Svetovalnica
Na pragu kurilne sezone smo spregovorili o ogrevanju s toplotnimi črpalkami. Kako preverimo delovanje sistema, na kaj moramo biti pozorni pred začetkom ogrevanja in ali bodo toplotne črpalke ob naraščanju cen elektrike še konkurenčne ostalim energentom? Z nami je bil Gregor Stare iz skupine Veto Group.
Svetovalnica
Na pragu kurilne sezone smo spregovorili o ogrevanju s toplotnimi črpalkami. Kako preverimo delovanje sistema, na kaj moramo biti pozorni pred začetkom ogrevanja in ali bodo toplotne črpalke ob naraščanju cen elektrike še konkurenčne ostalim energentom? Z nami je bil Gregor Stare iz skupine Veto Group.
Svetovalnica
Spregovorili smo o različnih možnostih, ki jih nudi eUprava, med katerimi je poleg vpogleda v osebne podatke, vloge in premoženje tudi elektronski podpis. Na ta način je z nekaj kliki mogoče olajšati naše vsakdanje opravke z državo: od oddaje vloge za štipendijo do aktualnega podpisa za razpis referenduma o Zakonu o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Z nami je bil predsednik Družinske pobude Tomaž Merše.
Svetovalnica
Spregovorili smo o različnih možnostih, ki jih nudi eUprava, med katerimi je poleg vpogleda v osebne podatke, vloge in premoženje tudi elektronski podpis. Na ta način je z nekaj kliki mogoče olajšati naše vsakdanje opravke z državo: od oddaje vloge za štipendijo do aktualnega podpisa za razpis referenduma o Zakonu o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Z nami je bil predsednik Družinske pobude Tomaž Merše.
Svetovalnica
Na sporedu so bile Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček.
Svetovalnica
Na sporedu so bile Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček.
Svetovalnica
S Sebastjanom Štarkljem iz podjetja Zdrava pisarna smo govorili o ključnih nastavitvah mize, stola in ostale pisarniške opreme za čim boljše počutje in optimalno držo v času delovnih ur. Dobro počutje dviguje storilnost na delovnem mestu in pripomore k boljšemu razpoloženju.
Svetovalnica
S Sebastjanom Štarkljem iz podjetja Zdrava pisarna smo govorili o ključnih nastavitvah mize, stola in ostale pisarniške opreme za čim boljše počutje in optimalno držo v času delovnih ur. Dobro počutje dviguje storilnost na delovnem mestu in pripomore k boljšemu razpoloženju.
Svetovalnica
Uporabimo ostanke hrane, nadevi za kanelone, blanširanje jurčkov in uporaba vode, uporaba hrane iz konzerve, kremna špinača/blitva ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Svetovalnica
Uporabimo ostanke hrane, nadevi za kanelone, blanširanje jurčkov in uporaba vode, uporaba hrane iz konzerve, kremna špinača/blitva ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Svetovalnica
Specialistka ginekologije in porodništva iz ZD Ljubljana Tinkara Srnovršnik in predsednica Združenja Europa Donna Slovenija Darja Molan sta bili naši gostji. Govorili smo o raku rodil in raku dojk in opozorili na aktivnosti v rožnatem oktobru v duhu gesla: Ne pozabi nase.
Svetovalnica
Specialistka ginekologije in porodništva iz ZD Ljubljana Tinkara Srnovršnik in predsednica Združenja Europa Donna Slovenija Darja Molan sta bili naši gostji. Govorili smo o raku rodil in raku dojk in opozorili na aktivnosti v rožnatem oktobru v duhu gesla: Ne pozabi nase.
Svetovalnica
Spregovorili smo o izbiri lesa kot trajnostnega gradbenega materiala. Kako lahko les primerjamo z drugimi gradbenimi materiali, kot sta beton ali jeklo, tudi ko imamo v mislih ogljični odtis? Katere so tiste vrste lesa, ki so posebej primerne za gradnjo v času podnebnih sprememb? Z nami je bil inženir lesarstva in univerzitetni profesor dr. Miha Humar.
Svetovalnica
Spregovorili smo o izbiri lesa kot trajnostnega gradbenega materiala. Kako lahko les primerjamo z drugimi gradbenimi materiali, kot sta beton ali jeklo, tudi ko imamo v mislih ogljični odtis? Katere so tiste vrste lesa, ki so posebej primerne za gradnjo v času podnebnih sprememb? Z nami je bil inženir lesarstva in univerzitetni profesor dr. Miha Humar.
Svetovalnica
Smo na za·etku jeseni, na vrtovih pa ·e pobiramo razli·ne pridelke. Kako jih shraniti? Kako uporabiti in porabiti zelenjavo, ki morda ni najbolj·e kakovosti? Kdaj pospraviti v klet, kdaj zamrzniti in kdaj vlo·iti v kozarce? Katere so okusne kombinacije za omake ali za zimske solate? O teh in podobnih vpra·anjih smo se pogovarjali s Fan·i Perdih, vodjo prve ekolo·ke semenarske hi·e v Sloveniji, Amarant.
