Is podcast Kostanjev nadev Is podcast
Kostanjev nadev

Najprej je sestra Nikolina svetovala poslušalki glede kuhanja kostanja. Tega moramo oprati in zaliti z vodo že kakšno uro pred kuhanjem, da postane vlažen in napet. Nato ga kuhamo do mehkega - približno eno uro, lonec mora biti pokrit s pokrovko, vre naj mirno. Čim bolj vročega olupimo. Nato ga lahko pojemo ali pa stisnemo in zmeljemo ter uporabimo za nadev za potico, rogljičke ...  Dodati moramo še maslo, rum, vanilinov sladkor in sladko smetano, sladkor, beljake in celo jajce.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

20. 11. 2024
Kostanjev nadev

Najprej je sestra Nikolina svetovala poslušalki glede kuhanja kostanja. Tega moramo oprati in zaliti z vodo že kakšno uro pred kuhanjem, da postane vlažen in napet. Nato ga kuhamo do mehkega - približno eno uro, lonec mora biti pokrit s pokrovko, vre naj mirno. Čim bolj vročega olupimo. Nato ga lahko pojemo ali pa stisnemo in zmeljemo ter uporabimo za nadev za potico, rogljičke ...  Dodati moramo še maslo, rum, vanilinov sladkor in sladko smetano, sladkor, beljake in celo jajce.  

Matjaž Merljak

VEČ ...|20. 11. 2024
Kostanjev nadev

Najprej je sestra Nikolina svetovala poslušalki glede kuhanja kostanja. Tega moramo oprati in zaliti z vodo že kakšno uro pred kuhanjem, da postane vlažen in napet. Nato ga kuhamo do mehkega - približno eno uro, lonec mora biti pokrit s pokrovko, vre naj mirno. Čim bolj vročega olupimo. Nato ga lahko pojemo ali pa stisnemo in zmeljemo ter uporabimo za nadev za potico, rogljičke ...  Dodati moramo še maslo, rum, vanilinov sladkor in sladko smetano, sladkor, beljake in celo jajce.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|19. 11. 2024
Sladka repa

Sestra Nikolina je poslušalki, ki jo je zanimala priprava presne oziroma sladke repe, svetovala, da jo lahko pripravi kot prilogo ali pa kot prikuho. Repo očistimo, narežemo ali naribamo ter damo kuhati v vrelo vodo, dodamo sol in kumino. Kuhamo jo tolio časa, da postane mehka. Nato jo odcedimo in zabelimo z maslom, oljem, ocvirki ali stresemo na praženo čebulo. Taka repa bo dobro priloga krompirjevim jedem, testeninam, rižotam in podobno. Dodamo ji lahko tudi smetanov podmet (moka, tekočina, kisla smetana). 

Sladka repa

Sestra Nikolina je poslušalki, ki jo je zanimala priprava presne oziroma sladke repe, svetovala, da jo lahko pripravi kot prilogo ali pa kot prikuho. Repo očistimo, narežemo ali naribamo ter damo kuhati v vrelo vodo, dodamo sol in kumino. Kuhamo jo tolio časa, da postane mehka. Nato jo odcedimo in zabelimo z maslom, oljem, ocvirki ali stresemo na praženo čebulo. Taka repa bo dobro priloga krompirjevim jedem, testeninam, rižotam in podobno. Dodamo ji lahko tudi smetanov podmet (moka, tekočina, kisla smetana). 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Sladka repa

Sestra Nikolina je poslušalki, ki jo je zanimala priprava presne oziroma sladke repe, svetovala, da jo lahko pripravi kot prilogo ali pa kot prikuho. Repo očistimo, narežemo ali naribamo ter damo kuhati v vrelo vodo, dodamo sol in kumino. Kuhamo jo tolio časa, da postane mehka. Nato jo odcedimo in zabelimo z maslom, oljem, ocvirki ali stresemo na praženo čebulo. Taka repa bo dobro priloga krompirjevim jedem, testeninam, rižotam in podobno. Dodamo ji lahko tudi smetanov podmet (moka, tekočina, kisla smetana). 

