Salezijanska mladina tudi letos vabi dijake, študente in mlade v poklicih na postne duhovne vaje. Zvrstile se bodo v treh terminih ob koncih tedna na Bledu in Pohorju. Zakaj letošnje nosijo naslov Zakladnica spominov, ste izvedeli v tokratni oddaji.
Salezijanska mladina tudi letos vabi dijake, študente in mlade v poklicih na postne duhovne vaje. Zvrstile se bodo v treh terminih ob koncih tedna na Bledu in Pohorju. Zakaj letošnje nosijo naslov Zakladnica spominov, ste izvedeli v tokratni oddaji.
Kolokvij
V oddajo smo povabili ustvarjalce nove skavtske družabne igre Brownsea Tino Brezovnik, Boštjana Čerina in Simona Brezovnika. Spregovorili so o izzivih ustvarjanja takšne igre in o korakih, ki so jih privedli od ideje do izvedbe.
Kolokvij
V oddajo smo povabili ustvarjalce nove skavtske družabne igre Brownsea Tino Brezovnik, Boštjana Čerina in Simona Brezovnika. Spregovorili so o izzivih ustvarjanja takšne igre in o korakih, ki so jih privedli od ideje do izvedbe.
Kolokvij
Sveti Miklavž je v večeru, polnem pričakovanj, v tokratni Kolokvij prinesel zvrhan koš znanja. Gostili smo organizatorja prvega Državnega kviz prvenstva Edina Šehovića, ki je s pripravljanjem vedno bolj priljubljenih pub kvizov, postal pravi promotor znanja med različnimi generacijami. Že kot mladostnik je z velikim zanimanjem spremljal oddajo Lepo je biti milijonar, zdaj pa sam pripravlja številna zanimiva, pa tudi težka vprašanja.
Kolokvij
Sveti Miklavž je v večeru, polnem pričakovanj, v tokratni Kolokvij prinesel zvrhan koš znanja. Gostili smo organizatorja prvega Državnega kviz prvenstva Edina Šehovića, ki je s pripravljanjem vedno bolj priljubljenih pub kvizov, postal pravi promotor znanja med različnimi generacijami. Že kot mladostnik je z velikim zanimanjem spremljal oddajo Lepo je biti milijonar, zdaj pa sam pripravlja številna zanimiva, pa tudi težka vprašanja.
Kolokvij
Oddaja je prinesla pogovor z ustanoviteljico Društva za kulturo življenja Dominicus Anjo Korošec in prostovoljko društva Anamarijo Kotnik. Kako starejši in bolni usmerjajo naš etični kompas, ali je smisel življenja samo zdravo telo, sta le dve izmed vprašanj, ki smo jih zastavili v oddaji.
Kolokvij
Oddaja je prinesla pogovor z ustanoviteljico Društva za kulturo življenja Dominicus Anjo Korošec in prostovoljko društva Anamarijo Kotnik. Kako starejši in bolni usmerjajo naš etični kompas, ali je smisel življenja samo zdravo telo, sta le dve izmed vprašanj, ki smo jih zastavili v oddaji.
Kolokvij
Tokrat smo gostu komiku Roku Škrlepu dali možnost razmišljati o resnejših temah. Pod vtisom praznika vseh svetih je Rok z nami delil svoj pogled na to, kako si humor in minevanje lahko podata roko. Med drugim nam je tudi zapel ob spremljavi ukulele pesem z naslovom Enkrat boš umrl iz predstave Recept za srečo.
Kolokvij
Tokrat smo gostu komiku Roku Škrlepu dali možnost razmišljati o resnejših temah. Pod vtisom praznika vseh svetih je Rok z nami delil svoj pogled na to, kako si humor in minevanje lahko podata roko. Med drugim nam je tudi zapel ob spremljavi ukulele pesem z naslovom Enkrat boš umrl iz predstave Recept za srečo.
Kolokvij
Oddaja je prinesla pogovor, ki so mu z veseljem prisluhnili mladi pari, ki se odločajo za zakon. Namreč rdeča nit debate je bila šola za zakon. Svojo izkušnjo, zakaj to niso stran vržene ure in kaj sta od njih odnesla, sta z nami delila mlada zakonca Dolenc, Matic in Nika.
Kolokvij
Oddaja je prinesla pogovor, ki so mu z veseljem prisluhnili mladi pari, ki se odločajo za zakon. Namreč rdeča nit debate je bila šola za zakon. Svojo izkušnjo, zakaj to niso stran vržene ure in kaj sta od njih odnesla, sta z nami delila mlada zakonca Dolenc, Matic in Nika.
Kolokvij
Marko Železnik je mladi kuharski šef, ki dneve od svojega 15. leta najraje preživlja v kuhinji. V oddaji smo ga spoznali in slišali, kako se je sam gnal in izpopolnjeval v kulinariki, se učil od drugih kuharskih šefov, do trenutka, ko je sam prevzel vodenje Krčme na gradu Bogenšperk. Povedal je, da k vsemu uspehu pridoda tudi mamina molitev.
Kolokvij
Marko Železnik je mladi kuharski šef, ki dneve od svojega 15. leta najraje preživlja v kuhinji. V oddaji smo ga spoznali in slišali, kako se je sam gnal in izpopolnjeval v kulinariki, se učil od drugih kuharskih šefov, do trenutka, ko je sam prevzel vodenje Krčme na gradu Bogenšperk. Povedal je, da k vsemu uspehu pridoda tudi mamina molitev.
Kolokvij
Letošnja Stična z geslom Poglej gor! je zbralo več kot 5500 mladih iz vse Slovenije. Vzdušje je bilo izjemno, ujeli smo nekaj utrinkov v pogovorih z udeleženci.
