Is podcast Kaj lahko pripravimo iz zamrznjenih kakijev? Is podcast
Kaj lahko pripravimo iz zamrznjenih kakijev?

Če so že očiščeni, lahko iz njih pripravi marmelado, je najprej svetovala sestra Nikolina. Lahko pa ji naloži v skodelice in prelije s kuhanim pudingom, po vrhu lahko da še kompot ali malinovec. V poletnem času lahko pripravi neke vrste domači sladoled.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

21. 1. 2025
Kaj lahko pripravimo iz zamrznjenih kakijev?

Če so že očiščeni, lahko iz njih pripravi marmelado, je najprej svetovala sestra Nikolina. Lahko pa ji naloži v skodelice in prelije s kuhanim pudingom, po vrhu lahko da še kompot ali malinovec. V poletnem času lahko pripravi neke vrste domači sladoled.  

Matjaž Merljak

VEČ ...|21. 1. 2025
Kaj lahko pripravimo iz zamrznjenih kakijev?

Če so že očiščeni, lahko iz njih pripravi marmelado, je najprej svetovala sestra Nikolina. Lahko pa ji naloži v skodelice in prelije s kuhanim pudingom, po vrhu lahko da še kompot ali malinovec. V poletnem času lahko pripravi neke vrste domači sladoled.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|20. 1. 2025
Šamrole

Zakaj ji šamrole razpokajo, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj testo ohlapno zavija, naj ga nič ne nateza. Ovija naj poševno in pazi, da naslednja plast pokrije prejšnjo.

Šamrole

Zakaj ji šamrole razpokajo, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj testo ohlapno zavija, naj ga nič ne nateza. Ovija naj poševno in pazi, da naslednja plast pokrije prejšnjo.

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Šamrole

Zakaj ji šamrole razpokajo, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj testo ohlapno zavija, naj ga nič ne nateza. Ovija naj poševno in pazi, da naslednja plast pokrije prejšnjo.

VEČ ...|20. 1. 2025
Šamrole

Zakaj ji šamrole razpokajo, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj testo ohlapno zavija, naj ga nič ne nateza. Ovija naj poševno in pazi, da naslednja plast pokrije prejšnjo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|17. 1. 2025
Kako ublažiti vonj po česnu

Poslušalko je zanimalo, ali obstaja kakšna hrana, ki bi jo užili potem, ko zaužijemo neko jed polno česna, torej da bi nevtralizirali ta vonj po česnu. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj pogrize malo kruhove skorje ali pa nekaj vejic svežega peteršilja, dobro bi lahko del tudi požirek mleka ...

Kako ublažiti vonj po česnu

Poslušalko je zanimalo, ali obstaja kakšna hrana, ki bi jo užili potem, ko zaužijemo neko jed polno česna, torej da bi nevtralizirali ta vonj po česnu. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj pogrize malo kruhove skorje ali pa nekaj vejic svežega peteršilja, dobro bi lahko del tudi požirek mleka ...

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Kako ublažiti vonj po česnu

Poslušalko je zanimalo, ali obstaja kakšna hrana, ki bi jo užili potem, ko zaužijemo neko jed polno česna, torej da bi nevtralizirali ta vonj po česnu. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj pogrize malo kruhove skorje ali pa nekaj vejic svežega peteršilja, dobro bi lahko del tudi požirek mleka ...

VEČ ...|17. 1. 2025
Kako ublažiti vonj po česnu

Poslušalko je zanimalo, ali obstaja kakšna hrana, ki bi jo užili potem, ko zaužijemo neko jed polno česna, torej da bi nevtralizirali ta vonj po česnu. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj pogrize malo kruhove skorje ali pa nekaj vejic svežega peteršilja, dobro bi lahko del tudi požirek mleka ...

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|16. 1. 2025
Zakaj je koruzni kruh nizek

Poslušalka je že večkrat spekla koruzni kruh po receptu iz knjige sestre Nikolina, a je ta postal bolj nizek in jo je zato zanimalo, koliko naj da koruzne moke, če je celotna količina moke 1 kg. Sestra Nikolina pravi, da je lahko razmerje pol-pol, se pravi pol kilograma koruzne moke in pol kilograma ostale moke, ki je pa bodisi pšenična ali pirina ali krušna. Dobro je, da se koruzno moko popari, lepše se bo pripravil, lepše se bo vezal in aroma bo boljša. Kruh bo višji, če bo več pšenične moke, ker vsebuje več glutena. Razmerje med moko lahko sama prilagodi, tako da lahko da le 30 dag koruzne moke in 70 dag druge moke.