VEČ ...|19. 11. 2024
Sladka repa

Sestra Nikolina je poslušalki, ki jo je zanimala priprava presne oziroma sladke repe, svetovala, da jo lahko pripravi kot prilogo ali pa kot prikuho. Repo očistimo, narežemo ali naribamo ter damo kuhati v vrelo vodo, dodamo sol in kumino. Kuhamo jo tolio časa, da postane mehka. Nato jo odcedimo in zabelimo z maslom, oljem, ocvirki ali stresemo na praženo čebulo. Taka repa bo dobro priloga krompirjevim jedem, testeninam, rižotam in podobno. Dodamo ji lahko tudi smetanov podmet (moka, tekočina, kisla smetana). 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|14. 11. 2024
Ajdov kruh

Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj kruh pripravi iz 60 dag moke: polovica ajdove moke in polovica pšenične moke, ki je lahko bela ali krušna. Seveda je dobro ajdovo moko popariti, tako da dobimo nekakšno mazavo testo. S kuhalnico ga razširimo in dodamo preostalo moko. Na sredini naredimo jamico za kvas. Dodamo tudi zabelo: olje, jogurt, malo kisle smetane ... Testo lahko gnetemo z roko ali s pomočjo strojčka, po potrebi prilivamo tekočino. Ne sme biti preveč mehko, ampak srednje krepko. Damo ga na desko in pokrijemo. Hitro bo vzhajalo. Po želji v testo dodamo orehe ali drugo zrnje. Testo lahko vzhaja tudi v modelu za potico, ki ga dobro namažemo ali obložimo s peki papirjem, naj pa bo v modelu le za tri četrtine višine. Po vrhu dvakrat zarežemo z nožem in pečemo pri 190-200 °C približno 50 minut.

Ajdov kruh

Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj kruh pripravi iz 60 dag moke: polovica ajdove moke in polovica pšenične moke, ki je lahko bela ali krušna. Seveda je dobro ajdovo moko popariti, tako da dobimo nekakšno mazavo testo. S kuhalnico ga razširimo in dodamo preostalo moko. Na sredini naredimo jamico za kvas. Dodamo tudi zabelo: olje, jogurt, malo kisle smetane ... Testo lahko gnetemo z roko ali s pomočjo strojčka, po potrebi prilivamo tekočino. Ne sme biti preveč mehko, ampak srednje krepko. Damo ga na desko in pokrijemo. Hitro bo vzhajalo. Po želji v testo dodamo orehe ali drugo zrnje. Testo lahko vzhaja tudi v modelu za potico, ki ga dobro namažemo ali obložimo s peki papirjem, naj pa bo v modelu le za tri četrtine višine. Po vrhu dvakrat zarežemo z nožem in pečemo pri 190-200 °C približno 50 minut.

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Ajdov kruh

Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj kruh pripravi iz 60 dag moke: polovica ajdove moke in polovica pšenične moke, ki je lahko bela ali krušna. Seveda je dobro ajdovo moko popariti, tako da dobimo nekakšno mazavo testo. S kuhalnico ga razširimo in dodamo preostalo moko. Na sredini naredimo jamico za kvas. Dodamo tudi zabelo: olje, jogurt, malo kisle smetane ... Testo lahko gnetemo z roko ali s pomočjo strojčka, po potrebi prilivamo tekočino. Ne sme biti preveč mehko, ampak srednje krepko. Damo ga na desko in pokrijemo. Hitro bo vzhajalo. Po želji v testo dodamo orehe ali drugo zrnje. Testo lahko vzhaja tudi v modelu za potico, ki ga dobro namažemo ali obložimo s peki papirjem, naj pa bo v modelu le za tri četrtine višine. Po vrhu dvakrat zarežemo z nožem in pečemo pri 190-200 °C približno 50 minut.

VEČ ...|14. 11. 2024
Ajdov kruh

Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj kruh pripravi iz 60 dag moke: polovica ajdove moke in polovica pšenične moke, ki je lahko bela ali krušna. Seveda je dobro ajdovo moko popariti, tako da dobimo nekakšno mazavo testo. S kuhalnico ga razširimo in dodamo preostalo moko. Na sredini naredimo jamico za kvas. Dodamo tudi zabelo: olje, jogurt, malo kisle smetane ... Testo lahko gnetemo z roko ali s pomočjo strojčka, po potrebi prilivamo tekočino. Ne sme biti preveč mehko, ampak srednje krepko. Damo ga na desko in pokrijemo. Hitro bo vzhajalo. Po želji v testo dodamo orehe ali drugo zrnje. Testo lahko vzhaja tudi v modelu za potico, ki ga dobro namažemo ali obložimo s peki papirjem, naj pa bo v modelu le za tri četrtine višine. Po vrhu dvakrat zarežemo z nožem in pečemo pri 190-200 °C približno 50 minut.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|12. 11. 2024
Zeljne krpice

