Med Slovenci je prostovoljstvo še zelo razširjena vrednota in predstavlja nekakšno tkanje vezi v družbi. Med drugim se vključujejo tudi v oskrbo na domu, saj želijo olajšati vsakdan starejšim in invalidom na njihovih domovih. Direktorica Zavoda za oskrbo na domu Ljubljana Liljana Batič Dernovšek nam je povedala več o tem, kako prostovoljce vključujejo v svoje delo z uporabniki na terenu.
Med Slovenci je prostovoljstvo še zelo razširjena vrednota in predstavlja nekakšno tkanje vezi v družbi. Med drugim se vključujejo tudi v oskrbo na domu, saj želijo olajšati vsakdan starejšim in invalidom na njihovih domovih. Direktorica Zavoda za oskrbo na domu Ljubljana Liljana Batič Dernovšek nam je povedala več o tem, kako prostovoljce vključujejo v svoje delo z uporabniki na terenu.
Življenje išče pot
Kadrovska kriza v zdravstveni negi in babištvu je zelo pereča. Razlogov je več, so s podatki pokazali udeleženci nedavnega posveta v Državnem svetu. Predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveze Anita Prelec je pozvala k sistemskim rešitvam. Kar tretjina mladih zapusti ta poklic po enem letu, zato so udeleženci posveta opozorili javnost in pozvali vse ključne deležnike k nujnim ukrepom in pripravi Strategije zdravstvene nege in babištva v Republiki Sloveniji za naslednjih deset let.
Življenje išče pot
Kadrovska kriza v zdravstveni negi in babištvu je zelo pereča. Razlogov je več, so s podatki pokazali udeleženci nedavnega posveta v Državnem svetu. Predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveze Anita Prelec je pozvala k sistemskim rešitvam. Kar tretjina mladih zapusti ta poklic po enem letu, zato so udeleženci posveta opozorili javnost in pozvali vse ključne deležnike k nujnim ukrepom in pripravi Strategije zdravstvene nege in babištva v Republiki Sloveniji za naslednjih deset let.
Življenje išče pot
Govorili smo prehrani v naših šolah. Gostji sta bili organizatorka šolske prehrane Saša Femc Knaflič in kuharica Mateja Verginc. Obe poznata nekaj dobrih načinov, kako otroke pripraviti, da poskusijo zdravo hrano, ki je še ne poznajo, jo pa šole uvajajo po novih prehranskih smernicah.
Življenje išče pot
Govorili smo prehrani v naših šolah. Gostji sta bili organizatorka šolske prehrane Saša Femc Knaflič in kuharica Mateja Verginc. Obe poznata nekaj dobrih načinov, kako otroke pripraviti, da poskusijo zdravo hrano, ki je še ne poznajo, jo pa šole uvajajo po novih prehranskih smernicah.
Življenje išče pot
Šolska kuhinja je učilnica zdrave, trajnostne in samoooskrbne Slovenije, pravi dr. Mojca Korošec iz Biotehniške fakultete v Ljubljani. Kako naj bo šolski krožnik dober zame in za planet ter zakaj v sistem javnega naročanja ne pride več lokalno pridelane hrane?
Življenje išče pot
Šolska kuhinja je učilnica zdrave, trajnostne in samoooskrbne Slovenije, pravi dr. Mojca Korošec iz Biotehniške fakultete v Ljubljani. Kako naj bo šolski krožnik dober zame in za planet ter zakaj v sistem javnega naročanja ne pride več lokalno pridelane hrane?
Življenje išče pot
Naš gost je bil direktor centra za trajnostni razvoj podeželja Kranj Uroš Brankovič. Spregovoril je o težavah kuharskega osebja v šolah in vrtcih in o zankah javnega naročanja lokalne hrane in seveda o puščanju hrane na krožnikih otrok.
Življenje išče pot
Naš gost je bil direktor centra za trajnostni razvoj podeželja Kranj Uroš Brankovič. Spregovoril je o težavah kuharskega osebja v šolah in vrtcih in o zankah javnega naročanja lokalne hrane in seveda o puščanju hrane na krožnikih otrok.
