Is podcast
Oddaja z nagradami, tematika: Pričevalci in aktualne zadeve slovenske politike.
Oddaja z nagradami, tematika: Pričevalci in aktualne zadeve slovenske politike.
Oddaja z nagradami, tematika: Pričevalci in aktualne zadeve slovenske politike.
Lev Nikolajevič Tolstoj (1828–1910) je pomemben predstavnik ruskega realizma. Pisal je pripovedna in dramska dela ter polemične spise. Med njegovimi najbolj znanimi deli sta obsežni zgodovinski roman Vojna in mir in roman Ana Karenina, v katerem kritično prikaže takratno rusko plemstvo.
Nekaj misli o njegovem življenju in delu smo našli v knjigi Janka Lavrina - Dostojevski, Nietzsche, Tolstoj: psihokritične študije.
Lev Nikolajevič Tolstoj (1828–1910) je pomemben predstavnik ruskega realizma. Pisal je pripovedna in dramska dela ter polemične spise. Med njegovimi najbolj znanimi deli sta obsežni zgodovinski roman Vojna in mir in roman Ana Karenina, v katerem kritično prikaže takratno rusko plemstvo.
Nekaj misli o njegovem življenju in delu smo našli v knjigi Janka Lavrina - Dostojevski, Nietzsche, Tolstoj: psihokritične študije.
Kako je odraščati ob zasvojeni materi? Kakšne posledice ima otrok, mladostnik ob takih starših? Žiga Kastelic je napisal že drugo knjigo, ki smo jo predstavili v tokratni oddaji.
Kako je odraščati ob zasvojeni materi? Kakšne posledice ima otrok, mladostnik ob takih starših? Žiga Kastelic je napisal že drugo knjigo, ki smo jo predstavili v tokratni oddaji.
Gost v studiu je bil dr. France Cukjati, predstavil je knjigo Na poti iskanja.
Gost v studiu je bil dr. France Cukjati, predstavil je knjigo Na poti iskanja.
Kajetan Bajt je pilot, podjetnik in pisatelj. V oddaji Od slike do besede smo predstavili njegov prvenec: Pozabljeni babilonski stolp. Z nami je bila tudi lektorica in urednica Marjeta Žebovec.
Kajetan Bajt je pilot, podjetnik in pisatelj. V oddaji Od slike do besede smo predstavili njegov prvenec: Pozabljeni babilonski stolp. Z nami je bila tudi lektorica in urednica Marjeta Žebovec.
Semjon Frank je svoje delo Bog z nami napisal leta 1941, v grozljivem času, sredi nepredstavljivih grozot svetovne vojne, ko je živel v popolni osami. To je avtorjeva zadnja knjiga, ki je hkrati tudi najbolj osebnoizpovedna. To ni lahko poletno branje, je pa povabilo na globoko.
Semjon Frank je svoje delo Bog z nami napisal leta 1941, v grozljivem času, sredi nepredstavljivih grozot svetovne vojne, ko je živel v popolni osami. To je avtorjeva zadnja knjiga, ki je hkrati tudi najbolj osebnoizpovedna. To ni lahko poletno branje, je pa povabilo na globoko.
Zgodovinski roman o Katarini Sienski je izšel pri založbi Družina, v oddaji Od slike do besede ga je predstavila prevajalka Marija Zlatnar Moe.
Zgodovinski roman o Katarini Sienski je izšel pri založbi Družina, v oddaji Od slike do besede ga je predstavila prevajalka Marija Zlatnar Moe.
V oddaji Od slike do besede gre za poglobljeno podajanje širše kulturnih in umetnostnih tem, ki se vežejo na literaturo, gledališče, glasbo, upodobitvene umetnosti … V njej najdejo mesto za pogovor avtorji, kritiki in preizpraševalci oz interpreti umetniških del. Oddaja je namenjena izobraženi publiki s posluhom za teme, ki so se in se pojavljajo v umetnosti. V oddaji gostimo številne nagrajence različnih nazorov in umetniških področij, ki predstavljajo in razmišljali o svojem delu in o širšem kontekstu umetnosti.
Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti. Gre za Alexandrovo tehniko, ki je spremenila življenje tudi avtorju knjige z naslovom Znova v ravnovesju, kjer jo opiše in smo jo predstavili v tokratni oddaji. Avtor knjige je Richard Brennan, izšla pa je pri založbi Primus.
Kaj vemo o zgodovini krščanskih praznikov? Kako so nastali in kako se praznovanje razlikuje od dežele do dežele? O tem in še o čem nam je povedal naš gost, umetnostni zgodovinar dr. Ferdinand Šerbel. Ne zamudite zanimivega sogovornika.
O ameriškemu pisatelju in humoristu Marku Twainu ...
Iz knjige Zgodbe za veselje do življenja, ki je izšla v zbirki Zgodbe za dušo pri založbi Ognjišče.
Goste smo vprašali, kje so reforme, zakaj vlada dopušča, da zdravstvo razpada, bo javni sektor zaradi bombončkov za nekaj časa utihnil in kaj nas še čaka do konca leta. Prav tako nismo mogli mimo pestrega evropskega dogajanja. Bo Marta Kos, ki je druga izbori za komisarko, to res postala, in kako trdna je Evropska unija po zadnjih volitvah.
Tokrat smo razmišljali o odgovorih na vprašanja današnjega časa, ki jih lahko daje Cerkev po občestvu. Kaj sploh je živo občestvo in kako skrbeti za njegovo rast? Kakšna je vloga duhovnika v njem in kako vanj pritegniti oddaljene od Cerkve? Z nami je bil župnik iz župnije Ljubljana – Kašelj / Zalog Andrej Maksimilijan Gósek.
V okviru kulturnih dogodkov na Sveti Gori, ki so poimenovane Svetogorske sobotnice, bo v soboto 21. septembra ob 17:30 koncert vokalne skupine DíVoX. Na koncert nas bo povabil umetniški vodja in vokalist Jani Klančič.
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Spodnja Savinjska dolina je srčika hmeljarstva, pivovarstvo pa ena od pomembnejših dejavnosti. Ob razmišljanju, kako pivo butičnih, manjših pivovarjev predstaviti širši javnosti, so prišli na idejo o fontani. Prvi na svetu so jo uresničili, pogovarjali smo se z mag. Markom Repnikom.
Potrebujemo tri glavne sestavine: paradižnik, papriko in čebulo. Osnovno pravilo je, da toliko kot je paradižnika, naj bo tudi paprike. Slednja je lahko vseh barv, se pravi rdeča, zelena, rumena. Tudi paradižnik je lahko zelo zrel ali pa tak, ki je komaj dozorel, rdeč in še malo zelen. Paradižnik zmeljemo in ga damo čez noč v vrečo iz blaga, da se odcedi. To stehtamo in pripravimo še ustrezno količino paprike in čebule (npr. za 5 kg čebule 4-6 kg paprike in 5 deblih čebul). Očiščeno in narezano papriko in čebulo prav tako narežemo na mesoreznico. Vse skupaj naložimo na namaščeno posodo (lahko damo mast ali olje ali oboje). Ob mešanju kuhamo približno 2 uri. Ko začne vreti, pa stalno mešamo. Dodamo do 2 žlici soli, 1-2 žlici sladkorja in še 3-4 dl olja. Da je dovolj kuhamo preverimo tako, da damo žlico na krožnik, potegnemo na sredini in če se polovici ne združita, je v redu kuhano. Ajvar nalagamo v vroče kozarce, dobro zapremo in počasi ohlajamo. K paradižniku lahko dodamo tudi tri ali štiri domače feferone. Okus bo prijetnejši, seveda če družini to odgovarja.