To je jed, ki jo sestavimo iz dušenega zelja in posebej skuhanih domačih testenin. Zelje je lahko rdeče ali belo ali pa mešano. Narežemo ga na krpice oziroma kvadratke, posolimo dodamo malo kumine in ga pražimo na čebuli. Vmes mešamo in pokrito dušimo, nežno popramo, ob koncu dušenja zelja dodamo še kislo jabolko. Zelje bo za polovico upadlo. Posebej pripravimo domače testenine. Iz moke in jajca naredimo testo za rezance, mora biti krepko, trdo. Razvaljamo ga, kot za široke rezance  in te trakove potem razrežemo na kvadratke oziroma krpice (bleke). Al-dente jih skuhamo v vreli slani vodi, takoj odcedimo in zamešamo v pripravljeno zelje. 

Zeljne krpice

To je jed, ki jo sestavimo iz dušenega zelja in posebej skuhanih domačih testenin. Zelje je lahko rdeče ali belo ali pa mešano. Narežemo ga na krpice oziroma kvadratke, posolimo dodamo malo kumine in ga pražimo na čebuli. Vmes mešamo in pokrito dušimo, nežno popramo, ob koncu dušenja zelja dodamo še kislo jabolko. Zelje bo za polovico upadlo. Posebej pripravimo domače testenine. Iz moke in jajca naredimo testo za rezance, mora biti krepko, trdo. Razvaljamo ga, kot za široke rezance  in te trakove potem razrežemo na kvadratke oziroma krpice (bleke). Al-dente jih skuhamo v vreli slani vodi, takoj odcedimo in zamešamo v pripravljeno zelje. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Zeljne krpice

To je jed, ki jo sestavimo iz dušenega zelja in posebej skuhanih domačih testenin. Zelje je lahko rdeče ali belo ali pa mešano. Narežemo ga na krpice oziroma kvadratke, posolimo dodamo malo kumine in ga pražimo na čebuli. Vmes mešamo in pokrito dušimo, nežno popramo, ob koncu dušenja zelja dodamo še kislo jabolko. Zelje bo za polovico upadlo. Posebej pripravimo domače testenine. Iz moke in jajca naredimo testo za rezance, mora biti krepko, trdo. Razvaljamo ga, kot za široke rezance  in te trakove potem razrežemo na kvadratke oziroma krpice (bleke). Al-dente jih skuhamo v vreli slani vodi, takoj odcedimo in zamešamo v pripravljeno zelje. 

VEČ ...|12. 11. 2024
Zeljne krpice

To je jed, ki jo sestavimo iz dušenega zelja in posebej skuhanih domačih testenin. Zelje je lahko rdeče ali belo ali pa mešano. Narežemo ga na krpice oziroma kvadratke, posolimo dodamo malo kumine in ga pražimo na čebuli. Vmes mešamo in pokrito dušimo, nežno popramo, ob koncu dušenja zelja dodamo še kislo jabolko. Zelje bo za polovico upadlo. Posebej pripravimo domače testenine. Iz moke in jajca naredimo testo za rezance, mora biti krepko, trdo. Razvaljamo ga, kot za široke rezance  in te trakove potem razrežemo na kvadratke oziroma krpice (bleke). Al-dente jih skuhamo v vreli slani vodi, takoj odcedimo in zamešamo v pripravljeno zelje. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|8. 11. 2024
Zakaj medenjaki razpokajo?

To se lahko zgodi zaradi malo premalo vlage ali maščobe v testu, če je preveč moke in prevroča pečica. Pečemo jih pri 160 stopinjah Celzija, da gredo počasi narazen. Svetovala je še, naj za testo izbere najdebelejši jajca ... Poslušalke je vprašala še glede belega ledu. Pripravi ga iz enega beljaka, 20 dag sladkorja v prahu in 2 žlic limone. Ali jje v redu, da je beljak surov ali ga mora skuhati? Sestra Nikolina je povedala, da je tako v redu, da je beljak lepilo, svetovala pa je, da prilije vroč, skoraj vrel limonin sok, potem se glazura lepše posuši. 