Zakaj je koruzni kruh nizek

Poslušalka je že večkrat spekla koruzni kruh po receptu iz knjige sestre Nikolina, a je ta postal bolj nizek in jo je zato zanimalo, koliko naj da koruzne moke, če je celotna količina moke 1 kg. Sestra Nikolina pravi, da je lahko razmerje pol-pol, se pravi pol kilograma koruzne moke in pol kilograma ostale moke, ki je pa bodisi pšenična ali pirina ali krušna. Dobro je, da se koruzno moko popari, lepše se bo pripravil, lepše se bo vezal in aroma bo boljša. Kruh bo višji, če bo več pšenične moke, ker vsebuje več glutena. Razmerje med moko lahko sama prilagodi, tako da lahko da le 30 dag koruzne moke in 70 dag druge moke.

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Zakaj je koruzni kruh nizek

Poslušalka je že večkrat spekla koruzni kruh po receptu iz knjige sestre Nikolina, a je ta postal bolj nizek in jo je zato zanimalo, koliko naj da koruzne moke, če je celotna količina moke 1 kg. Sestra Nikolina pravi, da je lahko razmerje pol-pol, se pravi pol kilograma koruzne moke in pol kilograma ostale moke, ki je pa bodisi pšenična ali pirina ali krušna. Dobro je, da se koruzno moko popari, lepše se bo pripravil, lepše se bo vezal in aroma bo boljša. Kruh bo višji, če bo več pšenične moke, ker vsebuje več glutena. Razmerje med moko lahko sama prilagodi, tako da lahko da le 30 dag koruzne moke in 70 dag druge moke.

VEČ ...|16. 1. 2025
Zakaj je koruzni kruh nizek

Poslušalka je že večkrat spekla koruzni kruh po receptu iz knjige sestre Nikolina, a je ta postal bolj nizek in jo je zato zanimalo, koliko naj da koruzne moke, če je celotna količina moke 1 kg. Sestra Nikolina pravi, da je lahko razmerje pol-pol, se pravi pol kilograma koruzne moke in pol kilograma ostale moke, ki je pa bodisi pšenična ali pirina ali krušna. Dobro je, da se koruzno moko popari, lepše se bo pripravil, lepše se bo vezal in aroma bo boljša. Kruh bo višji, če bo več pšenične moke, ker vsebuje več glutena. Razmerje med moko lahko sama prilagodi, tako da lahko da le 30 dag koruzne moke in 70 dag druge moke.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|15. 1. 2025
Shranjevanje ocvirkov

Poslušalko je zanimalo, ali lahko shrani ocvirke v plastični posodi. Sestra Nikolina ji je pritrdila in dodala, naj jih ima na hladnem, še najboljše je v zamrzovalni skrinji. Pazi naj tudi, da bo v posodi čim manj zraka (da ga iztisne) in tako – na hladnem in temnem – lahko počakajo tudi nekaj mesecev.  

Shranjevanje ocvirkov

Poslušalko je zanimalo, ali lahko shrani ocvirke v plastični posodi. Sestra Nikolina ji je pritrdila in dodala, naj jih ima na hladnem, še najboljše je v zamrzovalni skrinji. Pazi naj tudi, da bo v posodi čim manj zraka (da ga iztisne) in tako – na hladnem in temnem – lahko počakajo tudi nekaj mesecev.  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Shranjevanje ocvirkov

Poslušalko je zanimalo, ali lahko shrani ocvirke v plastični posodi. Sestra Nikolina ji je pritrdila in dodala, naj jih ima na hladnem, še najboljše je v zamrzovalni skrinji. Pazi naj tudi, da bo v posodi čim manj zraka (da ga iztisne) in tako – na hladnem in temnem – lahko počakajo tudi nekaj mesecev.  