Svetovalnica
Smo na za·etku jeseni, na vrtovih pa ·e pobiramo razli·ne pridelke. Kako jih shraniti? Kako uporabiti in porabiti zelenjavo, ki morda ni najbolj·e kakovosti? Kdaj pospraviti v klet, kdaj zamrzniti in kdaj vlo·iti v kozarce? Katere so okusne kombinacije za omake ali za zimske solate? O teh in podobnih vpra·anjih smo se pogovarjali s Fan·i Perdih, vodjo prve ekolo·ke semenarske hi·e v Sloveniji, Amarant.
Doživetja narave
Posvetili smo se posebni živalski vrsti, do katere nekateri (po krivici) še vedno gojijo strah in nezaupanje. Ali veste, koliko vrst netopirjev živi v Sloveniji in zakaj so prav vse zaščitene? K varstvu bodo v kratkem povabljene tudi župnije, kjer so si v cerkvenih zvonikih našli zavetje ti leteči sesalci. Ob sklenjenem sodelovanju bodo prejele denarno nadomestilo za zagotavljanje odprtih preletnih odprtin. Naši gostje so bili Nastja Kosor Kenda z Zavoda za varstvo narave, Marjetka Šemrl z Ministrstva za naravne vire in prostor ter biolog in velik poznavalec netopirjev Primož Presetnik.
Globine
Pred mikrofoni sta se spet srečala oba gosta letošnjega cikla Dialog z ateizmom: jezuit p. Damjan Ristić in ateist Simon Rígač. Pogovarjali smo se o mističnih doživetjih in o božjem klicu. Kako bi se odzval ateist, če bi začutil, da ga Bog vabi v dialog? Pogovor si lahko ogledate tudi na youtube kanalu Radia Ognjišče.
Za življenje
Na temo zvestobe do Cerkve, domovine, sozakonca in sebe sta v oddaji premišljevala zakonca Perko.
Naš pogled
Najbrž je vprašanje retorično. Pomislite, kdaj ste nazadnje kaj napisali s svinčnikom. Je bil to morda listek za trgovino, voščilnica, razglednica iz dopusta – ah, kdo pa dandanes še pošilja razglednice – pismo? Kdaj ste nazadnje napisali pismo, ga dali v kuverto in poslali po pošti? Če želite nekaj sporočiti, danes obstaja kar nekaj drugih načinov.
Sol in luč
»Starost se pojavlja v nešteto različnih oblikah: od najbolj prijetnega doživljanja ob vnukih in osebnem zorenju, do težavnega nerazumevanja, bolezni in pešanja moči. Vsak človek je edinstveno različen od vseh drugih. Vsak trenutek sožitja v družini in družbi je neponovljiv in vsak se stara drugače!« S temi besedami je knjigo Draga Tacola pospremil dr. Jože Ramovš. »Dober dan, starost« je zbirka člankov vezana v knjigo, ki so pred leti izhajali v Reviji Ognjišče.
Nekaj odlomkov smo prebrali v tokratni oddaji.
Kulturni utrinki
Prostor za čipke LaceSpace Ljubljana letos že sedmič organizira Čipkarski festival Ljubljana, ki se bo odvijal v soboto in nedeljo, 4. in 5. oktobra v ljubljanskih Križankah. Ljubitelje čipk je na dogodek povabila predsednica organizacijskega odbora Afrodita Hebar Kljun.
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalko je zanimalo, kako blanširati jurčke, ki jih bo dala v zamrzovalnik - na pari ali v kropu, s soljo ali brez. Sestra Nikolina odgovarja, da gobe očistimo in narežemo ter damo v vrelo vodo brez soli. Gledamo, da pride čim prej do vrenja, jih enkrat ali dvakrat obrnemo. Nato jih poberemo na cedilo, odcedimo in razgrnemo po pekaču. Malo ga dvignemo, da se tekočina odteče. Vmes še malo pomešamo, da se čim prej ohladijo in tako jih potem lahko po porcijah spravljamo v zamrzovalnik. Sestra še meni, da bi bilo blanširanje na pari težko izvesti. Drugo poslušalko je zanimalo, če je tekočina, v kateri so se gobe blanširale, uporabna. Sestra Nikolina meni, da jo lahko uporabi pri kuhanju juhe. Tretja poslušalka pa je povedala, da gob za zamrzovanje ne blanšira, ampak jih kar poduši. Tako izgubijo ogromno količino tekočine.
Življenje išče pot
Slovenija je športna velesila v malem, pravi filozof športa Jernej Pisk, ki je 23. oktobra na Brezjah vodil okroglo mizo ob jubilejnem srečanju športnikov. Objavili smo del pogovora s smučarsko tekačico Petro Majdič in njeno razmišljanje o pomenu sodelovanja in dobrih odnosih v športni ekipi.