana

V Zavodu sv. Stanislava je že na ogled slikarska razstava z naslovom SLIKE akademskega slikarja, profesorja na Pedagoški fakulteti dr. Jurija Selana, ki je tudi nekdanji dijak Škofijske klasične gimnazije. Uradno odprtje bo v četrtek, 20. novembra, ob 18.00 v dvorani Matija Tomca. Razstavo so postavili ob godu sv. Stanislava in 120-letnici Zavoda sv. Stanislava.

Razstava slik Jurija Selana

V Zavodu sv. Stanislava je že na ogled slikarska razstava z naslovom SLIKE akademskega slikarja, profesorja na Pedagoški fakulteti dr. Jurija Selana, ki je tudi nekdanji dijak Škofijske klasične gimnazije. Uradno odprtje bo v četrtek, 20. novembra, ob 18.00 v dvorani Matija Tomca. Razstavo so postavili ob godu sv. Stanislava in 120-letnici Zavoda sv. Stanislava.

Jože Bartolj

kulturalikovna umetnostJurij Selan

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ... |
Ajdov kruh

Poslušalko je zanimalo, kaj dela narobe pri pripravi ajdovega kruha. Večkrat ga premeša in lepo vzhaja, ko pa ga damo v pečico, se sesede skorja, je lepo zapečena sredica, pa kot bi bila surova. Sestra Nikolina je svetovala, naj ajdovi moki doda še malo pšenične (krušne ali bele) ali pirine moke (razmerje 3 : 1). Ajdovo moko je treba popariti s slano vodo, da dobi kot en suhi žganec. V jamico strese še pšenično ali pirino moko, doda kvas in pusti da vzhaja. Nato meša, po žlicah še dodaja tekočino (voda, mleko, sirotka), doda še 2 žlici maščobe. Testo bo zelo lepljivo. Treba ga je temeljito pregnesti, da ga čim bolj obdelamo, da postane mehko. S pomočjo kartice testo postrga s sten posode,  očisti še roke in čez skledo pokrije s prtom. Vzhaja do podvojene količine, nato ga lahko še enkrat pregnete (z mokrimi rokami bo bolje) ali pa ga že da v škatlast model – na dno damo peki papir. Če ga nalagamo v plasteh, lahko vmes potresemo grobo narezane orehe ali drugo zrnje. V modelu naj bo do polovice višine, saj znova vzhaja. Vmes segrejemo pečico, da bo vročina lepo zajela testo. Peče se približno 40 minut. V nadaljevanju je svoj recept za ajdov kruh z nami delila še ena poslušalka. Ta pa pripravlja kruh z dodatkom navadnega tekočega jogurta.  

Ajdov kruh

Poslušalko je zanimalo, kaj dela narobe pri pripravi ajdovega kruha. Večkrat ga premeša in lepo vzhaja, ko pa ga damo v pečico, se sesede skorja, je lepo zapečena sredica, pa kot bi bila surova. Sestra Nikolina je svetovala, naj ajdovi moki doda še malo pšenične (krušne ali bele) ali pirine moke (razmerje 3 : 1). Ajdovo moko je treba popariti s slano vodo, da dobi kot en suhi žganec. V jamico strese še pšenično ali pirino moko, doda kvas in pusti da vzhaja. Nato meša, po žlicah še dodaja tekočino (voda, mleko, sirotka), doda še 2 žlici maščobe. Testo bo zelo lepljivo. Treba ga je temeljito pregnesti, da ga čim bolj obdelamo, da postane mehko. S pomočjo kartice testo postrga s sten posode,  očisti še roke in čez skledo pokrije s prtom. Vzhaja do podvojene količine, nato ga lahko še enkrat pregnete (z mokrimi rokami bo bolje) ali pa ga že da v škatlast model – na dno damo peki papir. Če ga nalagamo v plasteh, lahko vmes potresemo grobo narezane orehe ali drugo zrnje. V modelu naj bo do polovice višine, saj znova vzhaja. Vmes segrejemo pečico, da bo vročina lepo zajela testo. Peče se približno 40 minut. V nadaljevanju je svoj recept za ajdov kruh z nami delila še ena poslušalka. Ta pa pripravlja kruh z dodatkom navadnega tekočega jogurta.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Zakladi naše dediščine

VEČ ... |
Afrodita Hebar Kljun in ustvarjanje iz čipk

Afrodita Hebar Kljun že trideset let ustvarja s čipkami. Povedla bo, kako se je srečala z njo in zakaj jo še vedno navdihuje. Vključena je tudi v Združenje slovenskih klekljaric. Njegovo osnovno poslanstvo je ohranjanje čipkarstva, širjenje znanja in spodbujanje razvoja na tem področju. S tem namenom organiziramo razstave, klekljarske natečaje in izdajamo klekljarsko revijo Čipkarski bilten.

Afrodita Hebar Kljun in ustvarjanje iz čipk

Afrodita Hebar Kljun že trideset let ustvarja s čipkami. Povedla bo, kako se je srečala z njo in zakaj jo še vedno navdihuje. Vključena je tudi v Združenje slovenskih klekljaric. Njegovo osnovno poslanstvo je ohranjanje čipkarstva, širjenje znanja in spodbujanje razvoja na tem področju. S tem namenom organiziramo razstave, klekljarske natečaje in izdajamo klekljarsko revijo Čipkarski bilten.

Nataša Ličen

kulturanaravadediščinazgodovina

Minute za kmetijstvo in podeželje

VEČ ... |
Kakšno je v Tednu SLO hrane poreklo krompirja v naših javnih ustanovah?

V letošnjem letu, ko je suša zelo prizadela slovensko pridelavo krompirja in je naš trg pod izjemnim dampinškim pritiskom krompirja iz največjih EU pridelovalk, bi namreč bilo groteskno, če bi se izkazalo, da v Tednu slovenske hrane naši otroci v šolah in vrtcih jedo recimo nemški krompir in ne slovenskega. 

Kakšno je v Tednu SLO hrane poreklo krompirja v naših javnih ustanovah?

V letošnjem letu, ko je suša zelo prizadela slovensko pridelavo krompirja in je naš trg pod izjemnim dampinškim pritiskom krompirja iz največjih EU pridelovalk, bi namreč bilo groteskno, če bi se izkazalo, da v Tednu slovenske hrane naši otroci v šolah in vrtcih jedo recimo nemški krompir in ne slovenskega. 

Robert Božič

naravakmetijstvohranavrtkrompir