VEČ ...|15. 1. 2025
Shranjevanje ocvirkov

Poslušalko je zanimalo, ali lahko shrani ocvirke v plastični posodi. Sestra Nikolina ji je pritrdila in dodala, naj jih ima na hladnem, še najboljše je v zamrzovalni skrinji. Pazi naj tudi, da bo v posodi čim manj zraka (da ga iztisne) in tako – na hladnem in temnem – lahko počakajo tudi nekaj mesecev.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|14. 1. 2025
Nadomestilo smetane

Poslušalko je zanimalo, s čim lahko nadomesti smetano pri pripravi orehovega nadeva za ajdove štruklje, njen mož namreč ne sme uživati mleka in mlečnih izdelkov. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj za zgostitev in navlažitev nadeva mletim orehom da kakšno žlico marmelade, lahko tudi žlico medu ali v vodi kuhan sladkor ... pa naj ne pozabi na jajce. Lahko pa samo potrese sesekljane orehe in doda še kakšno rozino, po okusu potrese s piškotnimi drobtinami ... Poslušalka je svetovala, naj namesto smetane v nadev da sneg iz beljakov, druga poslušalka pa je svetovala mleko brez laktoze

Nadomestilo smetane

Poslušalko je zanimalo, s čim lahko nadomesti smetano pri pripravi orehovega nadeva za ajdove štruklje, njen mož namreč ne sme uživati mleka in mlečnih izdelkov. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj za zgostitev in navlažitev nadeva mletim orehom da kakšno žlico marmelade, lahko tudi žlico medu ali v vodi kuhan sladkor ... pa naj ne pozabi na jajce. Lahko pa samo potrese sesekljane orehe in doda še kakšno rozino, po okusu potrese s piškotnimi drobtinami ... Poslušalka je svetovala, naj namesto smetane v nadev da sneg iz beljakov, druga poslušalka pa je svetovala mleko brez laktoze

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Nadomestilo smetane

Poslušalko je zanimalo, s čim lahko nadomesti smetano pri pripravi orehovega nadeva za ajdove štruklje, njen mož namreč ne sme uživati mleka in mlečnih izdelkov. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj za zgostitev in navlažitev nadeva mletim orehom da kakšno žlico marmelade, lahko tudi žlico medu ali v vodi kuhan sladkor ... pa naj ne pozabi na jajce. Lahko pa samo potrese sesekljane orehe in doda še kakšno rozino, po okusu potrese s piškotnimi drobtinami ... Poslušalka je svetovala, naj namesto smetane v nadev da sneg iz beljakov, druga poslušalka pa je svetovala mleko brez laktoze

VEČ ...|14. 1. 2025
Nadomestilo smetane

Poslušalko je zanimalo, s čim lahko nadomesti smetano pri pripravi orehovega nadeva za ajdove štruklje, njen mož namreč ne sme uživati mleka in mlečnih izdelkov. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj za zgostitev in navlažitev nadeva mletim orehom da kakšno žlico marmelade, lahko tudi žlico medu ali v vodi kuhan sladkor ... pa naj ne pozabi na jajce. Lahko pa samo potrese sesekljane orehe in doda še kakšno rozino, po okusu potrese s piškotnimi drobtinami ... Poslušalka je svetovala, naj namesto smetane v nadev da sneg iz beljakov, druga poslušalka pa je svetovala mleko brez laktoze

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|8. 1. 2025
Mazanje pekača za janeževe upognjence

Poslušalko je zanimalo, s čim na namaže peki papir za peko janeževih upognjencev. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj pekač namaže s trdo maščobo (malo, mast, salo ali čebelji vosek). Najprej ga mora pogreti, da je vroč in nato z voskom pomaže celotno površino. Nato na to brizga ali z dvema žličkama nalaga kupčke testa. Ko so upognjenci pečeni, jih pobira s kovinsko lopatko in poskrbi, da se bodo upognili. Nato s servieto ali papirnato brisačko pobrišemo še vroč pekač, takoj spet premažemo z voskom in spečemo naslednjo serijo. V nadaljevanju je svojo izkušnjo povedala še poslušalka, ki tudi segreje pekač pri 210-230 stopinjah in ga vročega namaže s papirjem, v katerega je zavita rama. Nato naloži šest kupčkov testa na pekač in da v pečico za 2-3 minute. Nato jih s pomočjo noža dviguje s pekača in postavi v kozarce, da se ukrivijo.  

