Posnetek programa Radia Ognjišče dne 16. januar 2025 ob 12-ih
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 16. januar 2025 ob 11-ih
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 16. januar 2025 ob 10-ih
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 16. januar 2025 ob 09-ih
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 16. januar 2025 ob 08-ih
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 16. januar 2025 ob 07-ih
Vreme – od nekdaj vsakdanja in postranska tema. Ko se v pogovoru nimamo na kaj navezati, nam priskočijo na pomoč trenutne vremenske razmere. Profesionalni napovedovalci vremena se z njim ukvarjajo iz dneva v dan in številne službe brez njihovih napovedi ne bi mogle opravljati svojega dela. Med vremenske modele in v gorski svet, med markacije in posredovanje napovedi za širšo javnost nas je popeljala meteorologinja z Agencije za okolje Veronika Hladnik Zakotnik.
Še vedno za izvajanje oblasti blatijo vero in Cerkev, kar so počeli liberalci in komunisti. Za promocijo se radi slikajo s škofi in papežem, a ker jim gre le za oblast in denar in jim je zato vera moteča, s prefinjenimi metodami izključujejo duhovnike iz javnosti, omejujejo cerkveno življenje in delovanje.
V oddaji Spoznanje več, predsodek manj smo se s političnim analitikom in zgodovinarjem, profesorjem dr. Alešem Mavrom dotaknili političnih pretresov v več državah. Med drugim smo se ustavili v Avstriji, ki po jesenskih volitvah še nima vlade. V Nemčiji se pripravljajo na predčasne parlamentarne volitve, kot kaže, bodo doletele tudi Kanado. Po več kot dveh letih je novega predsednika dobil Libanon, seveda nismo mogli mimo skorajšnje prisege prihodnjega voditelja ZDA. Na kratko smo analizirali tudi izid predsedniških volitev na Hrvaškem.
Marko Juhant je specialni pedagog, s katerim sodelujemo že vrsto let. V novem letnem ciklu pozornost namenjamo partnerstvu, odnosu med očetom in mamo, pomenu sodelujočega starševstva. Znana je izjava Marka Juhanta izpred več let, ki je zelo odmevala, da če sta starša med seboj dobro, bo dobro tudi otrokom. Zato smo jo izbrali za rdečo nit radijskega sodelovanja v letu 2025. Marko Juhant prihaja v živo v studio in s tem odpira pot vprašanjem poslušalkam in poslušalcem ter takojšnjim odgovorom ob vzgojnih zagatah. Tik pred zdajci pa žal tokrat nismo mogli uresničiti srečanja v živo, zaradi prehlada in smo ponovili oddajo izpred leta dni.
Pastoralni svet župnije Marije Vnebovzete v Clevelandu se je sinoči sestal v Slovenski sobi. Pregledali so projekte in dejavnosti v preteklem letu ter načrtovali prihodnje dogodke. To nedeljo bo v župniji na sporedu dobrodelno kosilo slovenske šole. Možno ga bo tudi prevzeti za domov. Župljane vabijo k udeležbi, saj s tem podprejo delovanje šole. Slovenska pristava pa v soboto, 25. januarja, pripravlja vsakoletno dobrodelno večerjo in ples, ki potekata v Slovenskem narodnem domu na aveniji St. Clair. Letošnja tema je “Pristava: srce vsega”. Tako bodo v ospredju prijateljstva, zakoni in ljubezenske zgodbe, ki so se začele na Pristavi. Rojake vabijo, da delijo fotografije, ki spremljajo enkratne življenjske zgodbe.
V Narodnem muzeju Slovenije - Metelkova je na ogled razstava z naslovom Slovenec sem - in kdo je več?!, dr. Viktor Murnik. V Galeriji Murska Sobota so odprli prvo letošnjo razstavo del Mirsada Begića. Tehniški muzej Slovenije pa je pred svojo prvo celovito prenovo.
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
V sklopu odprtja novega Podjetniškega inkubatorja v Tržiču smo se pogovarjali z več uspešnimi podjetniki, med njimi tudi z Anžejem Olajem iz podjetja Duol, kjer razvijajo napihljive hale in tudi kupolo za bivanje v vesolju.
Poslušalka je že večkrat spekla koruzni kruh po receptu iz knjige sestre Nikolina, a je ta postal bolj nizek in jo je zato zanimalo, koliko naj da koruzne moke, če je celotna količina moke 1 kg. Sestra Nikolina pravi, da je lahko razmerje pol-pol, se pravi pol kilograma koruzne moke in pol kilograma ostale moke, ki je pa bodisi pšenična ali pirina ali krušna. Dobro je, da se koruzno moko popari, lepše se bo pripravil, lepše se bo vezal in aroma bo boljša. Kruh bo višji, če bo več pšenične moke, ker vsebuje več glutena. Razmerje med moko lahko sama prilagodi, tako da lahko da le 30 dag koruzne moke in 70 dag druge moke.