Življenje išče pot
V Tednu Karitas nam je strokovni sodelavec Terapevtske skupnost za zasvojene s pridruženimi težavami v duševnem zdravju, ki deluje pod okriljem Zavoda Pelikan- Karitas, Drago Sukič pojasnil, kako delujejo in kdo se lahko vključi v njihov program.
Življenje išče pot
V Tednu Karitas nam je strokovni sodelavec Terapevtske skupnost za zasvojene s pridruženimi težavami v duševnem zdravju, ki deluje pod okriljem Zavoda Pelikan- Karitas, Drago Sukič pojasnil, kako delujejo in kdo se lahko vključi v njihov program.
Življenje išče pot
Pred 31. Gala koncertom Radia Ognjišče smo pred mikrofon povabili našega radijskega prijatelja Janeza Škulja. Pred 10 leti ga je med kolesarjenjem podrl nepazljiv voznik. Danes je na vozičku, a volje do življenja mu ne manjka. Rad se zapelje sam med ljudi, tudi po 40 km daleč.
Življenje išče pot
Pred 31. Gala koncertom Radia Ognjišče smo pred mikrofon povabili našega radijskega prijatelja Janeza Škulja. Pred 10 leti ga je med kolesarjenjem podrl nepazljiv voznik. Danes je na vozičku, a volje do življenja mu ne manjka. Rad se zapelje sam med ljudi, tudi po 40 km daleč.
Življenje išče pot
Vstopili smo v Teden Karitas pod geslom »Na poti upanja«. Hvaležni in ponosni smo na vse delo, ki ga opravijo zaposleni in številni prostovoljci. Skrbijo za brezdomce, za duševno bolne, za zasvojene, za matere v stiski in za tiste, ki se kljub pokojnini ali plači težko prebijajo skozi življenje. V naši rubriki smo predstavili Ljudsko kuhinjo, ki jo vodi Nadškofijska karitas Maribor. Gostili smo strokovno sodelavko Sibilio Nidorfer.
Življenje išče pot
Vstopili smo v Teden Karitas pod geslom »Na poti upanja«. Hvaležni in ponosni smo na vse delo, ki ga opravijo zaposleni in številni prostovoljci. Skrbijo za brezdomce, za duševno bolne, za zasvojene, za matere v stiski in za tiste, ki se kljub pokojnini ali plači težko prebijajo skozi življenje. V naši rubriki smo predstavili Ljudsko kuhinjo, ki jo vodi Nadškofijska karitas Maribor. Gostili smo strokovno sodelavko Sibilio Nidorfer.
Življenje išče pot
Moralni teolog prof. dr. Roman Globokar poudarja, da nad lastnim življenje nimamo popolnega nadzora, čeprav nas nekatere miselne smeri skušajo prepričani, da ga imamo. Spregovoril je o smrti, ki je del življenja in da ga nismo dolžni za vsako ceno podaljševati, zato denimo prekinitev intenzivnih postopkov ali umetnega hranjenja po osebni odločitvi bolnika, ni evtanazija.
Življenje išče pot
Moralni teolog prof. dr. Roman Globokar poudarja, da nad lastnim življenje nimamo popolnega nadzora, čeprav nas nekatere miselne smeri skušajo prepričani, da ga imamo. Spregovoril je o smrti, ki je del življenja in da ga nismo dolžni za vsako ceno podaljševati, zato denimo prekinitev intenzivnih postopkov ali umetnega hranjenja po osebni odločitvi bolnika, ni evtanazija.
Naš gost
S. Nikolina je za kuhalnico najprej poprijela, ko je pomagala mami doma v Lenartu v Slovenskih goricah. Eno leto se je šolala pri sestrah na gospodinjski šoli v Avstriji. Nato je, da bi zaslužila za šolnino, kuhala v turističnem objektu ob Vrbskem jezeru. Vmes je dozorela odločitev za vstop k samostan, in sicer v red šolskih sester v Repnjah. Tam je nadaljevala kuharsko tradicijo sestre Vendeline, ki je bila tudi njena učiteljica v Avstriji. Leta 1975 je začela pripravljati kuharske tečaje in svoje bogato znanje posredovala več kot tisoč ženam in dekletom. Leta 1990 je začela pripravljati recepte za tednik Družina, od leta 2006 sodeluje z našim radiem.