Mazanje pekača za janeževe upognjence

Poslušalko je zanimalo, s čim na namaže peki papir za peko janeževih upognjencev. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj pekač namaže s trdo maščobo (malo, mast, salo ali čebelji vosek). Najprej ga mora pogreti, da je vroč in nato z voskom pomaže celotno površino. Nato na to brizga ali z dvema žličkama nalaga kupčke testa. Ko so upognjenci pečeni, jih pobira s kovinsko lopatko in poskrbi, da se bodo upognili. Nato s servieto ali papirnato brisačko pobrišemo še vroč pekač, takoj spet premažemo z voskom in spečemo naslednjo serijo. V nadaljevanju je svojo izkušnjo povedala še poslušalka, ki tudi segreje pekač pri 210-230 stopinjah in ga vročega namaže s papirjem, v katerega je zavita rama. Nato naloži šest kupčkov testa na pekač in da v pečico za 2-3 minute. Nato jih s pomočjo noža dviguje s pekača in postavi v kozarce, da se ukrivijo.  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Mazanje pekača za janeževe upognjence

Poslušalko je zanimalo, s čim na namaže peki papir za peko janeževih upognjencev. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj pekač namaže s trdo maščobo (malo, mast, salo ali čebelji vosek). Najprej ga mora pogreti, da je vroč in nato z voskom pomaže celotno površino. Nato na to brizga ali z dvema žličkama nalaga kupčke testa. Ko so upognjenci pečeni, jih pobira s kovinsko lopatko in poskrbi, da se bodo upognili. Nato s servieto ali papirnato brisačko pobrišemo še vroč pekač, takoj spet premažemo z voskom in spečemo naslednjo serijo. V nadaljevanju je svojo izkušnjo povedala še poslušalka, ki tudi segreje pekač pri 210-230 stopinjah in ga vročega namaže s papirjem, v katerega je zavita rama. Nato naloži šest kupčkov testa na pekač in da v pečico za 2-3 minute. Nato jih s pomočjo noža dviguje s pekača in postavi v kozarce, da se ukrivijo.  

VEČ ...|8. 1. 2025
Mazanje pekača za janeževe upognjence

Poslušalko je zanimalo, s čim na namaže peki papir za peko janeževih upognjencev. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj pekač namaže s trdo maščobo (malo, mast, salo ali čebelji vosek). Najprej ga mora pogreti, da je vroč in nato z voskom pomaže celotno površino. Nato na to brizga ali z dvema žličkama nalaga kupčke testa. Ko so upognjenci pečeni, jih pobira s kovinsko lopatko in poskrbi, da se bodo upognili. Nato s servieto ali papirnato brisačko pobrišemo še vroč pekač, takoj spet premažemo z voskom in spečemo naslednjo serijo. V nadaljevanju je svojo izkušnjo povedala še poslušalka, ki tudi segreje pekač pri 210-230 stopinjah in ga vročega namaže s papirjem, v katerega je zavita rama. Nato naloži šest kupčkov testa na pekač in da v pečico za 2-3 minute. Nato jih s pomočjo noža dviguje s pekača in postavi v kozarce, da se ukrivijo.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|23. 12. 2024
Zajčji golaž

Pripravljamo ga podobno, kot iz govejega mesa. Okus bo seveda drugačen, kot je tudi pri divjačini ali konjskem mesu. Odstranimo kosti in meso narežemo. Posebej na maščobi pražimo čebulo, ki jo tudi zalijemo z 1 dl vode, da se pokuha. Ko voda izhlapi, dodamo meso in ga ob stalnem mešanju počasi pražimo. Čez čas lahko dodamo malo narezanega korenčka, gomolj zelene ali kakšno drugo zelenjavo. Malo zalijemo in pokrito dušimo. Dodamo lovorjev list, malo rožmarina, šetraja ... Ko je meso drobljivo, ga zalijemo s toliko tekočine, kot bomo potrebovali golaža. To je lahko tudi krompirjevka ali ostanek kakšne juhe. Dodamo tudi 1-2 žlici paradižnikove mezge, malo gorčice, zgostimo ... Okus obogatimo z žlico vina ali domačega kisa. ... Zraven ponudimo krompir, polento …

Zajčji golaž

Pripravljamo ga podobno, kot iz govejega mesa. Okus bo seveda drugačen, kot je tudi pri divjačini ali konjskem mesu. Odstranimo kosti in meso narežemo. Posebej na maščobi pražimo čebulo, ki jo tudi zalijemo z 1 dl vode, da se pokuha. Ko voda izhlapi, dodamo meso in ga ob stalnem mešanju počasi pražimo. Čez čas lahko dodamo malo narezanega korenčka, gomolj zelene ali kakšno drugo zelenjavo. Malo zalijemo in pokrito dušimo. Dodamo lovorjev list, malo rožmarina, šetraja ... Ko je meso drobljivo, ga zalijemo s toliko tekočine, kot bomo potrebovali golaža. To je lahko tudi krompirjevka ali ostanek kakšne juhe. Dodamo tudi 1-2 žlici paradižnikove mezge, malo gorčice, zgostimo ... Okus obogatimo z žlico vina ali domačega kisa. ... Zraven ponudimo krompir, polento …

