Is podcast
Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček
Svetovalnica
Kakšen način ogrevanja je optimalen, kaj je ključno pri odločitvi za toplotno črpalko, v katerih primerih pa poseči po konvencionalnih rešitvah ogrevanja – zlasti po pečeh na olje, kotlih na lesno biomaso in podobno. Naš gost je bil Marko Bizjak iz podjetja Veto Group.
Svetovalnica
Kakšen način ogrevanja je optimalen, kaj je ključno pri odločitvi za toplotno črpalko, v katerih primerih pa poseči po konvencionalnih rešitvah ogrevanja – zlasti po pečeh na olje, kotlih na lesno biomaso in podobno. Naš gost je bil Marko Bizjak iz podjetja Veto Group.
Svetovalnica
V odmevu na uspeh dobrodelne Pustne sobotne iskrice smo na pustni torek gostili tajnika Misijonskega središča Slovenije Janka Pirca. Kaj je poslanstvo misijonskega središča, zakaj in kako pomagati ljudem v tretjem svetu, kakšna je pravzaprav razlika med pomočjo Karitas in misijonskega središča?
Svetovalnica
V odmevu na uspeh dobrodelne Pustne sobotne iskrice smo na pustni torek gostili tajnika Misijonskega središča Slovenije Janka Pirca. Kaj je poslanstvo misijonskega središča, zakaj in kako pomagati ljudem v tretjem svetu, kakšna je pravzaprav razlika med pomočjo Karitas in misijonskega središča?
Svetovalnica
4. marec je svetovni dan debelosti, ki je kronična, ponavljajoča se bolezen. V Svetovalnici smo izvedeli, da z debelostjo ne povezujemo le povišanega krvnega tlaka, pač pa tudi srčno popuščanje, nenadno srčno smrt, možgansko kap, srčni infarkt in druge. V našem studiu je bil predsednik Društva za bolezni srca in ožilja Matija Cevc.
Svetovalnica
4. marec je svetovni dan debelosti, ki je kronična, ponavljajoča se bolezen. V Svetovalnici smo izvedeli, da z debelostjo ne povezujemo le povišanega krvnega tlaka, pač pa tudi srčno popuščanje, nenadno srčno smrt, možgansko kap, srčni infarkt in druge. V našem studiu je bil predsednik Društva za bolezni srca in ožilja Matija Cevc.
Svetovalnica
Mag. Martin Lisec, logoterapevt, direktor Inštituta Stopinje ter predsednik Slovenskega društva za logoterapijo – LOGOS, je svetoval o smislu. Kako osmisliti življenjske preizkušnje, ko je težko, ko se soočamo z boleznijo, izgubo.
Svetovalnica
Mag. Martin Lisec, logoterapevt, direktor Inštituta Stopinje ter predsednik Slovenskega društva za logoterapijo – LOGOS, je svetoval o smislu. Kako osmisliti življenjske preizkušnje, ko je težko, ko se soočamo z boleznijo, izgubo.
Svetovalnica
Hrup je v našem delovnem okolju pomembna ovira za doseganje uspešnih rezultatov. Kako izmeriti, kakšen je in kakšne so možne oblike zaščite? Naš gost je bil strokovnjak Silvo Buček.
Svetovalnica
Hrup je v našem delovnem okolju pomembna ovira za doseganje uspešnih rezultatov. Kako izmeriti, kakšen je in kakšne so možne oblike zaščite? Naš gost je bil strokovnjak Silvo Buček.
Svetovalnica
V tokratni oddaji je mag. Jože Mohar iz semenarske hiše Agrosat, ki zelo dobro pozna področje pridelovanje krompirja, spregovoril o nakaljevanju krompirja, svetoval o zakonitostih sajenja in odgovarjal na vaša vprašanja.
Svetovalnica
V tokratni oddaji je mag. Jože Mohar iz semenarske hiše Agrosat, ki zelo dobro pozna področje pridelovanje krompirja, spregovoril o nakaljevanju krompirja, svetoval o zakonitostih sajenja in odgovarjal na vaša vprašanja.
Svetovalnica
Tanja Dominko se je o visokih gredah pogovarjala z gostom, ki se s tem ukvarja. To je bil Miha Mav.
Svetovalnica
Tanja Dominko se je o visokih gredah pogovarjala z gostom, ki se s tem ukvarja. To je bil Miha Mav.
Vsebinsko je nekaj tem določenih, to so zdravstvena vprašanja, izzivi domačega vrtnarjenja, pravne zagate, pripravljanje okusnih obrokov, pravila lepega vedenja, iskanje zaposlitve. Pri pogovoru s strokovnjakom sodelujejo poslušalci s svojimi vprašanji.
Naš pogled
Rubrika je tokrat prinesla iskreno zahvalo darovalcem, ki so sodelovali v Pustni Sobotni iskrici, ki je zbrala 159.016 evrov za otroke v Angoli.
Doživetja narave
Družili smo se ob vprašanjih, ki jih je prinesel planinski kviz - od planinskih pesmi do iskanja vrhov v radijskem spominu. Privoščili smo si nekaj odlomek planinskega zapisa Bogdana Žorža o odpornosti in slišali, kaj se bo dogajalo konec tedna v Planinskem muzeju v Mojstrani.