Zakaj medenjaki razpokajo?

To se lahko zgodi zaradi malo premalo vlage ali maščobe v testu, če je preveč moke in prevroča pečica. Pečemo jih pri 160 stopinjah Celzija, da gredo počasi narazen. Svetovala je še, naj za testo izbere najdebelejši jajca ... Poslušalke je vprašala še glede belega ledu. Pripravi ga iz enega beljaka, 20 dag sladkorja v prahu in 2 žlic limone. Ali jje v redu, da je beljak surov ali ga mora skuhati? Sestra Nikolina je povedala, da je tako v redu, da je beljak lepilo, svetovala pa je, da prilije vroč, skoraj vrel limonin sok, potem se glazura lepše posuši. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Zakaj medenjaki razpokajo?

To se lahko zgodi zaradi malo premalo vlage ali maščobe v testu, če je preveč moke in prevroča pečica. Pečemo jih pri 160 stopinjah Celzija, da gredo počasi narazen. Svetovala je še, naj za testo izbere najdebelejši jajca ... Poslušalke je vprašala še glede belega ledu. Pripravi ga iz enega beljaka, 20 dag sladkorja v prahu in 2 žlic limone. Ali jje v redu, da je beljak surov ali ga mora skuhati? Sestra Nikolina je povedala, da je tako v redu, da je beljak lepilo, svetovala pa je, da prilije vroč, skoraj vrel limonin sok, potem se glazura lepše posuši. 

VEČ ...|8. 11. 2024
Zakaj medenjaki razpokajo?

To se lahko zgodi zaradi malo premalo vlage ali maščobe v testu, če je preveč moke in prevroča pečica. Pečemo jih pri 160 stopinjah Celzija, da gredo počasi narazen. Svetovala je še, naj za testo izbere najdebelejši jajca ... Poslušalke je vprašala še glede belega ledu. Pripravi ga iz enega beljaka, 20 dag sladkorja v prahu in 2 žlic limone. Ali jje v redu, da je beljak surov ali ga mora skuhati? Sestra Nikolina je povedala, da je tako v redu, da je beljak lepilo, svetovala pa je, da prilije vroč, skoraj vrel limonin sok, potem se glazura lepše posuši. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|6. 11. 2024
Kodrasti ohrovt

Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj iz njega pripravi prilogo, pripravi v juhi s krompirjem, ali kot enolončnica ... K jedi se poda dodatek kumine, zelo jo bo obogatil pečenkin sok ... 

Kodrasti ohrovt

Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj iz njega pripravi prilogo, pripravi v juhi s krompirjem, ali kot enolončnica ... K jedi se poda dodatek kumine, zelo jo bo obogatil pečenkin sok ... 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Kodrasti ohrovt

Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj iz njega pripravi prilogo, pripravi v juhi s krompirjem, ali kot enolončnica ... K jedi se poda dodatek kumine, zelo jo bo obogatil pečenkin sok ... 

VEČ ...|6. 11. 2024
Kodrasti ohrovt

Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj iz njega pripravi prilogo, pripravi v juhi s krompirjem, ali kot enolončnica ... K jedi se poda dodatek kumine, zelo jo bo obogatil pečenkin sok ... 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|4. 11. 2024
Enolončnica iz svežega zelja

Postopek priprave je enak kot pri jedi iz kislega zelja. Sveže zelje skuhamo v slani vodi, ki smo ji dodali kumino. Odcedimo, zalijemo v svežo vodo in znova skuhamo. Tu dodamo krompir, korenček ... Ko je kuhano, malo tekočine odlijemo, dodamo stisnjen česen ter nato zmiksamo. Dodamo nekaj tekočine in zabelimo s praženo čebulo. V tako jed lahko damo kuhah fižol ali pa nekaj mesnine (kos pečenke, pol kranjske klobase – lahko tudi skuhamo v tej enolončnici in nato narežemo). K tej jedi se poda svež peteršilj, kumina, žlica paradižnikove mezge ... 