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Zajčji golaž

Pripravljamo ga podobno, kot iz govejega mesa. Okus bo seveda drugačen, kot je tudi pri divjačini ali konjskem mesu. Odstranimo kosti in meso narežemo. Posebej na maščobi pražimo čebulo, ki jo tudi zalijemo z 1 dl vode, da se pokuha. Ko voda izhlapi, dodamo meso in ga ob stalnem mešanju počasi pražimo. Čez čas lahko dodamo malo narezanega korenčka, gomolj zelene ali kakšno drugo zelenjavo. Malo zalijemo in pokrito dušimo. Dodamo lovorjev list, malo rožmarina, šetraja ... Ko je meso drobljivo, ga zalijemo s toliko tekočine, kot bomo potrebovali golaža. To je lahko tudi krompirjevka ali ostanek kakšne juhe. Dodamo tudi 1-2 žlici paradižnikove mezge, malo gorčice, zgostimo ... Okus obogatimo z žlico vina ali domačega kisa. ... Zraven ponudimo krompir, polento …

VEČ ...|23. 12. 2024
Zajčji golaž

Pripravljamo ga podobno, kot iz govejega mesa. Okus bo seveda drugačen, kot je tudi pri divjačini ali konjskem mesu. Odstranimo kosti in meso narežemo. Posebej na maščobi pražimo čebulo, ki jo tudi zalijemo z 1 dl vode, da se pokuha. Ko voda izhlapi, dodamo meso in ga ob stalnem mešanju počasi pražimo. Čez čas lahko dodamo malo narezanega korenčka, gomolj zelene ali kakšno drugo zelenjavo. Malo zalijemo in pokrito dušimo. Dodamo lovorjev list, malo rožmarina, šetraja ... Ko je meso drobljivo, ga zalijemo s toliko tekočine, kot bomo potrebovali golaža. To je lahko tudi krompirjevka ali ostanek kakšne juhe. Dodamo tudi 1-2 žlici paradižnikove mezge, malo gorčice, zgostimo ... Okus obogatimo z žlico vina ali domačega kisa. ... Zraven ponudimo krompir, polento …

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Prisluhnite odgovorom sestre Nikoline na vaša kuharska vprašanja. Z njo sodelujemo že od leta 2006. Sedem let je pripravljala oddaje in rubrike z recepti, nato pa sodelovala v naših kontaktnih oddajah, od leta 2017 sodeluje v oddaji Svetovalnica.

Sestra Nikolina Rop je Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja, ki je pri založbi Družina izdala več kuharskih knjig, vodila je kuharske tečaje v Repnjah pri Vodicah in na Brezjah.

Arhiv minulih oddaj in rubrik:
http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/

Matjaž Merljak

Matjaž Merljak

Priporočamo
|
Aktualno

Slovencem po svetu in domovini

VEČ ...|21. 1. 2025
Franc Kattnig je prejemnik 46. Tischlerjeve nagrade

Slovesnost, ki je včeraj potekala v Celovcu, sta pripravila Krščanska kulturna zveza in Narodni svet koroških Slovencev. Njegov predsednik dr. Zdravko Inzko je že uvodoma dejal, da so mu jo zaradi zadržanosti iz zdravstvenih razlogov izročili pred dnevi v njegovem rodnem Rožeku. Podpredsednica Krščanske kulturne zveze Micka Opetnik je podčrtala eno do zaslug nagrajenca - kako je s somišljenikoma Nužejem Tolmajerjem in Jankom Zerzerjem sestavljal predloge in utemeljitev za statut Tischlerjeve nagrade. Dolgoletnega direktorja založbe Mohorjeve družine je orisal Hanzi Filipič: Če bi moral na hitro povedati, kaj je za Franca Kattniga značilno, mi med prvimi pridejo na misel ljubezen do slovenske besede, ljubezen do kulture, umetnosti in knjige, duhovitost, domiselnost, kreativnost, iniciativnost, humor. Med nemško govorečimi je znan pod vzdevkom Ideen-Franz. Za glasbeni del programa je poskrbela moška vokalna skupina Svrž. Na sinočnji slovesnosti v Celovcu so razglasili tudi zmagovalko letošnjega govorniškega natečaja za mlade. To je postala Lea Globočnik, dijakinja dvojezične trgovske akademije, sicer pa prihaja z Gorenjske. Na ogled je bila tudi potujoča razstava o dr. Jošku Tischlerju