Kmetijska oddaja
Temeljno vprašanje kmetov je, kako lahko zakonodajo medrersorsko usklajuješ, če to isto stvar v dialogu šele spreminjaš in izboljšuješ. Dodatno nič manj pereče vprašanje pa je, ali ne bi bilo bolj modro do maja počakati na zakonodajne spremembe, ki bodo sprejete v Bruslju in šele potem zakoličiti novo slovensko kmetijsko zakonodajo.
Slovencem po svetu in domovini
Rojaki v Clevelandu imajo ob začetku postnega časa priložnost, da pristopijo k obredu pepeljenja še pri večerni sveti maši pri Mariji Vnebovzeti in pri Svetem Vidu. S postom, molitvijo in dobrodelnostjo se bodo pripravljali na veliko noč. Pri Mariji Vnebovzeti bodo dnevne jutranje maše v slovenščini, ob sredah in petkih pa bodo večerne maše v angleščini. Križev pot ob ob sredah v angleščini, ob nedeljah popoldne pa v slovenščini. Vsakič se bo zaključil z blagoslovom z Najsvetejšim. Ob četrtkih popoldne v postnem času bo priložnost za molitev, duhovno branje in tiho premišljevanje pred Najsvetejšim. Nadaljevali s tradicijo postnih maš župnij collinwoodske škofije, in sicer ob ponedeljskih zvečer. V župnijski dvorani pri Mariji Vnebovzeti pa bodo vsak petek popoldne na voljo tudi ribje večerje, ki slovijo kot ene najboljših v mestu.
Sol in luč
Se spomnite, ko je v otroštvu učiteljica odšla iz učilnice? Izbruhnil je pravi kaos, kajne? Enako velja za naš notranji svet. Naše zavedanje je kot učiteljica, misli in čustva pa kot otroci – če se jih ne zavedamo, nagajajo in divjajo. Tako slikovito opisuje dogajanja v človekovi notranjosti dr. Russ Harris v knjigi Past sreče (izšla je pri založbi Učila), ki smo jo v oddaji Sol in luč že predstavljali. Za tokratno oddajo smo izbrali del knjige v katerem govori o tem, kako se radi ujamemo v past svojih misli, ki nam začnejo krojiti naše življenje.
Kulturni utrinki
Glazerjevo nagrado za življenjsko delo, ki jo podeljuje Mestna občina Maribor na področju kulture, letos prejme slikarka Anka Krašna. Dobitniki Glazerjevih listin za posamezne dosežke pa so pisatelj Avgust Demšar, violinistka Oksana Pečeny in igralec Jurij Drevenšek. V Galeriji Društva likovnih umetnikov Ljubljana je na ogled razstava ilustratorja, filmskega animatorja in striparja Marjana Mančka z naslovom Čas teče.
Komentar Družina
Arko, poudarja, da post ni zgolj fizična vzdržnost od mesa, ampak predvsem duhovna prenova srca. Postni čas bi morali izkoristiti za poglabljanje odnosa z Bogom in bližnjimi ter premagovanje osebnih ovir, ki nas ločujejo od pristnega odnosa z njim. Pomembno je, da naše molitve in dejanja temeljijo na iskreni želji po duhovni rasti in ne na dokazovanju lastne vzdržnosti. Avtor zaključuje, da je pravi pomen posta v odpovedi sebičnosti, zamer in napuha ter v sprejemanju Božje ljubezni in odpuščanja.
Ni meje za dobre ideje
V Območni obrtno-podjetniški zbornici Maribor so se s partnerji odločili spodbuditi mlade, da bi se naučili veščin naredi sam. Kot pravijo, prepoznavajo vrzel med starejšimi in mladimi v kompetencah. Namen je, da bi se mladi naučili nekaj zašiti nazaj, izdelati kaj iz lesa ali si narediti kakšen izdelek iz odpadnega materiala. Temu pa so dodali še osnove podjetništva. Za rubriko je spregovoril vodja projekta Aleš Brodnjak.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalka je sestro prosila za recept za žgance iz pirine moke za dve osebi. Potrebujemo ¼ l (20-25 dag moke), 4 dl vode in ½ žličke soli. Ko voda, ki smo jih dodali sol, zavre, stresemo v lonec moko in pokrijemo. Lahko na sredini z ročajem kuhalnice naredimo luknjo, da bo vrelec prej zajel moko. Tako pustimo dobrih 10 minut. Vmes pripravimo zabelo: pogrejemo ocvirke, olje, zaseko ... Nato vodo odlijemo v drugo posodo. Zabelimo, da zacvrči in z močnejšo kuhalnico zdrobimo dobljeno zmes. Po potem po potrebi prilivamo žgančevko in z vilico do konca zdrobimo v žgance. Na koncu jih lahko še malo zabelimo s suhimi ocvirki. Enak postopek je z belo ali ajdovo moko, le da k ajdovi dodamo še malo (vsaj 2 žlici zvrhani) pšenične moke. Lahko pa v vodo damo kuhati tudi kakšen na listke narezan krompir. Postopek priprave je isti kot prej opisano.