Enolončnica iz svežega zelja

Postopek priprave je enak kot pri jedi iz kislega zelja. Sveže zelje skuhamo v slani vodi, ki smo ji dodali kumino. Odcedimo, zalijemo v svežo vodo in znova skuhamo. Tu dodamo krompir, korenček ... Ko je kuhano, malo tekočine odlijemo, dodamo stisnjen česen ter nato zmiksamo. Dodamo nekaj tekočine in zabelimo s praženo čebulo. V tako jed lahko damo kuhah fižol ali pa nekaj mesnine (kos pečenke, pol kranjske klobase – lahko tudi skuhamo v tej enolončnici in nato narežemo). K tej jedi se poda svež peteršilj, kumina, žlica paradižnikove mezge ... 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Enolončnica iz svežega zelja

Postopek priprave je enak kot pri jedi iz kislega zelja. Sveže zelje skuhamo v slani vodi, ki smo ji dodali kumino. Odcedimo, zalijemo v svežo vodo in znova skuhamo. Tu dodamo krompir, korenček ... Ko je kuhano, malo tekočine odlijemo, dodamo stisnjen česen ter nato zmiksamo. Dodamo nekaj tekočine in zabelimo s praženo čebulo. V tako jed lahko damo kuhah fižol ali pa nekaj mesnine (kos pečenke, pol kranjske klobase – lahko tudi skuhamo v tej enolončnici in nato narežemo). K tej jedi se poda svež peteršilj, kumina, žlica paradižnikove mezge ... 

VEČ ...|4. 11. 2024
Enolončnica iz svežega zelja

Postopek priprave je enak kot pri jedi iz kislega zelja. Sveže zelje skuhamo v slani vodi, ki smo ji dodali kumino. Odcedimo, zalijemo v svežo vodo in znova skuhamo. Tu dodamo krompir, korenček ... Ko je kuhano, malo tekočine odlijemo, dodamo stisnjen česen ter nato zmiksamo. Dodamo nekaj tekočine in zabelimo s praženo čebulo. V tako jed lahko damo kuhah fižol ali pa nekaj mesnine (kos pečenke, pol kranjske klobase – lahko tudi skuhamo v tej enolončnici in nato narežemo). K tej jedi se poda svež peteršilj, kumina, žlica paradižnikove mezge ... 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|31. 10. 2024
Krompirjevo testo za cmoke

Krompir skuhamo v olupku in ga še vročega olupimo ter stisnemo. Zabelimo ga z maslom ali olivnim oljem (za 1 kg krompirja potrebujemo 14 dag masla ali 2 žlici olivnega olja). Dodamo še 3 rumenjake in malo posolimo. Šele ko se bomo lotili priprave cmokov, dodamo 1/3 kg moke in če imamo, še malo zdrobljene, skute. Boljša je suha moka, če bomo vzeli mehko, dodamo še malo zdroba. Pripravimo enakomerno trdo testo. V sredino cmoka damo svežo ali zmrznjeno slivo ali gosto domačo marmelado ter dobro zapremo z vseh strani. Kuhajo se 10 minut v vreli vodi. Odlagamo jih na pekač z drobtinami. 

Krompirjevo testo za cmoke

Krompir skuhamo v olupku in ga še vročega olupimo ter stisnemo. Zabelimo ga z maslom ali olivnim oljem (za 1 kg krompirja potrebujemo 14 dag masla ali 2 žlici olivnega olja). Dodamo še 3 rumenjake in malo posolimo. Šele ko se bomo lotili priprave cmokov, dodamo 1/3 kg moke in če imamo, še malo zdrobljene, skute. Boljša je suha moka, če bomo vzeli mehko, dodamo še malo zdroba. Pripravimo enakomerno trdo testo. V sredino cmoka damo svežo ali zmrznjeno slivo ali gosto domačo marmelado ter dobro zapremo z vseh strani. Kuhajo se 10 minut v vreli vodi. Odlagamo jih na pekač z drobtinami. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Krompirjevo testo za cmoke

Krompir skuhamo v olupku in ga še vročega olupimo ter stisnemo. Zabelimo ga z maslom ali olivnim oljem (za 1 kg krompirja potrebujemo 14 dag masla ali 2 žlici olivnega olja). Dodamo še 3 rumenjake in malo posolimo. Šele ko se bomo lotili priprave cmokov, dodamo 1/3 kg moke in če imamo, še malo zdrobljene, skute. Boljša je suha moka, če bomo vzeli mehko, dodamo še malo zdroba. Pripravimo enakomerno trdo testo. V sredino cmoka damo svežo ali zmrznjeno slivo ali gosto domačo marmelado ter dobro zapremo z vseh strani. Kuhajo se 10 minut v vreli vodi. Odlagamo jih na pekač z drobtinami. 