Franc Kattnig je prejemnik 46. Tischlerjeve nagrade

Slovesnost, ki je včeraj potekala v Celovcu, sta pripravila Krščanska kulturna zveza in Narodni svet koroških Slovencev. Njegov predsednik dr. Zdravko Inzko je že uvodoma dejal, da so mu jo zaradi zadržanosti iz zdravstvenih razlogov izročili pred dnevi v njegovem rodnem Rožeku. Podpredsednica Krščanske kulturne zveze Micka Opetnik je podčrtala eno do zaslug nagrajenca - kako je s somišljenikoma Nužejem Tolmajerjem in Jankom Zerzerjem sestavljal predloge in utemeljitev za statut Tischlerjeve nagrade. Dolgoletnega direktorja založbe Mohorjeve družine je orisal Hanzi Filipič: Če bi moral na hitro povedati, kaj je za Franca Kattniga značilno, mi med prvimi pridejo na misel ljubezen do slovenske besede, ljubezen do kulture, umetnosti in knjige, duhovitost, domiselnost, kreativnost, iniciativnost, humor. Med nemško govorečimi je znan pod vzdevkom Ideen-Franz. Za glasbeni del programa je poskrbela moška vokalna skupina Svrž. Na sinočnji slovesnosti v Celovcu so razglasili tudi zmagovalko letošnjega govorniškega natečaja za mlade. To je postala Lea Globočnik, dijakinja dvojezične trgovske akademije, sicer pa prihaja z Gorenjske. Na ogled je bila tudi potujoča razstava o dr. Jošku Tischlerju

Matjaž Merljak

družbarojakicerkevkultura

Program zadnjega tedna

VEČ ...|21. 1. 2025
Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 21. januar 2025 ob 05-ih

Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 21. januar 2025 ob 05-ih

Radio Ognjišče

Naš gost

VEČ ...|18. 1. 2025
Zdenka Žigon

Gibanje Pot in Vinko Kobal, s katerim se je srečala že v gimnazijskih letih, je pomembno zaznamovalo njeno življenje in ga bogati še danes – 50 let kasneje. In zanimivo, da ji tudi hoja zelo veliko pomeni in so pohodi: blizu in daleč pravzaprav njen vsakdan. Zdenka Žigon, raziskovalka dežel in usod ljudi – kot etnologinja in zgodovinarka, pa tudi socialna delavka, je predvsem predana knjigam in branju. Svojčas je bila direktorica Lavričeve knjižnice v Ajdovščini, knjigam in branju pa zavezana prej in potem – še zdaj. Njena prizadevanja za razvijanje bibliotekarske stroke so prepoznali tudi v Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije in leta 2009 je za svoje delo prejela Čopovo diplomo. Tudi po upokojitvi je izredno dejavna; med drugim v društvu Most, kjer z najrazličnejšimi študijskimi krožki bogatijo življenje ljudem v tretjem življenjskem obdobju. Zdenka Žigon je strastna bralka, ki je s številni bralnimi projekti svoj zanos delila na vse generacije in različne, tudi ranljive skupine.

Zdenka Žigon

Gibanje Pot in Vinko Kobal, s katerim se je srečala že v gimnazijskih letih, je pomembno zaznamovalo njeno življenje in ga bogati še danes – 50 let kasneje. In zanimivo, da ji tudi hoja zelo veliko pomeni in so pohodi: blizu in daleč pravzaprav njen vsakdan. Zdenka Žigon, raziskovalka dežel in usod ljudi – kot etnologinja in zgodovinarka, pa tudi socialna delavka, je predvsem predana knjigam in branju. Svojčas je bila direktorica Lavričeve knjižnice v Ajdovščini, knjigam in branju pa zavezana prej in potem – še zdaj. Njena prizadevanja za razvijanje bibliotekarske stroke so prepoznali tudi v Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije in leta 2009 je za svoje delo prejela Čopovo diplomo. Tudi po upokojitvi je izredno dejavna; med drugim v društvu Most, kjer z najrazličnejšimi študijskimi krožki bogatijo življenje ljudem v tretjem življenjskem obdobju. Zdenka Žigon je strastna bralka, ki je s številni bralnimi projekti svoj zanos delila na vse generacije in različne, tudi ranljive skupine.

