Is podcast
Program Radia Ognjišče vsak dan začenjamo z molitvijo rožnega venca.
Tudi rojaki v zamejstvu in zdomstvu se soočajo z izzivi ob visoki stopnji migracij v Evropi in posledičnem multikulturalizmu. Kakšne so izkušnje evropskih držav, kakšni bodo vplivi migracij v prihodnosti in kaj lahko naredimo za ohranjanje in razvoj slovenske kulturne identitete že danes, se bodo spraševali na okrogli mizi o slovenski narodni identiteti, ki jo pripravlja Slovenska konferenca Svetovnega slovenskega kongresa. Avstrijske izkušnje bo predstavil Jože Wakounig, italijanske Vida Forčič, sodelovala bosta tudi Vančo Tegov iz domovine in Zvone Podvinski s Švedske. Pogovor, ki bo jutri ob 17.00 na Katoliškem inštitutu v Ljubljani, bo vodila novinarka Vida Petrovčič.
V Šentjoštu je konec septembra potekala okrogla miza, na kateri so sodelujoči referenti razmišljali o 80 letnici konca druge svetovne vojne in komunističnem prevzemu oblasti. Sodelovali so dr. Jože Dežman, Peter Hribar, Marta Keršič in Romana Bider. Poslušate lahko prvo oddajo z referatoma Marte Keršič iz Študijskega centra za narodno spravo ter pobudnice civilno družbenega gibanja Vseposvojitev Romane Bider.
Tokrat smo pripravili reportažo z 21. shoda kmetov pri bl. A. M. Slomšku, ki se je odvijal minulo nedeljo. Na začetku pa nekaj novic, ki jih je dobro vedeti.
Psihiater in teolog, dr. Manfred Lütz se z obilo satire in brez dlake na jeziku postavi na stran veselja do življenja, ter se ne ustraši najbolj mejnih medicinskih, psihoterapevtskih in etičnih vprašanj. Za tokratno oddajo smo iz njegove knjige z naslovom Veselje do življenja izbrali nekaj odlomkov v katerih ošvrkne psihoterapijo, krščanstvo, pa tudi naš odnos do smrti.
O umetni inteligenci je bilo prelitega že precej črnila, o njej se ukvarjajo na vseh področjih in spektrih življenja in človeštva. Ne bom se spuščal v to, koliko dobrega in koliko slabega prinaša, me je pa k tokratnemu razmišljanju spodbudilo vprašanje, ki smo si ga mimogrede zastavili ob priliki v neki družbi, ali se umetni inteligenci, ko odgovori na tvoje vprašanje ali reši težavo, tudi zahvališ ...
Tako je svoje razmišljanje v svojem komentarju začel Rok Mihevc. V celoti si ga lahko preberete tudi na spletnih straneh Radia Ognjišče.
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Kostanj lahko shranimo v skrinji. Najprej ga skuhamo in olupimo potem pa zmiksamo (ob tem dodamo malo mleka ali smetane). Lahko pa kostanj tudi v olupkih posušimo in ga zamrznemo. Ko ga bomo potrebovali, ga vzamemo iz skrinje in najprej za nekaj ur namočimo v vodi.