VEČ ...|31. 10. 2024
Krompirjevo testo za cmoke

Krompir skuhamo v olupku in ga še vročega olupimo ter stisnemo. Zabelimo ga z maslom ali olivnim oljem (za 1 kg krompirja potrebujemo 14 dag masla ali 2 žlici olivnega olja). Dodamo še 3 rumenjake in malo posolimo. Šele ko se bomo lotili priprave cmokov, dodamo 1/3 kg moke in če imamo, še malo zdrobljene, skute. Boljša je suha moka, če bomo vzeli mehko, dodamo še malo zdroba. Pripravimo enakomerno trdo testo. V sredino cmoka damo svežo ali zmrznjeno slivo ali gosto domačo marmelado ter dobro zapremo z vseh strani. Kuhajo se 10 minut v vreli vodi. Odlagamo jih na pekač z drobtinami. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Prisluhnite odgovorom sestre Nikoline na vaša kuharska vprašanja. Z njo sodelujemo že od leta 2006. Sedem let je pripravljala oddaje in rubrike z recepti, nato pa sodelovala v naših kontaktnih oddajah, od leta 2017 sodeluje v oddaji Svetovalnica.

Sestra Nikolina Rop je Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja, ki je pri založbi Družina izdala več kuharskih knjig, vodila je kuharske tečaje v Repnjah pri Vodicah in na Brezjah.

Arhiv minulih oddaj in rubrik:
http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/

Matjaž Merljak

Matjaž Merljak

Priporočamo
|
Aktualno

Pogovor o

VEČ ...|13. 11. 2024
Pogovor s prvakom SDS Janezom Janšo o aktualnih političnih zadevah

Povabili smo prvaka opozicije, predsednika SDS Janeza Janšo. Zanimal nas je njegov pogled na aktualno politično dogajanje, kako komentira nastanek novih strank, ali bo SDS ostala v Evropski ljudski stranki, kaj prinašajo volitve v ZDA, nismo pa mogli mimo sodnih postopkov zoper njega.

Pogovor s prvakom SDS Janezom Janšo o aktualnih političnih zadevah

Povabili smo prvaka opozicije, predsednika SDS Janeza Janšo. Zanimal nas je njegov pogled na aktualno politično dogajanje, kako komentira nastanek novih strank, ali bo SDS ostala v Evropski ljudski stranki, kaj prinašajo volitve v ZDA, nismo pa mogli mimo sodnih postopkov zoper njega.

Alen Salihović

politikaživljenjesdsjanez janšavolitveZDAEU

Sol in luč

VEČ ...|12. 11. 2024
Odpuščanje

Odpuščanje je del našega vsakdana, pa naj bo to med zakonci med sodelavci ali kjerkoli, ko prizadenemo drug drugega. Če hočemo resnično odpustiti, mora biti krivda storilca v vsej svoji razsežnosti in posledicah razkrita, prepoznavna in poimenovana, sicer lahko ostane odpuščanje površno ali le delno, saj vanj ni vključeno vse, kar je človeka ranilo in mu pustilo posledice. V tokratni oddaji je bila tema odpuščanje, kot je tudi naslov knjižice, ki je izšla pri Založbi Ognjišče in jo je napisal Wunibald Müller.

Odpuščanje

Odpuščanje je del našega vsakdana, pa naj bo to med zakonci med sodelavci ali kjerkoli, ko prizadenemo drug drugega. Če hočemo resnično odpustiti, mora biti krivda storilca v vsej svoji razsežnosti in posledicah razkrita, prepoznavna in poimenovana, sicer lahko ostane odpuščanje površno ali le delno, saj vanj ni vključeno vse, kar je človeka ranilo in mu pustilo posledice. V tokratni oddaji je bila tema odpuščanje, kot je tudi naslov knjižice, ki je izšla pri Založbi Ognjišče in jo je napisal Wunibald Müller.

Tadej Sadar

odpuščanjekrivda

Globine

VEČ ...|12. 11. 2024
Zakaj bi se morala Cerkev ukvarjati z misijoni?