Globine
V moški družbi smo odprli vprašanje o tem, kako se moški pogovarjamo o življenju, smislu, dvomih, strahovih, izgubah... V družbi, kjer je moškost pogosto povezana z močjo, z željo po nadzoru po eni strani in po drugi zadržanostjo, smo se vprašali, kje in kdaj si moški dovolimo biti ranljivi. Kako je z iskrenimi pogovori v družbi ateistov in kakšen okvir dajejo moške skupine znotraj Cerkve? Z nami sta bila ateist Simon Rigač in jezuit p. Damjan Ristić. Pogovor si lahko ogledate tudi na youtube kanalu Radia Ognjišče!
Za življenje
Na god svetega Miklavža smo se dotaknili ene najlepših in hkrati najtežjih resnic družinskega življenja: brezpogojnega darovanja. Miklavž nas vsako leto spominja na dar, ki ni kupčija in ne pričakuje povračila. A kako takšno darovanje živeti doma – v odnosih, kjer so ranjenosti, pričakovanja in neizrečene potrebe največje? Z nami je bil frančiškan in klinični psiholog p. dr. Christian Gostečnik. Svoje vprašanje za gosta lahko posredujete na: za.zivljenje@ognjisce.si
Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 09. december 2025 ob 05-ih
Pogovor o
V torek 2. decembra obeležujemo Mednarodni dan boja proti suženjstvu. V tej luči smo z gosti govorili o položaju v Sloveniji, številkah s tega področja in zakonskih pomanjkljivostih ter mogočih rešitvah. Z nami so bili: predstavnica Društva Ključ - Centra za boj proti trgovanju z ljudmi Manca Raušl, predstavnica Karitas Slovenije Magdalena Strmšek Buh in inšpektor za delo iz Inšpektorata za delo Roman Pečnik.
Adventna spodbuda
S. Agata Kociper, misijonarka, ki deluje v Braziliji, piše o srečanju z zdravnico, ki se ji je z marljivostjo, odločnostjo in Božjo pomočjo, pa tudi z zavzetostjo misijonark uspelo dvigniti iz uboštva Amazonije.
Zgodbe za otroke
Nov dan, nova adventna zgodba na zvočnem koledarju radia Ognjišče! Danes vas zgodba popelje v čas srednjega veka in pripoveduje o legendi otroka v testu. Se sliši čudno? Morda pa ni!
Kulturni utrinki
V petek, 12. decembra ob 19.30 bo v Sakralnem abonmaju koncert z naslovom Ubi caritas et amor, ki ga bosta skupaj oblikovala Komorni zbor Glasbene matice Ljubljana pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika in Ansambel za zgodnjo glasbo Audite pod vodstvom Janeza Jocifa. Slednji nam je koncert predstavil skupaj s predsednico Glasbene Matice Veroniko Bervar.
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Kuhajmo s sestro Nikolino
V naše jedilnike zdaj vključujemo kislo zelje. Kaj poleg segedina ali jote lahko naredimo, nam je povedala sestra Nikolina. Lahko pripravimo samo praženo kislo zelje, ki ga zabelimo s popraženo čebulo. Naredimo lahko zloženo jed: posebej pražimo meso, skuhajmo ajdovo kašo in skuhamo kislo zelje. Nalagamo plasti zelja, mesa in kaše, na vrhu je zelje. Polijemo z jajčnim mlekom (lahko še malo smetane) in na vrhu naribamo sir. Pokrijemo in pečemo 15-20 minut. Nato odkrijemo in pečemo še približno 20 minut. Namesto ajdove kaše lahko jed pripravimo iz riža ali prosene kaše. Pri segedinu moramo paziti, da je meso dobro praženo na čebuli. Pražimo tako dolgo, da zadiši. Takrat da dober okus. Dober okus da tudi lovorjev list in poper. Jedi bo dal dober okus kos mesa s kostmi (npr. reberca). K segedinu ponudimo ajdove žgance, koruzne žgance, krompir ali testenine, a pa kar kruha. Posebnih začimb ne potrebujemo. K praženju čebule lahko dodamo malo sesekljane paprike, pa kakšen česen ...
Zakladi naše dediščine
Stanko Vitez je na Miklavžev dan na radio prinesel v dar sadeže, ki ravnokar dozorevajo. Izučeni mizar, ki se je v beneški šoli učil restavriranja.