Damijana Medved

spominživljenjeLavričeva knjižnicaMostbranjeknjigehoja

Sol in luč

VEČ ...|14. 1. 2025
Stefanos Ksenakis: Življenje je darilo

Kratke zgodbe Stefanosa Ksenakisa so tako prisrčne in polne življenja, nenazadnje jih je življenje tudi napisalo, da je njegova knjiga v kateri jih je zbral, kot globok vodnjak bistre vode, ki odžeja. Vabim vas, da se odžejate še ob treh iz njegovega zvezka čudežev, kot je knjigo z naslovom Življenje je darilo, poimenoval z delovnim naslovom. Izšla je pri založbi Primus.

Stefanos Ksenakis: Življenje je darilo

Kratke zgodbe Stefanosa Ksenakisa so tako prisrčne in polne življenja, nenazadnje jih je življenje tudi napisalo, da je njegova knjiga v kateri jih je zbral, kot globok vodnjak bistre vode, ki odžeja. Vabim vas, da se odžejate še ob treh iz njegovega zvezka čudežev, kot je knjigo z naslovom Življenje je darilo, poimenoval z delovnim naslovom. Izšla je pri založbi Primus.

Tadej Sadar

knjigazgodbeživljenječudeži

Pogovor o

VEČ ...|15. 1. 2025
Pravica do groba ter stališče verskih skupnosti do sežiga in raztrosa umrle osebe

V oddaji smo govorili o vse večkrat okrnjeni pravici do groba ter stališču katoliške, islamske in pravoslavne Cerkve do sežiga in raztrosa umrle osebe. V središču bodo teološki razlogi za klasičen pogreb telesa s krsto, novejši pojavi odnosa do smrti in pokopavanja v družbi ter nekatera odprta vprašanja kot je odnos komunalnih služb do pogreba s krsto, zakaj nekatera pokopališča več ne omogočajo pokopa s krsto in kakšen je vpliv stroškov na odločitev za klasičen ali žarni pokop. Sogovorniki so bili veliki sarajevski mufti Nedžad Grabus, nadškof Marjan Turnšek in nekdanji direktor urada za verske skupnosti Drago Čepar.

Pravica do groba ter stališče verskih skupnosti do sežiga in raztrosa umrle osebe

V oddaji smo govorili o vse večkrat okrnjeni pravici do groba ter stališču katoliške, islamske in pravoslavne Cerkve do sežiga in raztrosa umrle osebe. V središču bodo teološki razlogi za klasičen pogreb telesa s krsto, novejši pojavi odnosa do smrti in pokopavanja v družbi ter nekatera odprta vprašanja kot je odnos komunalnih služb do pogreba s krsto, zakaj nekatera pokopališča več ne omogočajo pokopa s krsto in kakšen je vpliv stroškov na odločitev za klasičen ali žarni pokop. Sogovorniki so bili veliki sarajevski mufti Nedžad Grabus, nadškof Marjan Turnšek in nekdanji direktor urada za verske skupnosti Drago Čepar.

Meta Potočnik

žarni pokopverske skupnostipogreb s krsto

Slovencem po svetu in domovini

VEČ ...|21. 1. 2025
Franc Kattnig je prejemnik 46. Tischlerjeve nagrade

Slovesnost, ki je včeraj potekala v Celovcu, sta pripravila Krščanska kulturna zveza in Narodni svet koroških Slovencev. Njegov predsednik dr. Zdravko Inzko je že uvodoma dejal, da so mu jo zaradi zadržanosti iz zdravstvenih razlogov izročili pred dnevi v njegovem rodnem Rožeku. Podpredsednica Krščanske kulturne zveze Micka Opetnik je podčrtala eno do zaslug nagrajenca - kako je s somišljenikoma Nužejem Tolmajerjem in Jankom Zerzerjem sestavljal predloge in utemeljitev za statut Tischlerjeve nagrade. Dolgoletnega direktorja založbe Mohorjeve družine je orisal Hanzi Filipič: Če bi moral na hitro povedati, kaj je za Franca Kattniga značilno, mi med prvimi pridejo na misel ljubezen do slovenske besede, ljubezen do kulture, umetnosti in knjige, duhovitost, domiselnost, kreativnost, iniciativnost, humor. Med nemško govorečimi je znan pod vzdevkom Ideen-Franz. Za glasbeni del programa je poskrbela moška vokalna skupina Svrž. Na sinočnji slovesnosti v Celovcu so razglasili tudi zmagovalko letošnjega govorniškega natečaja za mlade. To je postala Lea Globočnik, dijakinja dvojezične trgovske akademije, sicer pa prihaja z Gorenjske. Na ogled je bila tudi potujoča razstava o dr. Jošku Tischlerju