Naš gost je bil frančiškan in župnik na Viču v Ljubljani p. Pepi Lebreht, ki je 14 let preživel v misijonih v Afriki – v Beninu in Togu. V razumevanju nekaterih gre pri misijonskem poslanstvu katoliške Cerkve zgolj za vprašanje vpliva, moči in denarja. Slišali smo, kako na to gleda naš gost in ga vprašali, ali so misijonarji v klasičnem smislu sploh še potrebni v današnjem globaliziranem svetu, kjer so informacije dostopne na vsakem koraku. Po drugi strani nismo mogli mimo aktualnega misijonskega izziva na Stari celini, ki izgublja svojo krščansko identiteto.

Zakaj bi se morala Cerkev ukvarjati z misijoni?

Naš gost je bil frančiškan in župnik na Viču v Ljubljani p. Pepi Lebreht, ki je 14 let preživel v misijonih v Afriki – v Beninu in Togu. V razumevanju nekaterih gre pri misijonskem poslanstvu katoliške Cerkve zgolj za vprašanje vpliva, moči in denarja. Slišali smo, kako na to gleda naš gost in ga vprašali, ali so misijonarji v klasičnem smislu sploh še potrebni v današnjem globaliziranem svetu, kjer so informacije dostopne na vsakem koraku. Po drugi strani nismo mogli mimo aktualnega misijonskega izziva na Stari celini, ki izgublja svojo krščansko identiteto.

Blaž Lesnik

duhovnostmisijoniAfrikaevangelizacijaCerkev

Kmetijska oddaja

VEČ ...|17. 11. 2024
OMD plačila neobdavčena, posvet JSKS, 130 let KGZ Maribor

OMD plačila ne bodo več obdavčena, povabili smo na 39. posvet Javne službe kmetijskega svetovanja, ob 130 letnici Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor pa smo se o izzivih delovanja pogovarjali z direktorico mag. Ireno Leonido Kropf.

OMD plačila neobdavčena, posvet JSKS, 130 let KGZ Maribor

OMD plačila ne bodo več obdavčena, povabili smo na 39. posvet Javne službe kmetijskega svetovanja, ob 130 letnici Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor pa smo se o izzivih delovanja pogovarjali z direktorico mag. Ireno Leonido Kropf.

Robert Božič

kmetijstvonaravavrt

Naš gost

VEČ ...|16. 11. 2024
Dr. Avguštin Mencinger

V oddaji Naš gost je bil z nami dr. Avguštin Mencinger.  Bil je poslanec prvega sklica slovenskega parlamenta. Kot zdravnik, tudi v klubih in reprezentancah, je bil udeleženec treh olimpijskih iger. Deluje na športnem, kulturnem in turističnem področju. Bil je župnijski ključar v Radovljici, je malteški vitez in prejemnik različnih priznanj. Spoznajte častnega občana, ki je tudi izvrsten pripovedovalec zgodb in zanimivih doživetij z res različnih področij.

Dr. Avguštin Mencinger

V oddaji Naš gost je bil z nami dr. Avguštin Mencinger.  Bil je poslanec prvega sklica slovenskega parlamenta. Kot zdravnik, tudi v klubih in reprezentancah, je bil udeleženec treh olimpijskih iger. Deluje na športnem, kulturnem in turističnem področju. Bil je župnijski ključar v Radovljici, je malteški vitez in prejemnik različnih priznanj. Spoznajte častnega občana, ki je tudi izvrsten pripovedovalec zgodb in zanimivih doživetij z res različnih področij.

Jure Sešek

spominživljenjeAvgust Mencinger

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|20. 11. 2024
Kostanjev nadev

Najprej je sestra Nikolina svetovala poslušalki glede kuhanja kostanja. Tega moramo oprati in zaliti z vodo že kakšno uro pred kuhanjem, da postane vlažen in napet. Nato ga kuhamo do mehkega - približno eno uro, lonec mora biti pokrit s pokrovko, vre naj mirno. Čim bolj vročega olupimo. Nato ga lahko pojemo ali pa stisnemo in zmeljemo ter uporabimo za nadev za potico, rogljičke ...  Dodati moramo še maslo, rum, vanilinov sladkor in sladko smetano, sladkor, beljake in celo jajce.  