Kolokvij
Letošnja Stična z geslom Poglej gor! je zbralo več kot 5500 mladih iz vse Slovenije. Vzdušje je bilo izjemno, ujeli smo nekaj utrinkov v pogovorih z udeleženci.
Kolokvij
Že šesto leto so se mladi iz vse Slovenije odzvali vabilu na poletni prostovoljni delovni tabor Summerjob. Tokrat so se razveselili ljudi na Štajerskem - v okolici Liboj. S kakšnimi vtisi so se vrnili domov, kaj vse so delali in zakaj, ste slišali v oddaji Kolokvij.
Kolokvij
Že šesto leto so se mladi iz vse Slovenije odzvali vabilu na poletni prostovoljni delovni tabor Summerjob. Tokrat so se razveselili ljudi na Štajerskem - v okolici Liboj. S kakšnimi vtisi so se vrnili domov, kaj vse so delali in zakaj, ste slišali v oddaji Kolokvij.

Kmetijska oddaja
V nedeljski kmetijski oddaji ste slišali odmev na četrtkove proteste kmetov v Bruslju, v drugem delu pa je bil naš gost direktor Mlekarne Planika Miran Božič.
Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 23. december 2025 ob 05-ih
Moja zgodba
V oddaji Moja zgodba smo začeli s predvajanjem nekaterih prispevkov iz simpozija z naslovom Temna in težka dediščina komunistične revolucije na Slovenskem, ki je potekal 10. septembra 2025. Soorganizirala sta ga Slovenska matica in Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani v sklopu Leta dediščine. Na njem je sodelovala vrsta referentov različnih strok, ki so temno in težko dediščino komunistične revolucije predstavili vsak iz svojega poklicnega vidika. Poleg uvodnih besed ste lahko slišali tudi predavanje Lane Delač Hrovatin v katerem je predstavila nadzor tajne politične policije nad Edvardom Kocbekom, Borisom Pahorjem in Viktorjem Blažičem.
Naš gost
»Kjer je dobrota in ljubezen, tam je Bog«. To je bilo novomašno geslo Alojzija Grebenca – besede, ki ga spremljajo že vseh 50 let mašništva. V tokratnem sobotnem popoldnevu ste ga lahko pobliže spoznali: njegovo življenjsko in duhovniško pot, ki ga je pripeljala do zlatomašnika. Alojzij Grebenc je župnik v župniji Dol pri Ljubljani, dekan dekanije Ljubljana-Moste in od leta 2021 tudi častni kanonik stolnega kapitlja v Ljubljani. Sicer pa človek, ki si prizadeva za sožitje vseh ljudi in verjame, da lepa beseda vedno lepo mesto najde.
Duhovna misel
Sredi globokega morja so mornarji doživeli brodolom. Preplavali so razburkano morje in dosegli obalo negostoljubnega otoka, ter tako ...
Iz knjige Zgodbe za dušo, ki je izšla pri založbi Ognjišče.
Zgodbe za otroke
Je adventni čas resnično skoraj pri koncu? Brez skrbi, v radijskem zvočnem koledarju vas čaka še nekaj zgodb. V današnji tudi mi odštevamo čas. Prijetno poslušanje vam želi vaš radio Ognjišče!
Adventna spodbuda
Mlada Timotej in Jaka sta kot laiška misijonarja pomagala na vrhu Zemlje, na Arktiki. Za Zgodbo upanja iz misijonov sta napisala resnično zgodbo o Tashi, ki se je oddaljila od Boga in spoznala, da je naredila napako.
Kulturni utrinki
KUD »Pod lipo« Adergas v času božičnih praznikov v Adergasu pripravlja »Božično zgodbo z živimi jaslicami«. Na samostanskem dvorišču bodo 26. in 27. decembra 2025 ob 17. uri uprizorili zgodbo o Jezusovem rojstvu, s pesmijo, besedo in ob sodelovanju več kot šestdesetih nastopajočih. V imenu organizatorjev nas je obiskala Angelca Maček.
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalka je prosila za nasvet za dobra goveja lička, druga pa to, kako narediti dobre goveje zrezke v omaki. Sestra Nikolina je odgovorila, da je dobro, da se meso pravočasno marinira: da jih začinimo s soljo, poprom, lahko malo česna in olivno olje. Naslednji dan meso opečemo na vročem olju, da dobijo barvo, da meso zakrkne meso. Ko so eni pečeni, jih odlagamo na krožnik in opečemo druge. Na preostanku maščobe damo fino sesekljano čebulo in še fino sesekljano papriko. Pražimo eno minuto, nato pa zalijemo z vrelo vodo ali kakšno zajemalko vrele juhe ali krompirjeve vode. Nato v posodo vložimo meso, da se kosi naslanjajo drug na drugega. V omako damo še žlico ali dve kisle smetane, malo gorčice, žlico do dve paradižnikove mezge. Lahko dodamo še malo gobove juhe iz vrečke in zgostimo z žlico pirine ali polnozrnate pirine moke. Počakamo, da se škrob pokuha.
Zakladi naše dediščine
Poprtnik je praznični kruh, ki je bil najbolj razširjen na Dolenjskem. Poznal ga je že Valvasor. Poprtnik je vpisan v Register žive kulturne dediščine. Zasluge za to gredo tudi Nadi Lunder, članici Društva podeželskih žena Dobrepolje-Struge, ki je znanje o pripravi »ta boljšega kruha« predala več generacijam in za poprtnike prejela številna priznanja.