Franc Kattnig je prejemnik 46. Tischlerjeve nagrade

Slovesnost, ki je včeraj potekala v Celovcu, sta pripravila Krščanska kulturna zveza in Narodni svet koroških Slovencev. Njegov predsednik dr. Zdravko Inzko je že uvodoma dejal, da so mu jo zaradi zadržanosti iz zdravstvenih razlogov izročili pred dnevi v njegovem rodnem Rožeku. Podpredsednica Krščanske kulturne zveze Micka Opetnik je podčrtala eno do zaslug nagrajenca - kako je s somišljenikoma Nužejem Tolmajerjem in Jankom Zerzerjem sestavljal predloge in utemeljitev za statut Tischlerjeve nagrade. Dolgoletnega direktorja založbe Mohorjeve družine je orisal Hanzi Filipič: Če bi moral na hitro povedati, kaj je za Franca Kattniga značilno, mi med prvimi pridejo na misel ljubezen do slovenske besede, ljubezen do kulture, umetnosti in knjige, duhovitost, domiselnost, kreativnost, iniciativnost, humor. Med nemško govorečimi je znan pod vzdevkom Ideen-Franz. Za glasbeni del programa je poskrbela moška vokalna skupina Svrž. Na sinočnji slovesnosti v Celovcu so razglasili tudi zmagovalko letošnjega govorniškega natečaja za mlade. To je postala Lea Globočnik, dijakinja dvojezične trgovske akademije, sicer pa prihaja z Gorenjske. Na ogled je bila tudi potujoča razstava o dr. Jošku Tischlerju

Matjaž Merljak

družbarojakicerkevkultura

Kulturni utrinki

VEČ ...|21. 1. 2025
Jana Vizjak o razstavi v galeriji Montana

V ljubljanskem BTC v novi poslovni stavbi DCB Montana je v spodnjih prostorih na ogled likovna razstava z naslovom V krogih kreposti akademske slikarke Jane Vizjak. Ta ponuja vpogled v dva slikarska cikla, ki razkrivata različne plati avtoričinega umetniškega izraza in njeno občutljivo raziskovanje temeljnih človeških vrednot ter barvne forme. O razstavi smo se pogovarjali z akademsko slikarko Jano Vizjak. 

Jana Vizjak o razstavi v galeriji Montana

V ljubljanskem BTC v novi poslovni stavbi DCB Montana je v spodnjih prostorih na ogled likovna razstava z naslovom V krogih kreposti akademske slikarke Jane Vizjak. Ta ponuja vpogled v dva slikarska cikla, ki razkrivata različne plati avtoričinega umetniškega izraza in njeno občutljivo raziskovanje temeljnih človeških vrednot ter barvne forme. O razstavi smo se pogovarjali z akademsko slikarko Jano Vizjak. 

Jože Bartolj

kulturalikovna umetnostJana VizjakGalerija Montana

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|21. 1. 2025
Kaj lahko pripravimo iz zamrznjenih kakijev?

Če so že očiščeni, lahko iz njih pripravi marmelado, je najprej svetovala sestra Nikolina. Lahko pa ji naloži v skodelice in prelije s kuhanim pudingom, po vrhu lahko da še kompot ali malinovec. V poletnem času lahko pripravi neke vrste domači sladoled.  

Kaj lahko pripravimo iz zamrznjenih kakijev?

Če so že očiščeni, lahko iz njih pripravi marmelado, je najprej svetovala sestra Nikolina. Lahko pa ji naloži v skodelice in prelije s kuhanim pudingom, po vrhu lahko da še kompot ali malinovec. V poletnem času lahko pripravi neke vrste domači sladoled.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Zakladi naše dediščine

VEČ ...|21. 1. 2025
Letni koledar s fotografijami podob iz polstene volne

Tina Smrečnik je žena in mama petih otrok, oblikovalka keramike, koordinatorka in prostovoljka pri več duhovno-kulturnih projektih. Ob glini je njen najljubši material tudi polstena volna. 

Letni koledar s fotografijami podob iz polstene volne

Tina Smrečnik je žena in mama petih otrok, oblikovalka keramike, koordinatorka in prostovoljka pri več duhovno-kulturnih projektih. Ob glini je njen najljubši material tudi polstena volna. 

Nataša Ličen

kulturanaravadediščinaizročilo