Kostanjev nadev

Najprej je sestra Nikolina svetovala poslušalki glede kuhanja kostanja. Tega moramo oprati in zaliti z vodo že kakšno uro pred kuhanjem, da postane vlažen in napet. Nato ga kuhamo do mehkega - približno eno uro, lonec mora biti pokrit s pokrovko, vre naj mirno. Čim bolj vročega olupimo. Nato ga lahko pojemo ali pa stisnemo in zmeljemo ter uporabimo za nadev za potico, rogljičke ...  Dodati moramo še maslo, rum, vanilinov sladkor in sladko smetano, sladkor, beljake in celo jajce.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Slovenska oddaja Radia Vatikan

VEČ ...|19. 11. 2024
Slovenska oddaja Radia Vatikan dne 19. 11.

Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.

Slovenska oddaja Radia Vatikan dne 19. 11.

Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.

Radio Vatikan

Slovencem po svetu in domovini

VEČ ...|19. 11. 2024
Zlati jubilej SLORI-ja

Slovenski raziskovalni inštitut SLORI v Trstu je slovenska ustanova v Italiji, ki se že pet desetletij profesionalno ukvarja s slovensko narodno skupnostjo. Točneje z raziskovanjem, preučevanjem in spremljanjem stanja ter sprememb na področju etničnih, družbenih in razvojnih vprašanj, ki zadevajo skupnost. Prav tako raziskuje tudi njene družbeno-zgodovinske, pravne in etnično-jezikovne značilnosti, pa tudi vse družbene odnose, ki izhajajo iz umeščenosti skupnosti v italijanski, čezmejni in širši evropski prostor. Ob jubileju so pripravili slovesnost, ki so jo poimenovali »Zrcalo sedanjosti, vizija prihodnosti«. Uvodni del so posvetili prvemu ravnatelju Karlu Šiskoviču. Premierno so predvajali tudi kratko različico dokumentarnega filma o identiteti mladih Slovencev v Italiji. Podpredsednik vlade, minister Matej Arčon je predsednici SLORI-ja dr. Sari Brezigar ob tem vročil zahvalo in priznanje Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Zlati jubilej SLORI-ja

Slovenski raziskovalni inštitut SLORI v Trstu je slovenska ustanova v Italiji, ki se že pet desetletij profesionalno ukvarja s slovensko narodno skupnostjo. Točneje z raziskovanjem, preučevanjem in spremljanjem stanja ter sprememb na področju etničnih, družbenih in razvojnih vprašanj, ki zadevajo skupnost. Prav tako raziskuje tudi njene družbeno-zgodovinske, pravne in etnično-jezikovne značilnosti, pa tudi vse družbene odnose, ki izhajajo iz umeščenosti skupnosti v italijanski, čezmejni in širši evropski prostor. Ob jubileju so pripravili slovesnost, ki so jo poimenovali »Zrcalo sedanjosti, vizija prihodnosti«. Uvodni del so posvetili prvemu ravnatelju Karlu Šiskoviču. Premierno so predvajali tudi kratko različico dokumentarnega filma o identiteti mladih Slovencev v Italiji. Podpredsednik vlade, minister Matej Arčon je predsednici SLORI-ja dr. Sari Brezigar ob tem vročil zahvalo in priznanje Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Matjaž Merljak

družbarojakikultura

Kulturni utrinki

VEČ ...|19. 11. 2024
Sebastjan Vrhovnik o novem koncertu Sakralnega abonmaja

V sredo 20. novembra ob 19.30 bo v cerkvi sv. Trojice v sklopu Sakralnega abonmaja nastopil Komorni zbor Glasbene matice Ljubljana pod vodstvom dirigenta Sebastjana Vrhovnika. Koncert bo posvečen tudi pokojnemu dr. Edu Škulju, ki je bil tudi član Glasbene matice, predvsem zaradi njegovega prispevka pri raziskovanju Gallusovih del. Naš gost je bil dirigent Sebastjan Vrhovnik.

Sebastjan Vrhovnik o novem koncertu Sakralnega abonmaja

V sredo 20. novembra ob 19.30 bo v cerkvi sv. Trojice v sklopu Sakralnega abonmaja nastopil Komorni zbor Glasbene matice Ljubljana pod vodstvom dirigenta Sebastjana Vrhovnika. Koncert bo posvečen tudi pokojnemu dr. Edu Škulju, ki je bil tudi član Glasbene matice, predvsem zaradi njegovega prispevka pri raziskovanju Gallusovih del. Naš gost je bil dirigent Sebastjan Vrhovnik.

Jože Bartolj

kulturaglasbasakralni abonma Sebastjan VrhovnikKZ Glasbene matice